SZÜLŐSÉG

Ennyibe kerül a tanévkezdés az „ingyenes” oktatásban

2016. szeptember 7., szerda 09:07

Nem akarunk rácsodálkozni az evidensre, aki nem egy barlangban él, az tudja, hogy az iskolába járásnak vannak költségei, még akkor is, ha maga az oktatás ingyenes. Nem rég írtunk róla, hogy hogyan lehet ezeket ügyesen visszavágni, most pedig, hogy elkezdődött a tanév, már jól látni, hogy mi az, amit – nincs mese – mindenképpen ki kell fizetni.

A nyár folyamán természetesen bevásároltuk a gyereknek a szükséges tanszereket, kivéve, ami amúgy is volt otthon. Külön hangsúlyozták, hogy semmiből sem kell új, úgyis leharcolódik év közben, csak használható legyen. Így hagytunk ott a papír-írószerben 30 ezer forintot az elsősre. Igen, drága, jó minőségű táskát vettünk, ha már a saját súlya egyharmadát kell a hátára kapnia mindennap. Minden másból középkategóriát választottunk, nem az olcsó gagyit, de nem is a szörnyen drágát.

shutterstock 212846191

Bútort, ruhát külön nem vásároltunk (széket ajándékba kapott, íróasztal van itthon elég), a tesicuccra nagyjából ötezer forintot költöttünk, tréningruhát nem vettünk újat, mert van.

Majd megtörtént az első szülői értekezlet. Rutinos „anyukaként” már pontosan tudom, hogy erre az alkalomra degeszre tömött pénztárcával praktikus érkezni. Persze az sem baj, ha szeptember 1-jén még nem áll rendelkezésre a megfelelő keret, majd befizetődik valamikor év közben az az osztálypénz, csak hát az már macera, jobb ezen gyorsan túlesni, ha lehet.

Kiderült, hogy az „ingyenes” tankönyvcsomag úgy néz ki, hogy 4500 forint lesz. A tartós példányokból ugyanis az olvasókönyveket azonnal sajátra szeretnék cserélni, hogy tudjanak dolgozni a gyerekek. Emellett kimaradt a hivatalos csomagból egy spéci, írásgyakorló kiadvány, és az angol munkafüzetet is meg kell venni.

Aztán ott van az osztálypénz, amit ugye nem lenne szabad szedni, kivéve akkor, ha mindenki beleegyezik. És persze beleegyeznek a szülők, mert egyrészt kellemesebb az osztálykirándulás, a színházlátogatás, stb. költségét egész évre szétteríteni, mint alkalmanként egyben befizetni, ezt mindenki belátja. Nem is beszélve az apró-cseprő kiadásokról, amiket ebből lehet fedezni. 

Előrelátók egyébként egész félévre vagy évre beadják az első szülőin az osztálypénzt, hogy ne karácsony előtt derüljön ki, hogy van még itt egy ötezer forintos befizetni való. Havi 1500 forinttal számolva erre a félévre 6000 forint lesz.

shutterstock 105754445

Most jönnek az apróbb költségek: kacatos doboz ára 1000 Ft, tisztasági pénz (ebből vesszük az egyenletes minőségű és mindig rendelkezésre álló WC papírt, zsebkendőt, stb.), tudom, ezt sem lehetne, de a másik választás az, hogy nincs WC papír, úgyhogy inkább beadjuk. Ez félévre ötszáz, nem tétel. Valamint a Tappancs újság, amivel esős időben elszórakoznak a gyerekek: 2500. Összesen 4000 forint.

Van itt még egy eléggé megmagyarázhatatlan tétel, a fénymásolás. Vagyis megmagyarázni éppen meg lehet, csak nehéz értelmezni az „ingyenes” oktatás és tankönyv keretei között. A lelkiismeretes tanítók ugyanis a kiváló minőségű tankönyvek mellett egyéb munkalapokat is szeretnek kiosztani a gyerekeknek, és ezek fénymásolási költségét sem az iskola nem fedezi, sem pedig a tanító nem szeretné a saját pénzéből (érthető). Szóval ez is ezer forint egy évre.

Az első szülői értekezleten tehát befizettem összesen 15500 forintot az „ingyenes” oktatásért, miután 35 ezerért bevásároltuk a szükséges kellékeket. Nem sajnálom, tényleg, ha valami jó befektetés, akkor a tanulás az (és amúgy sem lehet elkerülni). Csak hát ez akkor is egy ötvenezer forintos rendkívüli kiadás a 170 ezer forintos átlagbér országában.

Hamarosan pedig érkezik a 12 ezres étkezési csekk, ami egyébként tök jó, mert ennél olcsóbban én sem tudnám kihozni a gyerek etetését (igaz, nem is akarom), csak idén ez most egy szokatlan tétel a tavalyi ingyenes óvodai étkezés után. 

shutterstock 138143633

Közben pedig sokat gondolok a Magyarországon szocializálódott, jelenleg Hollandiában élő ismerősömre, aki most, hogy iskolába megy a gyereke, pavlovilag, reflexből vásárolna neki mindenfélét, legalább egy tolltartót. De nem lehet, mert nem kell semmi. Tényleg semmi, mert Hollandiában még a radírt is az iskola adja. Tudom, az egy másik világ. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.07 09:42:36zizi77

  Lányomék az utolsó évfolyam, ahol még nem ingyenes a tankönyv. Viszont megszületett közben a harmadik gyerek, így elvileg mêgis ingyen kapja idén már. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a munkafüzetek újak, a tankönyvek használtak. Egyházi iskolába jár, ahol idén már éves 15e-ret legombolnak rólunk/amikor ide írattuk szó nem volt ilyenről/, plusz félévenkênt 3000,- fénymásolási díj.
  Új "tandíj" mellé most azt találták ki, hogy aki fizetett a tankönyvekért, annak nem kell a tandíjat befizetnie. Így konkrétan most nagycsaládosként semmivel nem fizetünk kevesebbet, mint aki nem az, viszont cserébe használt könyveket kaptak a gyerekek új helyett. Mi még szerencsések vagyunk, mert sok munkával, viszonylag elfogadhatóvá sikerült tennem a könyveket, viszont volt olyan gyerek, akinek újakat kellett most venni 6000,-ért. Tehát ők nemhogy nem kaptak kedvezményt, hanem plusz kiadásuk volt rászorultsági alapon. Ja és ha êv végên úgy ítélik meg, hogy a gyerek nem vigyázott eléggé az egyébként is lestrapált könyvekre, akkor ki is fizettetik velünk. Ezügyben azért fogok írni egy levelet az igazgatónak, hogy a gyakorlatban büntetésként felfogható rendszert nincs-e kedvük átgondolni.
  Viszont az osztálypénz havi 500,- csak, ennek is örülhetünk.

 • 2016.09.07 10:18:58babó

  Hát nem tudom, mi két gyerekre költöttünk szűk 40 ezret papír-írószerben, bár csak ez egyik kapott táskát/tolltartót (hozzátenném, hogy az előző olcsó gagyit 4 évig hordta hősiesen különösebb lelki bánat nélkül). A szülőin is jó vastagon fogott a ceruza: 1500/hó baromi sok és ha tudnak fénymásolni (mi is vittünk egy csomag papírt) minek a foglalkoztató füzet? tisztasági pénz nálunk nincs. A tankönyvre meg inkább költsünk, és legyen jó, akinek meg nem telik, az kapjon támogatást, ne tolják az arcomba, hogy dehát ingyé van, milyen jófejség már. nem az
  .
  Az iskolai kajával meg egy baj van, hogy szar, még akkor is, ha ugyanaz a cég csinálja, mint az ehető óvodait.

 • 2016.09.07 10:21:11Irsai Oliver

  @zizi77: azért aranyos ez a keresztényi szellem, pedig a suli ugye nem csak a jövedelemigazolás alapján tudná eldönteni, hogy valaki rászoruló-e (mert ugye tudjuk, hogy hogyan oldják meg sokan okosba`, és nem is azok, illetve nyilván vannak olyan nagycsaládok is, akik nem szorulnak rá egy automatikus támogatásra, mert szerencsések, és jók a jövedelemviszonyaik), hanem tényleg ismerik a tanulókat és a családokat, hol olyanok a körülmények, hogy akár havi pár száz forint ki nem fizetése is sokat jelent...
  Amúgy sem értem a logikát: ha fizet valaki a tankönyvért, akkor az nem a suli nyeresége (talán a tankönyvező tanár kap valami kis pénzt, de az sem a sulié), szóval, akik megveszik a tankönyvet, nem fizetnek a sulinak magának semmit....

 • 2016.09.07 11:25:34vittore

  Tök' jó, ez a cikk, egy két mondat átírásával minden évben el lehet sütni ugyanazt és rögtön dőlnek a szülők érdekesebbnél érdekesebb személyes érintettségüket egyedüli problémaként feltüntető roppant érdekes sztorijai....

 • 2016.09.07 12:07:57zizi77

  Irsai Olivér, a logika itt az, hogy akinek fizetni kellett a tankönyvekért, azt ne terheljék még pluszban ezzel is. Csak ott a hiba, hogy ezért mi sz@r tankönyveket kapunk, amik esetenként használhatatlanok, míg a többiek újat, amivel még elszámolni se kell év végén.

 • 2016.09.07 12:19:54sunabajnok

  Pf... Akinek két gyereke van "csak", Annak nagyon ki kell nyitni a pénztárcáját. Nekünk semmi sem jár ingyen, de még 50%-os étkezési támogatás sem. Mi tőbb, csak 15e/gyerek a kedvezményem, nem 90e!!!!!! Na. akkor lehet ríni, hogy nem kell fizetni a 3X15 ezres tankönyvcsomagért!

 • 2016.09.07 17:12:12$pi$

  "Ennyibe kerül a tanévkezdés az „ingyenes” oktatásban"

  Ó, b+, sírjon a szátok, hogy "színecceruzát kő venni a gyereknek". Ne vegyél neki! Bsszá ki világgal és ne vegyél füzetet se a gyerekednek, mert mér nincs ingyen.

  Közbe meg kapod a családi pótlékot meg az adókedvezményt meg fizetik az iskolát helyetted. Mit mondjanak, akkor azok, akiknek nincs gyerekük és akiknek a pénzéből szaporodsz?

  Mér' nem adnak MINDENT ingyen, fizessenek, a mások én hajlandó voltam gyereket csinálni, legyen nekem MINDEN ingyen.

 • 2016.09.07 17:14:37encir

  Sunabajnok : bizony ám. Két gyerek nem gyerek. Pláne ha az egyik már egyetemista. Akkor csak egy. Pedig az egyetemista eltartása még többe kerül.

 • 2016.09.07 17:20:55encir

  $pi$: nem unjátok még ezt a süket dumát folyton?

  Fene se akarna ingyen cuccot, ha normálisak volnának a fizetések és könnyen fel lehetne nevelni a gyerekeket. Azt a nyomorult csp-t sajnálod, ami a kajájukra se elég? Az adókedvezmény meg három gyerektől jár jelentősen és akár hiszitek, akár nem, arányaiban nem sok a három és többgyerekes család.

  És nem tartom jónak, hogy most már en bloc ingyenes a tankönyv meg az ebéd. Ne járjon alanyi jogon, hanem rászorultságtól függően. Egy Lagzi Lajcsi meg Sarka Kata nem fizet az ebédért? Röhej.

 • 2016.09.07 17:51:28$pi$

  "Fene se akarna ingyen cuccot, ha normálisak volnának a fizetések"

  Ne már, én még egyetlen emberről sem hallottam, aki visszaadta volna a juttatásokat azzal, hogy neki normális a fizetése! Külöben is, olyanok fizetik ezeket az "ingyenes" cuccokat, akiknek szintén nem "normális" a fizetése.

  Különben is: azoktól, akik rá vannak szorulva senki sem sajnálja. Kapjanak segélyt, jó! Azért az mégiscsak botrány, hogy az, aki rá van szorulva fizesse annak a gyerekeit, akik nincsenek rászorulva, nem?

  "és könnyen fel lehetne nevelni a gyerekeket."

  Soha nem volt könnyű.

  "Azt a nyomorult csp-t sajnálod, ami a kajájukra se elég?"

  A te gyerekeid, miért én fizessem a kajájukat? Az enyémet ki fizeti?

  "Az adókedvezmény meg három gyerektől jár jelentősen és akár hiszitek, akár nem, arányaiban nem sok a három és többgyerekes család."

  Ez a bosszanó, hogy még keveslitek is. Állandóan az van, hogy a család, meg a gyerek, meg a juttatások, meg a sírás, hogy ingyen van az oktatás nem tökéletes a könyv, meg radírgumit is kellett venni és akkor még kevés is.

  Ettől vagyok kiakadva: igazságtalan, hogy egyik embertől elvegyék és a másiknak adják csak azért, hogy a saját gyerekét felneveljék. Saját gyereked nem?

 • 2016.09.07 20:31:47retinax

  $pi$: nyugdíjad viszont az ő gyerekének a befizetett járulékából lesz, akkor is, ha neked nincs gyereked, soha nem áldoztál rá egy fillért és egy percet sem.

 • 2016.09.07 21:43:31nagyonanyuka

  Persze, nem könnyű a nagycsaládosoknak, meg senkinek se könnyű, de az azért brutális, hogy amikor szeptemberben 4 gyereket elküldesz iskolába, az előrehozott családi pótlékból kistafírozod őket, befizeted a félárú ebédet (30.000 Ft), még mindegyiknek beküldesz 1-1 csomag fénymásolópapírt (darabja 1000 Ft), beviszed a tisztasági csomagot (Tesco gazdaságosból 800 Ft), beküldöd az osztálypénzt (fejenként 1000 Ft - hogy a bánatba fizessem ki a félévet egyszerre!?), még hozzávásárolod, amit a tanítónéni kifelejtett a listáról (újabb súlyos ezrek), akkor azért elgondolkodhatsz, hogy most befizeted a villanyszámlát, vagy vasárnap húst is esztek... Ja, lehet, hogy a tolltartó kitart 2 évig is, de tornacipőt fél évente kell újat venni, mert ha épp nem nőtte ki, akkor szétrúgta a focipályán.

 • 2016.09.07 22:09:34$pi$

  > nyugdíjad viszont az ő gyerekének a befizetett járulékából lesz

  Ez amolyan közhely/csúsztatás. Nem jön ki a matek:
  + én fizetem a gyereked
  + én fizetem a nyugdíjjárulékot
  + gyereked fizeti a nyugdíjamat

  érzed, hogy sántít a kifogás miért is kellene nekem fizetni a gyereked felnevelését? :)

 • 2016.09.08 07:03:49Behajtó70

  Nem lehet nem kommentelni ezt a rosszindulatú, ostoba, hazugságáradatot!

  15500? Na lássuk!

  4500, mert saját kell? Azt a magad hülyesége, ne számold ide! Azt ugyanis úgy kell, hogy beírod a füzetbe, hogy melyik oldalon a lecke, és knyvjelzőt is használhatsz!
  Kacatos doboz? 1000??? Normális vagy?
  Tapancs újság amivel ELSZÓRAKZNAK a gyerekek?

  Tényleg egy elmebeteg szülőt látni itt, az biztos!

  Arról írjál te ostoba idióta, hogy régebben 15ezerbe kerül csak a könyvcsomag, ami most ingyenes!

  A szó amit keresel: KÖSZÖNÖM!

  Te istenbarma, te! Az ilyennel kifizettetném az egészet, ahogy van!

 • 2016.09.08 10:52:56sunabajnok

  Én mindig azt gondoltam, azok vállalnak nagy családot, akik megtehetik, hogy három gyereket eltartsanak. Mi is szeretnénk harmadik babát, ami az első közös lenne. De nem megy. Amikor már egy egyszerű beiskolázás komoly matek, akkor az ember nem dönthet felelőtlenül, mert az a meglévő két gyermekét is érintené. egyenlőre félretettük a babaprojektet. Nem lehet ösztönző egy családi kedvezmény, meg csomó ingyenesség..... Mi legalábbis ennél reálisabban gondolkozunk.
  Eddig egyszer éltem az ingyenesség lehetőségével, amikor munkanélkülivé váltam pár hónapra. Nem tudom. Mi hálásak voltunk érte..... badarság összehasonlítani az egy-kétgyermekes családot egy nagycsaládossal. 26.600csp, 20 e. adókedvezmény oszt ennyi. 32. e volt a tanönyv, és 20.e minden hónapban az ebéd. Én ezt kifizettem, a nagycsaládos nem. Ennyi.,

 • 2016.09.08 11:34:08vackorazelsőbében

  4500Ft tankönyvekre? Egy normális nyelvkönyv egyedül kerül annyiba. Az mondjuk tényleg durva, hogy fénymásolópapírt meg wc-papírt nem bírnak venni az iskolák. De a tankönyvek meg az étkezés miért lenne ingyenes??? 170ezer forintos átlagfizetés??? Ezt ugye bruttóban gondolta, aki leírta. Egyébként nem muszáj az előrehozott csp-ból vásárolni, lehet takarékoskodni év közben is.

 • 2016.09.08 13:02:23tlantos

  " Mi is ___szeretnénk harmadik babát___ ami az első közös lenne. De nem megy. Amikor már egy egyszerű beiskolázás komoly matek, akkor ___az ember nem dönthet felelőtlenül___, mert az a meglévő két gyermekét is érintené. ___egyenlőre félretettük a babaprojektet___."

  ___ERROL___ van szo. Nem utolag kell sirni, hanem elore gondolkozni. Egy jozan kommentelo.

 • 2016.09.08 13:31:33DocBulywood

  Nem a gyereket nehéz megcsinálni - átlag 10 perc sem kell hozzá a statisztika szerint -, hanem felnevelni, iskolába járatni, stb.

  Szaporodjon ennek a kormánynak az, akinek nincs agya.

 • 2016.09.08 15:36:01retinax

  $pi$: Te tartod el a gyerekem? Oké, holnap ötkor megyünk cipőt venni, szeretettel várunk a pénztárnál.
  Egyébként azt meg honnan veszed, hogy a gyerekesek nem fizetnek adót? Az általam ismert szülők például fizetnek jövedelemadót, meg nyugdíjjárulékot, meg áfát is a megvásárolt termékek után, stb, stb, valószínűleg semmivel sem kevesebbet, mint te. Sőt, amikor vesznek egy nagyobb lakást, hogy elférjenek benne, befizetik a marhanagy illetéket utána az államnak.
  Tök gáz, hogy ezt el kell magyarázni egy felnőtt embernek. Meg az is, hogy egy felnőtt ember azt gondolja, hogy az ő életével véget is ér a világegyetem, gyereket nevelni meg hülyeség.

 • 2016.09.08 16:03:59sunabajnok

  retinax!

  Szerintem nem erre gondolt. Ha megnézed az én bérpapírom, és egy nagycsaládosét, látod, hogy kevesebb adót fizet, hisz abból írják jóvá a kedvezményt. Mi kis családosok is vásárolunk cipőt és élelmiszert. De mi pl 4-en otthagytunk az állatkertben 8 ezret, a nagycsaládos meg hatot. Mindamellett ők 90%-os jeggyel utaztak, vagy nem kell nekik megvenni a kocsira a megyei matricát. Ha én új lakást akarok venni, kapok 1,2 milliót, a nagycsaládos meg 10-et. Ha az én gyerekeim egyetemre mennek, és mázlim van bejuttatni őket koleszba, fizethetek, ha nem akkor lakbért. A nagycsaládosnak természetesen ez is jár. Nekem ugyan nem kell semmi ingyen, ráálltunk a spórolásra, 3 év múlva lejár a lakáshitel, és mindkét gyerekemnek ott lesz egy tehermentes lakás. De a gond az, hogy a kiscsaládosokat, és azokat akik még egyet is félnek bevállalni egyszerűen szarba se vesznek.

 • 2016.09.08 16:07:18sunabajnok

  lemaradt, a lakáshitel természetesen piaci kamatozású, mert egyedülálló anyáknak nem osztogattak csak úgy kamattámogatást.

 • 2016.09.08 16:21:22retinax

  sunabajnok: ez meg ugye népesedéspolitika, ami úgy látszik, nem jött be, mert nem vállaltak többen 3 gyereket.
  Ebben egyébként az a tragédia, hogy így lehet egymásnak ugrasztani embereket, és ugranak is, a társadalomból meg lesz egy csürhe, miközben nyilvánvaló, hogy a nagycsaládos nem tehet róla, hogy jár a kedvezmény, a kiscsaládos nem tehet róla, hogy nem jár, és a gyerektelen se dönthet, hogy fizet-e, vagy sem.

 • 2016.09.08 16:23:40sunabajnok

  Ha most lennék 20 éves, egyet se vállalnék. Erre?

 • 2016.09.08 16:51:59besztercei

  Lehet, hogy a többgyermekes munkatársaim több pénzt kapnak kézhez, de messze többet is dolgoznak. Otthon várja őket a második műszak.

 • 2016.09.08 16:53:23besztercei

  Csak annyi gyereket vállaljon, amennyit el tud tartani? Logikusnak hangzik, de nehéz megvalósítani: a saját példámból kiindulva: az utóbbi években számomra is bebizonyosodott, hogy még a stabilnak tűnő állást sem tekinthetem biztosnak. Elég odafönn egy hirtelen döntés és volt-nincs munkahely. Vagy belevágunk a családalapításba és lesz, ami lesz, vagy gyűjtögetünk még évekig. Előbbinél egy munkahely elvesztése egyenlő az anyagi csőddel, utóbbinál meg ha össze is jön a gyerek, járókerettel mehetünk a ballagására, ha megérjük. Az előbbi eset legalább a múltból ismerős lehet.

 • 2016.09.08 17:08:57besztercei

  Nagycsaládos támogatás: Ezt "felhasználói" oldalról ismerem: amíg csak az egyik szülő dolgozott nálunk, nagy szükség volt rá, később két keresőnél és nagyobb gyerekeknél már jobb volt a helyzet. Nálunk - nem hivatalosan - le lehetett mondani például a tankönyvtámogatásról. Hivatalosan a nagycsaládos kapott ingyen könyvet, gyakorlatban meg akiről úgy gondolták, hogy rászorul. Tudom, én vittem be a lemondó papírokat. Mellesleg egy tankönyv több gyereket is kiszolgál. Általánosban nem kaptunk rá támogatást, viszont szinte csak a munkafüzetet kellett megvenni nekem. A kisebb testvéremnek viszont szinte mindenből új kellett, mert ment a kavarás az új tantervekkel és könyvekkel.

  Egyébként szerintem sem arányos, hogy a 2 és a 3 gyerek után járó támogatások között ekkora szakadék van. Annyi logika lehet benne, hogy ha emiatt több gyerek születik, akiknek az iskoláztatását erősen támogatják, azzal - ha ügyesen csinálják - később az állam és a kiöregedett adófizetők is jól járnak.

 • 2016.09.09 11:44:07sunabajnok

  besztercei
  Igazad van. Én hazamegyek a 12 órás melómból, és csak feldobom a lábam. A két gyerekem meg majd csak felnő, a hűtőm megtelik, a porcicákat elüldözi a kutya.....
  Akinek gyereke van, annak igen, otthon kezdődik a második műszak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta