SZÜLŐSÉG

Depis egyetemista lesz az ovi lúzere

2016. szeptember 25., vasárnap 18:19

A gyermekkori iskolai szekálás a lányok esetében ugyanolyan hosszú távú, pszichológiai traumát okozhat, mint a komoly fizikai vagy szexuális erőszak – derült ki egy új tudományos felmérésből.

A 480 egyetemi tanuló bevonásával készült tanulmány szerint a kortárs szekálás - akár az óvodáskorban elszenvedett esetek - káros hatása akár évekkel későbbre is kihathat, negatívan befolyásolva az áldozatok fiatal felnőttkori mentális egészségét.

shutterstock 101820262

A résztvevő diákok esetében a bántalmazások különféle formájának hatásait vizsgálták – beleértve a netes bántalmazásokat, a lopást, szexuális zaklatást és a kortárs bántalmazást – a felmérésben résztvevő egyetemisták születésétől 17 éves korukig. Ezen kívül megfigyelték a depresszióra, szorongásra és a poszttraumás stressz zavarra (PTSD) utaló jeleket is.

A Social Psychology of Education szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a tanulók, akik gyerekként átestek hasonló bántalmazáson, sokkal komolyabb mentális egészségügyi problémákkal küszködtek, mint az ilyesmit soha nem tapasztaló kortársaik - ami önmagában persze nem meglepő. A tanulmányt Dorothy Espelage, pedagógiai szakpszichológus vezetésével zajlott, aki az amerikai Illinois Egyetem mellett a Floridai Egyetem professzora, valamint a gyerekkori bántalmazások, a szexuális erőszak, a homofóbia és a kortárs bántalmazás területeinek elismert szaktekintélye.

A résztvevő egyetemisták körében a PTSD (poszttraumás stressz zavar) tüneteinek legerősebb kiváltó oka a gyermekkorban elszenvedett kortárs szekálás volt, melyeket olyan további traumák tetéztek, mint a közösségi erőszak vagy a tanárok által való megalázás – derült ki az Espelage által vezetett tanulmányból. A felmérés arra is egyértelműen rávilágított, hogy a lányok sokszor a fiú kortársaiknál is komolyabb érzelmi sérülésektől szenvedtek, melyek magasabb szintű depresszióban, PTSD tünetekben és szorongásban nyilvánultak meg.

„A kutatásból kiderült, hogy az egyetemisták jelenlegi pszichológiai zavarai minden valószínűség szerint a gyermekkorban megtapasztalt bántalmazások következményei” – mondja Espelage. A tanulmány eredményei alapján azok a diákok, akik korábban már átestek legalább egy személyes inzultuson, sokkal nagyobb eséllyel lettek újra bántalmazás áldozatai, illetve alakult ki náluk PTSD.

A kutatók szerint fontos, hogy az egyetemi mentális egészségügyi központokban dolgozó orvosok tisztában legyenek vele, hogy a hozzájuk forduló diákoknak minden bizonnyal több hasonló traumában volt már részük, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mi több, javasolják, hogy ezeket az információkat összegyűjtve próbálják meg kiszűrni a veszélyeztetett diákokat.

shutterstock 232058182

A kritikus első lépés az lenne, hogy a diákokat megfigyelő gyakorló orvosok számára továbbképzést biztosítsanak a gyerekkori szekálás hosszú távú hatásaival kapcsolatos kutatások legfrissebb eredményeiről – javasolja Espelage és csapata. Szintén cél az egyetemek szexuális bántalmazást megelőző programjainak kiterjesztése annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak olyan további traumatikus események, mint a gyermekek zaklatása és a családon belüli erőszak.

A kutatócsapat szerint a legjobb megoldás olyan támogató közösségi programok kiépítése a diákok számára, melyek hatékonyan segítik őket megbirkózni a bántalmazások érzelmi hatásaival, illetve hasonló lelki traumákkal.

„Orvosok és iskolai vezetők közös ügye, hogy minden erejükkel azon legyenek, hogy olyan programokat fejlesszenek ki, melyek támogatják a korábban ilyen kortársaktól érkező zaklatást elszenvedő diákok lelki fejlődését az egyetemi éveik során – mondja Espelage. – Ez csakis egy olyan környezetben megvalósítható, ahol diákok és tanárok egymást segítő környezetben létezhetnek nap mint nap.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.25 20:16:52ubu1a

  Jó lenne arról is olvasni, hogy utólag mit lehet a kialakult helyzettel kezdeni.

 • 2016.09.25 21:54:27toportyánféreg

  lehet semmit

 • 2016.09.25 22:37:42Felicitasz

  Ezt az oviban meg az iskolában (az alsóbb osztályokban) kellene megfogni. Szigorúan tiltani a csúfolódást (és nem pedig az áldozatnak mondani, hogy "ne is törődjön vele"), szankcionálni a kiközösítést. Nem azt a gyereket megbüntetni, aki "árulkodott", hanem odafigyelni arra amit mondott: ELŐBB felépíteni az erkölcsi normákat és megtanítani a különbséget a véletlen és a szándékos, a csínytevés meg a bántalmazás/bűncselekmény közt, és majd AZTÁN hangsúlyozni az összetartást meg a betyárbecsületet.

  Azt is ki lehetne próbálni, hogy versengés és bezzegelés, valamint megszégyenítés és kipécézés helyett kitalálunk valami más motivációs forrást az iskolában, például csapatmunkára nevelünk, és a kemény munkát meg az erőfeszítést jutalmazzuk. Ne az legyen a kisiskolás példakép, aki legyőzi a többieket (mert tovább tud csendben lenni, szebben olvas, gyorsabban számol, hamarabb rendet csinál a padjában, előbb elkészül), hanem aki felülmúlja saját magát, és a nevelés szólhatna arról is, hogy megtanítjuk ennek jeleit felismerni.

  Visszamenőleg a szokásos PTSD kezelést lehet nyomni, meg az identitás újraépítését. Szerencsére az egyetemre már felnőttek járnak, akiknek nem az a legfontosabb problémájuk, hogy kinek nincs márkás farmerja, vagy kinek béna a szemüvege, vagy kinek az anyukája jár bottal. Nem véletlen, hogy az egyetemen (meg még később) jönnek ki a gyerekkori traumák; az ilyen emberek életében ez az első érzelmileg biztonságos korszak, amikor a napi közösségi élet nem az újabb alázások túléléséről szól, vagyis, marad időbeli és érzelmi kapacitás befelé reflektálni. Az eleje elég csúnya munka. Utána már jobb.

 • 2016.09.26 08:18:22Pázsitfütty

  A konyhapszichológia legújabb gyöngyszeme. Social Kitchen-Psychology of Education.

 • 2016.09.27 07:32:00ColT

  Az jó, ha a gyereket széltől is óvjuk, mert akkor később sem fogja tudni kezelni a konfliktusait. Márpedig a világban rengeteg támadás éri az embert.
  Kifog egy munkahelyet, ahol idióta a főnök, vagy fúrják a kollegák... ezekre készít fel az iskolai csicskáztatás, azaz hogy ezekre megfelelő választ tudjunk adni. Persze kontrollálni kell, de a rózsaszín világba menekülés nem jó megoldás.

 • 2016.09.27 13:29:20indapass

  @CoIT
  A verbális vagy más típusú bántalmazás visszaszorítása, a gyermekközösség együttműködésre, csapatmunkára nevelése nem széltől óvás. Éppen hogy azon kellene dolgozni, hogy jövő felnőttjeinek ne az legyen a természetes, hogy a másik támadásával, fúrásával, csicskáztatásával éri el a célját.

 • 2016.09.27 18:08:45ColT

  Indapass : Ez szép meg jó, és kívánatos is a csoportmunkára nevelés, csak akit még nem így neveltek, azt nem fogja zavarni. Szóval az önvédelem képességére még sokáig szükség lesz, hiába a többségnek most sem az az alap, hogy fúr, ha viszont van, aki igen.
  Azt a tanulmányt olvastad, hogy a pszichopaták könnyen lesznek vezetők? Nem sok jó hír :S
  Ja, és sajnos a versenyhelyzet-mentes társadalom is utópia...

 • 2016.09.27 23:20:05flormimo

  CoIT:

  Jaja, de mi van, ha valaki ezt nem tanulja meg? Így járt? Igen a világ kőkemény és kegyetlen, de szerintem ez sem megoldás.

  Rózsaszín felhő meg nem létezik. Az csak illúzió, az meg nem jó.

  DE törekedni lehetne hogyha már a szülő nem neveli a gyerekét, mert reggeltől estig dolgozik és ha már hazajött akkor meg nyűgös és fáradt, akkor már legalább 5 % ban az iskola tanítsa már meg az empátiára. Mert bizony van ilyesmi is a földön... Akkormár kevesebben szeretnének támadni....

 • 2016.09.27 23:20:06flormimo

  CoIT:

  Jaja, de mi van, ha valaki ezt nem tanulja meg? Így járt? Igen a világ kőkemény és kegyetlen, de szerintem ez sem megoldás.

  Rózsaszín felhő meg nem létezik. Az csak illúzió, az meg nem jó.

  DE törekedni lehetne hogyha már a szülő nem neveli a gyerekét, mert reggeltől estig dolgozik és ha már hazajött akkor meg nyűgös és fáradt, akkor már legalább 5 % ban az iskola tanítsa már meg az empátiára. Mert bizony van ilyesmi is a földön... Akkormár kevesebben szeretnének támadni....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta