SZÜLŐSÉG

Last minute könyvajánló alsósoknak

2016. december 22., csütörtök 17:52 |

Még mindig nem késő megszerettetni az olvasást a gyerekekkel. Hiába boldogul esetleg nehezebben a betűk világában, vagy éppen ellenkezőleg, falja a könyveket, egy izgalmas, vagy hasznos kötet mindig jó ajándék.Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk ennek a korosztálynak a fa alá.

Kertész Erzsi: Panthera a hógömb fogságában

Ha szerette a gyerek a Ruminit és az Időfutárt, Kertész Erzsi könyvét is érdemes megvenni neki, a Panthera ugyanis egy nagyon mai, izgalmas kalandregény. Ami egy egyszerű hegymászószakkörnek indul, hamarosan nem mindennapi rejtéllyé változik.

Az összetevők ehhez: egy gyerekcsapat, Kismukk, Vince, Gekkó, Helga, Virág, Noémi, akik nem csak együttműködni tudnak, de egymást profin bosszantani is. Ott van Rozika néni, a portás, akinek, mint minden portásnak, rengeteg eszköze van az ügyek előremozdítására. Szerepet kap az Átméretező, ami bárkiből és bármiből bármekkorát tud csinálni. És persze kell egy gyanús fazon is: Meredek Johnny, a hegymászó. 

B289631

És akkor már csak az a kérdés marad: vajon kerti törpe nagyságban is meg lehet-e menteni a csapatot az ármánykodástól. A történetet szuper kis illusztrációk egészítik ki, nem csak rajzok, hanem grafikonok, infógrafikák és táblázatok is.
8 éves kortól ajánlott

Kaczúr Csilla: Hétmadár a Katáng zenekar előadásában

Bevallom hősiesen, nem ismertem a Katáng zenekart. Ám amióta megvan ez a mesés CD, azóta teljesen fanatikus rajongóvá váltam. Egyszerűen szeretem a dallamaikat, a hangjaikat, tiszta éneküket, még a népi hegedűt is.

B290292

Mindennél már csak azt szeretem jobban bennük, hogy a gyerekeim imádják ezt a CD-t. Amikor először hallgattuk, máris voltak olyan megzenésített versek, melyek azonnal a fülünkbe másztak. Amikor pedig vége lett a két kisebb egyszerre kiabálta, hogy anya hallgassuk meg még egyszer. A legnagyobb közös kedvencünk a lemezről a Héterdő című dal. Egyébként a zenekar tizedik születésnapja alkalmából jelent meg ez a pompásan illusztrált szép mese, mely az aranytollú madarak felkutatására induló legény kalandjait meséli el megzenésített versek egybefűzésével.

(Kolibri Kiadó 2016)

Dzsungeldzsem

A középső lányom most másodikos, és nagyon is jól jött ez a kötet, hiszen olyan unalmas és lehangoló, amikor egy listával a kezemben próbálom belesulykolni a fejébe az ly-os és a pontos j-vel írott szavakat.

Ezzel szemben ez a mesekönyv, vagy inkább mesegyűjtemény betűk szerinti válogatásban tárja elénk a kortárs gyerekirodalom igényes szövegeit, meséit. Az adott betűk pedig színessel vannak kiemelve a szövegben, így akár csak a szemével követi, akár maga olvassa az adott verset, mesét, a kicsik könnyebben megjegyezhetik majd a szavak helyesírását. Mennyivel egyszerűbb is volt szórakozva, tapsolva, énekelve Tóth Krisztina egyik versével megtanulni, hogy a papagáj, a hajó és a bója is mind pontos j.

(Cerkabella Kiadó 2016)

Oliver Green, Andrew Nahum: Gyerek közlekedési enciklopédia

Végre egy olyan forgatható, igényes összefoglaló, mely kielégíti nem csak a rengeteg közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket feltevő érdeklődő kisfiúkat, vagány kislányokat, de az apukákat is. Nálunk ugyanis – lányos család lévén – a Gyerek közlekedési enciklopédia volt az az első gyerekeknek szóló kötet, amit a férjem kezében láttam. Köré gyűltek a lányok, és ő csak mesélt, mesélt, falták együtt a lapokat.

gyerek kozlekedesi enciklopedia 1879 LRG

Megmondom őszintén, ez a karácsonyi forgatagban nagy segítségemre volt, és nem csak azért, mert én nem vagyok otthon sem a szuper expresszek, sem a siklóhajók világában. Számomra külön öröm volt, hogy az illusztrációk is gyönyörűek, a sok-sok hasznos információ mellett, melyek abszolút fogyasztható formában és mennyiségben vannak jelen. Érdekesség a kötetben, hogy minden témában a legújabb technológiát, prototípust is ismerteti, így olyan modern közlekedési eszközökről is szó van benne, mint a világ legnagyobb napelemmel működő katamaránja, vagy a 2015-ös Stella Lux napelemes autó. Az enciklopédia végén pedig nem csak szómagyarázatot találunk, hanem egy összefoglalót a közlekedés úttörőiről, a közlekedési rekordokról, és egy felsorolást a fontosabb évszámokról is.

(Scolar Kiadó 2016)

Majoros Nóra: Bolygóvadászok

Igazi űrkaland ez a remekbe szabott sci-fi mese azoknak, akik szeretik az űrlényeket, a robotokat, az űrhajókat, és persze a bolygókat. A Bolygóvadászok története arról, szól, hogy egy nagyon gazdag uraság egy lakható bolygót szeretne magának vásárolni. Ez után a bolygó után kutatnak a főszereplő gyerekek.

borito

A kaland akkor kezdődik, amikor egy féregjáraton keresztül egy másik galaxisba jutnak. Önálló olvasásra is tökéletes könyv nagyobbaknak, de a kisiskolások felolvasva élvezik a leginkább. Mi nagyon szurkoltunk a gyerekekért, és persze a kedvenc bolygónk a Csíkcsőbolygó, más nevén a Szatupiter.

(Kolibri Kiadó 2016)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta