SZÜLŐSÉG

7 jótanács, hogy a gyerekünkből magabiztos felnőtt váljon

2016. szeptember 18., vasárnap 18:05 |

Az tud érvényesülni magánéletben és szakmailag egyaránt, aki rendelkezik a megfelelő, egészséges önbizalommal. A túl kevés se jó, mert nem tud kiállni magáért, a túl sok se jó, mert az már nem önbizalom, hanem elbizakodottság, amit nehezen tolerál a társadalom. Megkérdeztük Habis Melinda klinikai pszichológus, terapeuta szakértőt, mit tehetünk azért, hogy az önbizalomra nevelés minél korábban elkezdődjön.  

Figyeljünk oda a természetes szükségleteire!

Fontos tisztázni, hogy az önbizalomra nevelés már újszülött korban elkezdődik azzal, hogy reagálunk a gyermekünk szükségleteire: ha éhes megetetjük, ha sír, megnyugtatjuk. Ezzel azt sugározzuk neki, hogy az érzései jogosak és szükségesek. Az egészséges énkép egyik legfontosabb alapköve, hogy önazonosak lehessünk.  

Legyünk őszinték érzelmeink megélésben!

Mutassunk példát az érzéseink megfogalmazásával és kimutatásával! Mondjuk el, mit hogyan élünk meg, segítsük ebben a gyermekünket is. Hagyjuk kifejeződni negatív érzéseit, ezeket fogalmazzuk meg, tegyük érthetővé a számára. („Megértem, hogy mérges vagy, amiért Julcsi elvette a játékodat.”) Gyakoroljuk ezt minél többet!  

Adjunk neki teret!

Fontos, hogy hagyjuk őt felfedezni a külvilágot, kísérletezni. Babakortól biztosítsuk a szabad mozgás lehetőségét, óvodáskorban hadd ismerkedjen, játsszon más gyerekekkel.  Ha magunk is szorongóak vagyunk, ez nehéz feladat lehet. Ilyen esetben gondolkodjunk el azon, mitől is tartunk valójában.  

Neveljük asszertivitásra!

Bízzunk benne! Ha gyermekközösségben konfliktushelyzet adódik, bátorítsuk gyermekünket a megoldás kitalálására. Jó ha a gyerekek képesek egy-egy játékon maguk között osztozkodni. Heves indulatok esetén természetesen lépjünk közbe. Ne nézzük el, hogy verekedés vagy szóbeli bántalmazás hatására oldódjon meg egy konfliktus! Viszont döntsön szabadon apróságokban. Például melyik nadrágot veszi fel a kettő közül.

Ne várjunk tőle irreális dolgokat!

Elvárásaink mindig reálisak maradjanak, csak életkorának megfelelően, az ő igényei mentén vonjuk be az otthoni teendőkbe, vagy adjunk neki feladatot. Hagyjuk hogy képességei érdeklődése mentén, természetes sorrendben bontakozzanak ki. Például ne akarjuk, hogy iskolás korára olvasson. 

Tiszteljük és várjunk el tőle is tiszteletet!

Fejezzük ki az egymás iránti tiszteletünket. Beszéljük vele úgy, ahogyan mi is elvárjuk tőle. Magyarázzuk el a döntéseinket, és beszéljünk az ezekkel kapcsolatos gondolatairól, érzéseiről. Köszönjük meg, ha segít.

Adjunk neki minőségi időt!

Játsszunk, beszélgessünk sokat, adjunk neki osztatlan figyelmet. Ha gyermekünk bármikor fordulhat hozzánk, mindig meghallgatjuk, azzal azt közvetítjük, hogy fontos nekünk. Idővel ez belső értékké válik, és fontos lesz saját maga számára, értékesnek látja majd saját magát.  

Dicsérjük megfelelően!

Mindig az erőfeszítéseit vagy a viselkedését dicsérjük, ne az eredményt vagy a személyét! (Az, hogy „Okos/szép kislány vagy!” nem építi az önbecsülését.) Fontos, hogy konkrétan fogalmazzunk. „Nagyon büszke vagyok rád, amiért nem adtad fel, miután elsőre nem sikerült felépítened a tornyot, hanem tovább próbálkoztál.”  

Ezeknek az alapvető tanácsoknak a betartásával elérhetjük, hogy a gyermekek már óvodáskorukban differenciáltan álljanak magukhoz és a saját teljesítményükhöz, hogy bátrak legyenek és önállóak, de nem a társaik ellenében. Ez a fajta hozzáállás később az iskolaérettség elérésekor különösen hasznos lesz, segít a közösségbe való hatékony beilleszkedésben.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.18 19:09:24wmiki

  +1: Mondjuk meg neki, hogy a tudomány folyamatos hazugságok sorozata.
  Így amit az iskolában hall, azt is fogadja kételkedéssel.

 • 2016.09.18 21:12:23elemes

  az utolsóban vannak a legnagyobb hiányosságaink (magyar hagyomány: "építő kritika" -- ilyen nem létezik, de aki eddig eljut, az is sokszor megmarad az "okos kislány vagy" dicséretnél).

 • 2016.09.18 22:49:11R2D2 & C3PO

  Mondjuk a pedagógiában már cca 100 éve felismerték, hogy sem a dicséret, sem a büntetés nem hoz megfelelő eredményt és az "együtt örülés" a célravezető. Ugyanis a gyerek totál képben van a saját teljesítményét tekintve...
  De a pszichológiai kutatások még mindig nem jutottak el eddig. ;-DDD (Még jó, hogy a pedagógusok egy része képben van!)

 • 2016.09.19 08:42:44venomspawn

  Készítsük gyermekünket fel, hogy a wmiki fajta tudománytagadó hippik elmeorvosi kezelésének elősegítésében legyen a társadalom hasznos, proaktív tagja.

 • 2016.09.19 09:27:23Phteven

  wmiki: Cicamica, próbáld meg elfogadni (megérteni nem kell), hogy attól még lehet jó és igaz, hogy te nem fogod fel! Pl. a vas elsüllyed a vízben annak ellenére, hogy vízen úszó hajókat készítenek ebből az anyagból. Az ostobaság nem erény, hanem egy állapot. Erre nem kell büszkének lenned! Ha csak ennyire futja, akkor inkább húzd meg magad, csendben figyelj, hátha hasznodra válik!

 • 2016.09.19 10:53:01Dr. Bélus___

  @wmiki: Ez olyan cuki. A szerinted "tudományt" (aka. elfogadott, kipróbált, ezerszer bebizonyított) dolgokat mind megkérdőjelezed, de a hókuszpókuszt, a konteót, az "Irma néni lányának a sógorának a vejének a régi kolis szobatársának bejött egyszer" dolgokat kérdés nélkül elfogadod. Ott soha nincs kérdőjel, soha nincs kételkedés. Értem én, hogy ezért érzed magad okosnak, hisz te "tudsz dolgokat", míg a sok birkát megvezeti a gyógyszermaffia és társai, de... szóval fogalmazzunk finoman és mondjuk azt, hogy nem vagy okos.

 • 2016.09.19 12:26:17LoMo9

  @wmiki a tudományhoz és a kétkedéshez:

  1. gyerek: "anyuka, hogy képzeli, cumit a gyerek szájába..? hát kimutatták, hogy rosszak lesznek a fogai és későn kezd beszélni!" három évvel később: 2. gyerek (SOTE csecsemős főorvos az újszülött elbocsátó papírjainál): "anyuka, miért sír ez a gyerek? hol a cumija? miért nem adja a szájába? a legfontosabb, hogy a baba megnyugodjon, és a legújabb kutatások szerint a cumi a csecsemőhalál megelőzésében s segíthet!"

  1. gyerek (BCG oltás): "anyuka, ha nem fakad ki, újra kell oltani mert nem lesz immunitás!" három évvel később: 2. gyerek (vittem ismételtetni a BCG-t mert nála nem fakadt ki): "anyuka, minek kellene beadni újra? az új oltási protokoll szerit nem ismételjük a BCG-t, kifakadás nélkül is megvan a gyerek immunitása"

  hát ennyit a "tudomány" (cumi-lobbi? bcg-anti lobbi?) "gyors" "fejlődéséről" (??) és a kétkedésről.

 • 2016.09.19 13:46:33Denise Hogyisdugják

  hááát, nem tudom. varrónő anyukám kinevelt két roppant (néha túlontúl) magabiztos, az életben önmagától érvényesülni képes kölyköt pszichológusi segítség nélkül. manapság viszont azt látom, hogy a sok pszichológus segítségével egyre bizonytalanabb, megfelelő ön- és jövőképpel nem rendelkező gyermek van. ez is olyan lehet, mint az orvos segítsége a viccben?
  "tudja, mi itt falun orvos segítsége nélkül szoktunk meghalni..."

 • 2016.09.19 14:11:27Kovácsné

  Annyit kell a tudománnyal kapcsolatban a gyereknek megtanulni, hogy
  - Fejlődik, tehát nem olyan mint pl. a Szentírás.
  -A tudomány nem "kényelmes", hanem "gondolkodós". Minél egyszerűbbnek és nagyszerűbbnek tűnik valami, annál biztosabb, hogy semmiféle bizonyíték nem áll mögötte.
  - Minél komplikáltabb egy kérdés, annál valószínűbb, hogy egynél több elméletet találnak ki rá, melyek ezek egyformán vonzónak tűnnek, és nagyjából egyforma arányban támasztják alá, illetve cáfolják őket a kísérleti bizonyítékok. Most vagy végigolvassa az ember az egészet és intellogensen véleményt formál, vagy inkább ne formáljon véleményt, pláne ne tukmálja a véleményét erőnek erejével a másikra.
  - A tudományt is csak emberek mívelik, könnyen előfordulhat, hogy egy tudós leragad valamelyik elméletnél, és később lehetetlen kirobbantani az álláspontjából.
  - A tudomány még nem tart ott, hogy mindenre tudja a választ (meg gondolom nem is fog), de az igazi tudós (ideértve egyébként az orvost is...) onnan ismerszik meg, hogy ki meri mondani, hogy "nem tudom"

 • 2016.09.19 22:35:18Victor Franco

  Mondjuk meg neki, hogy anyja cigány, apja zsidó.. Ellopja, vagy eladja? Na ez a kérdés

 • 2016.09.20 16:20:00Pázsitfütty

  Nézessünk velük jó sok amerikai filmsorozatot, intimbetétreklámot, meg lehetőleg valóságshow-kat, mert azokban nem lát önbizalomhiányos szereplőket és elsajátíthatja a társadalmi érvényesüléshez szükséges trendi és cukimód szimpatikus viselkedési formákat.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta