SZÜLŐSÉG

Nem szeretem a gyerekem, ha néha az agyamra megy?

2016. december 30., péntek 15:22

Anyának, apának lenni érzelmileg ellentmondásos élmény. Van valaki, akit a legjobban szeretünk a világon, ugyanakkor ő az, aki annyira ki tud hozni a sodrunkból, mint senki más. Megéljük vele, hogy ránézünk, és a legszebbnek, legszeretetreméltóbb lénynek látjuk, máskor (talán csak pár pillanattal előbb vagy később) pedig azt, hogy „hagyjon már kicsit békén, idegesít, egy perc magányra, nyugalomra vágyom”. Valami baj van a szülőkkel, hogy nem tudják eldönteni, szeretik-e a gyereküket vagy nem? Vagy mi az oka ennek?

Akinek gyereke van, a szeretetnek, közelségnek olyan minőségét ismeri meg, ami csak ebben a kapcsolatban lehetséges. De éppen azért, mivel ennyire közeli ez a kapcsolat, érinti a személyiség legbensőbb rétegeit, így, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, az sokkal jobban fel tud zaklatni, mint bárki másnál.

Ráadásul a gyerek viselkedése a szülői önbecsülésünket, és azt, hogy mennyire érezzük magunkat kompetensnek ebben a szerepben, nagyban meghatározza. Hiszen mi neveljük, felnőttként a mi felelősségünk a kapcsolatunk alakulása. Tehát, ha a gyerek idegesítő, undok, agresszív, akkor az nem pusztán azért zavar minket, mert kellemetlen, hanem azért is, mert ráadásul mi is felelősek vagyunk érte, hogy ilyen. 

A szülőben viharok kerekedhetnek fel, amikor gyermeke szerinte elfogadhatatlanul viselkedik. Képzeljük el, hogy nem kaphatja meg azt az ajándékot, amire vágyik, és lehetetlen rá hatni észérvekkel. Dühöngeni kezd, egyre jobban belehergeli magát, és ha épp minden a legszerencsétlenebbül cseng össze, mondjuk a poronty egyébként is fáradt volt már, mikor előkerült a téma, illetve amúgy is mozgott benne egy aznapi feldolgozatlan ovis sérelem, amiről a szülő esetleg mit sem tud, akkor rémisztő orkánná alakulhat a dühe. Lehet, hogy rombol, hogy azt üvölti, utál minket, egyszóval, csúnya jelenetté is fajulhat ez.

shutterstock 534549709

A szülőben eközben sok minden lejátszódik. Elsőként bosszantja, hogy miért nem lehet nyugalom és béke ennek a fárasztó napnak a végén. Külön dühíti, hogy ilyen hülyeség miatt őrjöng a gyereke, miközben egyébként annyi minden megkap. Haragszik rá, hogy ezt nem értékeli. Aztán eszébe jut, hogy ez azért szélsőséges reakció, talán elrontották a gyereket, azért nincs benne semmi belátás. Ekkor már bűntudata is van, tehetetlennek és inkompetensnek érzi magát, ám az is ott van a fejében, hogy valójában elég jó szülők ők, és amiatt külön haragszik a porontyra, hogy akkor meg miért nem tud normálisan viselkedni.

Ha ezt az érzelmileg komplex reakciót megnézzük, akkor érthető, miért tudja az embert a poronty sokkal hatékonyabban kiborítani, mint bárki más. És talán az is elhihető, hogy ez nem azért van, mert a szülő nem szereti, vagy nem eléggé szereti őt. Éppen, mivel szereti, azért érinti ennyire érzékenyen, hogy át kell élnie annak a kudarcát, hogy van valaki, akinek jót szeretne adni, és sokszor mégis rosszul alakul minden.

Néha egyszerűbb oka van, hogy a szülőt idegesíti, vagy akár irritálja saját gyermeke, és emögött sem szívtelenség áll. Bárki mással való kapcsolatunkat nézzük, valamennyire lehetőségünk van szabályozni, mikor és mennyit szeretnénk az illetővel lenni. Még ha valakivel együtt lakunk, akkor is elvonulhatunk egy sarokba könyvet olvasni. A kisgyerekkel ez nem működik, ha ő kapcsolódni akar, akkor bejön az ágyba utánunk, bújuk vagy rosszalkodik, de ha szeretné, hogy vele foglalkozzon a szülő, akkor eléri. Persze kis időre át lehet adni másvalakinek, és van, aki a képernyő segítségét hívja, hogy legyen egy nyugodt negyed órája, de alapvetően elmondható, hogy inkább a gyerek igényei határozzák meg, hogy van-e kontaktus. Egy introvertáltabb szülőnek, aki korábbi életében szeretett sokat egyedül lenni, olykor nagyon nehéz ez. Nem csoda, ha néha indulatokat ébreszt, hogy az ember egyedül lenne a gondolataival, de nincs rá lehetősége.

Mégis, akkor mit lehet tenni mindezzel? A gyereknevelést, családi életet nem lehet feszültségmentessé tenni. Az már önmagában jó, ha valaki tisztában van ezzel, és nem ijed meg tőle, nem hiszi, hogy vele, mint anyával, apával valami baj van, vagy nincs benne elég szülői szeretet.

Annyit tehet a szülő, hogy megfigyeli, mik a kritikus pontok, mikor viseli nehezebben a feszültséget, és megpróbálja azokat megelőzni. Például, ha valaki észreveszi, hogy reggel szüksége van egy kávényi időre, míg egyedül felébred, akkor megkérheti a szülőtársat, hogy arra a tíz percre foglalja le a gyerekeket. Mindenkinél vannak olyan helyzetek és időszakok, mikor jobban bírja a strapát, és amikor könnyebben elszakad a cérna. Figyeljük magunkat, és engedjük meg magunknak, hogy megoldásokat, segítséget keressünk a kritikusabb pillanatokra! De ha nincs rá mód, már az is jó megelőzés, ha tudjuk előre: ez most nehezebb lesz, ilyenkor szoktam bepipulni. És akkor máris valószínűbb, hogy lazábban vesszük a helyzetet.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.30 16:14:43Lady Scarlett

  Jó írás. Köszi!

 • 2016.12.31 13:13:40csakférfi

  A cikk tele van ferdítéssel és egy "butaságra" épít.
  Amennyiben őszintének tudjuk saját szeretetünket a gyerekeinkkel kapcsolatban akkor nyílván öszintének kell mutatkoznunk a dühre is.
  Szeretetre szeretet a reakció.
  Dühre düh a megfelelő válaszinger.
  Amennyiben ez az "ideális" inger-válaszreakció felborul holmi magyarázatokkal megtüzdelve valamint "megértési" -"elkerülési " technikákat vetünk be ,csakhogy magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak tünjünk a gyerek előtt,--úgy ez is egy hazugság lesz a sok között.Ezzel szépen el is veszti a szülő a gyerek előtt a hitelességét.
  Gyaníthatólag ezzel teljesen összezavarják szülők a gyereküket.
  Aztán jön a "lázadás" ami teljesen elsöpri a "szülői tekintélyt".
  Akkor igazán jől jön egy szakember segítsége.Némi pénz ellenében.
  Miért is érzem hogy az ok-okozat nem a szülői "tudatlanság",hanem a "tekintély megmondja" (jelen esetben a cikkíró).
  Ezért nevezik sokan ezt a "mai generációt" elveszettnek.

 • 2016.12.31 13:40:52csakférfi

  Majdnem el felejtettem! :)
  Boldog Új Évet mindenkinek!
  :) :)

 • 2016.12.31 14:25:10Szalacsi_Dezső

  Mekkora klisé és bullshitgyűjtemény már megint Karolinától. Akinek van gyerek és éplélektani alapon éli az életét, abban soha fel sem merül a címben szereplő kérdés.

 • 2016.12.31 15:38:45Redei Eva

  Kedves Karolina! Önnek van-e gyereke? Vannak-e tapasztalatai? Szülei biztos vannak - velük jóban van? (mert időnként a szülők is ki tudják borítani az embert)
  A szülőkre van egy tök jó szakirodalom, a Tízparancsolatból az, hogy Tiszteld szüleidet, hogy hosszú életű legyél ezen a földön. (más is belegondolt már, hogy ez azt jelenti, hogy ha kinyírod a szüleidet, a gyerekeid viszont téged fognak eltenni láb alól)
  Mindig is gondoltam, hogy a Tízparancsolatból hiányzik az, hogy Tiszteld gyermekeidet - ők is emberek. Ha az ember úgy bánik a gyerekével, mint egy MÁSIK EMBERREL, akkor egy csomó gubanc könnyen megoldhatóvá válik. Én nagyon rosszban voltam a középső fiammal 6 éves koráig. Akkor, a padlón ülve, segítséget kértem TŐLE, hogy kibéküljünk. Varázslatos eredménye volt. Megkérdezte, hogy ő tényleg fontos-e nekem, aztán elmondta, hogy amikor telefonálok valakivel, akkor úgy érzi, elhanyagolom. Ezért szokta ilyenkor elkezdeni húzni a hajamat... És bocsánatot kért, és én is, minden addigi dührohamomért, és azóta jó barátok vagyunk (most 27 éves) BÚÉK

 • 2017.01.02 14:51:031katinka

  Kicsavart megközelítés ez, nem!? Ha a gyerek felhúz nem az jut normális embernek az eszébe, hogy nem szeretem a gyerekem, hanem mit kezdjek vele és magammal, hogy oldjam meg mit csináljak.
  Gyerek önállósodni akar, juszt se úgy akar csinálni dolgokat mint Te, vagy nem akkor amikor Te.
  Csak a szülő is ne kezdjen hisztibe... Próbálja kívülről, harmadikként szemlélni... Hogy kevesebb dolgot bánjon meg utólag. És Békés Boldog Új Évet SOK Megbeszéléssel!

 • 2017.01.04 17:59:17fda

  Ezért a pár butus megállapításért pszichológiát kell tanulni? Ennyit leírhatott volna bármely gyakorló anya, 4 általánossal (azért ilyen sokkal, hogy írni azért tudjon).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta