SZÜLŐSÉG

Nem jött be a babázós elrettentés, teherbe estek a tinilányok

2016. augusztus 30., kedd 15:22

Az igazi csecsemőkhöz nagyon hasonló elektronikus babáknak az lett volna a célja Ausztráliában, hogy a fiatalkorú lányok rájöjjenek, hogy gyerekről gondoskodni milyen embert próbáló feladat, és felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlás. A felmérések szerint azonban a visszájára fordult a helyzet, és sokkal többen estek teherbe azok közül, akik részt vettek a programban, mint azok közül, akiket nem akartak gyereksírással elijeszteni.

A Guardian híre szerint a program elsődleges célja az volt, hogy visszaszorítsák a tinédzserkori teherességek számát, de a Lancet felmérései alapján elmondható, hogy ez nem hogy nem sikerült, de még kedvet is kaptak a fiatal lányok a gyerekvállaláshoz. Egészen pontosan 17 százaléka esett teherbe 20 éves kora előtt azoknak a lányoknak, akik részt vettek ebben a programba. Akiknél viszont más módszert alkalmaztak arra, hogy meggyőzzék őket, hogy ráérnek még a gyerekvállalással, a teherbeesés arány 20 éves korukig 11 százalék volt, vagyis valószínűleg többre mentek volna ha nem síró csecsemőkkel, hanem például a nemi betegségekkel rettentik el a fiatalokat a védekezés nélküli szexuális élettől, vagy szimplán felvázolják, mennyivel több lehetőségük lesz az életben, ha nem maradnak ki már a középiskolából. 

Egy másik tanulmány 3000 olyan 13-15 éves lány életét követte, akik szintén részt vettek a digitális csecsemős programban. A teherbe esett lányok közül 58 százalék választotta az abortuszt, míg a kontroll csoport, vagyis a nem babázós, ugyanilyen életkorú állapotos lányok 60 százaléka választotta a terhességmegszakítást. Dr. Sally Brinkman, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 21 OECD ország fiatalkori terhességi listáján közül Ausztrália a hatodik. A tanulmánnyal pedig szeretne rávilágítani arra, hogy milyen változtatásokat kellene az ország vezetésének eszközölnie, hogy visszaszorítsák a tinédzserkori terhesség arányát. 

Nyugat-Ausztráliában egyébként 2003-ban indították útjára a programot, és azóta 57 iskolában vezették be, az Egyesült Államokban kidolgozott módszert a világ 89 országában használják annak ellenére, hogy elég alacsony a hatékonysága

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.30 20:01:31ubu1a

  Valaki egy sírós babától kedvet kap a gyerekvállaláshoz? Nem semmi. Én is azt gondoltam volna, hogy inkább elijeszti a tiniket a dologtól. Engem már egy életre elijesztettek jó régen, bár rokonaim és barátaim azért időnként még felfrissítik az emlékeimet.

 • 2016.08.30 21:01:09incognita

  Tanár vagyok, a srácaimmal külön beszélek a védekezés fontosságáról. Elmondom, hogy onnét kezdve, hogy a kislány teherbe esik, az ő életük teljesen megváltozik. Nem dönthetnek sem pro, sem kontra, és néhány gyerek után fizetett gyerektartással csökkennek az esélyeik a saját családra. Egyiküket sem dobta fel az a kilátás sem, hogy kéthetente láthatják a saját gyereküket, már ha láthatják. A kislányokra a szülésvideók szoktak hatni a legelrettentőbben.

 • 2016.08.30 21:54:18R2D2 & C3PO

  Szerintem a testi változások AZ elrettentőek. A korán öregedő arc (a kialvatlanságtól), a lógó mell, a szétnyílt hasizom (még lapos hassal is!), a kötényhas, a szétrepedt bőr (aminek fiatalon sokkal nagyobb a kockázata...), az, h utána egy jó röhögéstől bepisil...
  Nem is szültem 40 alatt. ;)))

 • 2016.08.31 09:44:01zizi77

  A babasírás bendította az anyai ösztönöket. Szívás., :)

 • 2016.08.31 10:48:33Szputya

  Igen, Zizi77 ragadta meg a lényeget... egy tiniben buzognak a hormonok, a babasírás pedig felébreszti a gondoskodás, törődés vágyát a legtöbb lányban... csoda, hogy erre a programot kitaláló pszichológusok nem gondoltak... :) Talán a kakis pelus jobb lett volna... :P

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta