SZÜLŐSÉG

A karácsony a titok és a közös élmény ünnepe

2016. december 23., péntek 16:27

A legtöbben a karácsonyra szép és titokzatos élményként emlékeznek vissza gyerekkorukból. Igaz, vannak veszélyek is: a felfokozott várakozás és teljesítménykényszer sok családban a legrosszabbat hozza ki a felnőttekből, így ez a nagy viták ideje is. A legfontosabb a szülő belső állapota, és ehhez az anyának, az apának önmagával kell tisztáznia, hogy nem ez az a három nap, amikor az összes sérelmét házastársára kell öntenie. Sőt, jó, ha ahelyett, hogy összeszorított foggal a gyerekek kedvéért kibírná valahogy, az adventi időszakot tényleg egyfajta készülésre, változásra használja: arra való készülésre, hogy ne sérelmek fogságában, hanem nyitott szívvel érkezzen meg az ünnepbe.

Arról is érdemes beszélni, milyen kérdések merülnek fel a karácsonyra való tevőleges készülés során, például mennyire vonjuk be a gyereket, mi legyen meglepetés, hogyan teremtsük meg a hangulatot. A karácsony egyszerre szól a titokról és meglepetésről a gyerek számára, és akkor tudja igazán várni, ha van benne valami rejtély, ugyanakkor egyszerre szól az apával, anyával, testvérrel való közös készülésről is. Ebben a kettőben jó megtalálni az egyensúlyt.

Elvész az örömből, ha a gyerek minden ajándékát „megrendeli” a szülőtől, pláne, ha együtt veszik meg, nehogy véletlenül hibát vétsen a felnőtt, és ne éppen a megjelölt típust szerezze be. Könnyen bele lehet esni abba a csapdába is, hogy csak az ajándékról szól az ünnep. Elkerülhetetlen, és talán nem is tragédia, hogy a gyerekeket általában az ajándék izgatja legjobban. Számukra, akik nem tudnak lemenni a boltba, hogy a fizetésükből megvegyék a mesekönyvet, sokkal nagyobb értéke van egy ilyen eseménynek, mikor megkapnak valamit, amire nagyon vágytak. Ebben nem feltétlenül az anyagiasság mutatkozik meg: amikor a kisgyerek kap egy játékmacit, akkor ő nem egy jópofa ajándéktárgy birtokosa lett, hanem egy csodát, egy érző társat, egy barátot kapott, akinek az arcára kiülnek a gondolatai.

shutterstock 309373169

Mégis, a szülő feladata, hogy ezen túl is adjon neki valamit, valami élményt. A kisgyerekek fogékonyak a misztériumra, ők csodába csöppennek, mikor belépnek a feldíszített szobába, mikor meglátják a szikrázó karácsonyfát. Szívesen veszik a köré szőtt történeteket is, ami arról szól, a túlvilág lakói hogyan vesznek részt az ünnepben. Fontos, hogy a szülő olyasmit mondjon, amivel tud azonosulni, ami, ha nem is szó szerint, de mélyebb értelemben igaz számára. A felnőtt életében a karácsony értelme elvontabb szinten jelenik meg, ha a rohanás és kapkodás mellett meg tudja élni, akkor az emberi kapcsolataiban, ha hívő, a hitében. A kisgyerek nem az elméleti, hanem a konkrét, megszemélyesített magyarázatokra fogékony inkább, például az angyalok munkájáról. Ezeket ő hiszi is, nem is, hiszen látja a játékokkal tömött boltokat, de nem kell megijedni a látszólagos ellentmondásosságoktól: mi segítünk az angyaloknak - mondhatjuk, ha megkérdezi, miért vettük meg azt a doboz karácsonyfadíszt.

A titok és meglepetés mellett arra is ugyanúgy szüksége van, hogy részese lehessen a készülésnek. Ha valaki teljes titokban süti meg az éj leple alatt a sütiket, gondosan elrejti a fát, az ajándékokat, akkor sok a meglepetés, de bizonyos értelemben kimarad a csemete a folyamatból. Ezért jó egy részébe bevonni, például együtt készíteni koszorút, együtt sütni, esetleg a másoknak szánt ajándékok egy részét közösen készíteni, venni.

Egy tapasztalt óvónő gondolata, amivel csak egyetérteni lehet, hogy lehetnek a családon belül is jó értelemben vett kis titok, amiknél a gyerek érzi magát beavatottnak: például anya és a gyerek együtt szerzi be az ajándékot apának, ha lehet, a poronty is dönthet, mondjuk anya kiszemelt két alkalmas pulóvert, abból ő választ. Ezek jó értelemben vett szövetségek. Ilyenkor megélheti a csemete, hogy nem mindig ő a kicsi, aki nem tud semmit, miközben ott magasodnak fölötte a felnőttek, akik minden tudás birtokosai.

Hasonlóan fontos élmény, hogy legyen alkalma arra, hogy ne csak kapjon, hanem adjon is. Készíthet ő maga valamit, de részese lehet karitatív tettnek is, például vihet a család ételt rászorulóknak – ilyesmibe érdemes bevonni a gyereket is. Esetleg választhat egy játékot, amit szívesen továbbad valakinek egy ajándékcsomagban.

Az is jó, ha megtapasztalhatja, valaminek eredménye van, amit ő alkotott. Ez ünneptől függetlenül is fontos, de a karácsonyi készülődés is alkalmat ad rá. Jó, ha tudunk bízni a gyerekben, hogy ő már sok mindenre képes, és akkor képes is lesz! Van óvoda, ahol fűrészelnek, barkácsolnak a gyerekek, miközben sok családban még igazi kést sem mernek a kezükbe adni. Persze, legyen az eszköz méretarányos, és ami veszélyes, azt felügyelje felnőtt, de hadd próbáljon ki minél több mindent igaziból, de csak „úgy, mintha”. Ha a csemete érzi a helyzet komolyságát, és a belé vetett bizalmat, ő is komolyan veszi magát, és meglepődünk, mennyi mindenre képes, és persze ő örül ennek legjobban.

shutterstock 538343986

Egy dolog mondható biztosan, milyennek nem kell lennie a karácsonynak: tökéletesnek, ahogy a szót felnőtt értelemben használjuk. A gyereknek nem a kifogástalan teríték és pormentes lakás marad meg emlékként, hanem a közös élmény. Jó, ha ebben van, amit lehet várni, van, amiben ő is részt vehet, és van, ami egészen más, mint máskor, hiszen abból érződik, hogy ez ünnep.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta