SZÜLŐSÉG

Nemcsak tanítani, szeretni is kéne a gyerekeket!

2016. szeptember 27., kedd 09:40

Csodálatos videót találtunk a nagy interneten, hatásvadász, mint egy borotvareklám, és egyszerű, mint egy politikai kampányüzenet, a mondanivalója miatt mégis megéri, hogy foglalkozzunk vele egy kicsit.

Arról van szó, hogy hogyan érzi magát egy gyerek az iskolában akkor, ha a felnőttek (a tanár, a buszsofőr vagy konyhás néni) mogorvák, és csak magukkal meg a telefonjukkal foglalkoznak. Ha soha nem mosolyognak a gyerekekre, és a legfontosabb elvárás az, hogy néma kussban üljék végéig a napokat, sőt, lehetőleg észre se lehessen venni, hogy a világon vannak.

Ezzel szemben a film második felében még a nap is jobban süt, mert ez meg arról szól, hogy milyen szuperül érzik magukat a gyerekek akkor, ha a felnőttek szeretik őket és odafigyelnek a rájuk, a férfiak pacsiznak velük, a nők megölelik – és főleg beszélnek velük, és hagyják beszélni őket. Az oktatás nem frontálisan folyik, hanem megvitathatják a feladatokat, közösen dolgozhatnak és együtt ötletelhetnek. De a legfontosabb, hogy kimondhassák a véleményüket, hogy mit gondolnak a dolgokról és a világról, és ezáltal szabad emberekké váljanak.

A valóság persze nem ilyen fekete-fehér. A legtöbb iskolában mindenféle emberek vannak, olyanok is, akikhez mindig odaszaladhatnak a gyerekek egy ölelésért, és olyanok is, akik az óra első felét gondos fegyelmezéssel és rendezkedéssel töltik, mert szerintük, amíg nincs fent mind a harminc gyerek mind a hatvan könyöke a padon, és természetesen néma csönd a teremben, addig nekikezdeni sem érdemes, hogy mennyi kettő meg négy.

Pár évvel ezelőtt, amikor a lányom költözés miatt ovit váltott, az új helyen, teljesen szokatlan módon, minden reggel sírt. Próbáltam megbeszélni az óvónőkkel, hogy szeressék már a gyereket tettleg, öleljék meg, szóljanak hozzá, amikor belép, kérdezzenek tőle valamit, beszélgessenek vele, vegyék már észre, hogy ott van, vagy valami. Ahogy az előző oviban, ahol az óvónők és a dajkák minden reggel látványosan örültek minden egyes gyerek érkezésének, és rögtön beszélgetni kezdtek velük.

Tudják mi volt a válasz? Hogy „nem szoktuk”.

Hát szokjátok, a macska rúgja meg! Nem olyan nehéz az.

A videót egyébként eddig majdnem harminc millióan látták világszerte. Nézze meg ön is, különösen, ha gyerekekkel foglalkozik. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.27 10:07:58vitaygeorgina

  Minden igaz, amit leírtatok róla, hatásvadász, egyszerű, sőt, egyszerűsítő, de mégis csodálatos, és pontosan így kellene lennie.
  Sokan mondják, hogy így nem lehet fegyelmet tartani. A legtöbb olyan gyerek, aki motiválatlan, fegyelmezetlen, az szeretetlen környezetből érkezik, hiába az ilyenkor a környezet véleménye, hogy biztos nincs megnevelve, vagy hogy csak egy nagy pofon kellene neki. Éppen, hogy az ilyen gyerekeket sokszor verik, és folyton kiabálnak velük, és egyedül a szeretetteljes bánásmód a kulcs ahhoz, hogy lehessen velük együtt dolgozni. Ez saját tapasztalat, sok hátrányos helyzetű gyerekkel az első-második órán nehéz, amíg az otthoni feszültség leoldódik róla, és utána lehet velük dolgozni. Ha szeretettel fogadjuk őket, akkor hamarabb megnyugszanak, kevesebb velük a probléma.
  Sokszor még kamaszoknál is azt tapasztalom, hogy igénylik, hogy a tanár a bizalmasuk legyen, és anyaszerepet töltsön be.

 • 2016.09.27 11:35:09Pan Modry

  a gyerek nem azert fegyelmezetlen mert elve rossz, hanem mert untatja oket az iskola. Persze vannak olyanok akik a hudenagy fegyelmezesben hisznek, es akkor mehet a jatek, hogy a tanar ugy tesz mintha tanitana, a gyerek meg azt szinleli hogy figyel. Es akkor a sok hulye segg kivullalo azt mondja a tanarra hogy o a jo tanar a gyerekre, meg azt hogy o a jo gyerek, csak epp az egesz lofaszt sem er, az ilyen gyerekek jo esellyel kiegnek, es sokkal kevesebbet fognak keresni mint a svajci, sved, dan es finn kortarsai, akik sokkal inkabb gyerekcentrumu oktatast kaptak.

 • 2016.09.27 11:56:04bonebear

  Néha egyesek unatkoznak, néha a tanár is fáradt, stb. Igazából az lenne szerintem fontos, hogy az iskola illetve az oktatási rendszer rugalmasabb legyen. Nem bűn a frontális oktatás sem, csak nem mindegy melyik korosztálynak, és hogyan tartják azt az órát.

 • 2016.09.27 12:31:46FlybyWire

  Ja, nem bűn a frontális oktatás, csak simán szar.
  Egy gyerek érdeklődését egyáltalán nem tartja fenn - lehet kivétel, de nem több 1-2 százaléknál.

  Egy kínszenvedés volt az 13 év, mire leérettségiztam :( és hihetetlenül boldog vagyok, hogy a kisfiam amikor pár év múlva suliba megy, már olyan sok minden közül választhat, és teljesen más szemlélettel fog találkozni!

 • 2016.09.27 13:03:39aranea

  "Szokjátok" = játsszátok meg magatokat... hazudjatok és színészkedjetek annak a gyereknek...

 • 2016.09.27 16:36:17pillanttyú haver nem te kurtad meg a pitét

  Azt hittem, kicsit tobb szex lesz benne.

 • 2016.09.27 22:20:16D2

  Ölelgetni a gyereket? Némelyik tanár ezért kap 3+ év letöltendőt....
  A csoportmunka okés bizonyos témák esetén, a tanulási folyamatok más részéhez meg magány kell.

 • 2016.09.27 22:44:00álszentpéter

  Hányok attól, hogy ebben az országban mindenki ért az oktatáshoz. Ennél csak az a rosszabb, hogy a legrosszabb 10%-ból kerülnek ki a tanáraink. Persze ne feledjük, hogy a szülő is aktívan uszít az iskola ellen, otthon meg berakja a tv elé.
  Persze azért ne feledjük, hogy a fenti kisfilm USA. És teljesen más a helyzet. De itt a homogén index&co-nál csak fordítani bírnak. Mondjuk jobb is, mert ha sajátot írnak, attól a tegnapelőtti reggeli is visszafele jönne.

 • 2016.09.28 08:44:23József Füle

  Nagyon tanulságos film volt. Így kellene ezt Magyarországon ,hogy a gyerekek is mótíváltak legyenek. Szeressenek iskolába vagy óvodába járni.
  Nálunk a kisebbik fiúnk sokszor mondja,hogy nem akarok óvodába menni!
  Vajon miért? Talán azért mert a légkör és a fogadtatás nem olyan mint amilyennek lenni kellene.
  Remélem kicsit változni fog a helyzet és a hozzáállás!

  Szép napot mindenkinek!

 • 2016.09.28 12:32:12Terézágyú

  "Arról van szó, hogy hogyan érzi magát egy gyerek az iskolában akkor, ha a felnőttek (a tanár, a buszsofőr vagy konyhás néni) mogorvák, és csak magukkal meg a telefonjukkal foglalkoznak."

  Igen, ebben a kurvaországban a tanár meg a buszsofőr meg a konyhás néni (pláne ő!) csak a mobijjukkal foglalkoznak!!!! Ez a baj ezzel az országgal, most megtudtuk!

 • 2016.09.28 12:33:21Terézágyú

  "Vajon miért? Talán azért mert a légkör és a fogadtatás nem olyan mint amilyennek lenni kellene.
  Remélem kicsit változni fog a helyzet és a hozzáállás!"

  Majd ha valaki végre elkezdi a hozzáállását változtatni. És nem a másiktól várja.

 • 2016.09.28 12:35:08Terézágyú

  "Ahogy az előző oviban, ahol az óvónők és a dajkák minden reggel látványosan örültek minden egyes gyerek érkezésének, és rögtön beszélgetni kezdtek velük."

  Ezek szerint annyi óvónő volt, ahány gyerek??

 • 2016.09.29 05:49:26wadmallatz

  Viva la konszenzus!

  Ami Napnál fényesebben kiviláglik a költsönös egymásramutogatásbúl :P 3:)

 • 2016.09.29 07:55:21R2D2 & C3PO

  A kamaszokat. A kamaszok nem gyerekek...
  Onnan tudom, h a gyerekeket - hm... - nem igazán kedvelem, viszont a kamaszokat nagyon.

 • 2016.09.29 08:01:22R2D2 & C3PO

  Mondjuk az óvodai példa tök jó. Nekem az egyik munkahelyem volt ilyen. Beszálltam az irodába és az a komor, nyomott hangulat... beszippantott.
  Mondjuk jól fizettek, én meg a munkára figyeltem - csak az reggeli búbaszottság nem hiányzott soha...

 • 2016.09.30 20:29:34ColT

  @álszentpéter : "Hányok attól, hogy ebben az országban mindenki ért az oktatáshoz. Ennél csak az a rosszabb, hogy a legrosszabb 10%-ból kerülnek ki a tanáraink. "
  Baromi hiteles :D

  Amúgy nem tudom, én sok olyan embert ismertem meg a _tanári_ szakom elvégzése alatt, aki kiváló tanár.
  Én pl. nem tanítok, mert nem voltam valami jó :)

 • 2016.10.01 13:00:32Életke2012

  Az azért durva, hogy a legrosszabb 10 %-ból kerülnek ki a tanáraink. Viszont az igaz, hogy a szülők uszítanak, vannak olyan mocsok szülők, hogy hihetetlen és nagy részük maga is tanár(nak hazudja magát).

 • 2016.10.02 08:32:27KARIKA

  Emlékszem, a fiam óvodájában a konyhás néni milyen lelkesen szólt : - Karcsika, ma a kedvenced lesz ám ebédre, paradicsomleves, betűtésztával! És arra is emlékszem, milyen boldog volt a fiú.
  Imádott oviba járni, mert nagy szeretettel bántak velük ott. Talán ennek is lehet szerepe abban, hogy ma két középiskolát végez, kitűnő eredménnyel. Én hálás vagyok azoknak a szakembereknek, akik hittel és szeretettel végezték a munkájukat.

 • 2016.10.03 14:49:50Rébusz

  Úgy gondolom, hogy az iskola is más és az óvoda is. Az óvodásokat igenis "szeretgetni" kellene anyásan, melegen. Ez csodákat tehet az egyébként elhanyagolt gyerekekkel nem csak érzelmileg, hanem mentálisan és pszichésen is! Az egészséges gyerekek is megsínylik, ha ezt nem kapják meg, hiszen a napuk nagy részét az óvodában töltik.
  Sajnos ha az óvodapedagógusokra rá kell parancsolni, akkor az már rég rossz. A gyerek nem hülye, észre fogja venni vagy legalább is érezni fogja, hogy valami nem stimmel.
  Nem kellene megint magyar jellegzetességnek tartani ezt is, külföldről is lehetne bőven rossz példát hozni, milyen spártai "ridegtartásban" tartják a gyerekeket, még fizikálisan is. Ha egy pedagógus nem szereti a gyerekeket, akikkel foglalkozik, akkor azon semmilyen tanterv és külső nyomás nem tud segíteni. Ilyen reklámok sem, sajnos.

 • 2016.10.03 14:50:06Rébusz

  .

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta