SZÜLŐSÉG

Gyerekkísérlet: egy napig nem mondtam nemet

2016. szeptember 14., szerda 11:25 |

Emberkísérlet. Vajon milyen hatása lehet az anyai elmére az, ha egy teljes napon át nem mondja gyermekének, hogy NEM. (És a gyerekére?) Nem tilt semmit, mindenbe beleegyezik, amit a gyermek kitalál. Ezt a kérdést tettem fel magamnak, és léptem; vasárnap, amikor az egész napot a négy és féléves kislányommal tölthettem, elhatároztam, hogy nem tiltok meg neki semmit. Kíváncsi voltam, meddig megyünk el, de azért reménykedtem, hogy nem kell megszakítani a kísérletet, mint ahogy azt történt a híres, Zimbardo-féle börtönkísérletnél.

shutterstock 378763093

Annának nem mondtam meg, hogy milyen „játékot” űzök, vagyis tudatosan nem játszott rá, hogy minél teljesíthetetlenebb kérésekkel bombázzon. Számítottam rá, hogy egy kicsit el fog csúszni a nap, mert az időhúzásban ő az egyik legprofibb szakember, akit ismerek. Arra is fel voltam készülve, hogy lesznek olyan kérések, amiket fizikailag lehetetlenség teljesíteni, de minden kétségemet félretettem, felvérteztem magam türelemmel, és belekezdtem.

Reggel rögtön egy „egészestés” rajzfilmmel nyitottuk a napot; az Aranyhaj és a nagy gubanc című opuszt kellett megnézni, ami másfél órás ágyban fekvést jelentett. Addig én nagyjából kitakarítottam a lakást, ezzel sem volt már teendő, és rajzfilm alatt nem érkezett semmi extra kívánság. Reggelire tejbegrízt kért, viszont a reggeli fogmosás elmaradt. Nem baj, a kísérlet az kísérlet. A délelőtti játszótérre menés meg lett torpedózva, ehelyett otthon játszottunk együtt.

Ebédre viszont csokis gabonagolyót szeretett volna enni, ami nem volt otthon, ezért a boltba is el kellett mennünk. Azt gondoltam, hogy az öltözködés szintén neuralgikus pont lesz, hiszen Anna már rendkívül tudatosan választja ki az aznapi szettet. Most egy ciklámen tüllszoknyát szeretett volna felvenni, az egyetlen bökkenő az volt, hogy mi nem rendelkezünk ciklámen tüllszoknyával. Ezt sajnos nem tudtam másképp megoldani, csak úgy, hogy nagyra nyitottam előtte a szekrényét, és azt mondtam, válasszon. Egy két számmal kisebb ruhára esett a választás, ám legyen. Plusz balettcipő. Egész nap ebben az outfitben parádézott, feneke épphogy nem látszott ki, de ha egyszer ez kell, én nem mondhattam nemet.

Mikor már éppen elindultunk volna az ebédrevaló gabonagolyót megvenni, muszáj volt kutyásat játszani, ezért egy kicsit megcsúsztunk időben. De nem zavartattam magam, hiszen tudtam, hogy ki kell tartani, és mivel aznap nem szabadott semmire se nemet mondanom, gondoltam, úgyis mindegy, mi lesz. Kutyás játék után viszont kitalálta, hogy menjünk a boltba hordozóval. Újszülött kora óta hordoztam, és még bölcsibe is volt, hogy hordozóval vittem, de már réges rég meg is feledkeztem róla, de most - hogy hogy nem, - neki eszébe jutott. Úgyhogy elővettem a régi eszközt, ami szerencsére húsz kilóig kompatibilis, és a hátamra vettem Annát. Nem volt könnyű a maga tizenhét kilójával, és az utcán is jól megnéztek az anyukák maguknak, de nem magyarázhattam el egyesével mindenkinek, hogy most egy komoly kísérletben veszünk részt. A hordozósdit sajnos egész nap tartotta, úgyhogy fizikailag egy kissé elfáradtam, de ez nem szegte kedvem.

shutterstock 386802193

A nap hátralévő részében gabonagolyót zabáltunk (igen, én is). Kicsit tartottam a boltlátogatástól, de meglepő módon semmit nem kért. Nem is értettem a dolgot, lehet, hogy őt is megzavarta a nagy szabadság. Délután szerettem volna egy belvárosi kultúrprogramon, a Pozsonyi Pikniken részt venni, de ezt is megtorpedózta, úgyhogy a közeli játszótéren kötöttünk ki.

Az este „kivételesen” telt, vagyis játszótér után egyből bevetette magát a mese elé, és ott fogyasztotta el a vacsorát is. Vacsorára azonban már nem kért gabonagolyót, egy nagy adag paradicsomsalátával és sajttal zárta a napot. A fürdőkádban még meghallgattuk az aktuális kedvenc számát A dzsungel könyvéből, és mivel a délutáni alvás kimaradt, elég gyorsan elaludt, csak két mesét olvastam neki, és nem is követelt többet.

Tapasztalatok: egész nap egy hangos szó nem hangzott el, mindenki rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott volt. Én sem idegesítettem magam azokon az apróságokon, hogy mikorra lesz ebéd, miért nem alszik délután, mikorra érünk haza, és hogy egyen valami normálisat, és mivel Anna minden kívánságát teljesítettem, ő is nagyszerűen érezte magát egész nap. Csak kicsit csúsztunk meg, és tényleg nem volt extra kívánsága, egyáltalán nem élt vissza a helyzettel, bár nem is tudta, hogy valamivel vissza lehetne élni.

Másnap viszont rajtam csattant az ostor, a hétfő esti hisztinket nem kívánom egy anyatársnak sem. De tudtam, hogy ezt csak magamnak köszönhetem, és megpróbáltam a lehető legrövidebb úton lezárni a napot, és visszaterelni magunkat a megszokott kerékvágásba. Vajon akkor is ilyen olajozottan működött volna a dolog, ha Anna tisztában lett volna azzal, hogy anya semmire nem mond nemet?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.14 12:35:18FlybyWire

  Konzekvencia? Tanulság?
  Ennek így semmi értelme nem volt.

 • 2016.09.14 12:48:52pangea

  A gyereknek meg kell tanulnia a korlátokat, különben nagyon hamar egy mini zsarnok válik belőle, aki még saját magát sem tudja elviselni.

 • 2016.09.14 12:49:15Hurrá Torpedó

  kicsit nem értem. oké hogy nem akartál nemet mondani. de az, hogy kislányom, "az a ruha már kicsi neked, talán a zöld póló helyette" mondat nem jelent nemet, nem? vagy ilyesmivel nem próbálkoztál?

  -mit ennél ebédre?
  -csokigolyót.

  és itt abbamaradt, hogy oké.
  miért nem folytattad, hogy:

  -esetleg paprikáskrumpli?

  és ha azt mondja rá hogy rendben, akkor mivan?

 • 2016.09.14 13:03:27retinax

  Szerintem van tanulság: végeredményben minden volt, ami kell, csak nem a szokott sorrendben. Volt rendes kaja, volt alvás, volt levegőzés, játék. Na jó, anya különprogramja nem lett megtartva, de hát ez, hogy is mondjam, ekkora gyerek mellett nem annyira szokatlan. Mondjuk a hordozózás elég meredek 17 kilónál, de az vesse rájuk az első követ, aki nem ül autóba, és nem száll villamosra, ha menni kell valahová. Mamavillamos :)
  Másrészről viszont ez a szabadság nyilván mehet hétvégén, egy napig, és a nyugalom is csak elhatározás kérdése ilyen rövid időre, de a normál életvitellel azért viszonylag nehezen egyeztethető össze, hogy a gyerek diktálja a tempót.

 • 2016.09.14 13:41:47FlybyWire

  Rendes kaja? Érdekes, én olyat nem láttam.

  A legnagyobb baromság amúgy az inkonzisztencia: a határt meg kell húzni, és meg is kell tartani.
  Egy ilyen "kísérletes" nap jól hazavágja az egészet, jó időre. A gyerek csak összezavarodik. Meg még értelme sem volt, semmilyen szinten.

 • 2016.09.14 14:11:34Nevoeiro66

  Az viszont nem számoltad bele, hogy a gyereked mennyivel többször mondott nemet neked, mint egy átlagos napon szokott. (megtorpedózás = nem). Nem tudom, ha nekem az összes napi tervemet megtorpedózná a gyerekem, akkor mennyire lennék nyugodt és kiegyensúlyozott.

  Summa summarum, nem értem a kísérlet lényegét, meg a mondanivalódat sem, hogy mit is akartál ebből kihozni.

 • 2016.09.14 16:42:50Kerek Perec

  Sajnos sokan végig így nevelik a gyereket, a társadalom meg szív majd az elkényeztetett barmokkal.

 • 2016.09.14 17:02:40Zephyrous

  Ennek így semmi értelme nem volt, mert a gyerek nem tudta, hogy "igen-nap" van, viszont azt hitte ez egy új rendszer és innentől fogva így lesz, emiatt lett másnap hatalmas rinya (ami amúgy nem lett volna). Csak a gyerek lett összezavarva + még pár napig hallgathattad a hisztiket.

 • 2016.09.14 17:03:04Zephyrous

  Ennek így semmi értelme nem volt, mert a gyerek nem tudta, hogy "igen-nap" van, viszont azt hitte ez egy új rendszer és innentől fogva így lesz, emiatt lett másnap hatalmas rinya (ami amúgy nem lett volna). Csak a gyerek lett összezavarva + még pár napig hallgathattad a hisztiket.

 • 2016.09.14 18:01:06ne vada

  Ennek az első napját az anya szívta meg, a másodikat pedig a gyerek.

 • 2016.09.14 19:26:02Lady Scarlett

  Én sosem mondok nemet a 3 évesemnek. Igyekszem megelőzni a nemet mondást, igy ha tényleg elhangzik, azonnal komolyan veszi.
  Időhúzni se nagyon tud, nem is próbálta. Abban én vagyok a profi. Senki nem tud lekörözni.
  Szóval ha el is kések, azt csak saját magamnak köszönhetem.
  Alkudozni persze próbálgat, de abban is én vagyok a profi.

  Nyilván kitanulja majd a trükkjeimet, de találékonyságban is én vagyok a profi, szóval addigis én vagyok a főnök.

 • 2016.09.14 20:01:33Norx

  Esetleg ugyanezt hétköznap, munkahely mellett?
  ;-)

 • 2016.09.15 07:17:13Gerberus

  Egy: konklúzió levonása elmaradt, mi volt a cél és azt elérted e?!
  Kettő: ez most azért alapvetően lutri volt, szerencsére épp nem akart teljesíthetetlen kívánságokat vagy visszaélni a helyzettel, de ha elmondtad volna neki mit csinálsz szinte biztos, hogy azok jöttek volna!
  Amúgy nem muszáj mindig nemmel jönni, lehet alkudozni, ahogy fentebb is említették már: mi lenne, ha inkább ezt/azt/így/úgy? A felnőtteknél is sokszor valaki másnak van jobb ötlete, amit a többiek felkarolnak! A kompromisszumkötés nem feladása a felnőtt vagy szülői szerepnek, nyilván a gyeplőre egy szintig vigyázni kell, de nem kell állandóan éreztetni sem, hogy most én vagyok a nagy felnőtt vagy szülő, úgy vigyázz! Ha a gyerek nem ad rá alapot felesleges és kontra produktív hatalmaskodni, de ha bevonjuk egy döntésbe megtetszhet neki, hogy ő is hatással van az eseményekre, nem csak szülői ukáz van, ez pedig segíthet a későbbi önbizalomépítésben.

 • 2016.09.15 09:49:44Kovácsné

  Semmi gond, amíg nem kell melózni (:
  Amúgy a "nem" nem az egyetlen módszere a gyereknevelésnek, de benne kell lennie a repertoárban. Ha a gyerek ki akar futni a négysávos autópályára, nem nagyon lesz idő kedveskedni meg terelgetni. Nem abból van a gond, hogy a gyereknek nemet mondok, hanem abból, ha nem konzekvensen, logikusan, kiszámítható rendszer szerint mondok nemet.

 • 2016.09.15 11:56:13D2

  "Ezt sajnos nem tudtam másképp megoldani, csak úgy, hogy nagyra nyitottam előtte a szekrényét, és azt mondtam, válasszon. Egy két számmal kisebb ruhára esett a választás, ám legyen"
  Hja, anya-rabszolgának néha át kell válogatni és elpakolni/adományozni/eladni a kinőtt göncöket.
  Egyébként egy laza vasárnap-fedősztorinak nem rossz,csak este el kell mondani, hogy másnap mi vár rá (koránkelés-gyorskészülődés-ovi-szófogadás).

 • 2016.09.15 15:28:11Kunhallmi Agnes.

  Nem derult ki hany eves, de mit lett volna ha szexelni, drogozni, vagy geppuskaval akart volna lovoldozni a belvarosba ? Ezek is belefertek azon a napon ?

 • 2016.09.15 19:09:33R2D2 & C3PO

  Nálunk elég nagy a gyerek szabadsàgi foka, pl. bármit ehet, azt vesz fel, amit akar (nem is venne mást...), de pl. olyankor, mikor az én szabadságomba gázolna bele, simán mondok neki nemet...
  Hosszú távon ez az attitűd önismeretre, kreativitásra ösztönöz. Igaz, hogy egy ciki kis dalocskát nem tud, de ezt max. az évi 3*-i rokoni látogatásnál hiányolja a dédi... Hogy őszinte legyek, az ő elvárásait pont lesz@rom.

 • 2016.09.15 22:02:46vuvuzela importőr

  @Kunhallmi Agnes.
  Látom nem csak a helyesírással van gond, az olvasás is nehézségeket okoz. Sebaj, leírom számjegyekkel, hátha úgy megy: 4,5 éves.

 • 2016.09.16 01:31:48josth

  Ennek a cikknek egy ertelme volt: jo a suna a kepen, ugyhogy koszonjuk!

 • 2016.09.16 08:16:59Tibi !

  Mi lett volna ha vasárnap nincs nyitva a bolt?

 • 2016.09.16 09:00:08S=klogW

  "Mi lett volna ha vasárnap nincs nyitva a bolt?"

  Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is túlságosan el vannak kényeztetve.

 • 2016.09.16 11:25:56kulcsarb

  próbáld ki egyszerre négy gyerekkel is :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta