SZÜLŐSÉG

7 kérdésből kiderül, net- vagy játékfüggő-e a gyerek

2016. szeptember 2., péntek 09:59

Itt a nyár, a gyerek meg csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást (mi több, egyes kutatások szerint még javítja is a térérzékelő funkciókat).

Ugyanakkor, mint szinte mindegyik örömszerző tevékenység, így ritkán a videójáték is okozhat függőséget. A videójáték-addikció pedig nem csak azt jelenti, hogy sokat játszik a gyerek: sok gyerek sokat játszik, mégsem válik addikttá.

shutterstock 158311691

Ennél összetettebb a probléma, ráadásul az addikció hátterében a kutatások szerint gyakran valami egyéb pszichés zavar, például felderítetlen figyelemhiányos hiperaktív zavar állhat.

Átmeneti öngyógyítás

A kutatók egy online felmérés segítségével több, mint 23 ezer résztvevő adatait elemezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szociális média és/vagy a videójátékok függőségszintű használata, illetve az ADHD, a kényszerbetegség, a szorongás vagy a depressziós tünetek között van-e bármiféle összefüggés. A kutatók szoros összefüggést találtak az egyes mentális zavarok és az addiktív technológiahasználat között, főként a fiatalabbak körében.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a függőség-szinten űzött játék menekülésként szolgálhat a pszichés zavar szenvedést okozó tünetei elől: vagyis nem a videójátékozás okoz mentális zavarokat, hanem épp ellenkezőleg, a fiatalok ezzel próbálnak egy kicsit enyhíteni a már meglévő betegségük tünetein.

Az ADHD-val járó nyugtalanság, mozgékonyság vagy a depresszióval járó nyomasztó érzések átmenetileg enyhülnek a játék közben – csak aztán újra visszatérnek, amikor kikapcsoltuk a gépet.

A fiúk játszanak, a lányok facebook-oznak

A kutatók nemi különbségeket is találtak. Amennyiben technológiafüggők voltak, a fiúk és férfiak elsősorban az online, többszereplős videójátékokra kattantak rá, de gyakori volt körükben az online szerencsejáték és a pornóoldalak látogatása is.

Ezzel szemben a technológiafüggő lányok és nők inkább a közösségi média oldalakon lógtak vagy online vásároltak. Mindkét nem körében veszélyeztetettebbek voltak az egyedülállók, mint a kapcsolatban élők.

De mi az, hogy függőség?

Persze, manapság mindannyian túl sokat netezünk. Akkor mégis, hogyan tudjuk eldönteni egy adott viselkedésről, hogy az elérte-e már az addikció szintjét vagy sem? A fenti problémák az úgynevezett viselkedési addikciók körébe tartoznak, azaz valamilyen, egyébként normális, hétköznapi tevékenység kórossá válik, uralni kezdi az ember életét és károsítja saját vagy környezete állapotát.

A viselkedési addikciót a túlzás jellemzi, azaz a hétköznapi „adag” már nem okoz kielégülést a személy számára. Ezeknek a viselkedéseknek a kényszerítő ereje hasonlóan erős lehet, mint a drogfüggőségé. A páciens emiatt a függőség kielégítése érdekében elhanyagolja életének korábban fontosnak számító dolgait, nem tud időt fordítani korábbi hobbijaira, munkájára, családjára, kapcsolataira.

A videójáték-addikció felmérésére az idézett kutatás során hét kritériumot használtak – azaz ezt a hét kérdést kell feltennünk magunknak annak eldöntése érdekében, hogy addiktak vagyunk-e már, vagy sem. (A hét kérdésre a Soha-Gyakran-Nagyon gyakran válaszokat adhatjuk). A kérdések az elmúlt hat hónapra vonatkoznak.

shutterstock 15854215

1. Egész nap a játékra gondolok.

2. Egyre több és több időt töltök játékkal.

3. Azért játszom, hogy megfeledkezzek a valóságról.

4. A környezetemben élők megpróbálták visszafogni ezt a szokásomat, sikertelenül.

5. Rosszul érzem magam, ha nem játszhatok.

6. Veszekszem a családommal vagy a barátaimmal a játékkal töltött idő miatt.

7. Elhanyagolok más, fontos dolgokat (iskola, munka, sport), csak, hogy játszhassak.

A kutatók szerint videójáték-addikció meglétét valószínűsítette, ha az ember legalább négy kérdésre „nagyon gyakran” választ adott.

A DSM 5., azaz a pszichiátriai zavarok kézikönyve szerint az online videójáték-addikció általában 12-20 éves korban kezdődik. A kritériumok nagyjából ugyanazok, mint amikre a fenti hét kérdés kérdez rá, plusz ezenkívül szerepel még az, hogy a függő igyekszik titkolni, hogy mennyit játszik.

A videójáték-függőség lehet önálló probléma is, de a fenti adatok tükrében gondolni kell arra, hogy másodlagosan, valamilyen egyéb betegség – gyakran ADHD – elkendőzésére alakult ki. Ilyen esetekben természetesen az alapbetegséget (is) kell kezelni, amely gyermekpszichológus vagy pszichiáter feladata.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.02 10:23:45Denise Hogyisdugják

  ekkora f@szságot. két fiam is komolyan nyomja a játékot (akár napi 7-8 órát is hétvégente), emellett 4,6-4,7-es bizonyítvánnyal, tantárgyi dicséretekkel zárták az előző évet. rendszeresen mozognak (kerékpár és séta leginkább) és a családi életünk is rendben van, tipikus "tökéletes család" vagyunk. megjegyezném, gyermekkoromban én is ilyen voltam, csak 4,8-4,9-cel. de mikor olvashatok végre arról, hogy a különféle kitalált figyelemzavarokra kiírt gyógyszerek okoznak függőséget???

 • 2016.09.02 10:38:28Terézágyú

  Bírom az ilyen teszteket :))))

  Egy teszt arról, hogy önnek fáj-e a lába!
  ------------------------------------------------------
  Válaszoljon a kérdésekre:
  - Fáj önnek most a lába? - igen - nem
  - Szokott önnek fájni a lába? - igen - nem
  - Gyakran fáj a lába? - igen - nem

  Ha önnek legalább két igen válasza volt, akkor önnek baj van a lábával, forduljon orvoshoz.

  (Én meg az elkészített tesztért felveszem a jó kis honoráriumot...)

 • 2016.09.02 11:32:57Zsiráffa

  Kedves Denise: Igen, a figyelemzavarra felírt különféle gyógyszerek mind függőséget okoznak, azonkívül van egy csomó mellékhatásuk is, többek között a hízás (amit később elég nehéz lefogyni)!!!!!!

 • 2016.09.02 11:46:44Denise Hogyisdugják

  tipikusan az a helyzet, amikor egy mondvacsinált betegség alkalmazására felírt gyógyszer mellékhatásként két újabb betegséget okoz. srácaimnak a legerősebb gyógyszer a rubophen és az a rózsaszín lázcsillapító folyadék (a neve most nem jut eszembe) volt életükben és ha rajtam múlik, így is marad.

 • 2016.09.02 12:04:23Exide

  Igen minden kérdésre. Mit nyertem?

 • 2016.09.02 12:12:55Denise Hogyisdugják

  egy új asus g502strix-et :-)

 • 2016.09.02 12:30:30bbrrr

  @denise:
  a gyerekeid valószínűleg nem játékfüggők, de van, aki igen.
  Akkor mitől is faszság ez?
  Egyébként az "akár napi 7-8 óra" hétvégente egyáltalán nem sok.
  Egy esős vasárnapon én 10 órát is tudnék játszani, mert mást úgysem lehet (mármint annak, aki nem szeret olvasni). Ez praktikusan azt jelenti, hogy felkel 9-kor, játszik ebédig 3 órát, és ebéd után 1-től 6-ig még ötöt. Este meg megnéz egy filmet.
  A játékfüggőség akkor baj, ha már az alvás rovására is játszik, és minden más rovására is.. Felkel (9 óra), játszik-játszik-játszik (éjfél), alszik, felkel ....
  A teszt meg azért jó, mert ha még nem vagy játékfüggő, akkor láthatod, hogy mennyire vagy tőle.
  pl 3 gyakran és 2 nagyon gyakran válasszal már lehet, hogy figyelni kéne arra, hogy más örömforrásokat is szerezz az életben, mert túlságosan beszűkültél. Ekkor még viszonylag könnyű visszalépni.
  És persze a játékfüggőségen nem feltétlenül gyógyszeres kezelés fog segíteni, többnyire a környezet segítségével ki lehet belőle lábalni (kapcsolatépítés, közös programok, stb).

 • 2016.09.02 12:42:29Daily Shark

  Az, hogy valakinek a gyerekei sokat játszanak, de nem függők és jó tanulók, EGY darab minta, ami nem illik bele az elvégzett felmérések által sok vizsgálatból leszűrt eredménybe. Azaz semmiképpen se bizonyítja, hogy akár a függőség ne lenne valós veszély, akár azt, hogy nem létezik az említett betegség. Egyszerűen nem használható érvnek.

 • 2016.09.02 13:08:00Penetrator

  Kedves Denise Hogyisdugják!
  A gyerekeid kockák, és szűzen fognak meghalni! :)

 • 2016.09.02 13:27:05Mindenki egyéni, én nem.

  Sok szülő azzal nyugtatja magát, hogy ha a gyerek jól tanul, akkor nem baj ha sokat játszik.
  És első látásra igaza is van.
  És tényleg, nem is annyira a játék a gond, hanem hogy mit NEM csinál a játék helyett. Gyakorlatilag a szociális készsége nullára redukálódik, felszámolja a barátait, aki marad, azokkal is online kommunikál, általában a játékokról.
  És szép lassan a "valóság" egyre inkább másodlagossá válik.

 • 2016.09.02 23:12:57...khm...

  Itt a nyár - írja az ökör szeptember 2-án...

 • 2016.09.02 23:17:51...khm...

  Hülye barom, tanuld már meg, hogy nem technológia, hanem technika!

  A technológia eljárási sorrendet jelent, pl. gyártási technológia, szerelési technológia stb.

  Valamint a helyesírást sem ártana, ha már segghülye vagy ahhoz is (pl. facebookozik, függőszégszinten, közösségimédia-oldalakon stb.).

  "ezt a hét kérdést kell feltennünk"
  Te hülye barom, ezek egyike sem kérdés, mindegyik kijelentés.

 • 2016.09.03 12:23:29anothernick

  azért én nem örülnék, ha a gyerekem mondjuk ilyen hétvégéken 7-8 órát játszik a szgépen. mi vaaaaan? nem hiszem el, hogy nincsenek barátai, akikkel lehet lógni, focizni, stb, vagy egyet kirándulni. számomra a tökéletes család nagyon messze áll attól, amit Denise ír. de mindenki maga dönt, mit enged a gyereknek. hűvös, őszi hétvégén SEM fog 7-8 órát gépezni, képernyőt bámulni.

 • 2016.09.03 12:29:26anothernick

  amúgy meg, ki mit lát otthon, ugye... ha kiskorában az a normális, hogy minden hétvégére van közös családi szabadlevegős program, akor remélhetőleg ez lesz a normális és haverjaival kamszkorban is inkább focizni, kosarazni, bringázni, frizbizni fog lemenni a parkba és nem külön-külön gépeznek. a szülő szabja meg a korlátokat, amíg lehet, ha ez kiskorban nem történik meg, b@szhatod, addigra neki ez lesz az értékrend.

 • 2016.09.06 12:15:57hrgy

  "azért én nem örülnék, ha a gyerekem mondjuk ilyen hétvégéken 7-8 órát játszik a szgépen. mi vaaaaan?"

  Te abba a hibaba esel, hogy azt gondolod, a gyereked egyedul jatszik, pusztan azert, mert egyedul ul a kepernyo elott. En elbeszelgetnek vele olyan aspektusbol, hogy ismertessen meg az o vilagaval, komolyan mondom, meg fogsz lepodni. Ma ugyanis a 8-16 eves korosztaly koreben a legnepszerubbek a kooperativ es kompetitiv jatekok, vagyis ahol egymassal vagy egymas ellen jatszhatnak. Ilyen peldaul az Overwatch, a League of Legends, a DOTA es meg vagy szaz masik.

  Es rengeteget fejlodik a gyerek ezek alatt a jatekok alatt, elsosorban a logikai gondolkodasa, a tervezesi kezsege, es nem utolso sorban a kezugyessege, a reflexei is. Egy jo szamitogepes jatek tud legalabb annyit, vagy tobbet fejleszteni, mint a foci, emellett a gyerek megtanul meg egy nagyon fontos dolgot, amit sehol masutt nem tud megtanulni: a csapatmunkat es a csapatszellemet, ami nelkul egyaltalan nem fog tudni boldogulni az eletben. Es ebben a szamitogepes jatekok masok, mint a foci peldaul vagy a kezilabda, ahol bar csapatkent kell gondolkodni, de az egyeni teljesitmeny szamit. A ma munkahelyein azonban az egyeni teljesitmeny loszart sem er, akkor lesz sikeres, ha kepes jol kooperalni a csapattal, es a feladatokat idealisan elosztani. Sajnos a fizikai sportok egyike sem fejleszti eleg jol a kreativitast, pontosan a nagyon zart szabalyok miatt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta