SZÜLŐSÉG

Ezért nem tudja figyelmen kívül hagyni a gyereksírást

2016. szeptember 2., péntek 18:37

Az emlősök közül nemcsak az embergyerekek sírnak, számos más fajnál is tapasztaltak ilyen viselkedést, és akár hiszi, akár nem, a hangbeli jellemzőkben sincs nagy eltérés, és abban sem, hogy milyen helyzetekben "vetik be" ezt az utódok - írja a Daily Mail. De miért pont sírással jelzik, hogy éhesek, fáradtak, magányosak vagy fáj valamijük? Nos, azért mert hatására a felnőttek agyában olyan területek aktiválódnak, amelyek az empátiáért és a figyelemért felelősek - állítják a kutatók.

A hormonok

Bár további vizsgálatokra van még szükség, úgy tűnik az oxitocin nevű hormonnak nagy szerepe van abban, hogy felfigyeljünk a babák vészjelzéseire. Ha a gyermekkel valami nincsen rendben, szervezetében csökken ennek a hormonnak, valamint az endogén opioidok szintje, és sírni kezd. Amikor az anya meghallja a sírást, nála viszont az oxitocin szintje nő, ami gondoskodásra sarkallja. Ez valamilyen szinten a másik nemnél működik, sőt, az empatikusabb férfiaknál a tesztoszteron szint is csökken ilyenkor, aminek hasonló hatása van a viselkedésre. A Daily Mail cikke szerint ráadásul az oxitocin miatt az agy sokkal fogékonyabb lesz a sírásra, vagyis nagyobb az esély arra, hogy meghalljuk és hogy intézkedünk. Ha pedig ez megtörténik, akkor a gyermek szervezetében nő meg ennek a hormonnak a szintje, és abba is hagyja a sírást... általában. 

shutterstock 255968635

A hangok

Képzelje el, hogy a szarvastehén a macskakölyök, a fókaborjú, sőt, az embergyerek sírására is reagál, ha a hangmagasság megegyezik a szarvasborjakéval. A magyarázat viszonylag egyszerű: közös őstől származunk. Remek, és egyébként még mi értelme van ennek? Az, hogy az utódoknak a legtöbbször azelőtt van szükségük segítségre, mielőtt az anyák fel tudnák ismerni a saját gyermekük hangját, és ezért muszáj reagálni minden olyan ingerre, ami egy kicsit is hasonlít az ő sírásukra. Érdekesség: az embergyerek sírására az is hatással van, hogy anyjuk milyen nyelven beszél, például sokkal dallamosabban kérnek segítséget, ha a szülők tonális nyelvet beszélnek. És mivel ez már az újszülötteknél is tapasztalható, a Würzbirgi Egyetem munkatársa, Kathleen Wermke úgy gondolja, a nyelvtanulás már a méhben elkezdődik.

Azért az utódok sem sírnak mindig egyformán, mert minél nagyobb a baj, annál jobban nő a hangmagasság és hangerő, a szünetek pedig egyre rövidebbek lesznek, és alapvetően úgy változnak meg a hangbéli tulajdonságok, hogy biztosan eljusson a felnőttek agyáig az inger. Erre pedig azért van szükség, mert ha tényleg veszélyben vannak, így nagyobb az esély arra, hogy nem közönnyel reagálunk, hanem tényleg sikerül felhívniuk magukra a figyelmet. 

Amikor erősebb a közöny

Az UNICEF 2012-es nemzetközi kísérletsorozata sajnos némileg rácáfol erre a gyakorlatra. A nemzetközi szervezet világszerte több nagyvárosban végzett tanulságos kísérletet arról, mennyire segítőkészen reagálnak a járókelők egy magára hagyott kisbaba sírására. Itthon április 24-én egy csecsemősírástól hangos, magára hagyott babakocsit raktak ki a Deák tér egyik zebrája elé két órára. Az őrizetlenül hagyott kocsi mellett megközelítőleg 1000 ember haladt el, és ugyan többségük észrevette, hogy mi a helyzet, vissza-visszanéztek, körbejárták a lefedett babakocsit, mindössze 6 alkalommal emelték fel a kocsi ponyváját, hogy megnézzék tudnak-e segíteni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta