SZÜLŐSÉG

Gyereklábra felnőtt cipőt? Nincs más választás

2016. szeptember 6., kedd 16:37

Előbb-utóbb minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor a lába túlnövi a 35-ös méretet, és akkor a leesett állú szülőt a szakképzett cipőeladó átkíséri a felnőtt osztályra. A szülő meg csak néz bambán a gyerekről a cipőkre, cipőkről a gyerekre, aki 140 centi, harminc kiló, és a legkevésbé sem hasonlít egy felnőttre, viszont két copf fityeg a feje két oldalán, esetleg éppen hiányzik egy-két foga, majd kinő.

Ennek megfelelően a lábfeje is hiába hosszú, sokkal, de sokkal keskenyebb, mint egy felnőtté, és legalább 7-8 évig még növésben is lesz. A téma nem légből kapott, jelenleg éppen itt tartunk a kilencéves lányommal. Állunk a női részlegen, előttünk magas sarkú, hegyes orrú, vagy két pántból álló (és magas sarkú) modellek sorakoznak. A gyerek viccből (vagy ki tudja) egy-kettőt felpróbál, pipiskedik benne az eladók végtelen örömére, aztán visszateszi őket a polcra, ezekben nem lehet járni. És igaza van.

Évek óta ugyanoda járunk lábbelit venni a gyerekeknek, egy olyan üzletbe, ahol csak minőségi cipőt árulnak, elsősorban magyar gyártóktól (meglepően nagy a kínálat egyébként). Az eladók szakképzettek, nemcsak méretet hoznak, de tanácsot is adnak, segítenek a választásban, és megszakértik a felpróbált cipőt, jó-e a méret, megfelel-e a fazon a gyereknek. A nevünkön szólítanak, és tudják, hogy hányas a gyerekek lába, odafigyelnek. 

shutterstock 332174276

Az itt dolgozó Móni azonban az aktuális problémánkra csak széttárja a karját: nem igazán tud segíteni. Pedig szeretne, és tudja is, hogy miről van szó, a gyártók azonban nem igazán válaszolnak megfelelő termékkel erre a nagyon is létező igényre. Vagyis de, van néhány cipőgyár, amely előrukkolt junior lábbelikkel, csakhogy ezeket senki sem fogja megfizetni. 

Mennyi az annyi

Egy minőségi, vízálló, légáteresztő anyagból lévő csizma 20-25 ezer forint gyerekméretben, felnőttben, vagyis 36-os mérettől viszont már nagyjából tízezer forinttal többet kell rá számolni, a juniorra pedig még többet. A felnőttek maguknak talán még megvesznek ennyiért egy csizmát, és hordják akár 5-6 szezonon keresztül is, egy gyerek azonban egy tél alatt kinövi. Az átmeneti cipőkkel ugyanez a helyzet: 15 ezer forintért lehet egy minőségi gyerekcipőt kapni, a junior viszont már 25 ezer. Az átmeneti cipő pedig minden szülő álma: 5-6 hétig viseli a gyerek, aztán jön a csizma vagy a szandál, a következő szezonra pedig már ki is nőtte, ezért nem szívesen adnak ki érte ennyi pénzt.

Pedig a gyerekek lába Móni szerint egyre nagyobb lesz, mármint nem úgy, hogy megnő, hanem a 15-20 évvel ezelőtt megszokotthoz képest is nagyobb a gyerekek lába mostanában. Többnyire csak hosszában, szélességre nem feltétlenül. Ma már nem ritka, hogy szalagavatóra 40-44-es méretű topánkát keresnek a lányok (közben persze majd’ elsüllyednek szégyenükben, mintha ők tehetnének róla), és természetesen nem találnak, mivel a piac nem igazán követi az igényeket.

Márpedig igények, azok vannak, főleg ami a dizájnt illeti, erre azonban még kevésbé figyelnek oda a gyártók. És ekkor következik az, hogy a kislány egész nyáron balerinában vagy lábujjközös papucsban jár, a bokája pedig úgy bedől, hogy a földet súrolja – mesélte Móni – és közben panaszkodik, hogy fáj a lába, kilencévesen.

Erős kéreg, rugalmas talp

Na de milyen feltételeknek kell megfelelni annak a lábbelinek, amit egy szülő jó szívvel ráadhat a gyerekére? Erről dr. Szikora Gyulát, a Róbert Rendelőintézet gyermekortopédusát kérdeztük. A szakorvos szerint, ha a gyereknek veszünk cipőt, ugyanarra figyeljünk, mint saját magunknál (kivéve, ha a divat a legfontosabb szempont, mert az itt nem jön be).

 • Legyen a cipőnek erős kérge.

 • Legyen rendes felsőrésze, például megkötős vagy tépőzáras, nem pedig belebújós vagy papus. Vagyis fogja a lábközepet, az előlábat.

 • Legyen vastag és rugalmas a talpa.

 • Szellőzzön jó, vagyis legideálisabb, ha bőrből van.

 • A harántemelés pedig majdhogynem mindegy, szóval ne ez alapján válasszunk lábbelit a gyereknek.

A legnépszerűbb fazonok kiestek

Nos, ezeknek a szempontoknak a nyári lábbelik egyáltalán nem felelnek meg. A szandálnak nincs kérge (kivéve a szupinált ortopéd szandálokat, amit egy kilencéves már nem vesz fel), és nem fogja a bokát, lábfejet.

A balerina szintén nem. „Amikor a rendelőmbe behoznak anyukák csinos kislányokat balerina cipőben, mindig megbeszéljük, hogy ugye ezt nem hordja a gyerek mindennap, csak most, erre az alkalomra adta rá” – mesélte Szikora doktor. Sajnos a textil tornacipők (Converse-típusúak) sem jók, mivel a textil szintén nem tartja a lábat. Nem jók a Crocs típusú gumipapucsok sem. Alapból nincs kérgük, emellett habból vannak, ami elnyeli a rengeteg energiát, amit az izomzat építésére használna a test a megfelelő lábbeliben, vagyis ellustul tőle a láb.

Mozogni, mozogni, mozogni!

És akkor eljutottunk a legfontosabb dologhoz: járjanak, gyalogoljanak a gyerekek! Ha nem járnak, nem fejlődnek ki a megfelelő tartóizmok, jön a lúdtalp és a sarokdőlés, ami felnőttkorban is megmarad, és gondot okozhat.

Igaz, a sarokdőléstől nem kell megijedni, mert az hullámzóan végigkísérheti a gyerek fejlődését, hol előjön, hol elmúlik. De ha jó cipőt hord a gyerek, és használja a lábát, ez felnőttkorára megoldódik.

A szakorvos szerint tehát ha a gyerek csak pár percet, vagy legfeljebb egy órát gyalogol, nem olyan nagy baj, ha mondjuk szandál van rajta nyáron. De ha hosszabb városnézésre, különösen, ha túrára indulnak, feltétlenül zárt cipő legyen rajta!

shutterstock 320707784

Ősszel kicsit könnyebb

A hamarosan aktuális átmeneti cipők viszonylag könnyebben megfelelnek a fenti követelményeknek, ráadásul a zárt cipőből mégiscsak nehezebben esik ki a gyerek lába, mint egy könnyű, nyári szandálból, úgyhogy most egy kicsit fellélegezhetnek azok a szülők, akik ezzel a problémával küzdenek.

Persze attól még mindig nem olyan egyszerű a helyzet, mert egy rugalmas talpú, fűzős vagy tépőzáras bőrcipő nem kimondottan olcsó dolog – már ha egyáltalán sikerül találni megfelelő méretet. És akkor még a dizájnról nem is beszéltünk, pedig egy 9-10 éves lányt már igenis érdekel, hogy mi van rajta.

Menekülési útvonalnak ott vannak a sportcipők, amiben végül is simán lehet iskolába járni ősszel, de ebből is inkább a bőrt érdemes választani, ami megint csak nem egy pénztárca kímélő dolog.  Az viszont, hogy ünneplő ruhához mit adjunk a gyerekre, amiben járni is tud (valamint nem sajnáljuk a pénzt, hogy háromszor lesz rajta, majd kinövi), továbbra is rejtély marad.

Önök hol vásárolnak cipőt a kiskamasz gyereküknek? És ezek megfelelnek a fenti feltételeknek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.06 17:36:04judy35

  Decathlonban érdemes körülnézni, az ott árult gyerek balerinacipők tartják a lábat,kényelmesek, jó minőségűek, és megfizethetőek. A gyerekcipők 38-39-es számig kaphatóak. Természetesen jó részük nem bőr,de olyan is akad ( pl.fekete bőr balerina ). Érdemes a honlapjukon körülnézni, és akár ott rendelni, kiszállítják bármelyik áruházba, így nincs szállítási költség. Ha mégsem jó a méret, vagy egyéb probléma van a neten rendelt cipővel, ha nem használt, az árcédula rajta van, visszaadható, visszafizetik az árát. Nagyon vevőbarát áruházlánc, nagy választékkal, jó minőségű árukkal.

 • 2016.09.06 18:17:53D2

  Deichman. Van jó felépítésű és csinos bőrcipőjük (medicus), sokszor akciózzák az utolsó párakat. Ha kell, kap bele supinált betétet a maus-tól.
  Sportcipőket (tornapólót, kisnadrágot) judy35-höz hasonlóan a Dekából.

 • 2016.09.06 23:14:36kisvirag78

  Nehéz ügy, a 10 éves fiam lába 40-es, így csak férficipőt vehetek neki, és férficipő áron, ami normális cipőnél kb. 20 ezer. A nyár alatt két számot nőtt a lába... Férficipőből választék az van, és megfelelő tartást is adnak, de egy vagyon, és nehéz a gyerekek stílusához illőt találni. A lányoké még nehezebb ügy... A Deichmann választékában viszont semmivel sincs több nagyobb méretű gyerekcipő, a medicus modellek pedig az idősebb korosztály stílusát képviselik, a gyerekek rosszul vannak tőle. Szóval azzal egy 9 éves kislány nincs kint a vízből.

 • 2016.09.07 05:29:00Rébusz

  Végre egy olyan ortopédus nyilatkozik, aki nem akar mindenféle "tévhitet" megcáfolni. A cipőkre nagy hangsúlyt fektetnek, pedig valóban több lényeges szempontja is lehet a gyerekláb egészségének. Van olyan gyerek, akinek a legjobb, pl. richter cipőket adják a szülei a lábára és mégis, a kisgyerek erősen csámpás és befelé dől a bokája is. Nyilván a cipő nem jelent megoldást mindenre. Régen sem hordtak méregdrága cipőt a gyerekek, mégsem voltak csámpásabbak, mint a mostaniak. Szerintem, ahogy a szakértő kitér rá, az életmód változásban rejlik a megoldás. A mai gyerekek nem gyalogolnak eleget. A meglepő az, hogy a mai szülők nem foglalkoznak egy bizonyos korcsoport után azzal, milyen cipőt hord a gyerek. Az eredmény látható, a sok befelé forduló lábfejjel, szinte már a bokáján járó járó fiatalon.
  A cikkel annyiban vitatkoznék, hogy az internet világában egyáltalán nem nehéz gyerekcipőt akár 39-es méretben sem találni. Ha divatos egy fazon, akkor még bokatámasztós cipőt is lehet adni egy kiskamaszra. Balerina converse és társaik..Nálunk mind tabu. A flip-flop papucsok kimaradtak és az idén nyáron oly divatos saruk. A gyerekcipő sem mind jó, így pl. a legömbölyített orrú, ami már nyomja össze a lábujjakat, felkészítve őket a deformált felnőtt cipőkre. De ha valaki felnőtt cipőt keres a gyerekének, akkor a riekers cipők között pl. érdemes keresgélni, illetve van egy jó pár német márka is, amiket a magyarországi üzletekben sajnos nem lehet megtalálni.

 • 2016.09.07 08:08:21halaloszto

  csak pár gondolat:

  deichmann nekünk nem vált be, lasocki viszont becsületes bőr cipő.

  az meg tényleg szomorú, hogy sok szülő elkölt évi sok tízezer forintot a gyereke cipőire és azt érzi hogy mindent megtett hogy egészségesen fejlődhessen a gyerek lába. arra meg hogy nyáron legyen mezítláb, hogy gyalogoljon rendszeresen, netán túrázzon sokkal kevesebbeknek jut ideje.

  Vajk

 • 2016.09.07 11:01:12GiaMarie

  Úristen, ez eg mekkora elkényeztetett ostoba sipákolás! Az első részét még értem is, de a végén az ünneplő cipő az kiveri a biztosítékot! Mert jajj, mi lesz Bubukával, Lilikével, Nyunyukával, Primilla Juniorral, ha az ünnepség fél órájára nem megfelelő cipőt hord, ó Istenem! Nosza, szaladjunk beszerezni 30.000-ért a megfelelő lábbelit! Az ilyen emberek írják azokat a sötét, ostoba néphergelő cikkeket is, hogy az iskolakezdés gyerekenként 80.000 forint, mert két hét búvármunkával találnak valahol egy 50.000 Forintos Samsonite táskát, beleszámolják és máris lehet károgni ezerrel.

 • 2016.09.07 13:17:48retinax

  GiaMarie: Bizonyos életkor fölött megkérdezi a gyerek, hogy neki miért tornacipőben kell színházba mennie, amikor a többiek az osztályból rendesen fel vannak öltözve.

 • 2016.09.07 13:36:10virgacs2

  Kínaiban van ünneplő cipő kétezerért.
  Bizonyos életkor felett meg már nem növik ki.

  A probléma amúgy létező, mi pont a Decathlonban futottunk bele. De nem egyetlen üzlet kínálata alapján kellene cikket írni.

 • 2016.09.07 17:58:34retinax

  virgancs: nem mindenki lába alkalmas arra, hogy bénán kiképzett kínai cipőket hordjon. Az én gyerekeim például húsz lépést tudnak megtenni benne, utána minden bajuk lesz.

 • 2016.09.07 23:52:38GiaMarie

  retinax: nem kell tornacipőbe mennie, de ha kap egy csini Deichmannos "úristen, ez nem ortopéd, lábtartós kiscsibés delfinbőr csincsillaszőrrel díszített csoda 30.000-ért" balerinacipőt, amilyenbe többezren járnak minden nap, és ettől majd bokasüllyedése lesz, megsántul, stb, akkor azt kell mondanom, a csememte a természetes szelekció áldozata lett. Ja, nem, csak szegény anyja egy idióta, amiért ekkora baromságokkal köpködi tele a netet...

 • 2016.09.08 15:22:46retinax

  GiaMarie: nem tudom, sikerült-e elolvasni a cikket, amiben külön felhozza a gyerekortopédus, hogy mekkora gáz a balerina a gyereklábon. De persze én simán elhiszem, hogy te sokkal többet tudsz a gyereklábakról, mint egy gyerekortopédus.

 • 2016.09.09 09:31:01Metálvörös

  Ööö, az fel sem merül, hogy rokoni-ismerősi körben egymásnak adogatni a 3* használt ünnepi cipőket?

 • 2016.09.09 13:15:38fda

  Cikkíró tényleg nem talál 20ezer alatt cipőt? Melyik boltban nézte, valamelyik pláza _egyetlen_ kiszemelt drága üzletében?
  35 felett tényleg csak felnőtt cipő van?
  Az, hogy keskenyebb vagy szélesebb, az nem egy konkrét modellre vonatkozik, nem általában "A" gyerekcipőkre?
  Vajon van egyáltalán gyereke?
  Én egészen másokat tapasztaltam, biztosan egy másik világban élünk. Ugyanazt a hosszméretet pedig lehet, hogy felesleges a boltban két helyre tenni, csak azért, mert 38-as lába egy lánynak és egy nőnek is lehet.

 • 2016.09.09 20:49:33retinax

  Egyszer vettünk a gyereknek csizmát a deichmannban, két hét alatt lefoszlott a lábáról, további négy hét alatt kiderítették, hogy tényleg szar volt a csizma. Tízezervolt, biztos megérte. Azóta normális csizmát veszek a gyereknek, és igen, 25 ezerbe kerül. A humanic is pocsék áruk fóruma, csupa kínai, műbőr retkekkel van tele gyerekméretben. A ccc-s bőrcsizma talpa másfél hónap alatt vált le. Nem kísérletezek tovább.

 • 2016.10.06 14:50:221katinka

  Ismerős a téma... Fiam 9 évesen 39 lábbal... most 16 lesz mindjárt, és 47,5 és várom mekkora lesz a végén. Már nagy lábbal, és nagy kézzel született is első cipőnk 22-es, volt amiből a lúdtalp betétet ki kellet tépni. Bár kellet volna betétet de a lába lakja és a mérete, oly távol állt a Siesta cipőtől mint Makó Jeruzsálemtől. Egyet csináltattam, de mire elkészült kinőtte a gyerek. Általában 1-2 számmal nagyobbakat hordott a hossza miatt, de olyan bő volt, hogy mint a tutyiból kilépett. Igazából egyedüli megoldás a sport cipő, mert azokban annyi fajta van, és folyamatos a méretezése, hogy csak találni méretet. Inkább az a kérdés mennyiért? Mi évekig hordtunk PUMA cipőket, mert az volt olyan, mint amit Rá terveztek, szűkebb fazon még az Adidas. Most hogy már kezdjük elérni a nagy lábhoz tartozó nagy test hosszot is, változó testarányokkal már csak NIKE cipőink vannak. Ünneplőnek egy olasz csőrős cipőbe fért csak be a lába, de csak egyszer tudta felvenni... most nézzük a polcon, és edzőcipőbe megy ünnepélyre is. Igazából már betét sem kell, ehhez sokat kell futni sportolni, és mezit láb rohangálni. és csak felnőttünk sok csináltatott betét nélkül, mert betétben nem tud futni a gyerek, én betettem ő kidobta jól elvoltunk!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta