SZÜLŐSÉG

Iskolakezdés=pedofília, ételmérgezés és stressz

2016. szeptember 1., csütörtök 18:15

Az iskolakezdés kezd a marketingesek körében olyanná válni, mintha egy csapat T-rex készülne Magyarország lerombolására, vagy mintha mindenkit arra köteleznének, hogy le kell úsznia Hosszú Katinkát. Készítettünk is egy rövid gyűjtést arról, hogyan látják a cégek ezt az időszakot. Természetesen sosem viccelnénk ilyen komoly dologgal, ráadásul a gyerekek életében ez egy nagy lépés, ezért mi is írtunk elég sokat a témáról, és biztosan sokan találnak majd hasznos információkat a hajtás alatti felsorolásban. 

Pedofilok és felnőtt tartalmak 

A Kapersky közleményétől sokkal jobban beparáztunk, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy Growing Up Online - Connected Kids kutatása alapjána 8-16 év közötti gyerekekre egy csomó veszély leselkedik a neten! A fiúk olyan dolgokra keresnek rá, amire nem kéne nekik, a lányokat pedig veszélyes alakok próbálják behálózni. "A kutatás azt mutatja, hogy a fiúk szüleinek figyelmesen kell követni gyerekük online tevékenységét. A legfrissebb szülői szűrőket kell használni, hogy biztonságban tartsák fiaikat a nem-kívánatos vagy veszélyes tartalmaktól, mint például a felnőtteknek szánt játékoktól. Míg a lányok szüleinek jobban oda kell figyelni arra, hogy kivel kommunikálnak lányaik. A közösségi oldalakat gyakran használják gyanús alakok, hogy gyerekek bizalmába férkőzzenek" -  nyilatkozta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztási vezetője. Ha ön beszél angolul vagy oroszul, akkor itt olvashatja el a cég jótanácsait. 

Stressz

A Nestlé arra figyelmeztet hogy az iskolakezdés stresszel jár. A megoldás a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, amely nem meglepő módon gabonapehellyel és tejjel sikerülhet a leghatékonyabban a gyerek. Röviden összefoglalva vasra, kalciumra és D-vitaminra van szükség a boldog iskolásléthez.

Kimerítő iskola

A Budai Egészségközpont közleménye arra hívja fel a figyelmet, mik azok az intő jelek, amelyekre oda kell figyelni. „Az óvodások többsége élvezettel készül az iskolakezdésre, nagy élmény számukra iskolatáskát, tolltartót, írószereket választani. Ám a kezdeti lelkesedés hamar elmúlhat. Intő jel lehet, ha fejfájóssá, hasfájóssá válik gyermekünk, meglehet ugyanis, hogy a tünetek pusztán lelki eredetűek. Ebben az időszakban a gyermek számára mindennél fontosabb a pozitív megerősítés. Ez segít neki ugyanis abban, hogy az iskolát ne szorongással kezdje, hanem kíváncsisággal tudja megélni., hangsúlyozzuk, hogy tanulni jó, és meséljük el neki saját pozitív élményeinket. Beszélgessünk vele sokat, ítélkezés nélkül hallgassuk meg, és hagyjuk, hogy a gyermek szabadon elmondhassa az élményeit. Így felfedhetjük a problémák forrását, és közösen megtalálhatjuk a megoldást, hogy ne legyen nyűg legyen az iskolába járás,  – hanem egy izgalmas és kihívásokkal teli felfedezőút. Ha pár hónapon belül sem történik változás, ne féljünk szakember segítségét kérni” - tanácsolja Bagdi Petra szakpszichológus.

Ételmérgezés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a lelket nem, de az ételeket és alapanyagokat sokat vizsgálja, így ők arról írnak, hogyan kerüljük el a fenyegető veszélyeket. "Az általános élelmiszerbiztonsági szabályok betartása az uzsonna elkészítésekor is elengedhetetlen: mielőtt hozzáfogunk, alaposan mossunk kezet, használjunk tiszta eszközöket és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók előkészítéséhez" - figyelmeztetnek. Szerencsére javaslataik is vannak: "A gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolása nem javasolt, mert ezek hűvösen tartása nem garantált, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor (melyik szünetben) lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé. "- írják, és még adnak pár tanácsot, amiket érdemes megfontolni. 

Mérgező tanszerek

Egy másik hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata az iskolában rendszeresen használt dolgokra, és összesen 1 színes ceruza, 1 tolltartó és 1 tornaruha esetében merült fel kifogás. Ezekben nehézfémet, tiltott lágyítószer-tartalmat mutattak ki, valamint a tornaruha esetében a szálösszetétel nem egyezett meg az egyik címkén jelzettel. A részletes eredményeket itt olvashatja el. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.09.02 08:03:37nagyonanyuka

    Az egész arra megy ki, hogy ijesszünk rá szerencsétlen szülőre, hogy aztán olyan költésekre vegyük rá a gyerek érdekében, amikre semmi szüksége...
    Az ételmérgezés egyébként nem vicc! Bár az otthon csomagolt szendvicstől még soha nem lettem rosszul, de a Junior már főzött olyat, amitől még másnap is ki voltam feküdve. :-)

  • 2016.09.02 09:27:43zizi77

    A közösségi oldalaknak mi köze van a sulikezdéshez. Lehet, hogy nem értettem meg a lényeget, de nyáron a pedofilok is szabin vannak?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta