SZÜLŐSÉG

Anya, mondd meg az igazat: te veszed az ajándékot???

2016. december 14., szerda 10:40

Tavaly történt, ugyanígy, az ünnepek tájékán. Néz rám nagy, kerek szemekkel a majdnem kilenc éves lányom, nagy levegőt vesz, majd belekezd: - Anya, mondd meg nekem az igazat, nem leszek szomorú, ígérem, de tudnom kell. Ugye te veszed a karácsonyi ajándékot?

Nyeltem egy nagyot, erre a kérdésre valahogy elfelejtettem felkészülni. Kissé pánikba estem, a gondolatok csak úgy cikáztak az agyamban, de hát itt most nincs idő latolgatni meg fontolgatni a helyzetet, mondani kell valamit.

Lassan, bizonytalanul bólintottam: - Hát, ha úgy vesszük, végül is… hát igen.

Oké, hazugságban eleve elég béna vagyok, ha meg kerek perec rákérdeznek valamire, akkor pláne nem tudok kamuzni. De abban a pillanatban úgy éreztem, hogy kivételesen mégiscsak kellett volna.

shutterstock 534651379

A gyerek hirtelen elkámpicsorodott, olyan csalódott és elkeseredett képet vágott, mint akiben egy világ omlott össze, még a könnyei is potyogni kezdtek. Nem ezt a választ várta, nem akarta ő még tudni az igazat.

Igaz, az osztálytársai, főleg, akiknek mindentudó, akár két-három évvel is idősebb testvérük van, már rebesgették, sőt, volt, aki határozottan ki is jelentette, hogy náluk a szülők veszik az ajándékot, szó sincs semmiféle Jézuskáról. De hát ez a gyerek teljességgel szavahihetetlen, mondott ő már mindenfélét. Szóval kellett a lányomnak bizonyosság. 

Csak nem ez, hanem az ellenkezője, hogy de, de, az ajándékot a Jézuska hozza, meg a Mikulás, a húsvéti nyúl, a kihullott fogacskákat meg a Fogtündér gyűjti be, és ő hagyja itt érte a legnagyobb címletű pénzérmét, ami csak létezik.

Így utólag úgy érzem, a gyerek behúzott a csőbe. Úgy tette fel a kérdést, mintha tisztában lett volna a valósággal. Ki akarta ugratni a nyulat a bokorból, csak maga sem tudta, hogy nem erre vágyik. Hogy ő még egy kisgyerek, aki csodát szeretne, csilingelő csengettyűket, Jézuskát és angyalokat.

Hogy mi lett a vége a dolognak? Először is cinkosok lettünk, hiszen mi ketten tudunk valamit, amit a kisöccse még nem. Beleállt a játékba, lassan ott tartunk, hogy ő falaz a „Jézuskának” a testvére előtt, és olyan meggyőződéssel mesél neki róla, hogy lassan saját karácsonyi mondakört épít fel, házi használatra.

Másrészt, mivel úgy látszik, hogy a csodára határozottan igénye van, nem viszem magammal, amikor másoknak megyek ajándékot, és csomagolópapírt vásárolni, előle is dugdosom a már beszerzett szajrét, és nem vitatom meg vele, hogy szerinte ki minek örülne karácsonykor.

Nem kérem ki a véleményét, hogy itt az új házban szerinte hol lenne jó, melyik ablakba hozza a Mikulás az ajándékot, továbbra is a párnája alá tesszük a kihullott fogacskákat, és még a Fogtündérnek kikészített tej is elfogy reggelre (brrr).

Ezzel, úgy tűnik, helyre is állt a lelki békéje.

Így utólag nem tudom, hogy mit mondtam volna, ha előre felkészülök a kérdésére, de ezen már kár is gondolkozni, ez a vonat már elment. Azon viszont még eltöprenghetek, hogy mit válaszoljak, amikor a kisfiam teszi fel ugyanezt a kérdést. Végül is azt sem kizárt, hogy jobb híján ugyanezt fogom mondani.

Önöknél hogy ment ez? Túl vannak már a kérdésen? Bekamuztak valamit, vagy megmondták az igazat? Vagy a kettő között is van egy ösvény? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.14 12:04:42exterminador

  A lányod 9 évesen még hitt a Télapóban? Nem túlzás ez egy kicsit?

 • 2016.12.14 12:33:15zizi77

  Nálunk is 9 évesen még minden volt/sőt az unokatesóm hasonló korú gyerekénél is/, de a következő körre már sajnos elmúlt a varázslat. Szerintem már elég érett rá, hogy megértse, de az első reakció nálunk is a csalódás volt. Hiába tudta a lelke mélyén az igazságot, szeretett volna még egy kis varázslatot. Ennyi idősen viszont ez már nagy kihívás. Szerencsére megértette, hogy a kistesóinak is jár még pár év csoda, így inkább már segíteni akar ebben, és nem elrontani.:-)

 • 2016.12.14 13:39:19Soro

  Édesapámékhoz gyerekkorávban sokáig járt a szomszéd Télapónak öltözve. A nagyobb testvére és az utcabeli gyerekek már tudák, hogy mi az igazság, ő pedig hogy teljesen biztos legye a dologban odaállt az apja elé és megkérdezte tőle, hogy van-e igazából Télapó. Az apja, a nagyapám, gondolom, hogy tovább fentartsa a varázst, belement a jótékony hazugságba. nem sokkal később viszont édesapám előtt is végképp lelepleződött a dolog. Ő ezt nagyon erősen élte meg. Nem azért, mert nincs Télapó, hanem mert ő szembeszállt a többi gyerekkel, vállalta a vitát, hogy a Télapó igenis létezik, majd kiderült számára hogy a saját apja hazudott neki. Az ember akiben addig vakon bízott és csodálta nagyott zuhant a piedesztálról.
  Annyira erős volt benne a gyerekkori csalódás élménye, hogy elhatározta, hogy nekem nem fogja azt mondani hogy van Télapó, Jézuska, stb. Az elejétől fogva tudtam, hogy az ajándék igzából tőlük jön és a meglepetés erejéből, a várakozás izgalmából és az örömből ez semmit nem vont le.
  (Csak annyiban érintett negatívan a dolog, hogy az óvodában amikor elmondtam a többieknek hogy mi az igazság az óvó nénik nyilvánosan lehazugoztak, de ez egy másik történet...)
  Én sem akarom átverni a gerekem. Még csak hároméves, nyilván nem sokat ért az egészből. Természetesen elmondom neki a szokás(ok) hátterét, de nem akarom neki at hazudni, hogy a az ünnepeink köré kialakult lények (ide értendő a Fogtündér , Nyuszi és társai is) valóságosak, mert ez nem igaz.
  Én abban hiszek, hogy nem attól lesz "csoda" hogy nem létező dolgokról állítom neki hogy van, hanem hogy ezeket az élményéket játékossá, bensőségessé, izgalmassá, pozitívvá tesszük.

 • 2016.12.14 14:42:02indapass

  Én az ilyen kérdésekre vissza szoktam kérdezni.

  A nagyobbaknak meg azt mondom, mikor próbálják felvilágosítani a kisebbeket, hogy hát persze, aki nem hisz benne, annak nem hoz a Télapó ajándékot.
  /Ilyenkor vigyorogva közlik, hogy hiszen ők hisznek./

 • 2016.12.14 15:38:29an-dee

  exteerminador: sokan templomba is járnak, pedig állítólag felnőttek, nem túlzás egy kicsit?

 • 2016.12.14 15:41:07Mosolyogj

  Én azt gondolom Édesanyám válasza volt a legjobb aki elmagyarázta nekem, hogy az ajándékot a Jézuskától kapjuk, a szülők csak segítenek benne a Jézuskának, így az Ő kezük által kerül a karácsonyfa alá az ajándék. Egészen nagy gyerekek voltunk, már mi is megajándékoztuk szüleinket amikor még mindig a Karácsonyi temetői gyertyagyújtás alatt jött meg Jézuska. (valahogy akkor elinduláskor Apunak mindig vissza kellett szaladni valamiért a lakásba)

 • 2016.12.14 15:41:46Zephyrous

  Szerintem nem érdemes hazudni. Jobb dolog szétválasztani a valóságot és a kitalált világot egymástól. Úgysem az a lényeg, hogy ki hozza, hanem hogy mit hoz.

 • 2016.12.14 16:00:25Last Man Standing

  A fiammal 4 éves korában már azt is megbeszéltük, hogy miért hajléktalan valaki.
  Elmagyaráztam, hogy a többi gyereknek miért mondják azt, hogy van mikulás.
  Ismerte a háború, a prostitúció, a gyilkosság fogalmát. Ismert legalább negyvenféle különböző istent, látott disznóvágást. Utána minden állatról megkérdezte megesszük e? :)
  Mindig arra neveltem, hogy szabadon gondolkodjon. Világos volt mindig számára, hogy ha rosszul dönt, akkor minden következmény az övé és a hibáit nem tudja áthárítani.
  Most már 18 éves és a legkiegyensúlyozottabb ember a világon akit ismerek. Határozottan Boldog és sikeres. Egyetlen dolognak köszönheti, hogy soha nem hazudtam neki semmiben. Mindig arra tanítottam, hogy minden vizsgáljon meg és gondoljon át logikusan.
  Sokszor már ő tanít engem, mert sok mindenben jobban, tisztábban látja a helyzetet mint én a sok belém nevelt gátláson és érzelmi manipuláción keresztül.

 • 2016.12.14 17:42:05csakférfi

  Last Man Standing

  Végre egy értelmes ember.Mármint TE.
  :) :) :)
  Mennyi "okos" van itt.
  Lassan az "okosság" = "hazudni tud"-al egyenlő.
  Ezt nyilván oktatják.Hogy is hívják.....várjunk csak.....öööö.....!
  Megvan!! Kommunikációs szak.

 • 2016.12.14 18:38:35Figyel Castro

  @csakférfi: nem Parlament, esetleg Fidesz?

  @an-dee: a legjobb komment ever :)

 • 2016.12.14 21:11:20csakférfi

  Figyel kasztro
  Minden politikus hazudik. Azt hogy a nép érdekeiben tesz a népért. Ezt sokan elhiszik.
  Én nem. Ugyanis ez egy ellentmondás tehát nem lehet igaz.
  Ha kérhetem itt ne politizáljunk. Semmi köze a poszthoz.

 • 2016.12.15 13:33:28Lajszlo

  A mikulás még csak-csak, de a Jézuska nekem hét éves koromban kognitív disszonanciát okozott. Tudtam, hogy Jézust 2000 éve, legszebb férfikorban keresztre feszítették. Akkor hogyan hozhat most Jézuskaként ajándékot? Oké, hogy feltámadt, de hogy lett újra gyerek??
  Emiatt erős fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy minek ilyen zavaros hülyeségekkel etetni a gyereket. Jobban ki kellett volna dolgozni ezt a Jézuska-koncepciót.

 • 2016.12.15 15:21:00Serrin

  Last Man Standing: Nagyon jó a megoldásod. Szerintem is a logika legyen az első.

  Jézuska nincs, mint ahogy isten se, meg hasonlók. Igyekszem majd nem hülyíteni a fiamat, amikor abba a korba ér.

 • 2016.12.15 15:31:14zizi77

  Serrin, erről mindig Rowan Atkinson egy poénja jut eszembe. Az ördög eligazítást tart az újonnan érkezőknek. "Ateisták balra, milyen hülyén érezhetik most magukat!" :)

 • 2016.12.15 15:56:03Serrin

  zizi77: Ha most ez érv akart lenni, akkor annak nagyon gyenge.

 • 2016.12.15 17:11:45zizi77

  Serrin, nem érv, csak poén! Keress rá a neten! :-)

 • 2016.12.15 17:19:31Serrin

  zizi77: Ok, azt értem. Viszont nem tudom, hogy mit akartál ezzel közölni, mert így nem tiszta. :)
  Amúgy elhiszem, hogy ő mondta.

 • 2016.12.15 18:29:21zizi77

  Serrin, lényegében csak a vicc kedvéért írtam, de ha mindenáron bele akarsz látni valamit, akkor annyi, hogy majd ha lement a függöny, nehogy meglepődjél! :-)

 • 2016.12.16 00:22:03Mák Vilma

  Igen, a gyerekek előbb-utóbb rájönnek, hogy nincsen Mikulás, és arra is, hogy nincsen Jézuska...
  Vagy várjunk csak! Tényleg rájön mindenki arra, hogy nincsen Jézuska? Akkor nem lennének tele a templomok. A legtöbb meséről belátjuk, hogy csak mese, de bizonyos mesékhez felnőttként is ragaszkodunk, mert kell a lelki békénkhez, hogy valaki valamikor egyszer majd igazságot tesz ezen a földön. Még a végleges halálnál is elviselhetetlenebb, hogy nincs igazság, és nem is lesz.

  Az eredeti témához visszatérve a gyerekeimmel eljátszottuk, hogy jön a Mikulás és a nyuszi húsvétkor. Eljátszottuk. Mint ahogy azt is, hogy a kedvenc plüssállatok beszélgetnek, és melyik mint mond. Ők játszottak velünk, de nyilván sem egyiket, sem másikat nem hitték valóságnak. (Ma kamaszként ők mondják ezt.) Ma már egy hároméves is mindent lát az interneten, és mindent hall, nevetséges. Játszani lehet velük, de azt a hanghordozásunkon és az arcunkon látja, hogy ez csak egy szerepjáték. Miért lenne rosszabb az neki, ha tőlünk kap ajándékot? Miért kell titkolózni, hazudozni, mikor másoknak pl. együtt választhatnánk ajándékot? Vagy mindenki másnak mi veszünk, csak őneki hozza a Jézuska? És a fát is csak neki hozzák készen, mindenki más boltban veszi a díszeket? És mézeskalácsot se lehet együtt sütni a fára? Sosem értettem ezeket. Mindenesetre nálunk nagyon klassz, meleg és szeretetteli karácsonyok voltak minden hazudozás nélkül is.

 • 2016.12.16 08:36:12zizi77

  Mondjuk szerintem ezek kegyes hazugságok/ ahogy az elpusztult házi kedvencről vagy a nagymamáról se meséljük el, hogy a földben felzabálják a kukacok, ha kérdezi a gyerek, mi lesz vele/ de természetesen minden szülő maga dönti el, hogy hogyan csinálja. Az én gyerekeim nagyon élvezik ezt a csodát, ahogy annak idején én is. Csak azért megsértődni sem kell, mert mondjuk az oviban úgy csinálnak, mintha a kertész bácsi, aki beöltözik, lenne az "igazi" Mikulás.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta