Kisgyerekes lakásban csak büdös lehet?

Egy kisbaba érkezésével a szülők életvitele és bizonyos szokásai is megváltoznak. Ez törvényszerű, de ez a változás sokszor olyan részleteket is érint, amikre nem is gondolnánk. Ezek között van a lakás illatosításának kivitelezése is.

Vegyszerek távozzatok

Mivel a kicsik legtöbbet – legalábbis nálunk – a földön tartózkodnak, így értelemszerűen a komoly vegyszereket száműztük a lakásból. Én nem hiszen, hogy jó megoldás Domestos-ban fürdetni a szobát, csak mert kisgyerek van benne. Sőt, ha lehet, akkor minden ilyen erőteljes vegyszert ki szeretnék zárni a lakásból, hiszen a fertőtlenítés máshogyan is megoldható.

shutterstock 116398705

Ez azt jelenti, hogy az illatosított felmosók alapból elbuktak, ami azért is kellemetlen, mert a takarításnak ez az egyetlen részlete, amit valamennyire még élveztem is. de ez most már a múlté, ahogyan a bútorszövet illatosító folyadékok is, hiszen irritatív vegyszerek, melyek nem csak a szövetben maradnak meg, hanem a levegőben is.

Ráadásul ezen a vonalon elindulva természetesen a légfrissítők sem játszanak, amiket sohasem szerettem, de most, hogy nem lehet őket használni, mindjárt vonzóbbak.

Füstölők? Bocs, nem!

De mi a helyzet a füstölőkkel? Persze nem mindenki szereti ezeket a kecses kis rudacskákat, de tény, hogy sokan használják, mint ahogyan mi is, és még szeretik is az illatorgiát, amit maguk mögött hagynak.

„Mivel a füstölőn kívül számos más alternatíva van a babaszoba jó levegőjének biztosítására (a jó kis szellőztetést is ide sorolva), nem gondolom, hogy helye van a babaszobában. A gyermek 3 éves koráig nem kísérleteznék vele köhögést provokáló, és esetleges légutat irritáló hatása miatt.” – mondja Pomázi Katalin védőnő.

shutterstock 296419022

Illóolaj: ésszel mehet!

Kiestek a vegyszerek, elbukott a füstölő, de szerencsére megmaradtak nekünk az illóolajok. A gyereknél, illetve közelükben használható illóolajokról egy nagyon részletes cikket írtunk korábban, érdemes elolvasni, mert ebből például kiderül, hogy levendulából is milyen sokféle van, és mennyire nem mindegy, melyiket használjuk.

Persze itt sem mindegy, hogy melyiket is választja, hiszen nagyon fontos, hogy gyógyszerkönyvi minőségű, természetes illóolajokat használjunk. Hogy melyek ezek? Egy kis segítség: a 350 forintos üvegcse biztosan nem ezt a kategóriát képviseli. A valóban tiszta és természetes olajok inkább az 1000 forint körüli kategóriában találhatóak, persze az illattól függően (téteznek kifejezetten drága olajok is, melyeknek millilitere is több ezer forintot kóstál).

Egy természetes anyag is lehet veszélyes!

Nem szabad elfelejteni, hogy bár teljesen természetes anyagokról van szó, azért óvatosan kell velük bánni. A babák ugyanis érzékenyebben reagálnak az illatokra is, így probléma lehet abból, ha túlságosan erőteljes dózisban alkalmazzuk. Ez a szoba méretétől is függ, de egy átlagos (kb. 10 nm-es) helyiségben egy aromalámpásba 1-2 cseppet adagoljunk, de a szakemberek szerint az ultrahangos porlasztók jobbak, mint a lámpások, így akár olyat is beszerezhetünk.

Gyerek közelében biztonságosan használható a valódi levendula, a római kamilla, és egyszer-egyszer használható a teafa illóolaja is, mely erőteljes fertőtlenítő hatásáról ismert (ez igaz a citromfűre is, de visszafogottabban). A felmosó vízhez is adható, így vegyszerek nélkül is biztosan tiszta lesz a lakás, de itt is csak 1-2 cseppet használjon.

shutterstock 174083840

Ha szeretné, akkor aromavizet is használhat, mely kisebb dózisban tartalmazza az illatanyagokat. Így nem kell az adagolásnál annyira figyelnie.

Az illóolajok párologtatásához fontos a jó lámpás. A láng és a tartály között kb. 10 centis táv legyen, és a tartály legyen kellően mély, hogy megfelelő mennyiségű vizet lehessen hozzáadni. Ez azért fontos, mert ha nem ilyen a kialakítása, akkor az illóolaj könnyen megéghet, ezzel pedig elveszíti minden jó tulajdonságát, ráadásul büdös is lesz.

És az illatgyertya?

Ha megfelelően választunk (és jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk), az illatgyertyákról sem kell feltétlenül lemondani, ezek használatánál is be kell tartani pár szabályt. Ezeket javasolják baba közelében

  • olyat válasszunk, ami nem paraffinból készült
  • természetes illóolaj legyen benne, méghozzá olyan, ami a baba közelében is használható, pl levendula vagy kamilla
  • ne tegyük a baba szobájába, és a gyerek közvetlen közelébe
  • egyszerre csak egy órát égjen, aztán oltsuk el
Oszd meg másokkal is!
Mustra