SZÜLŐSÉG

Rendszer kell a baba életébe

2016. szeptember 28., szerda 08:11

Éppen a napokban olvastam egy kissé régebbi kutatási eredményt, mely azt taglalja, hogy az „alternatív” nevelés, vagyis amikor a gyerek kedvére azt tehet, amit csak akar, megbukott. Sokan örülnek ennek, másokat teljesen hidegen hagy, viszont tény, hogy minden gyereknek szüksége van korlátokra és szabályokra, mert ezek segítenek neki abban, hogy biztonságosnak érezze a hétköznapi életet. 

A legkisebbekkel kapcsolatban rengeteg szülő rontja el a dolgot ott, hogy nem visz rendszert a mindennapokba. Saját tapasztalatom szerint ez egy darabig még működik is, hiszen a kicsik is rugalmasak. Egy idő után azonban azzal kell szembesülni, hogy a gyerek kialvatlan, nyűgös, valahogy semmi nem jó neki. 

A gyerekre figyelő szülők gyakran számolnak be arról, hogy eljön a baba életében az a pont, amikor látszik, hogy körvonalazódni kezd egy napirend, amihez egyszerűen alkalmazkodni kell, és a továbbiakban betartani. Mondjuk az összevissza alvó csecsemő szülei idővel azt veszik észre, hogy a gyerek nagyjából délelőtt és délután is hasonló időpontokban kókad el - erre pedig már lehet építkezni, amíg nappal kettőt alszik a gyerek, ezek lesznek az alvásidők, amiket aztán nekünk, szülőknek kell betartanunk.

Kell a rendszer?

Mivel az ad hoc rendszer nem vált be, így arra gondoltunk, talán lehet abban valami, amit minden idősebb nő szajkóz, hogy kell a rendszer egy gyerek életébe. Oké, csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Hogyan kell felállítani egy rendszert? Egyszer csak azt mondom, hogy most alvás van, most evés, és kész?

shutterstock 114431425

Én ezzel is megpróbálkoztam, nem ajánlom senkinek. Bár a babák még tevőlegesen nem igazán tudnak ellenkezni, a hangjukkal annál inkább. Hiába akarom én elaltatni, ha ő nem álmos. Ez esetben semmi mást nem érek el, mint hogy a fülembe fog ordítani, amíg én hintáztatom, énekelek és rázogatom. Az evésről már nem is beszélve. A nyelvével folyamatosan kitolja a cumisüveget, a cici sem kell, amikor nem éhes, azon is csak komfort szopizik.

Tehát a rendszer. Hogy működőképes legyen, nagyjából be kell lőni az időpontokat. Mikor szokott reggelizni, mikor álmosodik el, ha odafigyelünk a gyerek ritmusára, a rendszer beállítja önmagát. A viszonylag állandó napirend nem csak a szülő számára ad valamiféle keretet, de meglepő módon a gyereknek is biztonságot ad. 

Tipikusan ilyen például, ha van fix esti rutin. Ha a baba megszokja, hogy minden este először a fürdetés jön apával, utána egy összebújós kaja a kislámpa fényénél anyával, és végül az ágy, mindehhez pedig mondjuk mindig hasonló zene szól, vagy ugyanazt a dalt énekeljük el neki, akkor nem fog meglepődni, amikor egyszer csak letesszük aludni, hiszen az egész folyamat már az alvás előtti ráhangolódásról szól, és minden egyes nap ugyanígy történik.

Ha néha fürdetünk este, máskor nem vagy délután, ha időnként először enni kap, máskor csak fürdés után, ha néha hagyjuk, hogy a játszószőnyegen aludjon el, máskor az ágyába tesszük, sosem fogja tudni, mire számítson, ami néhány gyereknél egyébként nem gond, többségüknél viszont nagyon megnehezíti az esti fektetést.

A rendszer keretet ad, segít biztonságban érezni magát.

"A rendszer hiánya nyugtalan, elégedetlen, divatos szóval frusztrált babát eredményez. Ha egy kicsi önmagától ilyen, érdemes tudatosan törekedni arra, hogy kialakítsuk az életkorának megfelelő napirendet. A kezdet nehéz, de megéri kitartani.” – mondja Pomázi Katalin védőnő

„A rendszer kialakítása azzal kezdődik, hogy megfigyeljük a babánkat, és igyekszünk az ö igényeihez alakítani a napirendet. Természetesen a „főnökszerepet” érdemes megtartani, hiszen pár hónaposan még egyetlen gyerek sem képes felelős döntéseket hozni a saját életével kapcsolatban. Tisztában kell lennünk az életkori igényekkel, legyen az ételmennyiség, alvásigény, közös, ill. önálló játéktevékenységgel töltött idő. A rendszer keretet ad, segít biztonságban érezni magát.

Már pár hónaposan érdemes felállítani egy bizonyos rendszert, amit a baba növekedésével folyamatosan korrigálunk. Minél később szánjuk rá magunkat, annál nehezebb dolgunk lesz.

A jó rendszer rugalmas. A hosszú utazást pl. érdemes a kicsi alvásidejére időzíteni, az aktuális etetéshez pedig meg lehet állni egy parkolóban, vagy pihenőben. Étterembe érdemes jóllakott csecsemővel érkezni, mert ha nem is alszik, tele pocakkal szívesebben nézelődik a sok újdonság miatt. Ilyen helyre érdemes a babakocsijában vinni.” – tanácsolja a szakember

shutterstock 362809934

Éljen a rendszer!

Bár nem vagyok a szigorú szabályok híve, azt kell, hogy mondjam, ezúttal kivételt teszek, méghozzá a saját érdekemben. Mióta a rendszer működik, és több-kevesebb sikerrel be is tartjuk, azóta a fiam kiegyensúlyozott, kis Buddha baba. Nagyon ritkán sír, az etetések könnyen, zökkenőmentesen mennek.

Hogy egyszerű-e betartani a felállított szabályokat? Nem mindig, de érdemes rá törekedni, mert ezzel saját magunknak teszünk jót. A kiegyensúlyozott baba csöndes baba, és az is lehet, hogy a szüleit is hagyja pihenni, aludni, mikor mire van szükségük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.28 09:11:09croc

  Az alternatív nevelés _nem_ azt jelenti, hogy a gyerek azt csinál, amit akar, te valamit nagyon félreértettél.
  (nagyon leegyszerűsítve kb. azt jelenti, hogy bizonyos kereteken belül csinál a gyerek azt, amit akar, de a kereteket nagyon szigorúan tartani kell)

 • 2016.09.28 09:17:34fumerin

  Ez nem alternatív nevelési módszer(mármint ami megbukni látszódik), hanem a laissez faire ( ráhagyó). Ha azt vesszük, minden családban alternatív nevelés folyik, ahol nem tankönyvekhez, városi legendákhoz, mamikhoz, szomszédokhoz, bla-bla...igazodnak, hanem a gyerek igényeihez.
  A napirend fontos, de először meg kell ismerni a picit, a családot, azok szokás rendszerét,hogy ki lehessen alakítani egy rendszert. Ne keltsünk már bűntudatot ott, ahol a kicsi még javában aludna, de 1, 2, 3...tesót meg vinni kell ovi, suli, úszás...
  A napirendhez érettebb idegrendszer is kell, mint egy újszülött...szóval csak okosan a jó tanácsokkal!
  A napirend létfontossága vitathatatlan, pláne a családok életében is, de egy pici babát sírni hagyni, szerintem érdektelenség, mert a sírás az egyetlen jelzőrendszere a beszéd kialakulása előtt.
  A következetesség az első lépés ahhoz, hogy biztonságot adó napirendet lehessen kialakítani. Ha mindig azt, pont úgy várjuk el, az már működőképes lehet ( ezeket jó példákkal emelte ki a posztoló).
  Buddhababát eredményez az is, ha a bizalom az első, amire törekszik a szülő, ennek alapja, a sírás értelmezése, helyes lereagálása, nem pedig az ignorálása ( hadd sírjon)...

 • 2016.09.28 10:10:09GHJUKI

  Ez a cikk a nesze semmi fogd meg jól kategória. Honnan szalajtanak ilyen 0 azaz NULLA tapasztalattal bíró szülőket?! Ki az aki ettől a cikktől fog megokosodni? Szánalmas hogy ilyen intellektusú emberek az indexen szóhoz juthatnak.

 • 2016.09.28 18:13:05mbogi

  Nem kell. Majd kialakítja ő maga.

 • 2016.09.28 22:20:12sunny_days

  GHJUKI: hozzászólásod alapján fogalmatlan vagy, ráadásul goromba, remélem, nincs gyereked és nem is tervezel

  fumerin: a cikkben nem látok olyat, hogy a babát hagyni kell sírni, miért hegyezed ki erre a mondandódat?

  egyet értek a szerzővel, egy babának a kezdetektől szüksége van keretekre, napirendre, rutinokra

 • 2016.09.29 02:37:41flormimo

  sunny_days: igen kell, de hadd alakítsa ki a baba. Szerintem ez jobb.

 • 2016.09.29 08:53:46R2D2 & C3PO

  Kár, hogy a gyerekeknek nincs időérzéke...

  A véleményem szerint vannak rendre vágyó gyerekek, és vannak rendet elutasítóak. Én rendre vágytam, de a hajam téptem 3 hónapig - ott elengedtem ezt a napirendes dolgot. A gyerekünk igazi mítoszdöntögető típus. Persze gondoljattam volna; az alma nem esik messze a fájától.

  (Nálunk a védőnő IS vonogatta a vállát.)

  De most sem tudtam meg, hogy kell napirendet csinálni. A fürdés-összebújás után nálunk még egyszer sem jött össze a szépen elalszik. ;)))

 • 2016.09.29 14:15:12kovacsbelane

  Értem.
  De hogyan?

 • 2016.09.29 14:25:22kovacsbelane

  sunny_days: bölcsnek tűnsz, segíts nekünk, megtévelyedetteknek!
  Eskü, én igyekszem, mert a kiszámítathatalanságba én is beleőrülök. Az esti szeánsznál tovább még nem jutottunk, az működik is, de nincs két egyforma napunk. 3 hónapos a baba, egyik nap alszik háromszor is, van, amikor megy egyszer sem. Enni kb 6x eszik egy nap (nem fix időpontokban, bár az mintha kezdene beállni), éjjeli ébredés is random, ha nem akar elaludni, akkor bármit csinálok, nem alszik el. Valamikor jó, ha elmegyünk sétálni, valamikor nem jó. Valamikor egész nap elvan, bámészkodik, dumál a jószágainak, nevetgél a világba, valamikor meg egész nap a vállamon lenne.
  Komolyan kérdem: mit tehetnék még úgy, hogy az ő igényeit is figyelembe veszem?

 • 2016.09.29 14:26:58is

  @Sunny_days: sajnos ez a cikk bizony tul altalanos, tul semmitmondo, tul kodszurkalo, es egyuttal tul trivialis. es ezt tobbgyermekeskent mondom, es a gyerekeim boldogok, es kotodok, meg minden.

 • 2016.09.30 13:52:46nünükeee

  @kovacsbelane: türelem, ahogy nagyobb lesz, beáll majd a rendszer. Nálunk az első hetek végigalvása után jött az, hogy 2-4 hónapos kora körül napközben alig aludt. Amikor azt hittem, na, majd most, akkor 10-15 perc után felébredt általában, és hiába csináltam BÁRMIT, ez így ment. Azon aggódtam, mi lesz így a fejlődésével, ha nem alszik eleget. Közben figyeltem a ritmusát, és alkalmazkodtam hozzá. Ha éhes volt, kapott enni, ha álmosnak tűnt, próbáltam altatni, stb. Aztán egyszer csak úgy 5-6 hónapos kora körül már aludt 1 órát a csatos hordozóban. Persze sétálni kellett vele, tehát nem volt az az anyuka számára is pihentető alvás, kivéve, ha apuka sétált vele. De aztán feltűnt az is, hogy elkezdett kb. ugyanakkor elálmosodni, és már fekvő hintában, folyamatos ringatás mellett aludt így is. Aztán olyan 1 éves kora körül már le tudtam tenni az ágyba is aludni hosszabban, és mostanra napi egyet alszik napközben (1,5 éves), de az már elég kiszámítható, stabil. Szóval türelem, meg kell figyelni, és részben alkalmazkodni hozzá, részben pedig megpróbálni mederbe terelni, de ez idő kérdése.

 • 2016.09.30 22:08:09is

  @R2D@&C3PO: es hanykor van az a furdes-osszebujas? ha esetleg a koynvek szerint, akkor az a jo es rossz hirem van, hogy az en gyerekeim minden konyv szerint egy, sot masfel oraval kevesebbet alszanak, mint kell. kesobb mennek aludni, es megis korabban kelnek. cserebe nappal is kevesebbet alszanak :).

  tolni kell azt a furdes-osszebujast egy fel oraval kesobbre. lehet, hogy akkor menni fog, es a te gyereked is ilyen. nem marad mas, mint irigyelni azokat, akiknek alomszuszek a gyereke (es egyuttal arra gondolni, hogy majd az enyem lesz kogazdag, mert 14 orakat tud majd dolgozni, es keveset kell aludnia)

 • 2016.10.01 08:29:32bnjudit

  A mi babánk még 2 hetes sincs, viszont a kórházban töltött napok alatt a reggel 7 vizsgálat és este 7 fürdetés kötött volt. A reggel 7 ébredése itthon pár napig megmaradt, most inkább 5-6ra állt át, ami nekem nagyon megfelelő, a 7-8 közötti fürdetéshez pedig mi ragaszkodunk, a többi ébredése, evése szabadon mozgó, de viszonylag 4-5 órásra állt be. Az éjszakát átalussza, max egyszer ébred 3 és 4 között, de ehhez az is kellett, hogy legyen elég tejem számára. Mivel nem hagynám még itthon, a kórházba visszamenést az evés utánra tettük és következő etetésre haza is értünk. Nálunk így elég, ha kissé alkalmazkodunk hozzá, de az esti fürdetés viszonylagos idejéhez és rutinjához ragaszkodunk.
  Egy biztos, sírni nem hagyjuk sosem, csak kaki-nyöszörögni, mert most tanul kakilni, olyankor nem is igényli feltétlenül a kézbevételt, ha a kis ujjamra ráharap, akkor etetés is van, mert az néha segít neki az erőlködésen túllendülni, bármennyire is nem éhes.
  Etetés után pedig, kivéve a délutáni sziesztát, ami a fürdetés előtti, azonnal kerül vissza a kiságyba, ha elalszik.
  Szóval mi most még szerencsések vagyunk és nagyon sokat pihenhetünk mellette :)

 • 2016.10.04 11:29:09Dr. Bélus___

  Gratulálok, spanyolviasz díj megítélve! Soha senki nem gondolta volna, hogy egy újszülött nem tudja rendesen menedzselni a saját (és ezen keresztül a komplett család) napjait!

 • 2016.10.07 06:41:20Reszelő Aladár

  Napirend 1 hetes kortól. Két gyerekből kettővel működött. Előbb 3 majd 4 órás rotációval. Picit feszes betartani, de cserébe nappal volt inkább ébren és éjszaka aludt nagyot. Volt aki nem bízott a módszerben, ott lehetett bábozni hajnal 2 és 4 között. Szerintem nem ettől lesz valaki király anya.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta