SZÜLŐSÉG

Letagadja az állam saját hibás tankönyveit

2016. december 4., vasárnap 12:11

Nem egyszerű dolog a tankönyvírás, és az sem biztos, hogy annak, aki jól tanítja a matematikát, fejlett az íráskészsége. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, a lektor és a szerkesztő sem lehet mindig a topon, amikor átnézi azt a rengeteg tankönyvet.

Múlt héten írtunk egy matek tankönyvnek vagy munkafüzetnek látszó tárgyról, amiben a kilencet sikerült konzekvensek killencnek (és killencvennek, sőt killencszáznak) írni. Persze egy matekkönyv az matekkönyv, nem nyelvtan, de mégis ciki, ha ez így átcsúszik a lektorokon.

Az OFI nem ismerte el sajátjaként. Csakhogy.
Az OFI nem ismerte el sajátjaként. Csakhogy.

Mivel annyira vicces volt a hiba, felmerült bennünk, hogy valaki csak trollkodik egy összerakott képpel, hogy aztán bezsebelje a megosztásokat. Ezért aztán megkérdeztük az oktatásért is felelős EMMI-t (Emberi Erőforrások Minisztériuma), akik az OFI-hoz (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet) továbbították a megkeresést.

Ők azt a választ adták, hogy nem az általuk fejlesztett tankönyvek egyikéből származik a mellékelt kép. Csakhogy megkértük önöket is, hogy ha rémlik ilyesmi, küldjék el nekünk, miben van a killenc, a killencven és a killencszáz. És olvasónktól ezt a képet kaptuk:

Nem csak ezt egyébként, hanem egy másikat is, amiből az is kiderült, hogy pontosan a 45. oldalon van az interneten keringő részlet, erről is küldött nekünk képet segítőkész olvasónk.

Ehhez képest múlt héten az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet még azt írta: a kérdéses könyv nem hozzájuk tartozik, "amennyiben valódi a fotó, valószínűbb, hogy egy nem állami kiadó fejlesztő, gyakorló füzetéből való." Ehhez képest kaptunk a fenti fotót a könyv borítójáról is, amiből egyértelműen kiderül, hogy az OFI adta ki.

Honlapjukon az is megtalálható, hogy a "tankönyvcsalád arra szeretné rávezetni a, hogy gondolkodva, a tantárgy szépségeit felfedezve jussanak el a szükséges matematikai ismeretekhez. A játékos felfedeztetés nagy öröm a gyerekek számára, ez a leghatékonyabb módszer az eredményes ismeretelsajátításhoz. A sokféle tevékenységből származó tapasztalat összegyűjtése vezet el a következtetések levonásáig. A matematikai problémák megoldását a feladatok apró lépésekre bontásával, az elemi algoritmusok alkalmazásával segítjük." 

Az ügy tisztázása érdekében ismét kerestük az OFI-t, akik leírták, hogy az említett kiadvány az Apáczai Kiadó tevékenységének átvétele során került az OFI-hoz a Kormány rendeletének megfelelően.  

Mint fogalmaztak, "az OFI célja, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez és tanítási segédanyagokhoz juthassanak hozzá, ennek érdekében az átvett kiadványokat szükség esetén alapos és szakszerű átdolgozási eljárásnak vetjük alá." - írták válaszukban, és megjegyezték, hogy várják a javaslatot illetve észrevételt a tankönyvekkel kapcsolatban. Mint írták, a jövő tanévben már sajtóhibák nélkül fog megjelenni a kérdéses tankönyv.

Arra sajnos nem kaptunk választ, miért írták korábbi levelükben, hogy nincs közük a tankönyhöz. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.04 13:42:41Visceroid

  " a lektor és a szerkesztő sem lehet mindig a topon, "

  Ahogy a cikkíró sem.

 • 2016.12.04 14:06:59Cicus62

  Tanköny? Az mi? Ugye milyen könnyű hibázni?

 • 2016.12.04 14:55:56retinax

  Csakhogy egy magazin cikkből nem tanul és felel egy generáció, ez a különbség. A felelősség, főleg, ha monopóliumról van szó.

 • 2016.12.04 18:24:05B-road

  Ez is csak azt mutatja, hogy szarnak ők ebbe az egész oktatás dologba.
  Persze nyilván volt pár tanítónéni, tanítóbácsi akik összerakták keserves munkával a könyvet, de a kiadónak meg úgy az egész minisztériumnak csak nyűg ez az egész. :(

 • 2016.12.04 18:59:03morph on deer

  Az valami vadonatúj információ, hogy a számítógépes szövegszerkesztő programok minden további nélkül képesek (lennének) kiszűrni az ilyen bugyuta elütéseket?
  Azért kérdem, mert a jelek szerint ezt (még) sokan nem ismerik, vagy ami még rosszabb, feleslegesnek hondolják...
  Nem viccelek: miért nem használja az, aki publikál bármit is?

 • 2016.12.04 19:00:19morph on deer

  hondolják-gondolják
  Ugye mondtam!?

 • 2016.12.04 19:45:27sparhelt

  @morph on deer
  Használta, ki is szürte, csak úgy gondolta, hogy a szövegszerkesztő rosszul tudja, így felvetette vele helyesként, ezután többször nem jelezte a hibát.
  Alapjában véve mi tudunk(?) helyesen írni, nem a szövegszerkesztő.

 • 2016.12.04 19:50:05sZulamith

  Jó lenne már arról is olvasni, hogy elismeri hibáit az állam és nem csak a tankönyveknél.

 • 2016.12.04 20:12:59vanRob

  Válasz A:
  Nos, igen, ezt sajnos valóban elszúrtuk. Nem keresek kifogásokat, hogy ezért vagy azért történt, a szemünkbe sütött a nap, fáradtak voltunk satöbbi. Mi felelősök vagyunk az általunk kiadott tankönyvekért. Természetesen a hibát azonnal javítjuk, sőt, ezenfelül tüzetesen, független szakértőkkel átnézetjük a könyvet, hogy ha akad benne esetleg még hiba, elgépelés, azt is ki tudjuk javítani.
  Szeretném megköszönni, hogy felhívták a figyelmünket ahibára, és még egyzser elnézést kérek az okozott kellemetlenségekért.

  Válasz B: Nem a mi könyvünk. Nem mi adtuk ki. Nem mi írtuk. Mi nem is mi vagyunk.

 • 2016.12.04 20:14:00wmiki

  Na bakker...
  Azért kemény, amikor a hazugságbajnok, félkegyelmű, írástudatlan indexes tollnok prédikál helyesírásról, és nyomdahibáról.
  Plafon megvan még?

 • 2016.12.04 22:07:37D2

  Az Apáczai mottója (volt): "Minőségi tankönyvekkel a magyar oktatásért!" A Mozaikot bezzeg nem bírták bekebelezni, őket el kell nyomni állami monopolkiadókkal és kötelező könyvrendelési listákkal :(

 • 2016.12.05 08:02:13gchg

  "Arra sajnos nem kaptunk választ, miért írták korábbi levelükben, hogy nincs közük a tankönyhöz." - Miért, miért... Mert hazudni egyszerűbb. Ha valaki nagyon határozottan állít valamit, akkor is igaznak tűnik, ha ordas hazugság.

 • 2016.12.05 09:43:29gftamas

  Régen a szocializmusban volt divat, hogyha valami ciki dolog kiderült, akkor azt azonnal és zsigerből letagadták.... De hát most ugye nem szocializmus van, még akkor se, ha ex párttagok, párttitkárok vagy épp ex KISZ titkárok ülnek magas állami pozíciókban....

 • 2016.12.05 09:53:36flash.gordon

  @D2 Igen. Végül is nem az a baj, hogy hibás vmi hanem, hogy a m´sik sem tudja. (Hozzáteszem a dolognak így sincs hírértéke. Èn az állam helyében küldenék egy köremilit a suliknak, hogy ha ilyet látnak nyomtassanak ki kis matricát és ragasszák le. :)

 • 2016.12.05 11:03:10annamanna

  Na és mi van, ha ez nem elírás, hanem direkt írták így, mert a könyv szerzője számmágiával foglalkozik és ez egy rejtett üzenet? A gyilkos kilences! A 45. oldalon, ami ugyebár osztható kilenccel. Háromszor írták így, az pedig a kilenc osztója. A másik hiba is a háromhoz kapcsolódik, pontosabban a háromszázhoz, az meg ugye This is Spartaaaaa! Máris sokkal izgibb a matekóra, ha fel lehet dobni az idióta tankönyvek hibáival.
  Nem kéne leragasztani a hibákat matricákkal, inkább felhasználni, például így. Kinek mi jut eszébe egy hibáról? Szerintem a gyerekek direkt élveznék, és lelkesen vadásznának a hibákra.

 • 2016.12.05 12:01:35flash.gordon

  @annamanna
  Ez sem egy rossz ötlet. Mindenesetre mi jobbat írtunk annál mint, amit a cikk szerzöje csinál: Támd, kipellengérez és ír egy hatásvadász semmitmondó cikket.

 • 2016.12.05 12:01:43hegyilany

  gftamas: Igen, egy csomó hír úgy kezdődött, hogy a "TASZSZ cáfolja, hogy... ". Akkor biztos lehettél benne, hogy a cáfolt hír igaz, lelőttek egy koreai utasszállítót / felrobbant egy rakéta / nukleáris szennyezés történt stb.
  Most megint ilyen időket élünk, csak a (háistennek) jobblétre szenderült TASZSZ-t tetszőleges magyar állami szerv szóvivőjével kell behelyettesíteni.

 • 2016.12.05 12:34:28Wrex

  Látom a szövegértelmezés sokaknál nem megy. Mit is mondtak - a poszter szerint - először? "nem az általuk fejlesztett tankönyvek egyikéből származik". És ez történetesen igaz is, hiszen - szintén a poszter szerint - "az említett kiadvány az Apáczai Kiadó tevékenységének átvétele során került az OFI-hoz". A második, ráadásul szó szerinti idézet ez: "valószínűbb, hogy egy nem állami kiadó fejlesztő, gyakorló füzetéből való". Vagyis, a poszter állításával ellentétben, NEM azt írták hogy "a kérdéses könyv nem hozzájuk tartozik", hanem hogy _valószínűleg_ nem hozzájuk tartozik. Összesítve: aki itt hazudott, az - a cikk alapján legalábbis - kizárólag a cikkíró. És ide lehetne tenni, hogy _valószínűleg_ szándékosan.

 • 2016.12.05 21:05:47Leooo

  Wrex@ mosdasd csak a nyakig sz@ros OFI-t, úgyse fog menni, mert aminek rájuk kellett ragadni a barna, szagos, szorgosan köpült anyagból, na az lassanként már rájuk is szárad. Tényleg, nem lett volna egyszerűbb azt válaszolni, hogy: " igen, ez el lett b@szva, de kijavítjuk...köszönjük az észrevételt!" De nem! Arrogáns NER-idültként ez nem bír egyik csahos száján se' kijönni...szánalmas!

 • 2016.12.06 08:33:08Flúgatlan

  A tankönyvrendszer brutálisan gyors államosítása tényleg sok ilyen hülyeséget termelt ki. Mindegy, milyen forrásból vették át: az átvétel erőszakolt módja és üteme volt az alapvető hiba. Ezt nem menti, hogy a cikkíró is elüt ezt-azt, mert a tankönyveket elvileg sokszor át kellene olvasni kiadás előtt. Teljesen más kategória, mint egy blog.

 • 2016.12.06 08:59:05encir

  Ráadásul azt sem mondjuk, hogy egyszáz- legfeljebb pénzügyi vonatkozásban -, hanem száz.

 • 2016.12.06 13:36:53Metálvörös

  Az túl logikus lenne, hogy kerítsenek egy még Apáczais kiadást a könyvből, és megnézzék abban a kérdéses oldalt?

 • 2016.12.06 20:03:19Gyűrött Papír

  Az megvan, hogy a PISA szar lett?

 • 2016.12.06 23:53:43ne vada

  Leooo, abban igazad van, hogy az OFI is egy rossz vicc, de az Apáczai mindennek a legalja, és mindig is az volt, úgyhogy kivételesen akár igazat is mondhattak...

 • 2016.12.07 11:29:37NevemTeve

  A magyar logika szerint ilyenkor gyors kormányzati intézkedés kell következzen: tovább bővítik az OFI monopóliumát, mondjuk hozzájuk kerülnek a karácsonyi üdvözlőlapok is.

 • 2016.12.10 08:31:33ColT

  "Arra sajnos nem kaptunk választ, miért írták korábbi levelükben, hogy nincs közük a tankönyhöz. "
  Hát, mert fogalmuk sincs, gondolom :D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta