SZÜLŐSÉG

Sosem találja ki, mivel lett milliomos ez a tinédzser!

2016. szeptember 18., vasárnap 19:54

Ön nem szeretné, ha a 16 éves lánya hipp-hopp csaknem 18 millió forintot keresne úgy, hogy iskola után csak a notebookját nyomogatja? Dehogynem! Egy közepesen ismert brit színésznő, Lisa Maxwell tinédzser lánya, Beau Jessup meg is csinálta ezt a bravúrt:

eddig 48 ezer fontot (kb 17,5 millió forintot) keresett azzal, hogy 221 ezer kínainak segített normális angol keresztnevet keresni.

Na de miért volt erre szükség? A kínai tradíciók szerint a kínai újszülöttek hagyományos kínai keresztnevet kapnak a szüleiktől, amiket természetesen hagyományos kínai írásjelekkel vezetnek át a kínai hatóságok minden kínai hivatalos dokumentumába. Csakhogy ezek a kínai nevek azonnal gondot okoznak, amint egy kínai virtuálisan vagy fizikailag elhagyja Kínát: már egy egyszerű email megírása is bonyolulttá válik, hiszen a címzett semmit sem lát a kínai névből, döcögős a nyugati betűket használó okostelefonos appok névhez kötése és használata, egy nyugati egyetemre beiratkozás, vagy más külföldi adminisztrációs procedúra pedig már maga a pokol. Ilyenkor jön jól egy választott angol keresztnév.

Csahogy, ismerte fel a tinilány, a legtöbb kínai szülő nem ismeri eléggé az angolszász kultúrát ahhoz, hogy normális angol keresztnevet válasszon. Szabadon választott gyerekneveik a forradalmi biznisz előtt többnyire a Gandalf, a Hamupipőke (Cindarella), és más, hasonló sületlenségek voltak.

A 16 éves Beau azt is megtudta az ázsiai ismerőseitől, hogy az angol keresztnevek adása már jó ideje szokás Kínában: erre már 20 éve is lehetőségük volt a szülőknek. Csakhogy ezek a nevek általában mindig egy-egy angol nyelvet oktató, kínai irodalomtanár ötletei voltak, és ők valamiért menő nyugati névnek gondolták a Gandalfot vagy a Cinderellát (nálunk ugye ő Hamupipőke).

A brit tinilány viszont nagyon okosan felhívta a követői figyelmét arra, lehet, hogy elsőre vagány névnek tűnik a Gandalf, de mivel a gyereket felnőtt korában is el fogja kísérni, egészen a sírig, és ezt fogja szerződéskötéskor, meg más hivatalos papírok esetében is leírni, lehet, hogy praktikusabb volna inkább a Gabriel.

Na de hogy sikerült ennyi pénzt kaszálnia a Cheltenham leánygimnázium 16 éves tanulójának? Úgy, hogy egy Kínában tett kirándulása után az ott szerzett élmények hatására összebütykölte a SpecialName.cn elnevezésű honlapot. Itt a kínai szülők olyan, számukra különleges, nekünk, európaiaknak viszont teljesen átlagos angol keresztneveket választhatnak az újszülött gyermekeiknek, mint a Mary, a Charlie, az Emily vagy az Arthur.

nevek
Fotó: Beau Jessup / SpecialName.cn

A névgenerátor óriási üzletnek bizonyult. Először csak Beau Jessup és a szülei kínai ismerősei keresték fel az oldalt, ma már havi 27 000 látogató 16 000 fontot költ el arra, hogy az újszülöttjeik 12 különböző személyiségjegy alapján milyen angol nevet kapjanak, és megtudják, mi ezeknek a neveknek az eredete és a jelentése (lásd Peter = kőszikla, Nathan = bőkezűség, Isten ajándéka, stb.). 

És hogy mit hoz a jövő? Beau Jessup startup vállalkozása biztosan nem fog becsődölni egyhamar, hiszen Kínában minden évben 17 millió gyerek születik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.19 09:13:54Ea

  Piaci rés.

 • 2016.09.19 19:23:55Treff Bubi

  Ezt tanúsíthatom. Vannak kínai kollégák a cégünk kinti irodájából, eddig Elvis és Eskimo volt a két legdurvább név.

 • 2016.09.19 23:00:10A Tyne folyó déli partja

  és akkor adnak egy kínai nevet is, meg egy angolt/nemzetközit?

  mondjuk, a malájziai főnökömnek anno pont így volt, Pauline-nak hívták, de azt mondta, van neki ázsiai neve is.

  másik sztori: ismerős koreai csajjal találkozott, akit Ilonának hívtak (neki is volt ázsiai neve is, azt hiszem).
  apukája valahol látta, hogy Ilona, megtetszett neki, s így nevezte a lányát.

 • 2016.09.20 15:36:29nookedli

  Ez egy mekkora baromság! A google-ban rákeresve már régóta megvan ez a nevek jelentésének megkeresése. Azt sem értem, ki az aki ezért képes fizetni. Rengeteg ilyen jut nekem is eszembe, de el nem tudom képzelni, ki fizetne értük.

 • 2016.09.20 23:42:06virgacs2

  Azok a kínaiak, akik nem tudnak angolul.

 • 2016.09.21 13:37:52Serrin

  Sok a lusta ember, aki egy netes keresést sem hajt végre. Ráadásul még angolul sem kell tudni hozzá.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta