SZÜLŐSÉG

Úgy érzi a terhesség miatt összement az agya? Igaz!

2016. december 29., csütörtök 13:27

Egy új kutatás szerint a várandósság alatt megváltozik az agyban azoknak a területeknek mérete és szerkezete, amelyek mások érzelmeinek felismerésért, mások megismeréséért felelősek. És ez így is marad több évig - írja a New York Times.  

Hogy jöttek erre rá? A kutatók felvételeket készítettek olyan nők agyáról, akik még nem voltak állapotosak, majd azután is, hogy várandósak lettek első gyermekükkel. Az összehasonlítás érdekében természetesen 20 olyan nő agyát is megvizsgálták, akik az első és második felvétel elkészítésekor is gyermektelenek voltak. Egy hasonló kutatásról már korábban is írtunk részletesen itt.

De nézzük a részleteket: a kutatás több mint öt évig tartott, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog az, amire spanyol kutatók rájöttek. Miért? Nos, mert úgy tűnik, hogy a terhességgel csökken a nők szürkeállományának mérete. Jó, elvileg csak azokon a területeken, amik fontos szerepet játszanak a társas megismerésben. A kutatók egyelőre nem tudják, pontosan mitől csökken a szürkeállomány, de az biztos, hogy sem a gyermek neme nincs rá hatással, sem az, hogy természetes úton vagy mesterségesen fogantak meg. És nem, a kispapáknál nem volt semmilyen hasonló változás, ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy az ő agyukra ne hatna a terhesség ugyanis igenis hat, méghozzá így.

shutterstock 447562720

Ugyan ez elsőre ijesztően hangzik, a szakembereknek még valamit sikerült kimutatni, ami talán megnyugtatja a leendő szülőket: minél nagyobb a változás, annál erősebben kötődik az anya gyermekéhez.

Persze további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg van-e összefüggés a két dolog között. Igaz, korábban is készültek már olyan tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy igenis van köze egymáshoz annak, hogy milyen az agyunk szerkezete adott területeken és annak, hogyan viszonyulunk másokhoz. 

És még valami, ami segíthet feldolgozni a fenti információkat: a fenti kutatás szerint a nők kognitív képességei nem sínylik meg a várandósságot, a kutatók nem tapasztalták, hogy a vizsgálati személyek memóriája, verbális képességei romlottak volna, és ahogy korábban is írtuk, a változások csak ideiglenesek. 

Ha kíváncsi rá, az agy átrendeződésének részletesen milyen pozitív és negatív hatásai vannak, olvassa el itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.12.29 15:46:49Advanced Flight

    Elég logikus, hogy az evolúció több módon próbálja az utód megmaradását biztosítani. Ezek szerint az egyik az, hogy az anya kvázi "abnormális" módon kötődjön a picihez, és minden szeretetét, figyelmét, erős érzelmeit neki tartogassa, másokra meg tegyen magasról.

  • 2016.12.30 19:02:28Potpolett

    Érdekes, a terhességem utolsó napjaiban már alig tudtam gondolkodni, dolgozni. Persze dolgoztam, de néha a főnökeim emailjeit átküldtem a férjemnek, hogy nézze meg, mit is jelentenek ezek a mondatok így egyben.:) Mert tényleg nem értettem akkor már az emberi beszédet (38.hét). Aztán mivel a gyerekkel nem kellett éjszakázni, nem voltam fáradt és már az első napokban ismét értettem a híreket, nemsokára meg már könyvet is tudtam olvasni.:) Szóval, fel a fejjel terhesek, ki lehet bírni!!!:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta