Könyvet a fa alá a legkisebbeknek is!

A könyv egy olyan ajándék, mely közös időt rejt magában, a feltöltődésre, az összebújásra, a szórakozásra, de akár az ismeretek átadására is okot ad. Lássuk csak, milyen mesekönyveket válasszunk idén a fa alá a legkisebbek számára.

Lovász Andrea (Szerk.): Toppantós (A legkisebbek mondókás és verseskönyve)

Már a borítója is nagyon tetszett, mely mind színeiben, mind témájában – egyébként kis szarvast ábrázol - a karácsonyhoz is illik. A kötet igazából egy igényes válogatás a népköltészet és a gyermekirodalmi szövegek legjavából. Találhatunk benne dúdolókat, csúfolókat, nyelvtörőket, versikéket, mondókákat és még találós kérdéseket is.

Toppantós borító

A legegyszerűbb dajkarímekkel kezdődik a kötet, különböző testtájakra és ölbeli játékokra vonatkozó kis versekkel, simítókkal, ujjakat számolókkal, melyet emlékszem mennyire szerettek a gyerekeim kisbaba, de még óvodás korukban is. Majd külön fejezet szól az állatokról, a növényekről, és a varázsmondókákról  - itt van a személyes kedvencem a Gyógynövénydal is - , de az időjárásról, az ünnepekről szóló mondogatni valókat is mind egybe gyűjtötték. A verseskötet igazából egy egész csokor játék, és szeretet, amelynek segítségével a legkisebbekkel is tudunk bensőségesen játszani, ha beteg megvigasztalni, ha túlpörgött kizökkenteni. A családunk kedvence a kötetből Szabó T. Anna kézmosó verse. Egyik alkalommal arra lettem figyelmes, hogy a legkisebb, az óvodás, kézmosás közben azt a verset mondogatja elmélyülten. Igaz a végét átköltötte, de a lényeg, hogy a keze tiszta lett közben.

(Cerkabella Kiadó 2016.)

Palya Bea: Nappali dalok

Szeretjük a zenéjét, ismerjük a dalait, így nagy öröm volt, amikor meghallgattuk Palya Bea új gyerekalbumát. Nem csalódtunk, a zenéjéből öröm, vidámság, életerő és energikus, lüktető lendület árad, mely egyszerűen magával sodor.

PalyaB NappaliDalok 300dpi

Fel kell állni táncolni, de legalább is az asztalon az ujjakkal, vagy alatta a lábakkal kell az ütemet dobolni. A Nappali dalok albumon megszólaló nótáknak a kisgyerekes családban előforduló hangok és zajok adták a témáját, a fogkefe, a porszívó, a kanálcsörgés, vagy a lepedők suhogásának egészen hétköznapi hangjaiból is mind zene született. A második gyermekével várandós énekesnő írta a dalokat, melyben kislánya Lili is segítette, illetve ő is megszólal a CD-n, így teljesen hiteles, élő, családi zenét teremtettek. A mesekönyvben a CD-n túl az énekesnő leírja röviden egyfajta mini módszertanban a saját tapasztalatait a zenetanulásról, zenetanításról, és az ehhez kapcsolódó önismeretről, testtudat fejlesztésről, majd 12 játékot találhatunk, melyek arra hivatottak – csak úgy mint a CD-n hallható dalok -, hogy összehozzák a család kisebb és nagyobb tagjait, hogy segítse őket az egymásra hangolódásban. Nekem nagyon tetszik az album zenei igényessége, és különlegessége, hallhatjuk rajta példának okáért a rendkívül mély hangú guembri-t is, mely egy három húros pengetős sivatagi hangszer. A gyerek kedvenc dala a Rántott hús című, melyet egy afroamerikai munkadal inspirált.

(Bookline Könyvek 2016.)

Csapody Kinga: Szuper napom lett!

Ez a mesekönyv az óvodásoknak és szüleiknek nyújt nagy nagy segítséget a dackorszakon innen és túl, de éppen a minap láttam, amint az óvodában az egyik csoporttársunk két éves kistestvérének nem lehetett kivenni a kezéből.

B1452884

Újra és újra lapozta az oldalakat, és csak mesélt, monoton hangon magának. Nem is csoda, hiszen Pásztohy Panka nagy méretű, kifejező képei megragadják a kicsik figyelmét, magukra ismernek a kicsi hősök képeiben. Ha pedig meséljük is a történeteket, hamar kiderül, hogy csupa olyan dologról esik szó a mesekönyvben, ami valóban megtörténik egy háromévessel, például bábszínházba mennek az óvodával, vagy fogászati szűrővizsgálatra. A történetek főszereplője Hanka, aki a legtöbbször igencsak morcos és kiábrándult, durcásan csalódott, ha éppen nem az történik amit ő szeretne. A nap végén azonban belátja, hogy ha a dolgok jó oldalát nézi, végül is szuper napja lett. Csapody Kinga új mesekönyve utat mutat, hogyan lehet túllendülni a mindennapok nehézségein, hogyan láthatja egy ovis is pozitívan a világot, mely életszemlélet csak a javára válhat.

(Manó Könyvek Kiadó 2016.)

Julia Donaldson: Macsakazene

Nagyon édes ez a kötet, és nem csak azért, mert varázslatosan élőek az illusztrációk, hanem mert a kicsik számára is követhető és élvezhető maga a történet, mely egyébként számos más mese elmesélésére is okot adhat. Az külön klassz benne, hogy a Macskazene meséje értéket közvetít a barátságról, önmagunk becsüléséről, vagy a családalapításról. A mesekönyv első elolvasása után sokat beszélgettünk arról, hogy miért szoktak pénzt kalapozni az utcán, vagy, hogy vajon a mentő mindenkiért eljön-e, aztán, hogy hány kiscica szokott általában megszületni, és hogy hogyan énekelnek a cicák, és így tovább.

macskazene borito cmyk

Papp Gábor Zsigmond fordításában igazán élvezhető a szöveg, a történet sokrétű, és a macskák annyira szerethetőek, hogy azon is elgondolkodtunk – igaz nálam nem tartott sokáig – de, hogy jó ötlet lenne-e befogadni egy kiscicát.

(Pozsonyi Pagony Kiadó 2015.)

Anette Tison ésTalus Taylor: Barbapapa, A Zenekar

A Barbapapa sorozat negyedik része a Zenekar címet viseli. Mivel Katus eltörte a lábát, így Barbapapáék megpróbálják felvidítani, mégpedig úgy, hogy átalakulnak hangszerekké és saját zenekart alapítanak.

Tison Taylor Barbapapa aZenekar 20160830 300

A Barbapapa francia sorozat méltán nagy népszerűségre tett szert, hiszen a hetvenes évektől fogva hódít egész Európában. Végre most nálunk is kaphatóak a mesekönyvek. Aki pedig nem ismerné őket, annak csak annyit, hogy Barbapapa egy virágoskertben született és képes az alakját változtatni. Barbamamától hét gyermeke születik, akik mind más színűek és szintén alakváltók. Egyébként a meséből 45 részes rajzfilm is született.

Dániel András: Kuflik a hóban

Dániel Andrást szeretjük, ha nem tudja, ki ő, írtunk már róla korábban. Mesekönyveiben az a klassz, hogy sok rétegük és remek humoruk van, sokadik mesélésre is tartogatnak felfedezni valót. A Kuflik sorozat a legkisebbeknek szól, 3-4 éves kortól lehet őket mesélni, a mostani a negyedik kötet. 

B288959

A kuflik olyan mesebeli lények, akiket nehéz besorolni. Így ír róluk a könyv: "Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem is ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér, és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova..."

A Kuflik a hóban olyan, mint az előző kötetek: nagyon szerethető, és a rajzokkal, rajzok mellé fűzött kis megjegyzésekkel, poénokkal, kiszólásokkal (a következő oldalra csak az lapozzon, aki nem ijedős!!!) együtt alkot komplett egészet.

Fiúknak és lányoknak egyaránt tökéletes, ovis kortól ajánljuk, de még a nagyobbacskák, önállóan olvasó alsósok is szeretik.

Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!

Az 5-7 év közötti korosztálynak ajánlja  a kiadóVadadi Adrienn könyvét, amelyet Mészely Ilka rajzai illusztrálnak. Jó ajándék lehet nem csak olyanoknak, akik ősszel mennek majd iskolába, hanem azoknak is, akik épp most kezdték a sulit, ugyanis Misi, a főszereplő is ebben a cipőben jár, szeptemberben lett elsős.

B288684

Ugyanoda jár suliba, ahova Kamilla, a kis és a nagy Marosi. A mesék nem is annyira magáról az iskoláról szólnak, legalábbis nem a szó szájbarágós értelmében, viszont előkerül benne a szótagolós munkafüzet, és az a probléma is, hogyan lehet feljegyezni egy nyomozás adatait a napközis füzetbe, ha az ember még csak az a, az o, az i és az e betűt tanulta. Sőt, azt is megtudjuk, mi a kúl az iskolában, és, hogy a becsengetés nem az. Az is kiderül, hogyan barátkozik valaki az első napon, és mi történik, ha nem elég érett a pukkanóbogyó. De leginkább azt tudjuk meg, mit csinál egy rakás igazi gyerek.

Berg Judit: Két kis dinó Krétán

A két kis dinó sorozat negyedik részében Trikó és Nyamm, az időutazó főszereplők az ókori Görögországban élnek. A mesékben megelevenedik a görög mondavilág számos hőse és legedája, találkozunk istenekkel, megfordulunk furcsa épületekben, kiderül, mennyire szófogadatlan az ezermester Daidalosz fia, Ikarosz, hogyan szabadul ki Nyamm a kalickából, aminek a kulcsa pedig mindig a vásott gyerek nyakában lóg, és az is, mennyi mindenre nem alkalmas a triceratopszok szarva, például rácsfeszítésre (és narancsfacsarásra, és habverésre).

B289643

Szerepel a mesében Ariadné, a labirintus és Minotaurusz is, és az is kiderül, mire jó egy fonalgombolyag. A mese végén pedig az is, hogy mi lesz a kis dínók időutazásának következő állomása, de ezt nem szpoilerezzük el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra