Nem jött be a babázós elrettentés, teherbe estek a tinilányok

Az igazi csecsemőkhöz nagyon hasonló elektronikus babáknak az lett volna a célja Ausztráliában, hogy a fiatalkorú lányok rájöjjenek, hogy gyerekről gondoskodni milyen embert próbáló feladat, és felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlás. A felmérések szerint azonban a visszájára fordult a helyzet, és sokkal többen estek teherbe azok közül, akik részt vettek a programban, mint azok közül, akiket nem akartak gyereksírással elijeszteni.

A Guardian híre szerint a program elsődleges célja az volt, hogy visszaszorítsák a tinédzserkori teherességek számát, de a Lancet felmérései alapján elmondható, hogy ez nem hogy nem sikerült, de még kedvet is kaptak a fiatal lányok a gyerekvállaláshoz. Egészen pontosan 17 százaléka esett teherbe 20 éves kora előtt azoknak a lányoknak, akik részt vettek ebben a programba. Akiknél viszont más módszert alkalmaztak arra, hogy meggyőzzék őket, hogy ráérnek még a gyerekvállalással, a teherbeesés arány 20 éves korukig 11 százalék volt, vagyis valószínűleg többre mentek volna ha nem síró csecsemőkkel, hanem például a nemi betegségekkel rettentik el a fiatalokat a védekezés nélküli szexuális élettől, vagy szimplán felvázolják, mennyivel több lehetőségük lesz az életben, ha nem maradnak ki már a középiskolából. 

shutterstock 204987541
Shutterstock

Egy másik tanulmány 3000 olyan 13-15 éves lány életét követte, akik szintén részt vettek a digitális csecsemős programban. A teherbe esett lányok közül 58 százalék választotta az abortuszt, míg a kontroll csoport, vagyis a nem babázós, ugyanilyen életkorú állapotos lányok 60 százaléka választotta a terhességmegszakítást. Dr. Sally Brinkman, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 21 OECD ország fiatalkori terhességi listáján közül Ausztrália a hatodik. A tanulmánnyal pedig szeretne rávilágítani arra, hogy milyen változtatásokat kellene az ország vezetésének eszközölnie, hogy visszaszorítsák a tinédzserkori terhesség arányát. 

Nyugat-Ausztráliában egyébként 2003-ban indították útjára a programot, és azóta 57 iskolában vezették be, az Egyesült Államokban kidolgozott módszert a világ 89 országában használják annak ellenére, hogy elég alacsony a hatékonysága

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek