Az ön gyereke elvégzi ezeket a házimunkákat?

Több mint 15000-en osztották meg azt a képet az interneten, ahol korcsoportokra bontva láthatók azok a házimunkák, amiket a gyerekek végezhetnek két éves koruktól egészen 12 éves korukig. Szerepel itt a beágyazástól elkezdve a fűnyírásig minden elképzelhető házimunka. Sok szülő pontosnak találta, mások szerint viszont nevetséges vagy éppen veszélyes. Hogy miért is? Nézzük a listát!

shutterstock 262002683
  • 2-3 éves korcsoport: beágyazás, játékok összeszedése, segíteni etetni az állatokat, beledobni a szennyest a szennyesládába, letörölni ami kiömlött, port törölni (zoknival a kézen)
  • 4-5 éves korcsoport: megteríteni/leszedni az asztalt evés után, evőeszközöket elpakolni a mosogatógépből, bepakolni a mosogatógépet, a szennyest a mosogéphez vinni, zoknit párosítani mosás után, elrakni a mosott ruhát, összepakolni a szobában, behozni az újságot és a postát
  • 6-8 éves korcsoport:kipakolni a mosogatógépet, letakarítani a fürdőben a mosdót és a pultot, szín szerint szétválogatni a szennyes ruhákat, segíteni a saját tízórait bepakolni, gyomlálni és száraz leveleket összegereblyézni, virágot öntözni, összeszedni a kukába szánt szemetet
  • 9-11 éves korcsoport: wc pucolása, kivinni a szemetet, porszívózni, felmosni, füvet nyírni, segíteni előkészíteni az ételeket főzéshez (megmosni, feldarabolni, kockázni, kimérni), kutya sétáltatás
  • 12 év +: vigyázni a testvérekre, ablakot pucolni, vasalni, egyszerű ételeket elkészíteni, mosni, hűtőszekrényt kitakarítani, bevásárlólistát írni.

A lista két táborra osztotta a szülőket: egyik csoport teljesen irreálisnak tartja, a másik csoport pedig egyetért vele.

A listát olvasva rengeteg szülő háborodott fel, hogy ez embertelen, és a gyerekeknek meg kell engedni, hogy gyerekek legyenek, ha szeretne segíteni, akkor segíthet, de még sok év van előttük, hogy ténylegesen elvégezzék ezeket a munkákat.

A felháborodók másik csoportja szerint bizonyos feladatok irreálisan korán szerepelnek a listában, ki szeretné, hogy a 9 éves nyírja a füvet, vagy a 12 éves vasaljon vagy vigyázzon a tesóira? Volt, akit már az is kiakasztott, hogy egy négyéves ne pakolgasson evőeszközöket. 

A másik tábor viszont azt vallja, hogy igen is szükség van ezen házimunkák mielőbbi elsajátítására, mert gyerekeiknél azt tapasztalták, hogy nagyon sokat segített nekik a felnövésben.

Vitatkozni szerintünk nem azon kellene, kivegye-e a gyerek a részét az otthoni feladatokból, mert persze, vegye ki. De ez a lista feladatai azért a jelzett életkorban tényleg elég merednek tűnnek. 

Ön mit gondol erről?

A feladatlista

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek