Egy apa 12 pontja a tanévkezdéshez

Berényi Konrád a szeptemberi iskolakezdést megszenvedő apukaként írt ki a Facebook-oldalára néhány gyakorlati jótanácsot a tanároknak. Szerinte ezekhez nem kell sem a kormányzat, sem a Klik, viszont sokkal jobbá  tehetné az iskolát. A kérései többsége ráadásul más országokban már megvalósult. Ráadásul Palkovics László az Indexnek adott online fogadóóráján több kérdésre is úgy válaszolt, valójában nincs akadálya annak, hogy ezek a dolgok megváltozzanak.

shutterstock 217890790
  1. Nem kell ünneplő! Semmi értelme, a gyerekek utálják, csak a szar ünneplőben való feszengés marad meg, az ünnep nem.
  2. Nem kellenek a betanított kisgyerekek a tanévnyitón és zárón! Nem kell a hosszú program. Senkinek nem jó, de legalább szar.
  3. Ne vedd el a gyerek mobilját, építsd be a tanításba! Mindenki jobban jár.
  4. Használj e-mailt, Facebook csoportot! Ne papírokat küldözgess haza a gyerekkel.
  5. A minden évben elkért adatokat ne kérd el újra! Csak azt kérdezd meg, történt-e változás.
  6. Ne adj fel házi feladatot! Tanítsd meg a tudnivalókat az órán. A gyerek élni is akar, meg edzésekre járni, és igen, aludni is. Többet, mint 7 óra.
  7. Felejtsd el a korai iskolakezdést! Szerintem 8 előtt nem szabad a tanítást kezdeni, de az optimális a 9 óra lenne.
  8. Hagyj időt a gyerekemnek, ne kelljen mindig rohannia! Az ebédre kapott 20 perc nemcsak kevés, de egészségtelen. A szünetek pihenésre, játékra valók.
  9. Ne kezdd az évet azonnal felmérőkkel! Teljesen fölösleges, a gyerek még fejben nyaral. Az első órákon játszani, beszélgetni kell.
  10. Ne stresszeld a gyerekem! Attól nem lesz okosabb, de legalább jobban fog utálni téged. És az kinek jó?
  11. Az iskola nem lóverseny, de nem is gyermekmegőrző. Nem akarom, hogy minden tantárgyból Nobel-díjas legyen, de azt se, hogy ha nem elég okos, akkor félretedd. Foglalkozz vele a képességei szerint! Ma már nem 38-42 fős osztályok vannak...
  12. Vedd partnernek a szülőt is! Tájékoztass akkor is, ha nincs baj! Tényleg érdekel, mit gondolsz a gyerekemről, és tényleg érdekel, hogyan tudnánk együtt egyengetni az életét.
shutterstock 302459378
Oszd meg másokkal is!
Mustra