SZÜLŐSÉG

Fogzás ellen nincsen csodaszer, hiába keresem?

2016. szeptember 8., csütörtök 13:27

A kisgyerekes szülők rendszerint alvási rémálomból esnek alvási rémálomba. Kezdve a csecsemőkori hasfájással, aztán az első mozgásfejlődési ugrás következik 3 hónapos kor körül, és persze nem szabad elfelejteni a két éves korig kísértő mumust, a fogzást sem.

A fogzás, az különösen jó, a gyereknek patakokban ömlik a nyála, szerencsés esetben vérvörös a feneke, éjjel-nappal nyűgös, és bármit a szájába töm, hogy masszírozza vele az ínyét - kivéve az erre a célra gyártott rágókákat. 

Csodaszerek mindig és mindenre voltak, vannak és lesznek, de a legtöbbször kiderül róluk, hogy annyit érnek, mint halottnak a csók. Vannak kivételek, vannak olyanok, akiknek beválik egy–egy csodaszer, de sajnos nem ez a jellemző. Ilyenkor szoktunk arra gyanakodni, hogy a csodaszer bevetése és a tünetek elmúlása oksági kapcsolat nélkül időben egybeesett.

Kedves alvás, úgy hiányzol

A fiam hasfájós baba volt, ami rányomta a bélyegét az esti pihenésünkre. Aztán pedig átmenet nélkül jelentkezett a fogzás. Ráadásképpen egyszerre több kis gyöngyszem is ki akart kerülni a külvilágra, vagyis az alvás olyan luxussá vált, amely elérhetetlen a földi halandók számára.

shutterstock 161060747

Mindehhez természetesen előkerült egy rokon, aki elmondta, hogy az ő gyerekkorában haláleset is történt abból, hogy egyszerre túl sok foga nőtt a gyereknek, és jött az úgynevezett fogfrász - ez persze nem igaz, de ezt egy fáradt, alvásmegvonásos elsőgyerekes szülő nem nyugszik meg tőle.

Szóval aggódás, nyűglődés, sírás, és persze 2 órás ciklusokban alvás - aki még egyszer azt mondja, ehhez is hozzá lehet szokni, annak a gyerek zenélő békájával verem bucira a fejét.

Természetesen elkezdtünk kutakodni, hogy mit is lehet tenni a fogzás réme ellen, mert ugye fogakra szükség van, de az ember a második után úgy érzi, három darabbal minden, de minden megoldható, a többi nem is kell. Szerencsére azért lehetőségek mindig vannak:

Természetes megoldások

Az első, amit minden szülő bevet, a hűtött rágóka. Nekünk is van, egy nagyon menő, Mickey egeres darab, amit azóta is a hűtőben tárolok. Hogy minek, azt ne kérdezze, mert használni nem használ. Hideg, és rágni is lehet, de a fiamnak valahogy ez nem jött le, és csak fogdosta, néha a szájába vette, de többnyire csak a keze lett nagyon hideg, és sírt tovább. A rágóka szépen díszíti a hűtőt, de másra nem volt jó.

Részemről hiszek a homeopátiában, függetlenül attól, ki mit is ír róla. A fogzást segítő szerek itt is megtalálhatóak. Ki is próbáltunk belőlük néhányat, és bár valóban segítettek valamit, de a helyzetet lényegében nem változtatták meg. Mivel azonban ártani biztosan nem árt, ezért rendszeresen kapja, én meg erősen hiszem, hogy most már sokat fog segíteni.

A borostyánlánc volt az utolsó, amit kipróbáltunk. Idegenkedtünk tőle, nehogy megfuladjon tőle, alváshoz nem is maradhat a gyereken. Igaz, így nem is ér a bőréhez. Állítólag a matrac alá téve is segít, de ez már nekem is sok egy kicsit.

A vicc az, hogy amikor megvettünk, az első két-három napon úgy tűnt, beletrafáltunk, és végre megvan a csodaszer. Sajnos azonban a kezdeti nyugalom elmúlt, és újra nem aludtunk szinte semmit (de kaptunk három nap kimenőt, ami minden pénzt megért!).

A könnyebb gyógyszerek

A kevésbé agresszív gyógyszerek között a Dologel egy igazi fegyver. Gyógynövényes, de ezt a kicsik is kaphatják, az íze sem rossz, vagyis nincs visítás a kenegetésnél, és valóban használ is. a komolyabb gondokon nem segít, de a nyűglődést elmulasztja.

Könnyebb szernek titulálom a Nurofen szuszpenzióját is, ami viszont már a nagy sírásos jeleneteken is segít, este beadva nyerhetünk vele egy egész jó éjszakát. Viszont a használhatósága három nap, azután mindenképpen szünetet kell tartani, vagyis a sírás visszatér.

FIGYELEM! A vény nélkül kapható szerek közül a benzokain tartalmúakat kerüljék, ez ritkán ugyan, de súlyos mellékhatásokat okozhat, ezért gyerekeknél soha ne használják! 

shutterstock 217890283

Az erősebb anyagok és konklúzió

Az orvos felírhat erősebb szereket is, de a Cataflam cseppek nálam már kiverték a biztosítékot. Hiszen ezt a gyógyszert én is csak végső esetben használom, nem hiszen, hogy egy 8 hónaposnak ilyet kellene kapnia.

Hogy akkor mi a megoldás? A füldugó. Az idő. Sajnos tényleg, mert a tüneteket, a fájdalmat valamennyire lehet enyhíteni, de a fogzáshoz idő kell, amit végig kell csinálni, nincs mese, nem lehet egyből a protkóra szavazni. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy azzal a bizonyos zenélő békával a saját fejemet csapkodhatom, mert valamit ugyan tudok tenni a fájdalom ellen, de az alvásidőm jelentősen nem nő meg, vagyis egyszerűen meg kell szoknom a helyzetet, amíg tart.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.08 13:38:19Nick a banya

  Két gyerekem van, se nyálzás, se piros fenék, se rágás, se alváshiány, konkrátan meg se érezük a fogzást, egy fogat se. Nyaklánc se, még mielőtt... Mázli, na az volt.

 • 2016.09.08 13:41:11Kivlov

  Az mák. mi két éve alig alszunk fentiek miatt.
  Semmi sem segít.

 • 2016.09.08 14:02:29hzy

  Dentinox. A mutató újjadra picit, azzal bedörzsölni neki alul - felül és már alszik is ...

 • 2016.09.08 14:25:51enpera

  Dologel. Picit bedörzsölni, és kész

 • 2016.09.08 14:38:50vackorazelsőbében

  Nálunk sem a Dologél, sem a Dentinox nem használt. Max. 5 percig, amíg fel nem hígult.

 • 2016.09.08 14:42:51vackorazelsőbében

  Mondjuk a hasfájós korszak rosszabb volt, ott aztán tényleg nem használt semmi, csak a puma póz, ideig-óráig. Bár lehet, hogy már a fáradtságtól dőlt ki akkor. Higgyétek el, a hisztikorszak már sokkal szórakoztatóbb lesz ... :D

 • 2016.09.08 14:45:34matatom

  Majdnem elolvastam ezt a baromságot, de a homeopátiára rátromfolt borostyánlánc gyorsan rövidre zárta a próbálkozást. Na ja, mit is vártam egy divany.hu-tól, én hülye... Kár hogy az index.hu egyáltalán linkeli ilyen ordenáré baromságokat, pedig ott van egy-két srác, aki helyretenné a dolgot a konteó hívők mellé. Amúgy tanult a kedves cikkíró az iskolában természettudományokat, vagy az kimaradt és helyette csak a Harry Potter könyvek voltak meg?

 • 2016.09.08 14:47:51szemétpasi

  A gyerekek sokfélék. Nekem saját gyerekem nincs de az unokatesók kiskorában aktívan részt vettem. Egyik tesónak minden baja volt állandóan, gyakorlatilag fél évig csak akkor nem sírt amikor evett. Tényleg semmi baja nem volt (nem lehetett) de ment az üvöltés. A másiknak meg a hangját nem lehetett hallani. Soha, semmiért. Egyszer lendületből nekifutott a szekrénynek, hatalmas puffanás, vérzik a feje... Mindenki szívbajt kap, a gyereknek becsavarodik az arca, könnyek a szemében, de egy hang nem jött ki belőle... A másik meg attól bömbölt, hogy túl szorosra kötöttem a cipőjét.

 • 2016.09.08 14:50:57Dr. Bélus___

  Hát, lehet hogy csak szegényes tapasztalatom mondatja, de azért elég hihetetlen, hogy 2 évig folyamatosan fogzik. Persze, néha lehet, hogy ezért ébred sírva, a mienk is hisztis ha épp előtör belőle egy fog, de ez ilyen 1-1 hetes szakasz, közte béke és nyugalom van. Ha több tör elő egyszerre, akkor nyilván brutálisabb, de akkor 1 hét alatt több is kint van, nem? Akkor is kéne békének lennie...
  Szóval felmerül a kérdés (főleg egy olyan embernél, aki megeszi a homeopátia baromságát is), hogy nem-e csak ráfogja, hogy fáj a foga, és a gyerek tulajdonképpen totál más miatt visít. Pl. mert megszokta, hogy anyu altatja vissza, így ha éjjel felriad meg se próbál visszaaludni maga, hanem ébreszti az altatógépet. Vagy akármi más miatt...

 • 2016.09.08 14:54:08TheSaurus

  Két teljes óra alvás egyben? Nekünk az első gyereknél 1,5 óra volt a maximum, 1 a gyakori, és a 20-25 perc se volt ritka. 0-tól 1,5 éves koráig. Gyakorlatilag észre se vettük, mikor jön a foga. Jó, persze igen. :)
  Mire visszaálltunk mi is arra, hogy éjszaka aludni is lehet, jött a második. :)

 • 2016.09.08 15:05:56pacagánycsök

  "Részemről hiszek a homeopátiában, függetlenül attól, ki mit is ír róla."

  Na eddig olvastam. A hülyéje még mindenféle haszontalan és drága szart dugdos az amúgy is nyűgös gyereke szájába.

  "Mivel azonban ártani biztosan nem árt, ezért rendszeresen kapja, én meg erősen hiszem, hogy most már sokat fog segíteni."

  De jó világban élünk hogy az ilyenekre sem üt vissza az evolúció.

 • 2016.09.08 15:14:03Kong.Kinga

  Megoldás: örökbefogadás.

 • 2016.09.08 15:15:29Translator +X+

  A homeopátiánál azt hittem, a szerző szimplán, hülye, de a borostyánlánc, OMFG!
  Az iskolában mit csinál az ilyen??? És ki engedte billentyűzet közelébe???
  És persze a frissen vágott csirke vérével festett pentagrammával miért nem foglalkozott? (Abból legalább másnap lehet valami értelmeset főzni.)

  Amúgy nyugodjon meg, még 6-8 év, és végig fogja tudni aludni az éjszakát, főleg ha a gyerek nem megy át éjszaka. ;)

 • 2016.09.08 15:20:04FeAt

  Kétgyerekes apaként (a kicsi 14 hónapos, a nagy 23 hónapos) mondhatom, hogy az általatok javasolt dolgok kombinálva váltak be: napközben párszor Dentinox, éjszakára pedig 75mg (vagy nagyobb gyereknél 125mg-os) Paracetamol tartalmú kúp beadása, valamint az idő faktor (kivárni amíg elmúlik). Fontos, hogy a különféle szereket ne kapja a gyerek rendszeresen (azaz ne minden nap reflexszerűen kúp éjszakára). Nálunk 2-3 hard-core nap és éjszaka után kibújtak a fogak az ínyből utána nem volt velük gond. Egyébként teljesen gyerekfüggő, van olyan ismerősöm akik "észre sem vették", hogy kibújtak a gyerek fogai. Legtöbbször a gyerek megnyugtatása is segít: felvenni és vállra tenni, hogy érezze nincs egyedül az ismeretlen fájdalommal.

 • 2016.09.08 15:27:10Nand

  Valami ibuprofén, azt jól van!

 • 2016.09.08 15:29:43Metálvörös

  Simán lehet 2 órás etapokban aludni, csak jusson belőle 4 :) Nem kenegettünk semmit, ki lehetett bírni.

 • 2016.09.08 15:31:23Metálvörös

  @FeAt: Egy anyukától vannak? Mert akkor megvan rólad a véleményem.Vagy elírtál valamit a korukról.

 • 2016.09.08 15:33:30FeAt

  @Metálvörös: Igaz, igaz, elírtam, bocs. A kicsi 14 hónapos a nagyobbik meg mindjárt 3 éves: 32 hónapos. 19 hónap van a két gyerek között, egy anyától. :-)

 • 2016.09.08 16:02:07mazso.m

  Mi megoldottuk természetes úton. Egy kis darab aloé levelet banánnal és szójatejjel összeturmixoltunk, és ezt adtuk a kicsinek. Kicsit nyáladzott, de nem sírt sem nappal sem éjszaka, jól aludtunk mindannyian. (A növény: aloe arborescens, mi saját magunk termesztjük cserépben. Nagyon jó gyulladáscsökkentő).

 • 2016.09.08 16:03:39matatom

  @FeAt: A Paracetamollal aztán különösen óvatosan, mert simán tönkre tudja tenni a májat a rendszeres szedés. A májátültetésnél jobb a 2 órás alvás...

 • 2016.09.08 16:45:37gyöngyök

  Egyszerűen nem értem a gondolatmenetet. Először is a nem alvás önnél sokkal jobban kikészíti azt, aki azért nem alszik, mert szenved: a gyereknek van akkora alvásigénye, ha tudna , aludna. Másik: ön csak a végső esetben ( szóval nagy fájdalom esetén)használja a cataflamot : a fájdalom nagyságának mi a fene köze van az életkorhoz??? Attól, hogy 8 hónapos , lehet olyan elviselhetetlen számára a fájdalom , mint egy felnőttnek!!! Ha majd kamasz lesz és fájdalom kíséretében nő a bölcsesség foga biztosan nem tudja megúszni, hogy fájdalom csillapítót adjon neki: miért gondolja, hogy egy kicsinek több fájdalmat kell tudnia elviselni??? ( Több hozzászóló jelezte, az ő gyerekét nem zavarta a fogzás...ahogy sok felnőttet sem a bölcsességfog növése - de a sír, akkor fáj. Minimum, hogy csillapítom. Ha csak cataflam használ végül - akkor azzal.

 • 2016.09.08 16:47:36NYC917

  CVS Health Fast-Acting Baby Teething Gel Cherry Flavor, .33 OZ
  OraJel
  Hyland's Baby Teething Gel
  Ez csak a 3 legnépszerűbb és tesztelt. De végső esetben baby Tylenol.
  A fiamnak hideg, passzírozott paradicsom pempő is segített.

 • 2016.09.08 17:40:29zizi77

  Gyöngyök, elvileg 1 éves kor alatt nem is adható.

 • 2016.09.11 20:01:22Dr. Bélus___

  NYC917: Nem úgy néznek ki, mintha magyar gyógyszertárban kaphatóak lennének. Webshopból veszed őket, egyenesen Nigériából?

 • 2016.09.12 07:48:58w_alaki

  No, ha a homeopátia és a borostyán nyaklánc sem használ, akkor tényleg nagy a baj, ott már csak a vasorrú bába segíthet. Csak arra kell vigyázni, hogy mindig öreganyámnak szólítsuk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta