SZÜLŐSÉG

Kisgyerekes lakásban csak büdös lehet?

2016. október 23., vasárnap 20:49

Egy kisbaba érkezésével a szülők életvitele és bizonyos szokásai is megváltoznak. Ez törvényszerű, de ez a változás sokszor olyan részleteket is érint, amikre nem is gondolnánk. Ezek között van a lakás illatosításának kivitelezése is.

Vegyszerek távozzatok

Mivel a kicsik legtöbbet – legalábbis nálunk – a földön tartózkodnak, így értelemszerűen a komoly vegyszereket száműztük a lakásból. Én nem hiszen, hogy jó megoldás Domestos-ban fürdetni a szobát, csak mert kisgyerek van benne. Sőt, ha lehet, akkor minden ilyen erőteljes vegyszert ki szeretnék zárni a lakásból, hiszen a fertőtlenítés máshogyan is megoldható.

shutterstock 116398705

Ez azt jelenti, hogy az illatosított felmosók alapból elbuktak, ami azért is kellemetlen, mert a takarításnak ez az egyetlen részlete, amit valamennyire még élveztem is. de ez most már a múlté, ahogyan a bútorszövet illatosító folyadékok is, hiszen irritatív vegyszerek, melyek nem csak a szövetben maradnak meg, hanem a levegőben is.

Ráadásul ezen a vonalon elindulva természetesen a légfrissítők sem játszanak, amiket sohasem szerettem, de most, hogy nem lehet őket használni, mindjárt vonzóbbak.

Füstölők? Bocs, nem!

De mi a helyzet a füstölőkkel? Persze nem mindenki szereti ezeket a kecses kis rudacskákat, de tény, hogy sokan használják, mint ahogyan mi is, és még szeretik is az illatorgiát, amit maguk mögött hagynak.

„Mivel a füstölőn kívül számos más alternatíva van a babaszoba jó levegőjének biztosítására (a jó kis szellőztetést is ide sorolva), nem gondolom, hogy helye van a babaszobában. A gyermek 3 éves koráig nem kísérleteznék vele köhögést provokáló, és esetleges légutat irritáló hatása miatt.” – mondja Pomázi Katalin védőnő.

shutterstock 296419022

Illóolaj: ésszel mehet!

Kiestek a vegyszerek, elbukott a füstölő, de szerencsére megmaradtak nekünk az illóolajok. A gyereknél, illetve közelükben használható illóolajokról egy nagyon részletes cikket írtunk korábban, érdemes elolvasni, mert ebből például kiderül, hogy levendulából is milyen sokféle van, és mennyire nem mindegy, melyiket használjuk.

Persze itt sem mindegy, hogy melyiket is választja, hiszen nagyon fontos, hogy gyógyszerkönyvi minőségű, természetes illóolajokat használjunk. Hogy melyek ezek? Egy kis segítség: a 350 forintos üvegcse biztosan nem ezt a kategóriát képviseli. A valóban tiszta és természetes olajok inkább az 1000 forint körüli kategóriában találhatóak, persze az illattól függően (téteznek kifejezetten drága olajok is, melyeknek millilitere is több ezer forintot kóstál).

Egy természetes anyag is lehet veszélyes!

Nem szabad elfelejteni, hogy bár teljesen természetes anyagokról van szó, azért óvatosan kell velük bánni. A babák ugyanis érzékenyebben reagálnak az illatokra is, így probléma lehet abból, ha túlságosan erőteljes dózisban alkalmazzuk. Ez a szoba méretétől is függ, de egy átlagos (kb. 10 nm-es) helyiségben egy aromalámpásba 1-2 cseppet adagoljunk, de a szakemberek szerint az ultrahangos porlasztók jobbak, mint a lámpások, így akár olyat is beszerezhetünk.

Gyerek közelében biztonságosan használható a valódi levendula, a római kamilla, és egyszer-egyszer használható a teafa illóolaja is, mely erőteljes fertőtlenítő hatásáról ismert (ez igaz a citromfűre is, de visszafogottabban). A felmosó vízhez is adható, így vegyszerek nélkül is biztosan tiszta lesz a lakás, de itt is csak 1-2 cseppet használjon.

shutterstock 174083840

Ha szeretné, akkor aromavizet is használhat, mely kisebb dózisban tartalmazza az illatanyagokat. Így nem kell az adagolásnál annyira figyelnie.

Az illóolajok párologtatásához fontos a jó lámpás. A láng és a tartály között kb. 10 centis táv legyen, és a tartály legyen kellően mély, hogy megfelelő mennyiségű vizet lehessen hozzáadni. Ez azért fontos, mert ha nem ilyen a kialakítása, akkor az illóolaj könnyen megéghet, ezzel pedig elveszíti minden jó tulajdonságát, ráadásul büdös is lesz.

És az illatgyertya?

Ha megfelelően választunk (és jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk), az illatgyertyákról sem kell feltétlenül lemondani, ezek használatánál is be kell tartani pár szabályt. Ezeket javasolják baba közelében

 • olyat válasszunk, ami nem paraffinból készült
 • természetes illóolaj legyen benne, méghozzá olyan, ami a baba közelében is használható, pl levendula vagy kamilla
 • ne tegyük a baba szobájába, és a gyerek közvetlen közelébe
 • egyszerre csak egy órát égjen, aztán oltsuk el

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.10.24 07:54:06eßemfaßom meg áll

  Takarítani kell oszt nem lesz büdös.

 • 2016.10.24 08:19:33Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos

  Azaz, meg szellőztetni rendszeresen.

  Cikkíró csak műszagban tudott élni eddig?

 • 2016.10.24 09:15:00pantlikaskiralylany

  Nem is értem az egész cikket, szerintem kisgyerektől függetlenül felesleges annyi vegyszert használni, és annyira agyon illatosítani mindent. Nem attól lesz tiszta a lakás, ha mindenféle illatos dologgal takarítunk, hanem attól, hogy rendesen csináljuk.
  Sikerült a reklámoknak elültetni a fejekbe, hogy ipari mennyiségben kell használni a mosószert, öblítőt, meg mindenféle vegyszert.

 • 2016.10.24 09:15:58R2D2 & C3PO

  Gyertya?!?
  Ó, te jó ég!

 • 2016.10.24 09:38:35Nancsibacsi

  - takarítás
  - szellőztetés
  - normális konyhai szagelszívó
  - szagzáró kuka, amit rendszeresen kell üríteni
  - bagózni tilos (kint se mert a ruha átveszi a szagát, és behozza vele)
  - állatot lakásban tartani tilos
  - növényből ami büdös szintén kerülni kell (van pl. egy virág ami marha jól néz ki, de konkrétan dög szaga van: na ilyet ne vigyünk be a lakásba:-D
  Kb ennyi.

 • 2016.10.24 09:44:01szib

  Ablak. Kinyitod, becsukod. Bio, környezetbarát, nem allergizál. És néha mosd meg a gyereket is, különösen az alsó felét. Amúgy mennyit fizetnek neked ezért a hülyeségért a gyertyaárusok?

 • 2016.10.24 10:11:53Zéé-e

  Most komolyan ilyen hányingerkeltő illatosítóizékkel kell kiégetni a szerencsétlen gyereked szaglószerveit? Főleg a füstölőnél akadtam ki - nem is azért mert még a szomszéd is rosszul lesz tőle, hanem mert gyakorlatilag olyan mintha füstszűrő nélküli cigit tolnál a saját gyereked szájába.
  Tudom én hogy ez ilyen öko-bio-ezo-anyu szokás, de a gyereknek inkább friss levegőre van szüksége. Vedd figyelembe, hogy nekünk felnőttként már elkezdtek tompulni az érzékeink. A gyereknek pedig még nagyon nem, két-háromszor intenzívebbnek érzi ugyanazt! Gondolj bele neked milyen érzés lenne ha a kedvenc illatosítódból háromszoros adagot tolnának az arcodba! Akármennyire szereted, akkoris megutálnád.

 • 2016.10.24 13:07:21FelhasználónévemailURL

  mink fullnaturális parfőmmel locsolgattyuk egymást meg a gyereket is, hogy ne legyen olyan büdös mindehol.

 • 2016.10.24 13:50:05FlybyWire

  a büdös életben nem illatosítottunk semmivel, és soha nem volt büdös nálunk.
  Amikor a kicsi megszületett, csak babaillat lett, úgyhogy még javult is a helyzet.
  Most 3 és fél éves, a kakis pelust anno megfelelően tároltuk, mi más lehetett volna büdös? Egy 0-3 éves még izzadni is csak jó illatút tud :D

  A sok vegyszer meg eleve nem kell, valamennyit előtte és most is használunk, nem kell feltétlen ész nélküli vegyszertelen bianyu módba kapcsolni.

  Teljesen valószínűtlen, értelmetlen cikk büdöséktől.

 • 2016.10.24 14:12:12zsoci

  Nem értem a cikk célját. Egyrészt , ahogy már mások is írták, miért kéne agyon vegszerezni a lakást folyton? Másrészt miért kéne illatosítani? Nincs annál undorítóbb, mikor egy lakásnak mindeféle nem odaillő illata van.Az összes szagosító, párologtató, marhaság teljesen felesleges, sőt undorító.
  A füstölő meg mindennek a tetje! Gyülöletes, folytogató sagú, természetellenes dolog. Ha megérzem egy boltban, vagy hasonló helyen azonnal sarkonfordulok.

 • 2016.10.24 15:18:23Advanced Flight

  "értelemszerűen a komoly vegyszereket száműztük a lakásból. "

  He? Azért, mert a földön mászkálnak? miért, mivel takarítotok tik, kromofággal? :-)
  Parkettára általános lemosó (Ajax és társai), azt kb. meg is ihatod, vizes helységbe meg Domestos, de egyrészt oda minek mászkál a ded, ha meg mégis, akkor csak addig kell távoltartani, amíg fel nem szárad a csempe. És egyébként a WC tiszta lesz az illóolajos aromalámpától? csak kérdezem....:-)

 • 2016.10.24 16:33:18fordulo_bogyo

  Csak halkan szolok, hogy az illoolaj is kemiai anyag (vegyszer), es a gyertya is fustol...
  Elegendo a tisztasag, es a szelloztetes.

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta