SZÜLŐSÉG

Ilyen 16 évesnek lenni 2016-ban - a világ körül

2016. szeptember 24., szombat 17:06 |

16 lány a világ minden pontjáról, akik megmutatják, hogy milyen az élet 16 évesen 2016-ban

A 16. év? A legtöbbünk számára ez az év a jogosítvány megszerzésének vágyáról, az első bálról és bulikról, vagy éppen az első szerelemről szólnak. Néhány tizenévesnek azonban egy új élet kezdetét jelenti egy idegen országban, miután el kellett menekülnie a háború sújtotta otthonából, más ekkor nyújtja be az első szabadalmát, van, akinek ekkor jön el az idő, hogy felvállalja homoszexualitását, esetleg pont ekkor kell elkezdeni a divatról blogolni.

Valójában tehát annyi lehetősége van annak, milyen 16 évesnek lenni, ahány 16 éves lány él szerte a világban – szóval nagyjából úgy 50 millió.

Celeste Hoang, a projekt szerkesztője szerint ahogy ők mindannyian egyedi életet élnek, ugyanúgy megvannak a közös pontok is abban, milyen 16 évesnek lenni, teljesen mindegy, hogy ki vagy, vagy éppen honnan jöttél.

„Ezek a 16 éves lányok különböző kultúrákból, helyekről, családi körülmények közül érkeztek, más-más szociális és gazdasági háttérrel rendelkeznek – mondta el –, mégis rengeteg hasonló dologgal küzdenek az életükben.”

Hogy megtudják, milyen 16 évesnek lenni ma,készítettek egy videósorozatot, 16 2016-ban (16 in 16) címmel. A sorozatból képet kapunk 16 olyan fiatal lányról a világ számos pontjáról, akik 2016-ban töltötték be, töltik be a 16. életévüket, és dokumentálja mindannyiuk más és más, mégis meglepően hasonló életét. A Take Part dokumentumfilmes csoportnak olyan alkotásokat köszönhetünk, mint az Én, vagyok Malala (He Named Me Malala) vagy az Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.).

A mostani film szereplői között ugyanúgy találunk kisvárosi lányt Kentuckyból, szíriai menekültet, aki most Németországban él, vagy hihetetlenül tehetséges vietnami diáklányt. Az életük igen látványos különbségei mellett meglehetősen sok a hasonlóság is. A 16 évesek a világ minden pontján küzdenek nagyon hasonló dolgokkal is.

Példának okáért a randizással. De emellett hasonlóan rajonganak a sztárokért is. „Ez valami olyan dolog, ami rám ugyanúgy jellemző, akár mindenki másra a generációink között – véli Hoang. – Még Haiana, a szíriai menekültlány – aki rengeteg borzalmas dologról tud beszélni, amit látott, szörnyűségekről, amelyeken keresztülment –, még néha ő is képes néha olyanokat mondani, hogy: Ha látnám élőben Bruno Marsot, abba tuti biztos belehalnék!”

shutterstock 136470245

Szóval, miért is készült a sorozat a 16 16 éves lányról '16-ban (természetesen a címen kívül)? Azért, mert a kamaszok érdekes és értékes emberi tapasztalatai nem csak önmagukban érvényesek, tökéletes képet is adnak arról is, milyen nőnek lenni, nőként felnőni a mai világban.

Ez a sorozat emlékeztet minket arra, hogy ha valóban jobb helynek akarjuk ismerni a világot, biztosítanunk kell, hogy minden lány megkapja a megfelelő oktatást, lehetőségeket, és a neki járó alapvető emberi jogokat is. Ezeket a videókat nézve nehéz nem optimistán tekinteni a világunk jövőjére.

„Könnyű elfogadni a kliséket arról, hogyan töltik a fiatalok az idejüket, non-stop a telefonjaikat nyomogatva, állandóan szelfiket készítve, de miközben ezekkel a lányokkal dolgoztam együtt, éppen a tökéletes ellentétét tapasztaltam mindennek – magyarázta Hoang. Ők mind olvasott, értelmesen beszélő, igazán lelkes emberek, akiket valóban érdekel az, hogy valami különlegeset tegyenek.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta