SZÜLŐSÉG

Befizette már a tankönyvcsekket, amit nem kapott meg? Ejnye!

2016. szeptember 21., szerda 13:58

Szeptember 15-én lejárt a tankönyvcsekkek befizetésének határideje, csak hát sajnos van egy kis gond: méghozzá az, hogy a jó sok szülő még meg sem kapta a szóban forgó csekket. Mondjuk ez legyen a legnagyobb bajuk, ha a könyveket úgy egyébként megkapták a gyerekek – és ezzel idén nem igazán voltak nagy problémák szerencsére.

A csekkek ugyanis információink szerint több iskolába kettesével érkeznek meg – mármint egy nap két gyereknek tudják odaadni a befizetni valót. Ezen persze elmélázhatnánk egy kicsit, hogy most komolyan, sárga csekkezünk a XXI. században, meg a mobil kommunikáció korában? De ha csekk van, meg postára rohangálás, akkor ezt kell szeretni. (Meg is lehet úszni, mindjárt mondjuk, hogyan.)

Szerencsére a szülőket a legtöbb kollégánk iskolában biztosították afelől, hogy akkor sincs semmi, ha sem sikerül a meg nem kapott csekket 15-ig befizetni. 

Körbekérdeztünk kicsit, hogy máshol mi újság, ismerősöm jelezte, hogy minden rendben, ő megkapta a csekket, éppen a postán áll sorban vele, végtelen örömére. Aztán a homlokára csapott, hú, ez nem is annak  a gyerekének a csekkje, hanem a másiké, aki már ingyen kapja a tankönyvet. Most mi van, mit nézek? Ez az öt könyv már nem fért bele a gyerekenként biztosított háromezer forintos keretbe.

shutterstock 368086034

De hát ez egy másik téma, és írtunk is már róla, unásig. A tankönyvtérítéses korban lévő gyereke után rég befizette a csekket, már el is felejtette. Tehát nem mindenkivel bánik ilyen mostohán a rendszer, vannak, akiket hagynak engedelmesen fizetni.

Megkérdeztük az országos tankönyvellátó mamutot, a Kello-t, hogy tudnak-e egyáltalán a problémáról, és mi a megoldás. Ekként válaszoltak:

"Alacsony számban, de érkezett az ügyfélszolgálatra ezzel kapcsolatos megkeresés. Ez azonban inkább rendszerszintű adottság, mint probléma, hiszen ha például augusztus 30-án érkeztek meg a tankönyvek az adott iskolába, akkor a Könyvtárellátónak meg kellett várni a szállítólevél visszaérkezését, ami rossz esetben szeptember 5-e után következett be.

Csak az iskola által leigazolt szállítólevél alapján készülhetett el a számla, hiszen ez tartalmazza a valós szállított mennyiségeket.

Ezt követte a számlák legyártása, amit még postán vissza kell juttatni az iskolákba, ami nem kampányszerű, hanem a valós szállításokkal összhangban folyamatos. Ezt követően az iskoláknak is idő kell ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a szülőkkel. A nem időben visszaérkezett szállítólevél adott esetben egy egész iskola számlázását késlelteti, hiszen a számviteli szabályok szerint az igazolt teljesítést követő 15 napon belül lehet és kell számlát kiállítani.

Természetesen, ha nem kapta még kézhez a szülő/gondviselő a számlát, akkor nem tudja befizetni és ezért szankció sem érheti. Nyilvánvalóan ez esetben a kézhezvételtől számított 15 napon belül tudja kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét."

Arra pedig, hogy ezt honnan kéne tudniuk a szülőknek, azt válaszolták, hogy a weblapjukon fent van az információ. "Mindezek mellett a Kello tájékoztatta az iskolákat a diákok részére készülő számlákkal kapcsolatban. Ezért a szülők az iskolától is megfelelő tájékoztatást kaptak, amennyiben az intézmények átadták a Kello információit."

Mivel azt is hallottuk, hogy a csekkek a posta késedelme miatt nem érkeznek meg az iskolákba, természetesen feltettük a kérdéseinket a Magyar Postának is. Azt írták, ők pontosan abban a tempóban nyomtatják és kézbesítik a csekkeket, ahogy a Kello megküldi nekik az adatokat. 

Megkérdeztünk egy postást is, vitt-e ki mostanában a körzetébe tartozó iskolába nagy tételben egyenlevelet, de azt mondta: nem, eddig nem találkozott hirtelen nagymennyiségű küldeménnyel.

Ha ön mégis nagyon szeretne fizetni, de még nem jött meg a csekk

Tudom, ez nem egy probléma, az ő bajuk, ha nem hagyják, hogy fizessünk. De ha valaki annyira lelkiismeretes, hogy mégis nyomasztja a kérdés, akkor íme a megoldás:

A Kelló oldalán van egy olyan fül, hogy Szülői ügyfélkapu, oda kell belépni. Vagyis simán belépni nem elég, a fizetéshez szülőként regisztrálni is kell. A belépéshez tudni kell a gyerek OM azonosítóját, amit a diákigazolványon lehet megtalálni. Természetesen egy szülő az összes gyerekét hozzáadhatja a felülethez OM azonosító és iskola szerint.

Így belépve pedig lehet látni, hogy egy-egy gyereknél mennyi a tankönyvtartozás, illetve milyen fizetési mód van beállítva. Ez általában a postai csekk (a XXI. században, az e-napló korában!), de át lehet állítani online fizetésre is, ha valaki minden áron ki szeretné egyenlíteni határidőig a számlát, és ebben az esetben az oldalon, bankkártyás fizetéssel letudhatjuk az egészet, és máris megúsztunk egy postai sorbanállást.

shutterstock 194002568Ami mindenképpen egy Jean Valjean-i hősiesség lenne, emlékeznek, ő volt az a Nyomorultakban, aki árkon-bokron, tűzön-vízen át mindent megtett, hogy odaérjen a tárgyalásra, nehogy mást zárjanak börtönbe helyette. Bár azt hiszem, a helyzet nem ennyire komoly. 

A jó hír? Több porontyközeli szülőt megkérdezve idén szinte tökéletes a tankönyvellátottság, összesen 1 énekkönyv és egy fogalmazás munkafüzet hiányzik, ami nagyjából 10 családdal és 20 gyerekkel számolva parádés teljesítmény.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta