Sosem találja ki, mivel lett milliomos ez a tinédzser!

Ön nem szeretné, ha a 16 éves lánya hipp-hopp csaknem 18 millió forintot keresne úgy, hogy iskola után csak a notebookját nyomogatja? Dehogynem! Egy közepesen ismert brit színésznő, Lisa Maxwell tinédzser lánya, Beau Jessup meg is csinálta ezt a bravúrt:

eddig 48 ezer fontot (kb 17,5 millió forintot) keresett azzal, hogy 221 ezer kínainak segített normális angol keresztnevet keresni.

Na de miért volt erre szükség? A kínai tradíciók szerint a kínai újszülöttek hagyományos kínai keresztnevet kapnak a szüleiktől, amiket természetesen hagyományos kínai írásjelekkel vezetnek át a kínai hatóságok minden kínai hivatalos dokumentumába. Csakhogy ezek a kínai nevek azonnal gondot okoznak, amint egy kínai virtuálisan vagy fizikailag elhagyja Kínát: már egy egyszerű email megírása is bonyolulttá válik, hiszen a címzett semmit sem lát a kínai névből, döcögős a nyugati betűket használó okostelefonos appok névhez kötése és használata, egy nyugati egyetemre beiratkozás, vagy más külföldi adminisztrációs procedúra pedig már maga a pokol. Ilyenkor jön jól egy választott angol keresztnév.

Csahogy, ismerte fel a tinilány, a legtöbb kínai szülő nem ismeri eléggé az angolszász kultúrát ahhoz, hogy normális angol keresztnevet válasszon. Szabadon választott gyerekneveik a forradalmi biznisz előtt többnyire a Gandalf, a Hamupipőke (Cindarella), és más, hasonló sületlenségek voltak.

A 16 éves Beau azt is megtudta az ázsiai ismerőseitől, hogy az angol keresztnevek adása már jó ideje szokás Kínában: erre már 20 éve is lehetőségük volt a szülőknek. Csakhogy ezek a nevek általában mindig egy-egy angol nyelvet oktató, kínai irodalomtanár ötletei voltak, és ők valamiért menő nyugati névnek gondolták a Gandalfot vagy a Cinderellát (nálunk ugye ő Hamupipőke).

A brit tinilány viszont nagyon okosan felhívta a követői figyelmét arra, lehet, hogy elsőre vagány névnek tűnik a Gandalf, de mivel a gyereket felnőtt korában is el fogja kísérni, egészen a sírig, és ezt fogja szerződéskötéskor, meg más hivatalos papírok esetében is leírni, lehet, hogy praktikusabb volna inkább a Gabriel.

Na de hogy sikerült ennyi pénzt kaszálnia a Cheltenham leánygimnázium 16 éves tanulójának? Úgy, hogy egy Kínában tett kirándulása után az ott szerzett élmények hatására összebütykölte a SpecialName.cn elnevezésű honlapot. Itt a kínai szülők olyan, számukra különleges, nekünk, európaiaknak viszont teljesen átlagos angol keresztneveket választhatnak az újszülött gyermekeiknek, mint a Mary, a Charlie, az Emily vagy az Arthur.

nevek
Beau Jessup / SpecialName.cn

A névgenerátor óriási üzletnek bizonyult. Először csak Beau Jessup és a szülei kínai ismerősei keresték fel az oldalt, ma már havi 27 000 látogató 16 000 fontot költ el arra, hogy az újszülöttjeik 12 különböző személyiségjegy alapján milyen angol nevet kapjanak, és megtudják, mi ezeknek a neveknek az eredete és a jelentése (lásd Peter = kőszikla, Nathan = bőkezűség, Isten ajándéka, stb.). 

És hogy mit hoz a jövő? Beau Jessup startup vállalkozása biztosan nem fog becsődölni egyhamar, hiszen Kínában minden évben 17 millió gyerek születik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek