SZÜLŐSÉG

A menstruáció elengedés és teremtés, élje meg!

2016. szeptember 26., hétfő 08:28

A várandósság egyik legkellemesebb mellékhatásaként élik meg a nők, hogy elmarad a havi vérzésük. A szülés után pár hónappal azonban lassan visszaáll a rend. A kisbaba, a család ellátása, a napi logisztika mellett igazi csapásként élik meg a legtöbben a menstruációt.

A mai nőtől elvárják, hogy a menstruációja alatt is ugyanúgy viselkedjen, dolgozzon, eddzen, mint a ciklus más napjain. Sőt, mára már ő maga is ezt várja el saját magától. 

Pedig ha más szemmel tekintünk vérzésünkre, ha megengedjük magunknak a holdidő megélését nem csupán nőiségünk teljesedik ki, de valahogy minden könnyebb lesz, hiszen visszatalálhatunk önmagunkhoz, legősibb gyökereinkhez.

Nem kell a reklámoknak elhinni

Tudom, most sokan felszisszennek, amikor azt mondom, a menstruáció igazi áldás, mikor havonta egyszer befelé figyelhetünk, önmagunkba vonulhatunk vissza, ha mi is úgy akarjuk, hiszen erre ad lehetőséget ez az időszak.

Nem kell a reklámoknak elhinni, hogy ezeknek a napoknak is ugyanolyannak kell lenniük, mint a többinek. Sajnos a mi generációnknak nem mondta senki, sőt az anyáinknak sem, hogy a menstruációt másképp is meg lehet élni! Tudatosabban.

Ekkor ugyanis új erők, és energiák szabadulhatnak fel, megtisztul szó szerint az egész testünk. Ha pedig "beszélő" viszonyban vagyunk a saját testünkkel, akkor a menstruáció egy idő után nem a fájdalom forrása lesz, hanem egy új időszakra való felkészülés.  

Fáradt vagyok

Anya, gyere már mi van veled? Miért jössz olyan lassan? – kérdi a legkisebb ovisom útban az autó felé. Igaza is van, általában sietve trappolok az indiánszökdelése árnyékában, most azonban csak vonszolom magam. Éppen a havi menzeszem második napján tartok, és nagyon vérzem. Csak arra vágyom, hogy otthon végre lefekhessek. Fáradt vagyok. – mondom halkan. Ennyivel azonban nem elégszik meg, és a tesók is követelik a bővebb magyarázatot az autóban, így még nem indulunk. Cukik, ahogyan aggódva súgnak össze, féltik az anyukájukat.

Így hát elmondom nekik, hogy éppen a holdidőmet töltöm, ami azt jelenti, hogy vérzem a lábam között, ami teljesen természetes, minden nőnél így történik. A vérzéstől, igaz, most fáradtabb és egy kicsit elesettebb vagyok, de megtisztul a testem. Aztán egyre erősebb leszek, hiszen kicserélődik a vérem, tele leszek energiával, új ötletekkel, és tetterővel.

A három kislány három hatalmas szempárt mereszt rám, csillogásuk jelzi nekem, hogy olyan csatorna nyílt meg köztünk, amit nem szabad most bezárnom, így folytatom. Ez az egyetlen vérzés, ami nem betegség, vagy sérülés miatt következik be a testben, hanem mert így természetes. A vérzéstől egy lánynak sem szabad félni, hiszen ez erős, élő, jó vér. Sőt büszkének kell lenni a vérzésre, ez a nők varázslatos ereje. Régebben minden lány első vérzését megünnepelték, tiszta, fehér ruhába öltöztették, piros szalagot fontak a hajába, virágkoszorút tettek a fejére. Ezzel egyértelművé vált, hogy az élet fordulóponthoz érkezett, a kislány nagylánnyá virágzott.

Látom, hogy a kimondott szavaim pici magok gyanánt megfogannak a lelkükben. Remélem, hogy mikor ők válnak asszonnyá, anyává, könnyebb, természetesebb lesz számukra a holdidő megélése, és tudnak majd élni a nők élet adta hatalmas varázserejével. Anya! A fiúk nem véreznek? – vonja le a végkövetkeztetést egy kicsit még bizonytalankodva a legkisebb. Nem, ők nem véreznek, mi ettől is vagyunk mások, mint a férfiak. És mijük van a fiúknak, amitől ők lesznek varázserejűek? – kérdezi a középső, mire legnagyobb meglepetésemre a már iskolás válaszol helyettem, mégpedig azt, hogy mi nők vagyunk nekik.

A nő maga a változás

A női lét örökös körforgás, és változás. A természetesen megélt ciklus, a hold változásaihoz hasonlatos, ha együtt mozgunk a világ rezgéseivel, úgy megélhetjük a teljességet. A menstruációra a legtöbben testi tünetek felsorolásával, szájhúzással reagálnak, de a legkevésbé sem örömmel és várakozással. Pedig a menstruáció ideje, a holdidő minden nő sajátja.

 A menstruáció az elengedésről és egy kicsit a halálról is szól. Ilyenkor érdemes végiggondolni, mik azok a dolgok, melyekre már nincs szükségünk, és azokat engedjük el gondolatban, ne vigyük át a következő ciklusra. A menstruáció egyfajta összegzése az elmúlt hónapnak. A vér mennyisége, színe, a menstruáció fájdalma, görcsössége mind ezt jelzi számunkra. A testünk beszél hozzánk, csak a mai világban már nem halljuk meg a hangját akkora a zaj körülöttünk.

Sajnos egyre több nő küzd tipikus női betegségekkel, cisztákkal, endometriózissal, miómákkal, vagy „csak” a PMS-sel. Kutatások igazolták, hogy a természeti népek, ahol a nők együtt élnek, változnak örök körforgásban a hold ritmusára, ott nem igen ismerik a premenstruális szindrómát példának okáért.  A változás jó, a változás szükséges, és a menstruáció megélése, megértése mindennél fontosabb az egészséges női léthez.

Szentségként tisztelték

Számos rítus, tradíció övezi a menstruációt, melyek sajnos rég a homályba vesztek. Pedig volt idő, mikor a nők együtt menstruáltak a vörös sátorban, ilyenkor a férfiak vigyáztak rájuk, biztosították számukra az élelmet. Az indián hagyományokban a menstruáló nőnek varázshatalma volt, álmai útmutatásul szolgáltak a törzsfőnökök számára. A mezopotámiai, indiai, de még a skandináv népek mitológiájában mindenhol szentként, gyógyítóként és erőt adóként tisztelték a vért, mely a nőkből a menstruáció során távozott.

Elevenítsük fel a hagyományokat, merjük megélni női valóságunkat, menstruáljunk tudatosan, éljük meg önmagunkat, legyünk egészséges nők. Az újdonsült anya, bizonytalan lépteit megerősíti a tény, erősebb, mint valaha, életet adott, véréből élet született.

Kisbabával anyaként nőnek lenni

A szülés utáni első menstruáció a test regenerálódási folyamatát jelzi.

Fogadjuk örömmel, hiszen jelzi számunkra, jól működünk, visszaáll bennünk a rend. Ha együtt élünk a ritmusunkkal, akkor tudjuk, mire számíthatunk, mennyit és hogyan bír a testünk, lelkünk. A kisbabás lét rendszert kíván, melyet nagyban megkönnyít, ha tudjuk, mit várhatunk önmagunktól. Ha nem az árral szemben úszunk, és csak túléljük, vagy végigvergődjük a havi menstruációt, úgy testünk minket erősít. A tudatosabb ciklus megélésével csak nyerhetünk: energiát, tisztánlátást, örömet, és erőt, új gondolatokat, ötleteket, mely az egész családunk javára válik. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.26 08:52:42fityfirity

  A cikk írója több mint idióta.

 • 2016.09.26 09:56:58Vakmacska

  spec ezt nem kívánja senki a lányának meg magának:[link]

 • 2016.09.26 12:33:31dr. pretender

  "kicserélődik a vérem" :DDD

 • 2016.09.26 12:58:37szekőcei

  csókolom, a cikkíró néni legalább antivaxxer is? ^^

 • 2016.09.26 14:23:11rozsomák

  Én úgy tudtam, hogy a nőkre régen elég sok kultúrában ilyenkor a "tisztátalan" jelzőt használták, nem volt épp felemelő és ünneplésre késztető, de érdekelnek az egyéb mítoszok, tudnál adni valami forrást erre ?

  Én elhiszem, hogy a nők számára rendkívüli megterhelést okoz a menstruáció, és azt mindenképpen 4-5 éveseknek is el kell magyarázni, hisz ők is lesznek felnőttek, és tudják mi miatt van ez - óh, hát a holdciklus persze, akkor miért nem egyszerre menstruálnak a nők és miért van, hogy egyiknek 24 napos a másiknak meg 30 napos a ciklusa ? (Ez még nem volt kérdés ?)

  El kell magyarázni nekik, hisz ők is lesznek felnőttek és mindent időben meg kell tudniuk, sőt, az a legjobb, ha idő előtt.

  Közben esténként apuci meg azt magyarázza nekik :
  "Tudjátok meg lányok, és te is Lujzika, kicsi lányom, hisz már 5 éves leszel mindjárt, szóval ideje megtudnotok, hogy milyen pózban érdemes dugni, hisz majd felnőttek lesztek, gyerekek, akkor pedig dugni fogtok, az tuti, ezért jobb, ha már most mindent tudtok.
  Szóval tegnap átvettük a kutyapózt, és a beleülőset, ma egy kicsit a szopásról mesélek nektek."

 • 2016.09.26 16:09:52Jadiska

  Ha mensturálok általában az minden, csak nem a testemmel való beszélgetés. Inkább szitkozódás. Gyakran bugyiban állok a munkahelyemen a wcben egy hajszárítóval a kezemben és próbálom elmagyarázni a többieknek nem besza**tam hanem átvéreztem a nadrágomat, így most azt szárítom, hogy még legyen miben dolgozni... Szóval én és a menstruáció nem vagyunk jóban.

  Mégis megengedem magamnak azt a luxust, hogy használom a szürkeállományomat, amit a kommentelők 100% nem tett meg. Bár minden ízemben természettudományos beállítottságom és messze állnak az életemtől a holdciklusok...mégis, ELKÉPZELEM, hogy mi lenne ha bosszankodás helyett másképpen élném meg ezeket a napokat (hamár elolvastam a cikket). Lelassítanék az akkor kívánatos tempóra, és megnyugodnék, elfogadnám, hogy ez van. Lehet nem állnék hajszárítóval a wc-ben? Lehet gyakrabban cserélnék? :-) lehet

  A cikk szerintem nem arról szól, hogy mindenki spirituálisan kell, hogy megéljen minden percet a Földön (főleg ha ebbe nem is hisz), hanem az, hogy ha egy kicsit ez irányba elmozdulnánk, vagy visszatalálnánk, lehet néha könnyebb lenne.

  Rozsomák, szerintem elég bunker az általad elképzelt apuci :-) De jót nevettem rajta -külön köszi :-)

 • 2016.09.26 17:37:07rozsomák

  Jadiska..

  Hát persze, hogy bunker az apuci..
  Ilyen bunker anyucihoz ez illik.

 • 2016.09.26 20:58:29Mrs. Minimalac

  "Vérzem a lábam között" - ha már őszinték vagyunk a gyerekkel, és beavatjuk a menstruációba, miért kerüljük a punci/nuni/vagina (kinek mi tetszik) kifejezést?

 • 2016.09.29 07:56:34cat a

  lehet, hogy rosszul emlékszem, de a Bibliában is tisztátalannak nevezték/tekintették a menstruáló nőket. Nem tettek bele olyan magyarázatot, hogy megújulás vagy ilyesmi

 • 2016.09.29 11:16:29hallode

  Hát pedig lehet ebbn a megújulás, tisztulás dologban valami...én elég szerencsés kamasz voltam, hamar beállt a ciklusom (14 évesen) 30 napra, ez maximum 5 nappal rövidbbre vagy hosszabbra módosult egyszer-egyszer, de nem volt jellemző. Aztán mikor 16 évesen kórházba kerültem mononukleózissal, történt egy egész furcsa dolog. A májenzimek értékei, ahogy az ennél a betegségnél "normális", teljesen elszálltak, gyakorlatilag hepatitises értékeket produkált a májam, ami a test méregtelenítésért felelős szerve. Gyógyszer erre a betegségre nincs, mivel vírus. Antibiotikumot max felülfertőződésre írnak fel, de nekem a mandulam nem gennyesedett be, ellenben minden más nyirokszervem, beleértve a lépemet is, megdagadt. A májam szintén. Szóval feküdtem lázasan, ittam a vizet, pihentem, ennyi.
  Nőverem látogatott meg, és kérdezte, hogy nem jött-e meg. Mondtam hogy nem, és hogy két hetem van még addig. Mondta, hogy majd meglátjuk. És bármilyen furcsa, egy napra rá megjött. A nővérek meg se lepődtek (ilyenkor ők is kérdezik, szólni kell róla), mondták hogy ez természetes méregtelenítő reakció, a tisztulás részem tehermentesíti a nagyon leterhelt májamat. Azelőtt elutasítottam ezt a maszlagot, azóta úgy gondolom, van benne valami..

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta