SZÜLŐSÉG

Lányok, programozzatok, és tietek a jövő!

2016. szeptember 23., péntek 21:04 |

A Skool egy olyan, alig kétéves oktatási cég, ami fő céljának azt tűzte ki, hogy a még fogékony, kisiskolás, vagy kamaszkorban bevonja a lányokat is a programozásba. Az, hogy valakit érdekelnek a bitek, és a programsorok gyártása, egyáltalán nem „fiús”, vagy „lányos”, valami belénk rögzült furcsa szexizmus miatt mégis annyira beleneveljük a gyerekekbe az ellenkezőjét, hogy igen kevés lány ül aztán az informatikai képzések padjaiba.

Pedig agyuk az lenne hozzá. A Skool egyik új projektjeként programozó versenyt írt ki lánycsapatok részére: a ScratchMeccs második évfordulójára most indult el a jelentkezés. Az esemény sajtóbemutatóján jártunk, ahol megismerkedtünk az első évad nyertes lánycsapatával, és közösen fejlesztett játékukkal is.

A Scratch egy egyszerű, panelekből felépülő programozási nyelv, amit bárki képes pillanatok alatt megtanulni. Tanulása senkit nem tesz azonnal képes arra, hogy más, nehezebb, bonyolultabb nyelveket is használni tudjon, viszont a programozáshoz szükséges gondolkodást, logikát, folyamatot tökéletesen el lehet sajátítani a segítségével, ez pedig olyan alap, ami később bárkinek jól jöhet az életben, még akkor is, ha soha nem lesz köze semmilyen IT szakmához. Ha meg igen, akkor pláne.

A sajtótájékoztató a Ferenciek terén lévő Impact HUB közösségi irodában volt, ahol a Skool saját irodát bérel: a hatalmas, tágas, fényes, jó hangulatú lakás pont úgy van berendezve, ahogy azt az ember egy Y-generációs, 21. századi, start-upos, sharing-vállalkozós tértől el is várja: krétafestéses ötletfal, színes fotelek, ikeás székek, fiatal hipszterarcok, nagy ablakok, amik a nyüzsgő, vidám belvárosra néznek. 

És ott van a győztes lánycsapat, Kőnig Virág, Ádám Zsófia és Varga Dorka, akik olyanok, mint minden más tinédzser, kicsit félszegek, feszengenek a székeken – és egy hónap alatt összehoztak egy játékot egy számukra azelőtt ismeretlen programozási nyelvben, grafikával, zenével, tokkal-vonóval, ahogy azt kell.

Az asztalnál a verseny zsűrijéből Söröss Attila, a Kyte Games alapítója és a Prezi egyik volt munkatársa, és Laurent Roux, az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézmény) entrepreneurship directora foglalnak helyet. Mellettük Pluhár Zsuzsa ül az ELTE Informatika Karáról, Cseh Gabriella, a Facebook közép-kelet európai szabályozási vezetője, és Major Zsófi a Skool társalapítója és ügyvezetője.

Amikor egy generációnyi programozó hiányzik, ne kergessük el a lányokat!

Major Zsófi szerint a Skool alapelve, hogy azokat is megszólítsák, akik nem programozók: ez különösen érvényes gondolkodás most, mikor kiderült, hogy egy generációnyi programozó hiányzik Magyarországról. Nem csak azok kezdhetnek el programozni, akik ezzel akarnak foglalkozni egész életükben, hanem bárki.

Ez egy olyan nyelv, olyan lehetőség, amit meglepően könnyen el lehet sajátítani, és egy jó app vagy program segítségével támogatni azokat a tevékenységeket, amiket szeretnek. Pluhár Zsuzsa az ELTÉről hozzáfűzi, ma már nem csak az informatikai karokon, máshol is kell programozást tanulni.

Cseh Gabriella a Facebook oldaláról kijelenti, hogy a Skool modellje bizonyított, az, hogy lányokat tanítsanak programozni, eredeti, megvalósítható ötlet, amire van igény. Elmondta, hogy a Facebook helyi menedzsmentjében hatvan százalék a nők aránya, a szoftverfejlesztők körében viszont már  sokkal alacsonyabb.

Söröss Attila hozzáfűzi, míg a prezinél kifejezetten keresték a női munkaerőt, játékfejlesztők között csak elvétve akad csak nő.

Ehhez azonban - szól hozzá Pluhár Zsuzsa-, az is hozzájárult, hogy bár a hetvenes években az info-karon többségben voltak a nők, nemigen engedték őket a technológia közelébe. Ez az üvegplafon csak a rendszerváltás környékén kezdett eltünedezni. Ahogy nyílik az ajtó, egyre inkább érdeklődnek a nők is.

De mi az a ScratchMeccs?

A kifejezetten lányok informatikai oktatására szakosodott Skool az oktatások és nyári táborok mellett tavaly írta ki először a ScratchMeccs versenyt, amire összesen 24 csapat, vagyis 72 lány jelentkezett. Idén nagyobb céljaik vannak, szeretnék, ha átlépné a százat a jelentkező csapatok száma. Kifejezetten olyan csapatokat keresnek, akik vegyesek: a nyertes csapatból egy lány volt a programozó, másikuk a grafikáért, harmadik a zenéért felelt, de a munkafolyamat lépései alatt együtt dolgoztak a Scratch-ben, és közösen rakták össze a nyertes játékot.

A programozó lány szülei tanárok, egyikőjük matek-info szakos, kicsit meg is sértődött, hogy őt nem vonták bele a felkészülésbe. De éppen egy olyan évben jelentkeztek, amikor egyébként a tanrendjükben nem szerepelt informatika. A többi szülő is támogatta őket, de inkább csak amolyan „addig jó míg elvan a gyerek” jelleggel, és akkor döbbentek rá, hogy milyen nagy fába vágták a lányok a fejszéjüket, mikor továbbjutottak a következő fordulóba.

A versenyen ugyanis nem csak létrehozni kell a közös projektet, hanem „el is kell adni”, ami remek tréning: a tíz legjobb csapatnak a zsűri előtt kell prezentálnia a pályaművét, bemutatva és mintegy megvédve azt.

Az android, akit saját létezésének alapkérdései érdekelnek

A lányok szerint a legnehezebb az alapötlet megtalálása volt. Összeültek az egyikőjük szobájában, és addig ötleteltek, amíg a végeredmény végre mindenkinek tetszett. Úgy döntöttek, a játék inkább történet-, mint akcióalapú lesz, mert erre valószínűleg kevesebben gondolnak majd – ez be is jött.

A kész játék sztorija végül egy emberformájú androidról szól, aki a saját létezésére keres választ, miközben persze próbálják elhallgattatni – a megkapó grafikákkal és szöveggel kísért, alap számítógépes játékok pályáira hasonlító játékot (addig mentek, amennyit a program bírt), olvasóink is kipróbálhatják.

A lányok, akik egyébként valamennyien újonnan ismerkedtek meg a scratch-csel, kifejtették, hogy sokat kellett egyszerűsíteniük a sztorin. Felébredt bennük az ambíció arra, hogy ennél bonyolultabb projekteket is megvalósítsanak. A valódi siker pedig az utóélet: a környezetükben minden gyerek elkezdett a Scratch-csel játszani, szakkörök alakultak. 

A cél persze az, hogy minél többen kössenek ki az informatika világában, de közben látni kell azt is, hogy manapság már mindennek van informatikai vonzata, minisztériumi titkártól a designeren át a pékig mindenkinek facebookoldala van, appot rendel, honlapot gyártat. Fontos, hogy az átlagember is belelásson ebbe a szakmába, hiszen a végeredményt is az átlagember használja a legtöbbet. Már most sokan vannak a legfiatalabb generációból, akik úgy tervezik, hogy saját vállalkozást indítanak majd, ennek pedig a webkettes, ráadásul a minél kreatívabb webkettes megjelenés az egyik alapja.

Nem kicsavarni kell a kezükből a telót, hanem segíteni, hogy alkossanak vele

Ahogy Söröss Attila kérdésében utal rá, a gyerekek kezéből a telefon, tablet kiparancsolhatatlan: Majoros Zsófi azonban felhívja a figyelmet, hogy különbség van a számítástechnikai eszközök passzív, illetve kreatív felhasználási módjai között. Arra kell a gyerekeket rávenni, hogy az utóbbit részesítsék előnyben, ez pedig nem lehetetlen, hiszen alapvetően érdeklődnek az alkotás iránt, ezt csak a mi lustaságunk és prekoncepcióink nevelik ki belőlük, különösen a lányokkal kapcsolatban.

A kisiskolás időszakban még ugyanolyan fogékonyak rá, ugyanolyan arányban használják matematikai-fizikai képességeiket, csak később terelgeti őket a társadalom, és sokszor, öntudatlanul a család is a „lányosabb” pályák felé. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a férfiak által, fiúknak tervezett programok nem tudják annyira lekötni és bevonzani őket.  Olyan világot kell kialakítani nekik, amik érdeklik és le kell győzni  a külső előítéleteket és a belső félelmeket is.

Majoros Zsófia tapasztalatai, illetve a Skoolba jelentkezők száma alapján 10-12 éves korban ugyanolyan fogékonyak a lányok, mint a fiúk, később 14 éves kor körül ez már gyengül, miközben felhasználói oldalon a lányok épp olyan aktívak maradnak, mint a fiúk. Ráadásul ezek a tinik már teljesen a Z illetve Alfa generációra jellemző gondolkodásmódot hozzák, nem csak magukról gondolkodnak máshogy, hanem az őt körülvevő világról, és leendő munkahelyükről is határozott elképzeléseik vannak.

Amikor arról kérdezi őket a moderátor, mi tetszett a legjobban a Facebook-irodában tett látogatáskor, rögtön kijelentik: a kreatív, inspiráló légkör. Nem tudnának és nem is szeretnének olyan helyen dolgozni, ahol beülnek egy szürke kalitkába, és az élettől is elmegy a kedvük, olyan helyet szeretnének, ami támogatja őket, és serkenti a kreativitásukat.  

Tudnivalók a második ScratchMeccs versenyről

Háromfős csapatok jelentkezhetnek a jelentkezési ív kitöltésével és a pályamunka feltöltésével. A határidő október 30. Minden szakmai részletet és egyéb előírást részletesen tartalmaz a pályázati kiírás.  Novemberben lesz a zsűrizés folyamata, majd november végén a legjobb tíz csapat visszajelzést kap, hogy akárcsak tavaly,  prezentálhassa a pályamunkáját a szakmai zsűri előtt a december 17-i döntőn.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.23 23:02:17qwertzu

  "Ehhez azonban - szól hozzá Pluhár Zsuzsa-, az is hozzájárult, hogy bár a hetvenes években az info-karon többségben voltak a nők, nemigen engedték őket a technológia közelébe. Ez az üvegplafon csak a rendszerváltás környékén kezdett eltünedezni. Ahogy nyílik az ajtó, egyre inkább érdeklődnek a nők is."

  Ahh

  1: A 70-es években nem volt infókar (IK), a programozó-programtervező matematikus szak a TTK-hoz tartozott.

  2 "nemigen engedték őket a technológia közelébe"

  Ezt a baromságot még csak minősíteni se lehet.

  3. "többségben voltak a nők"

  Igen több nő volt akkor az informatikai oktatásban és a matematikában mint a kétezres évek elején. Égészen egyszerűen azért mert a Természettudományi oktatás előbb nyílt meg a nők számára mint a jog vagy az orvosi. Amint minden szak elérhető lett a nőknek, szépen elszivárogtak a matek - ttk - informatika vonalról a jog - közgáz - orvosi felé. Szabad akaratukból. Mindenféle üvegplafon meg hasonló baromságok nélkül. Emlékeztetőül: a felsőoktatásban tanulók több mint 50%-a nő.


  Amúgy hajrá. Az ELTE programtervező informatikuson a ponthatár a bányászbéka segge alatt van, és gond nélkül el lehet végezni a kart. Érdekesség, hogy míg a diplomaosztón határozottan voltak nők, az iparban nem találkozni velük. Persze a BME-n kevesebb a nő, de valahová misztikusan eltűnnek.

 • 2016.09.24 06:47:08Nancsibacsi

  Egyrészt komoly szexizmus olyan sulit csinálni, ahol csak lányok tanulhatnak - én erről nem pozitív hangnemben cikkeznék, mert ez durva kirekesztés, ami nekem már régen se tetszett, hiába van 2 lányom.

  Másrészről Tuna Judit kifestette otthon a gyerekszobát, Leonardo Da Vinci meg a Sixtus-kápolnát - tehát mindkettő festő, nyilván. A programozásnál is ugyanez a helyzet: ugyanúgy meg lehet élni programozásból úgy is, hogy az ember esküvő szervező app bonyolultságú cuccokat ír (pár 1000 sor, pár hét), meg úgy is, hogy sokmillió soros, mások által fejlesztett, teljesen absztrakt és szénné konfigurálható rendszerekben keres hibát. Csak éppen aki meg tud írni egy pár 1000 soros esküvő szervező appot, az ugyanolyan messze van ahhoz, hogy mondjuk a SAP raktárkezelőjében egy rejtélyes hibát kinyomozzon, mint Tuna Judit festészeti tudománya Leonardo da Vinciéhez.

  Egyébként ezzel nincs gond, mert ugye Sixtus-kápolnából kevés van, gyerek szobából meg sok. Vagyis simán szükség van ilyen "szakmunkásokra" is - erre alapoz pl. a Codecool és a Green Fox Academia is, akik pár hónap alatt egy használható, egyszerű programok elkészítésére alkalmas embert nevelnek tetszőleges irányú diplomásból. De igazi programozó, aki átlát bonyolultabb dolgokat is - na arra születni kell. És nem nemfüggő, hogy valaki ilyen-e vagy sem - ez egyszerűen egy adottság. Van aki élből magas szinten tud analizálni és absztrahálni, meg van aki bármennyire is töri magát, sose fog tudni így gondolkodni.

 • 2016.09.24 07:06:05WNFB

  @qwertzu: nagyreszt egyet ertek. Egy dolog: egy kart nem lehet elvegezni, legfeljebb egy szakot.

  Nekem is elegem van abbol, hogy a nok megint egyenlobbek lettek: nalunk peldaul programozoi poziciokra a jelentkezok kozul a nok rogton elonyben vannak a kikenyszeritett diverzitas miatt. Ezt nem ugy kell erteni, hogy egy egyenlo kvalitasu no-ferfi parosbol a not kell felvenni, hanem hogy ha meg rosszabb is a no, elonyt elvez. Hanyok a 21. szazadi tarsadalmunktol :(

 • 2016.09.24 07:37:05qwertzu

  @WNFB: igen, rögtön poszt után láttam, de ezért nem volt kedvem újat írni.

  @Nancsibacsi: Ja, képzeljünk el egy jogász sulit, csak férfiaknak, hasonló hangnemben megírva. Lenne feminista fogaknak csikorgatása.

 • 2016.09.24 09:51:09Nancsibacsi

  @WNFB: Először nem akartam elhinni, hogy ilyen hivatalosan létezik, de igen: sok multinál ki van adva, hogy törekedni kell a nemek arányának "javítására". Vagyis ha van 10 férfi meg 1 női jelentkező egy posztra, és a nő megfelel, akkor azt veszik fel - hiába felel meg mondjuk rajta kívül 5 férfi, akik lehet hogy más tulajdonságban felül is múlják (szakmailag jobbak, olcsóbbak, stb). Tehát nem a legjobbat veszik fel, hanem a megfelelők közül először a nőket, utána a maradék helyre a pasik közül a legjobbakat.

 • 2016.09.24 10:26:34Zephyrous

  Gyomorforgató ez a pozitív diszkrimináció a nők irányába, amit manapság az IT világban csinálnak. Az persze a kutyát sem érdekli, hogy orvosi, ápolói, tanári, tanítói, óvodapedagógusi, társadalomtudományi, közigazgatási, gazdasági, jogi és bölcsészettudományi pályákon a nők aránya mindig is jóval magasabb volt, mint a férfiaké.
  IT szektorban kötelező női kvótákat állítottak a feminista csoportok erőszakos nyomása miatt. Emellett ingyenesen kapnak továbbképzési lehetőségeket, programozói tanfolyamokat, persze ezek ellen egy jogvédő szervezet sem picsog, hogy a férfiakat kizárólag nemi alapon hátrányosan diszkriminálnak!

 • 2016.09.24 10:34:49midnight coder

  Amúgy a programozás olyan dolog, amit nagyon nem szabadna erőltetni. Ez olyan dolog, amit nagyon lehet szeretni, de ha nem csinálnád akkor is, ha nem fizetnének érte, akkor egy idő után pokollá válik. Másrészt, az tévedés hogy hiány van programozóból. Profi programozóból van hiány. Profi pedig csak akkor maradhatsz hosszú távon, ha ez a hobbid is. Mert a melóhelyen egy adott technológiával fogsz dolgozni, ami egy idő után óhatatlanul elavul. És ha nem képzed magad folyamatosan a szabadidődben, akkor azt fogod látni, hogy a világ elhúzott melletted, te pedig szart sem érsz a piacon.

  Mi anno úgy tanultunk meg a 30-40 éve programozni (legalábbis az alapokat), hogy jóformán könyvünk sem volt hozzá, nem hogy szervezett oktatásunk. Mindenki leült a kis Commodore, Spectrum, vagy az iskolai HT-1080Z elé, és megírta a saját kis programjait, egymástól ellesve a trükköket, basic-ben, illetve később assemlyben, már akinek volt ilyenje, akinek meg nem annak csak simán gépi kódban. Mindezt 14-16 évesen, úgy hogy nem volt internet, oktatás, de még csak normális könyvünk sem. És akkor most nagyon odavannak, hogy pár csaj össze tud valamit dobni ebben a Scratch nevű játékban. Nos, a programozás nagyon nem ez. Ha ugyanezt Unity3D-vel, netán Godot-tal csinálja, na az már esetleg hasonlít valami programozásra. Ez így kb. olyasmi, mint amikor a kisgyerek kiabálja a háromkerekű bicaj nyergéből, hogy milyen jó dolog az autóversenyzés.

 • 2016.09.24 11:29:01Nancsibacsi

  @Zephyrous: Van olyan multi, ahol jelenleg a vezetői pozikban a nők aránya 2%. Na ez a multi kitűzte, hogy 2020-ra ez 10% fölött legyen. Szerinted bejut egyetlen férfi is belső vezetői továbbképzésre 2020-ig? Mivel a nők aránya a cégnél 10% körüli, szerinted a tehetségük alapján mennek ők a vezetői képzésekre?

 • 2016.09.24 11:31:25Baldrick68

  Nem azért de egyből az első képen egy közhelyet látunk :-)

  Szőke csajszi, feltolt trendi napszemcsivel, tetovált szemöldökkel, ölben az elmaradhatatlan törpekutyával, a telefonja lazán az asztalon rózsaszín töltőkábellel... Szemmel láthatóan üveges szemekkel bámul hogy mi a franc történik éppen. :D

 • 2016.09.24 11:33:52Baldrick68

  De a témához is hozzászólva.
  Miért kell külön NŐI programozó suli?
  BME-n másként tanítják a programozást?
  Vagy másmilyen a patriarchális IF .. Then Else mint a feminista?
  Vagy másmilyenek a feminista Integer mint a patriarchális?

 • 2016.09.25 16:24:14ColT

  Nancsibacsi : Na ez így van. A szakmai hozzáértést, tapasztalatot, látásmódot, érdeklődést, nem pótolja semmilyen tanfolyam.

 • 2016.09.25 16:26:54ColT

  Mindight Coder : "Másrészt, az tévedés hogy hiány van programozóból. Profi programozóból van hiány. Profi pedig csak akkor maradhatsz hosszú távon, ha ez a hobbid is."
  Pontosan. Régóta keresem amúgy, hogy mi az a plusz, amitől az ember nem szakbarbár lesz, hanem ami az "érdeklődést" jelenti. Amitől szeret dolgokat alkotni, javítani, stb., akár akkor is, ha az "nem éri meg" közvetlenül.
  (Nem éri meg - kiröhögik - aztán amikor a sokrétű tudást hasznosítva gurít egy nagyot az ember, akkor megy az irigykedés.)

 • 2016.09.26 13:36:19sdani

  Szerintem ezek jó dolgok, és hasznosak, az a faszi, aki meg azt gondolja, hogy hátrányba kerül egy középiskolás lányoknak szánt akció miatt, az meg is érdemli, mert valószínűleg sosem volt igazán versenyképes. BTW, azért bíztam benne, hogy az első 10ben azért valaki megemlíti femtrain programnyelvet...

 • 2016.09.26 16:59:13Omnisapient

  Tavaly én is járattam a fiamat egy programozó szakkörbe, ahol Scratchet kezdtek tanulni, de fiamat az első néhány alkalom után már nem hatotta meg a dolog, gyorsan visszaesett az érdeklődése és félév után már nem is tuszkoltam. A szervező a promó anyagban hozott néhány jó idézetet, amit nem tudok idézni, de lényege az valami olyasmi, hogy a programozás megtanít egy bizonyos gondolkodásmódot. Ezzel egyetértek. Szerintem ennek a gondolkodásmódnak nem a lényege, de lényeges eleme, hogy megtanuljon dolgokat valamilyen logika szerint összekapcsolni, sorbarakni, esetleg különböző logikákat alkalmazni, meghatározni, hogy mit mikor, mettől meddig kell végrehajtani, figyelve arra, hogy nem eggyel előbb vagy eggyel később kell elkezdeni vagy befejezni és hogy minden szálat el kell varrni. Nagyon gyakran látok olyan katyvaszt, sokszor pl. ügyintézés (állami vagy céges egyaránt) során, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy az ember aki tervezte vagy csinálja nem tud folyamatokban gondolkodni és vagy túl sok dologról feltételezi, hogy az úgy adott, ahogy az neki kedvező, holott, egyáltalán nem adott, jó esetben mákja van és becsúszik.

 • 2016.09.26 17:00:48Omnisapient

  Úgy néz ki, hogy az előző kommentem eltűnt. Alább ismét betolom. Ha az sem jelenik meg, akkor az bizony cenzúrázva lett.

 • 2016.09.26 17:02:55Omnisapient

  Fater villamosmérnöki, gépészmérnöki és reaktortechnikai szakmérnöki diplomával a kezében a 60-as évek végén kezdett programozni. Én ovis koromban, azaz 74 előtt már jártam számítóközpontban (VEIKI, meg talán Vilati). Voltak ott nők, nem voltak eltiltva. Oda voltak engedve a technikához. Nem csak a gépírók, hanem legalább technikusok. Górék talán nem, ezt ovis fejjel nem tudtam megítélni.
  80-as évek közepén megint csak fater munkahelyén nyári "melóztam" az adatrögzítők mind nők voltak, a programozók között 3 pasi 1 nő. Igaz, a górék, mind pasik.
  80-as évek végén, az egyetemen (villamosmérnöki kar évfolyamán 420 hallgatójából talán egy tucat volt lány) a lányok is megírták a programokat úgy ahogy kell, viszont a közgázos csajok már a közgázos haverral íratták a programozás házi feladatot, amiért a lányok természetben fizettek: kiganézták az albérletet, de úgy, hogy a fiúk nem ismertek rá.
  Nem hiszem, hogy bárki is valaha eltiltotta volna a lányokat a programozás közeléből. Azzal viszont egyetértek, hogy a lányok többsége számára ez kevésbé vonzó, így aztán máshol keresgélnek és ott lesznek többségben.
  Remélem nem érjük meg azt, hogy a férfi és apa pozíciókra is bátorítják őket sőt esetleg PC érdekében előnyben is részesítik őket.

 • 2016.09.26 17:03:12Omnisapient

  király! Megjelent...

 • 2016.09.26 17:06:23Omnisapient

  @sdani:
  Ismerősöm a Műegyetemen infót tanít. Szerinte azért tanítanak elavult (na jó, talán nem elavult, de kevésbé keresett) programnyelveket, mert ha keresetteket tanítanának, akkor a félév végén a hallgató elmenne egy jól fizetős melóért és otthagyná a sulit.

 • 2016.09.26 22:32:01jakabgipsz

  Az egész cikkel a legnagyobb probléma ez az elejtett mondat:

  "Az, hogy valakit érdekelnek a bitek, és a programsorok gyártása, egyáltalán nem „fiús”, vagy „lányos”, valami belénk rögzült furcsa szexizmus miatt mégis annyira beleneveljük a gyerekekbe az ellenkezőjét, hogy igen kevés lány ül aztán az informatikai képzések padjaiba."

  Azaz a szerző implicite azt állítja, hogy az informatikus szakon a lányok kis arányának kizárólag a neveltetés az oka; nem pedig veleszületett különbségek az érdeklődésben (a fiúk ill. a lányok átlagát tekintve), vagy egyéb hatások. Erre pedig nem csak a szerzőnek, de senkinek nincs bizonyítéka. A szerzőnek valószínűleg föl se tűnt, hogy ez egy komoly, nem nyilvánvaló, bizonyításra szoruló állítás, hanem nyilvánvalónak vette. Ezt sajnos sokan teszik, és emiatt minden rosszindulat nélkül, de alaptalanul gondolják és terjesztik, hogy minden különbségnek a férfiak és nők arányában különböző területeken csak a neveltetés vagy diszkrimináció lehet az oka.

 • 2016.09.27 11:26:21Espada Rodelero

  Válaszol végre valamelyik femináci blogger a fentiekre?

 • 2016.09.27 14:34:48Noname Watanabe

  "Elmondta, hogy a Facebook helyi menedzsmentjében hatvan százalék a nők aránya" - üvegplafon, khm... :)

  Egyébként tényleg programozzanak mintsem hogy gender-táncdráma-altajisztika szakon szívják magukba a propagandát.

 • 2016.09.27 16:10:07Serrin

  Espada Rodelero: Ők ilyenkor mindig eltűnnek. Majd a legközelebbi üvegplafonról szóló cikknél megtalálod őket.

  Eezek az "egyszerűsített fejlesztői eszközök" időnként feltűnnek, aztán pár év múlva lecsengenek, hogy megint pár év múlva elővegyék őket. Ez is csak egy üzlet, ami néhány évente jó pénzt hozhat, ha időben beszáll és kiszáll valaki.

  Összekattingatástól, meg minimális kódtól senki sem lesz fejlesztő. Ha adatstruktúrákat (pl.: sql-t) kell kezelni, akkor valamiért már nem akkora az érdeklődés, mint egy mobiljátéknál.

 • 2016.09.29 09:54:50efhábé

  Serrin, az azért megvan ugye, hogy az írást-olvasást sem Shakespear-szonettekkel kezdik, hanem a csészevonallal, körrel?
  Ez sem arról szól, hogy a scratch megismerése után valaki komoly programozónak gondolja magát, csak arról, hogy bevezesse ebbe a világba, ahol aztán megtanulhat komolyabb nyelveket is.

 • 2016.09.29 10:27:22Espada Rodelero

  efhábé
  Ezzel még nincs is gond szerintem, de hogy a férfiakat/fiúkat kizárják, csak mert nem jó szerv van a lábuk közt, az azért nem normális.
  A lányokat semmi nem akadályozza, hogy önszorgalomból kódoljanak, elmenjenek bármelyik egyetemre, itt viszont kifejezetten nemi alapon tiltják el a társadalom egyik felét.

 • 2016.09.29 17:10:08femináci

  Nem értem miért vált ki ennyi gyűlölködést egy csak lányoknak kiírt verseny. Ennyi erővel a női kézilabdacsapatot is ki lehetne fújolni.Ez egy teljesen ártalmatlan verseny ami a fiatal lányokkal hivatott megszerettetni a programozást. Menjetek és utálkozzatok máshol. Ja és azt úgy írják hogy Shakespeare és a Sixtus kápolnát nem Leonardo festette hanem Michelangelo ti idióták.

 • 2016.09.29 17:24:58Espada Rodelero

  femináci
  Ha csak a nőket engednék valahol kézilabdázni az adófizetők pénzén és nem lenne lehetőség a férfiaknak, akkor ott is kivernék a balhét.
  Vagy engedjék a fiúkat is oda vagy szervezzenek minimum ugyanolyan lehetőségeket a fiúknak is. Erre miért nem gondoltok?

 • 2016.09.29 17:45:53femináci

  Hát akkor te szervezz egy olyan versenyt, mégis mi gátol meg? És mit értesz azon hogy az adófizetők pénze? A Skoolt adományokból finanszírozzák és non-profit szervezet

 • 2016.09.29 17:57:13femináci

  Lehetne a verseny neve "Magyarország elnyomott férfi programozói egyesüljetek!"

 • 2016.09.29 18:01:56femináci

  Már látom ahogy szegény elnyomott fiúk végre félelem nélkül, büszkén emelik fel fejüket és bátran azt kiáltja ezer torok: Elég volt az elnyomásból!

 • 2016.09.30 09:54:57Szalahaddin

  femináci
  Reductio ad absurdum... nem valami erős érvelés.
  Az ilyen fasszopó hülye picsák, mint te, akarjátok csak nőknek biztosítani az ingyenes kódolási tanulmányokat. Aki farokkal születik, az fizesse meg a több százezres díjakat, ha tanulni akar. Ugye, ez így korrekt?

  Pontosan miért is nem lehet megcsinálni ezt az egész programot úgy, hogy 10-16 éves fiúk is hozzájussanak? Jó kis kérdés ez, de gondolom válasz helyett valami aforizmán gondolkodsz inkább, amit majd idevethetsz.

 • 2016.09.30 22:37:22femináci

  Mert ez a program a LÁNYOKKAL akarja megszerettetni a programozást, ezért is ingyenes. Amúgy pedig létezik egy tábor ugyancsak scratchnek, voltam ott, és elég sok fiú volt köztük.És az ilyen parasztok mint te jobban tennék ha valami értelmeset csinálnának ahelyett hogy női oldalakat nézegetnek hogy találjanak valamit amibe aztán belekössenek. Mondjuk járhatnának csak fiúknak szinkronúszó táborba.

 • 2016.09.30 22:40:28femináci

  És az érvelés nem gyenge. Mindenki annak adományozik akinek akar, és emberek arra adományoztak hogy legyen egy csak lányoknak programozást oktató verseny. Te majd adakozhatsz a Magyar Neonáci Ligának, mindenki azt csinál a pénzével amit akar.

 • 2016.10.03 09:54:03Szalahaddin

  femináci
  Nézd seggarc, engem nem érdekel a buzeráns véleményed.
  Ha egyszer egyenlőség van, akkor kutya kötelessége ezt a nőknek is tudomásul venni és nem zárhatják ki a kis srácokat sem a játékból.
  Én meg olyan oldalt olvasok, amilyet csak akarok, faszparaszt.

 • 2016.10.03 14:15:28femináci

  Ejnye bejnye, valaki ideges lett. Ez nem az én véleményem, ezek a tények. Amúgy hogy van az hogy az előbb még fasszopó hülye picsa voltam most meg buzeráns faszparaszt? Valaki mintha nem lenne tisztában a nemekkel....

 • 2016.10.03 16:12:07Szalahaddin

  Mivel nem látok be a tangád alá, mondjuk, hogy ez az állapotod szuperpozíciója, ahol egyszerre vagy fasszopó hülye picsa és buzeráns faszparaszt.

 • 2016.10.03 16:16:03femináci

  Látom kezdesz átcsapni személyeskedésbe. Ha nem tudsz érveket mondani talán jobb lenne ha csöndben elsunnyognál, hátha máshol igazad lesz.

Blogok, amiket olvasunk

HATÁR Mennyiből él meg egy magyar család?

Fejenként 150 ezer? Vagy 250 ezer, esetleg 500 ezer? Olvasói vélemények alapján próbáltuk összeszedni, mennyi pénz kell a normális élethez

KETTŐS MÉRCE Szexizmus, rasszizmus, minden van a kísérleti tankönyvekben

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya lenyelte az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Spanyolviasz Tényleg el kell hagyni a Földet 100 éven belül?

És ha igen, mert különben kiírtjuk magunkat, egymást, és tönkretesszük a bolygót, van rá esély, hogy a kolonizációval ne csak a haldoklásunkat hosszabbítsuk meg?
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta