SZÜLŐSÉG

Apró ajándékötletek óvónéninek, dadusnak, tanárnak

2016. december 17., szombat 15:31 |

Minden év vége felé gondolkodom, hogy minek örülnének az oviban dolgozó óvónők, és a dadus. Igen, én adok nekik egy jelképes ajándékot, mert a mi ovink nagyon klassz, pedig nem is magánovi. Szóval számomra nem kérdés az ajándékozás, nem azért mert elvárják, hanem azért, mert én szeretnék örömet okozni nekik. Az viszont, hogy értelmes, és hasznos ajándékot adjak, az mindig egy kis fejtörést okoz.

Két eset van: vagy összefog a csoport/osztály, és közös az ajándék, vagy egyedül kell megoldani. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, és mindkettőre adunk tippeket.

Ebben a cikkben lássuk az egyedi ajándékra a tippeket, maximum ezer forint értékben a tanítónénik, óvónők és a dadusok számára, a közös ajándékozáshoz pedig itt találja az ötleteket.

Amivel tele van a padlás

Sok fórumot végigolvastam régebben, amikor az ajándékötletekért bújtam a netet. Fura módon minden második kommentelő a személyre szóló, tollat, bögrét, vázát írta le ötletként. Szerintem is klassz dolog, hogy a gyerkőc készíti az ajándékot, ő rajzol a bögrére, az ő képe vigyorog a pólóról, de az évek során szerintem tele lehet a padlás az ilyen bögrékkel, pólókkal és vázákkal.

A névre szóló hímzett kéztörlő törölköző és toll sem ötlettelen, de vajon nincs nekik legalább kettő már? Az elszállt luxus mamik luxus ajándékutalványai számomra személytelen és túl drága megoldások. Az ilyen és hasonló kérdések miatt valami mást szerettem volna ajándékozni azoknak, akik a nap legnagyobb részében arra a kis emberre vigyáznak, aki az egyik legfontosabb számomra az egész világon.

Árulkodik rólam

Az ajándékokkal kapcsolatban két tézisem is van.

Egyrészt olyat ajándékozz, aminek te magad is örülnél, másrészt azt vallom, hogy az ajándékok rólad is árulkodnak így vagy úgy. Tehát egy kicsit magadat is odaajándékozod a meglepetéseddel. Éppen ezért ezen az úton elindulva találtam ki az alábbi ajándékötleteket.

Fűszercsomag, szépen összeállítva

Ha már semmi időm nem marad az ajándék elkészítésre, akkor az egyik kedvenc megvásárolható ajándék ötletem a fűszerek. Hasznosak, és kevés nő létezik, akit így vagy úgy de nem hoznak lázba. Ezt a kettő az egyben tippet nem csak az óvodában, de nagyobbak esetében akár a suliban a tanító néniknél is be lehet vetni.

Összeválogatom a forralt borhoz való fűszereket egy csokorba: fahéjat persze, szegfűszeget, szerecsendiót, szegfűborsot, vaníliát, de tehetünk mellé aki szereti csillag ánizst, vagy gyömbért is. Az a jó ebben a keverékben, hogy ha nem forralt bornak, akkor mézeskalács sütemény keveréknek is "el lehet adni". Egy szép szalaggal átkötve, akár receptet mellékelve hozzá, igazán klassz és hasznos ajándék.  

Karácsonyfadísz fillérekből szeretettel

Az abszolút befutó nálam, amit a gyerekekkel is el lehet készíteni, a natúr karácsonyfadísz. Csak egy pár toboz, és színes szalag kell hozzá, vagy dió, esetleg fahéjrúd. Ezekre csillogós ezüst szalagot is köthetünk masnival, a dióra mondjuk ragasztani kell, de én már készítettem a dió számára vékony drótból is kis kosárkát, mely tartja, és arra fűztem a színes szalagot.

Ezekből érdemes hármat, vagy négyet egy kicsi zacskóba rakni, és mint karácsonyfa dísz odaajándékozni. De száríthatunk narancsot is, és az előzőekkel együtt vagy külön akár, girlandként egymás után köthetjük egy spárgára, vagy szép szalagra, hiszen olyan jól mutatnak az ablak előtt, vagy lelógatva a konyhaasztal fölött, de a függöny mellett egyaránt.

Ha a natúr túlságosan is natúr, egy kis ragasztóval és csillámporral, vagy arany/ezüst sprayfestékkel ezeket akár csillogósítani is lehet, és még mindig nem lesz óriási a beruházás.

Aki tud, horgolhat!

Végül, de nem utolsó sorban a terveim közt szerepel, hogy egyszer majd megtanulok horgolni. Sokszor nézem a cuki kis sapkákat, amiket az anyukák alkotnak a gyerekeiknek, meg azok a kis horgolt állatfigurák is nagyon tetszenek.

De leginkább azért is klassz lenne ha tudnék horgolni, mert akkor tuti három hópelyhet horgolnék ajándékképpen az óvónőknek és a dadusnak. Szóval aki tud, annak jó ötlet lehet a hópehely, melyet akár a karácsonyfára , vagy a szoba kilincsére is fel lehet akasztani dekoráció gyanánt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.17 17:48:00zizi77

  Vagy esetleg a szülők dobjanak össze egy valóban értelmesen elkölthető, nem luxus ajándékutalványra. 24 gyerektől/szülőtől/ évente kapot apróságokkal is tele lehet a padlás. 8-10 ezerből/ vagy amennyi összejön/ már azért vehet magának olyat, ami neki is tetszik. Mi így csináljuk. Ez mellett lehet persze valami aprósággal is kedveskedni, de a fizetésük mellett szerintem az utalványnak jobban örülnek.

 • 2016.12.17 17:58:12zizi77

  Közben elolvastam a másik postot is, és még mindig az utalványra szavazok. Arról nem is beszélve, hogy kinek van erre ideje, munka, háztartás, gyerekek, és a karacsonyi rohanas mellett?

 • 2016.12.17 18:52:35katorna

  Azért remélem 24 gyerektől több jön össze mint 8-10 ezer....

 • 2016.12.17 19:32:33subidubidu

  @katorna: 24 gyerekhez 2 óvó néni és 1 dadus a minimum. És ez ugyebár a nem kötelező, de voltaképpen elvárt csoportpénzen felül. Ha van néhány saját gyereked, akkor már egész szép summa összejön ezekből az tételekből.
  Szóval DE, 24 gyerekből az óvónőnként/dadusonként 8-10 ezer forint az, ami elfogadható költség a többségnek. Persze lehet, hogy Te olyan helyen élsz, ahol ez nem számottevő összeg...

 • 2016.12.17 21:02:33Egyallampolgar

  A tanár, óvónő, dadus ad ajándékot a gyerekeknek? Ha nem, a szülő se adjon ajándékot a pedagógusnak. Adunk a boltosnak?
  Az ellenőrnek? Az ellenőr minden reggel ott áll a mozgólépcső tetején. Életünk fontos része a gyerek ballagása után is.

 • 2016.12.17 23:11:59Helheié

  Szerintem az óvónők, dajkák nem várják el az ajándékot. Legalábbis a családomban lévő pedagógusok biztos nem. Ennek ellenére minél kisebb a gyerek, a szülő annál inkább úgy érzi, hogy meg kell ajándékoznia azt a pár embert aki a hétköznapokon a gyerek ébren töltött idejének felében foglakozik az ő szeme fényével.
  Aztán idővel leszoknak róla, egy felső tagozatos általános iskolai tanár már csak 2-3 gyerektől kap ajándékot (év végén vagy pedagógusnapkor egy szál virágot kb.)

 • 2016.12.17 23:15:08S=klogW

  lfsztasggkbe

 • 2016.12.17 23:22:34Zephyrous

  Nem kapnak fizetést vagy mi? Borravalót ne adjunk nekik, amiért elvégzik a munkájukat?! Röhej ez a cikk!

 • 2016.12.18 06:19:56enpera

  Ráadásul alig ismerem őket, nem rokonok.
  Nekem sem adnak ajándékokat ügyfelek.

 • 2016.12.18 06:57:59boróka.

  Adunk borravalót a pincérnek mert kihozza a levest, adunk a fodrásznak, mert a munkáját végzi...az orvosnak, az ápolónak...De nem adunk a tanárnak, aki egész évben törődik a gyerekkel. Egy ezres beszedésekor is prüszkölnek a szülök. Vagyis a fodrász egy hajvágásért megérdemel 2-300 Ft-ot, esetleg többet, a pincér szintén. De a tanár az egész éves munkájáért még egy ezrest sem gyerekenként. Azért ez fura.

 • 2016.12.18 07:49:54gabardin

  Az, hogy elmész étterembe, fodrászhoz, azt jelenti, hogy van rá pénzed.
  Aztán vagy adsz borravalót, vagy nem.
  Oviba akkor is jár a gyereked, ha nincs annyi pénzed, hogy étterembe, fodrászhoz járj és hónap vége felé komoly fejtörést okoz, hogy mi legyen a vacsora. (még szerencse, hogy a gyerek az oviban kap meleg ételt, még szerencse, hogy az oviban van fűtés...).
  Amikor külön programra megy a pénz beszedése, sokan kényszerülnek rá, hogy hazudjanak, hogy miért nem fizetnek. Senki be nem vallaná, hogy nincs rá egy ezrese, hogy elvigyék a gyerekét az Állatkertbe.
  Ez nem csak az oviban megy így, hanem az iskolában is, ahol a tanár simán kitalálja szülőin, hogy idén Angliába szeretné elvinni a gyerekeket, ennyi meg ennyi lesz, tessék szépen gyűjtögetni. életre szóló élmény lesz a gyereknek...

 • 2016.12.18 08:43:38metal

  Az óvónénik meg a tanárnénik kapnak ajándékot pedagógusnapra, meg ballagásra! Miért kellene nekik máskor is adni bármit is?

 • 2016.12.18 10:47:02harCIBAnyulka

  Fogyatékos és autista gyerekekkel dolgozom nap mint nap. Az Etikai Kódex szerint nem fogadhatunk el semmit a szülőktől, gyerekektől. Nem is várjuk el. Viszont egy "köszönöm" nagyon jól esne. És nem csak ünnepnapokon.

 • 2016.12.18 12:57:53saláta boglárka

  mi adunk a 3 néninek fejenként több 10e-t kvázi fizetéskiegészítésként. év végén is.

 • 2016.12.18 13:52:29jandera

  Meg a buszsofőrnek, a háziorvosnak, a tanároknak, a postásnak, a kisfőnöknek a gyárban, stb. is össze kellene dobni valamicskét. A párttitkárnak, a tanácselnöknek, meg a miniszterelnöknek nem is kell, ők elveszik maguknak, ami szerintük jár...

 • 2016.12.19 11:52:37Lila Maminti

  És szegény óvónéniknek vajon hány ilyen kézzel készített karácsonyfa dísze lehet már otthon? Még a saját gyerekének a munkáját biztos szívesen nézia fán, de csupa ilyen díszből álló karácsonyfa azért elég szedett-vedetten nézne ki. Én is az utalvány híve vagyok (ruhabolt/drogéria). Azt vehet belőle, amire igazán szüksége van.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta