A gének is befolyásolják, mikor szül

Az Oxford Egyetem kutatói azt állítják, hogy a gének is fontos szerepet játszanak abban, hogy ki mikor szül, illetve akar-e egyáltalán gyereket vállalni. A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy bizonyos gének azt is előre determinálják, hogy ki milyen idős koráig tolhatja ki a szülést, hiszen ez javarészt attól is függ, hogy kinél mikor jön el a menopauza. 

A gyerekvállalás idejének kitolása nehéz kérdés, ezen segíthet az, ha egyáltalán tudja, hogy a génjei meddig engedik egyáltalán, hogy húzza-halassza a dolgot. A tudósok szerint 24 gén az, ami azt határozza meg, hogy mikor eshet teherbe egy nő és hány gyereke lesz. De persze nem csak a gének számítanak.

Melinda Mills, az Oxford Egyetem professzora leszögezte, hogy természetesen a géneken kívül sok más faktor is szerepet játszik abban, hogy egy nőnek lesz-e gyereke vagy nem, és mikor jön el számára a családalapítás ideje.

A nő géntérképe mellett komoly szerepet kapnak a kérdésben az apa génjei, vagyis hogy ő meddig termékeny, és a szociális faktorokról sem szabad elfeledkezni. Ami viszont újdonság a kutatásban az az a megállapítás, hogy a gének a viselkedésre is kihatnak.  

shutterstock 111643082

A kutatásba 250 kutatóközpontot vontak be, 62 mintára vizsgálták meg 238064 férfi és nő génadatait annak tekintetében, hogy mikor születik az első gyerekük és 330 ezer ember adatait nézték meg a gyerekek száma tekintetében.  

Azt figyelték meg, hogy a géneknek is szerepe van abban, hogy mikor kezd szexuális életet élni, hogy mikor szüli meg az első gyermekét és hogy mikor jön el a menopauza ideje. Az eredmények szerint bizonyos variációk esetében 10 százalékkal nagyobb az esélye bizonyos génvariációk esetében, hogy a nők termékenyek lesznek és gyerekük lesz, mint azoknál, akiknél mások ezek a gének. 

"Most először tudjuk, hol kell keresni azokat a DNS-területeket, amik a reprodukcióért felelősek. Például találtunk a nőkben olyan DNS-t, ami azért felelős, hogy később kezdjen el menstruálni, vagy kitolódjon a menopauza ideje, és olyat is, ami a teherbe esést késlelteti.

Egy nap ezek az információk tökéletesek lesznek arra, hogy az orvosok megválaszolják a nőknek azt a kérdést, hogy meddig húzhatják a gyerekvállalást. Fontos lenne, hogy ezt is tudják azok, akik családot terveznek, még ha a gyerekvállalás kérdésében a szociális és környezeti faktorok nyilvánvalóan magasabb súllyal is esnek latba mint a génállomány" - mondta Melinda Mills.

Ez az információ azért fontos, mert eddig csak személyes okokkal magyarázták azt, hogy ki mikor vállal gyereket, ez a felfedezés pedig teljesen új vonalat vihet a meddőségi kutatásokba is. A vizsgálatos során 1 százalékos pontossággal tudták megmondani, hogy mikor fognak a résztvevők először teherbe esni és hogy hány gyerekük lesz, sőt azt is meg tudják mondani, hogy azok várhatóan milyen neműek lesznek.

Ez azért elég karcsú, de a kutatók szerint nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a meddőséget hogyan tudják előre jeleni, illetve azt, hogy meddig tolhatják ki a gyermekvállalást. ez már csak azért is fontos kérdés, mert a fejlett országoknak egyre később vállalnak gyereket a fiatalok, ez pedig magában hordozza azt a kockázatot, hogy kicsúsznak az időből, ami a génekben meg lett írva.   

 

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek