Fogzás ellen nincsen csodaszer, hiába keresem?

A kisgyerekes szülők rendszerint alvási rémálomból esnek alvási rémálomba. Kezdve a csecsemőkori hasfájással, aztán az első mozgásfejlődési ugrás következik 3 hónapos kor körül, és persze nem szabad elfelejteni a két éves korig kísértő mumust, a fogzást sem.

A fogzás, az különösen jó, a gyereknek patakokban ömlik a nyála, szerencsés esetben vérvörös a feneke, éjjel-nappal nyűgös, és bármit a szájába töm, hogy masszírozza vele az ínyét - kivéve az erre a célra gyártott rágókákat. 

Csodaszerek mindig és mindenre voltak, vannak és lesznek, de a legtöbbször kiderül róluk, hogy annyit érnek, mint halottnak a csók. Vannak kivételek, vannak olyanok, akiknek beválik egy–egy csodaszer, de sajnos nem ez a jellemző. Ilyenkor szoktunk arra gyanakodni, hogy a csodaszer bevetése és a tünetek elmúlása oksági kapcsolat nélkül időben egybeesett.

Kedves alvás, úgy hiányzol

A fiam hasfájós baba volt, ami rányomta a bélyegét az esti pihenésünkre. Aztán pedig átmenet nélkül jelentkezett a fogzás. Ráadásképpen egyszerre több kis gyöngyszem is ki akart kerülni a külvilágra, vagyis az alvás olyan luxussá vált, amely elérhetetlen a földi halandók számára.

shutterstock 161060747

Mindehhez természetesen előkerült egy rokon, aki elmondta, hogy az ő gyerekkorában haláleset is történt abból, hogy egyszerre túl sok foga nőtt a gyereknek, és jött az úgynevezett fogfrász - ez persze nem igaz, de ezt egy fáradt, alvásmegvonásos elsőgyerekes szülő nem nyugszik meg tőle.

Szóval aggódás, nyűglődés, sírás, és persze 2 órás ciklusokban alvás - aki még egyszer azt mondja, ehhez is hozzá lehet szokni, annak a gyerek zenélő békájával verem bucira a fejét.

Természetesen elkezdtünk kutakodni, hogy mit is lehet tenni a fogzás réme ellen, mert ugye fogakra szükség van, de az ember a második után úgy érzi, három darabbal minden, de minden megoldható, a többi nem is kell. Szerencsére azért lehetőségek mindig vannak:

Természetes megoldások

Az első, amit minden szülő bevet, a hűtött rágóka. Nekünk is van, egy nagyon menő, Mickey egeres darab, amit azóta is a hűtőben tárolok. Hogy minek, azt ne kérdezze, mert használni nem használ. Hideg, és rágni is lehet, de a fiamnak valahogy ez nem jött le, és csak fogdosta, néha a szájába vette, de többnyire csak a keze lett nagyon hideg, és sírt tovább. A rágóka szépen díszíti a hűtőt, de másra nem volt jó.

Részemről hiszek a homeopátiában, függetlenül attól, ki mit is ír róla. A fogzást segítő szerek itt is megtalálhatóak. Ki is próbáltunk belőlük néhányat, és bár valóban segítettek valamit, de a helyzetet lényegében nem változtatták meg. Mivel azonban ártani biztosan nem árt, ezért rendszeresen kapja, én meg erősen hiszem, hogy most már sokat fog segíteni.

A borostyánlánc volt az utolsó, amit kipróbáltunk. Idegenkedtünk tőle, nehogy megfuladjon tőle, alváshoz nem is maradhat a gyereken. Igaz, így nem is ér a bőréhez. Állítólag a matrac alá téve is segít, de ez már nekem is sok egy kicsit.

A vicc az, hogy amikor megvettünk, az első két-három napon úgy tűnt, beletrafáltunk, és végre megvan a csodaszer. Sajnos azonban a kezdeti nyugalom elmúlt, és újra nem aludtunk szinte semmit (de kaptunk három nap kimenőt, ami minden pénzt megért!).

A könnyebb gyógyszerek

A kevésbé agresszív gyógyszerek között a Dologel egy igazi fegyver. Gyógynövényes, de ezt a kicsik is kaphatják, az íze sem rossz, vagyis nincs visítás a kenegetésnél, és valóban használ is. a komolyabb gondokon nem segít, de a nyűglődést elmulasztja.

Könnyebb szernek titulálom a Nurofen szuszpenzióját is, ami viszont már a nagy sírásos jeleneteken is segít, este beadva nyerhetünk vele egy egész jó éjszakát. Viszont a használhatósága három nap, azután mindenképpen szünetet kell tartani, vagyis a sírás visszatér.

FIGYELEM! A vény nélkül kapható szerek közül a benzokain tartalmúakat kerüljék, ez ritkán ugyan, de súlyos mellékhatásokat okozhat, ezért gyerekeknél soha ne használják! 

shutterstock 217890283

Az erősebb anyagok és konklúzió

Az orvos felírhat erősebb szereket is, de a Cataflam cseppek nálam már kiverték a biztosítékot. Hiszen ezt a gyógyszert én is csak végső esetben használom, nem hiszen, hogy egy 8 hónaposnak ilyet kellene kapnia.

Hogy akkor mi a megoldás? A füldugó. Az idő. Sajnos tényleg, mert a tüneteket, a fájdalmat valamennyire lehet enyhíteni, de a fogzáshoz idő kell, amit végig kell csinálni, nincs mese, nem lehet egyből a protkóra szavazni. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy azzal a bizonyos zenélő békával a saját fejemet csapkodhatom, mert valamit ugyan tudok tenni a fájdalom ellen, de az alvásidőm jelentősen nem nő meg, vagyis egyszerűen meg kell szoknom a helyzetet, amíg tart.

Oszd meg másokkal is!
Mustra