Mit csináljak, ha lázas a gyerek? – Az orvos válaszol

Amikor a gyerek egyszer csak elcsendesedik, jámbor, szófogadó, és békés lesz, üvöltözős indiántánc helyett csendben piheg a kanapén, és étvágytalanul eltolja maga elől a tányért, automatikusan megtapogatjuk a homlokát: lázas.

De mit csináljunk ilyenkor a pánik helyett? Adjunk-e neki gyógyszert, és kell-e rohanni az ügyeletre? A következőket javasolja dr. Tarjányi László gyermekorvos.

Ne essen pánikba!

Először is, meg kell jegyezni hogy a csecsemőkori láz, fél éves korig meglehetősen ritka és veszélyes dolog, érdemes azonnal ügyeletre vinni, vagy hívni a gyermekorvosunkat. Kisgyerekkorban azonban gyakori jelenség. Nem betegség, csupán kísérőtünet! Tekintve, hogy a természetes immunválaszok egyike, kifejezetten hasznos is lehet. Sokszor előfordul, hogy a gyerekek testi-lelki fáradtság miatt lázasodnak be. Nagyon gyakori mellékhatása az egyes oltásoknak, és előfordul enyhe allergiás reakcióként is. Egy biztos: a láz az esetek túlnyomó részében otthoni ápolás mellett gyorsan eltűnik.

shutterstock 243413815

Mérje meg a lázat!

A csecsemőknél érdemesebb a végbélben mérni a lázat, mert megbízhatóbb eredményt hoz. Ha így dönt, figyelembe kell venni viszont, hogy a mért érték fél Celsius fokkal magasabb lesz, mint a hónalj alatt mért. A három hónap alatti gyermekeknél 38 felett, illetve hat hónapos korig 39 Celsius fok feletti láz esetén orvosi kivizsgálás javasolt.

Értékékek (hónalj alatt mérve):

36-37 °C  normális testhőmérséklet

37-38 °C  hőemelkedés

38-39 °C  mérsékelt láz

39-40,5 °C  magas láz

40,5 °C felett  igen magas láz

Végbélben mért értékek:

36,5-37,5 °C  normális testhőmérséklet

37,5-38,5 °C  hőemelkedés

38,5-39,5 °C  mérsékelt láz

39,5-41 °C  magas láz

41 °C felett  igen magas láz

A hagyományos, higanyos lázmérők használata, bár igen pontosak, már nem javasolt. Digitális lázmérőt válasszunk, és a gyermek 3 éves kora körül érdemes hónalj-lázmérőre váltani, ebből létezik a klasszikus külsejű, de már nem higannyal töltött változat.

A fülben használt lázmérőknek ismerni kell a technikáját, ráadásul a fülben lévő gyulladás esetén fájdalmat okozhatnak, pontosságuk is gyakran elmarad a hagyományostól, két fülben vagy többször egymás után mérve eltérő értékeket kaphatunk, ha ezt tapasztaljuk, érdemes három-négyet is mérni egymás után. A homlokon elhelyezett tapaszok inkább csak tájékozódásra alkalmasak. Fontos, hogy ha a gyermek forrót vagy hideget fogyaszt, várjon 15 percet a lázmérés előtt, hogy ne befolyásolja az eredményt.

shutterstock 57204115

Ellenőrizze, van-e más tünet!

Mivel a láz kísérőjelenség, ha a gyerek valóban megbetegedett, jó eséllyel más tüneteket is produkál. Kérdezzük ki, hogy érzi magát, fáj-e neki valahol, a torka, a hasa, szédül-e. Gondoljuk végig, mit evett, mit ivott, történt-e bármi változás vagy stressz, mennyit aludt, volt-e valami, ami extrémen kimerítette. Szed-e más gyógyszert, volt-e oltása az elmúlt pár napban. Ezeket érdemes felírni, mert ha orvoshoz kerül, az ő első kérdései is ezek lesznek.

Az arra fogékony gyerekeknél az izgalom, stressz is okozhat lázat, kolléganőnk egyik gyereke például éveken át belázasodott - bármiféle kísérőtünet vagy utólagos tünet nélkül - a saját szülinapi zsúrja előtt, pusztán az izgatott várakozástól. 

Itassa meg!

Bármi is legyen a láz oka, a fokozott hőtermelés fokozott folyadékvesztéssel jár, amit pótolni kell. Sok gyermek lázasan elutasító az evéssel, ivással kapcsolatban: figyeljen oda, hogy a szokásosnál is többet igyon. Ha a kiszáradás tüneteit észleli rajta (száraz száj, lepedékes nyelv, aláárkolt szemek, kevés vizelet, aluszékonyság), azonnal forduljon orvoshoz!

Mit tegyek, ha lázgörcse van?

Az öt év alatti gyermekek négy százalékánál előfordul, hogy enyhe roham kíséri a hirtelen felszökő lázat. Leggyakrabban 6 hónapos és 6 éves kor között fordul elő. Ezek általában ártalmatlanok, de ijesztőek: a gyermek remegni kezd, teste elernyed, tekintete fennakad,  néha az eszméletüket is elvesztik. Előfordul, hogy még láztalan állapotban következik be a lázgörcs. A legtöbb roham egy-két percen belül elmúlik.

Roham esetén fektesse a gyermeket vízszintes, puha, biztonságos felületre, és támassza meg, hogy oldalt feküdjön. Semmit ne rakjon a szájába, ne próbálja meg itatni, és ne fogja le. Amint a rohamnak vége, azonnal keresse fel a gyermekgyógyászt, akkor is, ha más kísérő tünete nem volt a láznak, ugyanis lázgörcsre való hajlam esetén külön gyógyszert írhat fel.

Mikor hívjak mentőt lázgörcs esetén?

Ha tovább tart mint 5 perc. Vagy ha megsérült közben.

Adjak neki gyógyszert?

Ha a gyerek bírja anélkül, orvosi szempontból nem szükséges. A lázcsillapítás a gyermek közérzete érdekében történik, hiszen a láz egy olyan természetes immunválasz, ami segít a kiváltó ok legyőzésében, viszont lázasnak lenni vacak dolog, rémes közérzettel, amit felnőttként sem szeretünk elviselni.

Mivel a lázcsillapítók egyben fájdalomcsillapítók is, segítenek a közérzet javulásában. Mindig legyen otthon lázcsillapító, amit a gyermekorvossal közösen válasszanak ki, ugyanis a gyermek súlyától és életkorától függően más hatóanyagú és másmilyen erősségű gyógyszerre lesz szükség.

Gyakran előfordul például, hogy a még csecsemőkorban használt, enyhébb hatóanyagú lázcsillapítót adnak idősebb gyereknek, a lázcsillapítás pedig így hatástalan marad. Egyszerre csak egyféle gyógyszert adjon a gyermeknek, és tartsa be az adagokra vonatkozó használati utasítást! Ha lázcsillapító nem hat, néhány órával később kaphat másik fajta lázcsillapítót.

Kúp, tabletta, vagy szirup?

Hat hónapos kor alatt szoktak végbélkúpot javasolni, mert gyorsan és biztonságosan felszívódik. A tablettákat az idősebb gyerekek le tudják nyelni, de általában szét is törhetők. Ha a gyermek nyelési problémákkal küszködik, használjunk szirupot.

shutterstock 172419695

A lázcsillapítás más módszerei

A gyógyszerek mellett fizikai módszerekkel is csillapíthatjuk a gyermekek lázát. Ezeket kombinálva hatékonyan és biztonságosan le tudjuk vinni a magasabb testhőmérsékletet is. Az ülőfürdő esetén engedjünk a kádba a testhőmérsékletével azonos hőmérsékletű vizet, ami körülbelül a mellkasáig ér. Langyos víz hozzáadásával hűtsük kicsit, de ne menjünk 31 Celsius fok alá. A gyerek 6-10 percig maradjon a vízben, majd szárítkozzon meg, és pihenjen le.

A másik módszer, ha a magas lázas gyereket 37-38 fok körüli vízbe ültetjük, és képes abban 20 percet maradni. A túl hideg vizes fürdővel csak annyit érünk el, hogy a gyerek végtagjai gyorsan lehűlnek, az erek összehúzódnak, a keringés csökken a perifériákban, miközben a belső hőmérséklete valójában nem csökken. Amikor a gyógyszerre sem nagyon reagáló 39,7-tel betesszük a gyereket a kádba, nem az a cél, hogy 36,5 fokot érjünk el, ilyenkor a 37-38 fok közötti végeredmény már siker.

Hasonlóan hasznos, bár sokkal kellemetlenebb praktika a priznic. Egy lepedőt, vagy textilpelenkát nedvesítsünk be langyos vízzel, majd nyaktól lefelé csavarjuk bele a gyermek testét. Amikor a borogatás átmelegedett, szedjük le róla, és  műveletet ismételjük el még 2-szer, 3-szor. Majd töröljük meg, öltöztessük vissza a pizsamájába, vagy háziruhájába, és fektessük le pihenni. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a lázcsillapítás módszerei nem használnak, illetve ha más tünetei is vannak a lázon kívül, roham, bágyadtság, fájdalom, hasmenés stb. Ha a láz 3 napon túl is újra fel-felszökik, szintén orvosi kivizsgálás javallott. Összevetve, ha a gyermek általános közérzete a gondos ápolás ellenére inkább romló, mint javuló tendenciát mutat, keressük fel az orvost, vagy az ügyeletet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra