SZÜLŐSÉG

Feketeöves időhúzók: best of trükkök ovisoktól

2016. szeptember 10., szombat 18:56 |

A gyerekek az időhúzás feketeöves mesterei. Ezzel valószínűleg minden anyuka tisztában van, és pillanatnyi idegállapot kérdése, hogy meddig bírjuk; rögtön megálljt parancsolunk a folyamatnak, vagy egy ideig tűrjük, és csak utána vetünk véget az idegőrlésnek.

A gyerekek az időhúzási technikák hatalmas tárházával rendelkeznek, és ha nem vagyunk elég határozottak és következetesek, a végtelenségig tudnak játszani velünk és az idegeinkkel. Ez is olyan dolog, mint a hiszti; próbálgatják határaikat (és a miénket), meddig mehetnek el, meddig bírja anya-apa a gyűrődést, és mi az a pont, amikor a szülő azt mondja, elég.

Vagyis ez is hozzátartozik az egészséges lelki fejlődéshez, és tudnunk kell, hogy ez nem ellenünk irányul - még ha az adott pillanatban, (mondjuk az időben elindulás utáni tizedik perc utáni pillanatban) az előszoba padlóján kúszó testet kell is a hónunk alá kapni.

Azon kívül egy kicsit a dolgok mögé kell nézni; miért húzza az időt, mit szeretne elkerülni? Lehet, hogy mégsem olyan jó az ovi, mint amilyennek hisszük? Vagy az esti alvás előtt, amikor az ötödik mesén is túl vagyunk, de még mindig nem elég – lehet, hogy kevés időt töltöttünk vele napközben, és ezt próbálja behozni? Vagy fél valamitől, de csak a rossz érzést ismeri fel, a konkrét érzelmet, vagy annak forrását nem?

shutterstock 102467006

Az lenne az ideális, ha képesek lennénk megkülönböztetni a l'art pour l'art időhúzást azoktól a momentumoktól, amikor tényleg valami probléma van a háttérben, és emiatt nem akaródzik neki elindulni, enni, öltözni, aludni stb.

Persze késésben lévő szülőt nem lehet ilyen mondatokkal levenni a lábáról, de mielőtt felmegy bennünk a pumpa, próbáljunk erre koncentrálni, és nem felcsattanni, hanem elmondani a gyereknek, hogy útközben megbeszéljük a dolgokat. Aztán beszéljük is meg tényleg, mert különben akkora öngólt lövünk, hogy még. Azt nagyjából hiába mondogatjuk, hogy anya elkésik a munkahelyről, mivel a gyereknek vajmi keveset jelent, de azért megpróbálkozhatunk vele.

És ha mindenen túl vagyunk, és nem tudunk az időhúzásnak megálljt parancsolni, akkor pihenjünk meg, vegyünk egy nagy levegőt, fújjuk ki, és próbáljunk magunkra és a szituációra humorosan tekinteni, meglátni a dolog vicces részét. Én például elkezdtem jegyzetelni, hogy mikor mit vet be négy és félévesem. Ha összeszámolnánk az értékes perceket, amit az időhúzással vesztünk, kijönne, hogy mégsem kéne az egész napot rohanással tölteni, hogy behozzuk a lemaradást.

Reggel, ágyból kiimádkozás: itt a jól ismert „én még alszom, nem hallok semmit sem, hiszen csukva van a szemem” szituáció. "Nem tudok felkelni, vegyél ki az ágyból" "Nem tart meg a lábam"

Reggeli: mégsem tejbegrízt kér, hanem inkább valami olyasmit, ami tutira nincs otthon. Ennek a patthelyzetnek a feloldása is elvisz pár percet az életünkből és a reggel hasznos részéből. Vagy jó a tejbegríz, de a fogyasztási sebesség 1 mokkáskanál/perc. 

Öltözködés: inkább a másik szoknyát kérem! Nem ezt, a kék szoknyát! Majd ő kiválasztja, mit szeretne felvenni + 5 perc álldogálás a szekrény előtt. A hatodik percben elővesz egy ujjatlan rövid pamutruhát, harisnya, alá póló kizárt (tél van) vagy egy bélelt nadrágot térdig érő csízmával (nyár van). Diplomáciai tárgyalások: +5 perc.

shutterstock 112175702

Indulás: mégsem az eredetileg kézbe vett alvós állatot szeretné vinni az oviba. Mivel az indulás viszonylagos nyugalma az egyik kulcskérdés a nap további részének alakulásában, és persze az alvós állatnak délután is nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében, nagy műgonddal kell kiválasztani. Általában az kell, ami épp nincs meg.

Még mindig az indulás: pisilni/kakilni kell.

Még mindig az indulás, a bezárt ajtó előtt, zokogva: megígértem Julcsinak/Daninak, hogy ma beviszem a pónit/endörment, vissza kell menni érte. (...) Nem találom, segíts megkeresni, anya hol van a póni/endörmen? (...) Nem ez kell, a másik! (...) De hát megígértem!!!!!!!!!!!!!

És még mindig az indulás: csak a fekete csempére szabad lépni. Eltévesztettem, indulunk elölről.

Az utcára leérve: fázom/melegem van, kéne egy pulcsi/kéne egy ujjatlan.

Séta (rohanás) az oviba: minden autó márkajelét meg kell érinteni; virágot/gesztenyét/egyebet kell szedni az óvónéninek.

Beérkezés az oviba: egyedül akar felmászni a korlát alatti emelkedőn.

Oviban átöltözés reggel: mégis inkább a másik szoknyába kellett volna jönni. És egyébként is, miért nem hoztam el magammal?

Oviban átöltözés délután: miért jöttél ilyen korán/későn. Még befejezem ezt a rajzot. (cserélj légyszi cipőt!) Megmutatom Julcsinak/Daninak ezt a rajzot. (cserélj légyszi cipőt!) Átjöhet ma a Julcsi/Dani? (cserélj légyszi cipőt!) Felhívod az anyukáját? (cserélj már légyszi cipőt!) Nem tudom, hol az alvós, biztosan az ágyban maradt. (cserélj már légyszi cipőt!)

Játszótérről haza: még maradjunk 10 percet; akkor menjünk, amikor a többiek is mennek haza; ne menjünk haza; nem működnek a lábaim, kifogyott belőlük az elem; még nem is homokoztam.

Vacsora: talán itt lenne a leghosszabb a lista, ezért most a teljesség igénye nélkül sorolok fel pár időhúzási programcsomagot; vacsora előtt még gyorsan rajzolok, játszom, stb.; túl meleg az étel, még várok vele.

Fürdés: túl meleg a víz, még várjunk egy kicsit; még éhes vagyok; még szomjas vagyok; még egy mesét nézzünk meg; keresd meg a fürdőbugyit és a karúszókat, mert strandosat szeretnék játszani, moshatok hajat?

shutterstock 404531620

Lefekvés: még egy mesét; még egy UTOLSÓ mesét; még megkeresem a százharmadik plüssállatot, hogy beleszuszakolhassam az ágyba; másik pizsama kell, ez már nem tetszik; másik takaró kell, ez túl meleg; szomjas vagyok; megittam, még mindig szomjas vagyok; éhes vagyok; csak egy vajaskenyeret légyszi, éhesen nem tudok elaludni.

Mit felejtettünk ki? Az önök gyerekeinek melyek a kedvenc időhúzó trükkjei? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.10 21:22:30Rózsika

  Két ovis lányka édesíti meg szürke reggeleimet olyan bonbonokkal, mint - a "a pirosat/kéket akarom", holott pl piros cipőjük nincs is, vagy "fúj, ez lányos/fiús és én ma fiúsan/lányosan akarok öltözni", mintha nem lenne mindegy. Amíg a kicsi bölcsis volt, tuti, hogy a kocsiba beszállás közben töltötte meg a pelenkát. Most meg reggelente szinte egyszerre rikkantanak, hogy "kakánikő". Ez addig vicces, amíg még azelőtt csinálják, hogy felmálházva elfordítanám a kulcsot a zárban.
  Oviból hazaérve tombol a hiszti. Ha figyelmen kívül hagyom, egyórás, ha visszaordítok, másfél, ha dédelgetem, cirógatom békítgetem őket, akkor kettő. A melóban meg rezeg a léc, mert egy héten öt napot kések, akkor is, ha ötkor kelek, meg akkor is, ha fél hétkor...

 • 2016.09.10 22:16:04elemes

  három gyerek háromféle volt a reggeli induláskor :)
  az egyes számú szinte még aludt, de nyújtotta a kezét lábát az öltözéshez.
  a kettes számú a felsorolt jelek kb felét produkálta.
  a hármas számú a felsorolt jelek másik felét produkálta :)

 • 2016.09.11 06:03:24Lady Scarlett

  Jesszam, az enyem meg csak 3 es fiu, de fele ennyi kifogast nem talalt ki. Eddig. Még.
  Na jo felkeszulok.

 • 2016.09.11 13:52:55Doryyka

  Kimaradt az aduász(persze csak ha nem látunk át a szitán): a fájdalmas képpel előadott "beteg vagyok". Persze fél perccel előtte még jóizüen reggelizett/sikitozva rohangált. Na ja... Oviba mondjuk egyedül megy, vagy a többi gyerekkel, ha összetalálkoznak az úton.

 • 2016.09.11 16:32:56berczesadam

  ennek a cikknek mi volt a célja?

 • 2016.09.12 08:08:56Provokat Úr

  "ennek a cikknek mi volt a célja?" - hogy a sok alkalmatlan szülőnek legyen igazolása arról, nem is az ő hibája, ha a gyerek ilyen dolgokat művel. Pedig igen. Három gyerek felnevelése után mondhatom nyugodtan, a gyerekek nem hülyék, csak akkor fognak a cikkben felsorolt praktikákhoz folyamodni, ha a szülő van olyan béna, hogy akár egyszer is bedől ezeknek. Mi soha nem tettük, és a felsorolt dolgok közül egyedül a pisilni/kakilnikell fordult elő nagy ritkán, de az akkor valóban jogos volt. Egyébként a gyerekek (fiúk lányok vegyesen) megértették, ha menni kell, menni kell. Mondjuk az is igaz, minden esetben szóltunk nekik, hogy 5 vagy 10 perc múlva indulunk, úgy készüljenek. Nem is volt belőle gond sosem. (legalábbis kiskorukban, tinédzserként a háromból egy mindig 5 perccel később készült el reggelenként, mint kellett volna)

 • 2016.09.12 14:31:37exec

  koszonjuk mr tokeletes szulo hogy megosztotta hogyan kellett volna csinalni! Orulok hogy az ennyi alkalmatlan szulo altal felnevelt emberek kozott lesz 3 olyan aki megerdemli az eletet.

 • 2016.09.12 16:08:42borzlány

  Már az ágyból szólt ki, hogy "megkapartam a fogam, és van rajta kajamaradék, meg kell mosni megint".

 • 2016.09.12 17:14:38Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Maximálisan megértem a gyerekemet: összevont csoport van a 2,5 éves aludni akar a 6,5 éves meg nem. Az egyiknek kell alvós állat, a másiknak nem, de az ovi következetes, egyiknek sem lesz. A kaját akkor is meg kell enni ha belezöldül 10 percen belül a gyerek a hányásba..

  A mi ovink vacak, illetve csak az óvónéni, de sajna nincs lehetőség jobbra cserélni (visszadobja az intézmény vezetője az áthelyezési kérelmünket, a többi ovi +fél óra távolság..)

 • 2016.09.13 15:33:49Csokis

  Bármelyik, akár egyszerre is, és ne reménykedjetek, egy jó részük még 10+ évesen is. :-)

 • 2016.09.13 15:34:11Santer

  Le akarjátok rázni azt a szerencsétlen kölyköt, ő meg ezt leveszi idejében.

 • 2016.09.13 21:05:50D2

  @borzlány: :) És ki van a BA-n?

 • 2016.09.13 21:36:30borzlány

  @D2: en nem, lejottem a szerrol :) jol vagytok?

 • 2016.09.13 21:45:34D2

  @borzlány: hasonlóképpen, bár ma beköszöntem ziziknek, hogy gratuláljak:). Megvagyunk, kölckék intézményben én meg melózok ezerrel.
  Ha sütök túrófánkot mindig hálával emlegetnek:).

 • 2016.09.13 21:56:46borzlány

  @D2: jajj de jo :) nalunk kicsit tulsaggal is zajlik az elet, de eskudt ellensegunk az unalom, legalabbis ezt mantrazom :P

 • 2016.09.14 13:26:17Doryyka

  @borzlany,@D2: Hello, Nick vagyok :))

 • 2016.09.14 16:46:03D2

  @Doryyka: Nane! Elvesztél valami sajtlikban? Ezer éve nem jelentkeztél!

 • 2016.09.14 21:01:02Doryyka

  @D2: én is lejöttem a szerről (BA), tolom a németet, nagy oviban, kicsi spilgruppés, és nekiálltam az aktiv melókeresésnek is. Hát ti?

 • 2016.09.14 21:10:58D2

  @Doryyka: A legnagyobb felsős lett, a legjobb barátnője elment másik suliba, volt szomorúság. A fiam élvezi a második osztályt, a mini meg az ovit.
  Nemrég a müllerben durván leolcsóztak egyes sigg-eket, gyorsan feltankoltam, gondoltam is rád.
  Hajrá a jó melóért! (A németért nem irigyellek, még nem bírta megszerettetni magát.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta