SZÜLŐSÉG

Gyerekzenék, amiktől a szülők se mennek a falnak

2016. augusztus 25., csütörtök 09:40

Őszintén szólva hiába tartom jónak a régi nagy favoritokat, Halász Juditot, vagy a Kalákát, fél óra múlva már őket is nehezen bírom elviselni. Így amikor nyaralni indultunk, keresgélni kezdtem hosszú távra valami olyat, amit én is szívesen hallgatok, akár több órán keresztül is az autóban. A kezembe akadt egy pár mai igényes gyerekzenei CD, és azon kaptam magam, hogy én is velük énekelem a dalokat, sőt saját kedvenceim is vannak. Azt meg tényleg nehezen vallom be, hogy néha még a gyerekek nélkül is ezeket hallgatom, ha épp bennmaradt valamelyik az autóban. Következzen tehát egy olyan ajánló, ahol a gyerekeknek szóló dalok a felnőtteknek is tetszenek!

Nem ordíthat az út végéig az én kedvencem

Amikor vidékre megyünk rokonlátogatásra, a hosszú úton szívesen hallgatunk zenét, ha pedig nyaralni indulunk, akár a Balcsira, akár a tengerpartra, mindig viszünk magunkkal CD-ket.

Három kisgyerek mellett, viszont nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy a mi felnőtt kedvenceinket hallgassuk, több órán keresztül, legyen az akár valami rockbanda, vagy Andrea Bocelli. Rengeteg színvonalas magyar, gyerekeknek játszó zenekar létezik ma már: a sokakat megosztó munkásságú Alma és Hahó zenekaroktól a Kolomposon át a már szinte intézményesült Gryllus Vilmosig, és persze bármikor fordulhatunk a régi nagy kedvencekhez is, de ha őszinte vagyok, engem mindezek nem kötnek le. Szívesen meghallgatom egyszer-kétszer, de ha azt kérdezi a középső csemete: "anya te melyik CD-t szeretnéd?", nem ezek közül választanék. Hanem inkább az alábbiakból.

Bolba Éva és a JAZZterlánc: Gyerek a világ

Egyszer egy családi jegyet nyertem a koncertjükre, így ismertem meg őket. Bolba Éva a Hot Jazz Band-ben énekelt majd tíz éven keresztül, és két zenésztársával, Szili Róbert gitárossal és Bera Zsolt harsonással alakította meg a saját bandáját. Igazi, minőségi jazz zenét játszanak a gyerekek számára, de olyan módon, hogy azt a felnőttek is élvezni tudják. A CD-n is átjön Éva energikus karaktere, ami megmozgatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A szövegeik eredetiek, nem bugyuták, és kicsit sem „gyerekesek”, inkább gyerek közeliek. A kedvencem a Dalos szúnyog című dal, amelyhez egy picike hangszert, a kazút, más néven zúzolót használják. Azóta persze nekünk is be kellett szerezi egyet ebből a pár száz forintos hangszerből, mely a beledúdolt énekhangot változtatja meg. Igazából mindenki ismeri, aki csak egyszer is látott már részt a Ho-ho-ho horgászból, annak a főcím- (és sláger-) dalát is ezzel szólaltatják meg. Egy szó mint száz, minden jazzkedvelő anyukának, apukának, no meg persze gyereknek is csak ajánlani tudom a Gyerek a világ című albumukat.

Rutkai Bori: Pizsamátor

Rutkai Bori nemcsak énekesnő, aki maga írja a dalszövegeit, de festőművész, aki maga illusztrálja az albumait, műveit, és ő horgolja azokat a bábokat is, melyek a gyerekkoncertjeinek kihagyhatatlan kellékei. 2014-ben az év legjobb gyerekdal szövegírója, rendkívül sokszínű egyéniség (szó szerint!), és a felmenői között is számos színészt, drámaírót, báb- és gyerekjáték-készítőt találunk.

Zenekarával, a Rutkai Bori Bandával gyerekeknek szóló második albuma a Pizsamátor, mely még felszabadultabb, még magával ragadóbb, mint a Sárkányjárgány című első volt. Igazi házibuli-hangulatot teremt, amit nem lehet nem végigtáncolni, végigénekelni. Az összes dalból süt a napfény, a jókedv és az egyediség, ami nem valami cukormázas rózsaszín hab, hanem őszinte, vagányan különleges világ, ahol Rizibizi néni „lézer blézerben” nyomja a diszkóban hajnalig. A nyár nagy slágere nálunk a Laton-laton Balaton című szám, ahol a hableányok és a hablegények úszkálnak a Balaton tetején, hínárkoszorúval a fejükön.

Tarján Veronika és Mogyoró Kornél: Kuruttyoló Békakirály 1-2-3

Igaz, ezen a CD-n mesék is szerepelnek, mégis az egyik nagy kedvencünk, hiszen bebarangolhatjuk az egész világot általa, eljuthatunk Afrikába, Indiába, persze Magyarországra vagy Lappföldre is. A meséket és a dalokat Tarján Veronika színész, író adja elő és énekli, a CD zenei anyagát pedig Mogyoró Kornél ütőhangszeres szerezte. Mindketten az Apró Színház társulat tagjai, akik rajongva szeretik a békákat. Egyébként Veronika testvére, Vigyázó Zsófia illusztrálta a köteteket, és azt is érdemes tudni, hogy Veronika nagymamája, Varga Katalin - aki sajnos már nincs köztünk -, írta a Mosó Masa mosodáját és a Gőgös Gúnár Gedeont, melyen sokan felnőttünk (és amely amúgy Veronika újabb, Libabál című lemezén új életre is kel). Egyik kis verse, a (Víz, víz, víz című) lett a Békakirály-sorozat főcímdala. Mindhárom kötetben meséket is hallhatunk a különlegesen hangszerelt dalok mellett, melyeket Veronika olyan érzékletes előadással és átéléssel játszott el, mely messze túlmutat egy egyszerű felolvasáson. Így eshet meg az is, hogy a mesekönyvben leírt mesék nem szóról szóra ugyanazok, mint amit a CD-n hallhatunk.

Az egyes tájak szolgáltatják az ott élő népek meséit, és persze dalait, melyeket Veronika az adott nép nyelvén énekel el, a lappföldi kötet esetében éppen számiul. Ez persze a gyerekek számára nem akadály, hiszen annyira dallamosak, fülbemászóak, különlegesek ezek a dalok, hogy hazaérve, több óra múlva is azon kapjuk magunkat, hogy a dalokat dúdoljuk. Kornél egyébként nem csak a dalok átdolgozásában, a mesék zenei rendezésében és ütőhangszeres előadóként vett részt, hanem ő az, aki a mesék zenei aláfestését hangulatát adja, amitől azok különleges hangélményt nyújtanak. Nem utolsó sorban a CD-ken olyan különleges, az adott tájegységekre jellemző hangszerek is megszólalnak, mint a sansula, a didjeridoo, az esőbot, az óceándob, a kagylókürt, a kalabas (mely Afrikában is honos tökféle, melynek a belsejét kivájják, így készítenek pengetős hangszert belőle), vagy a kalimba (mely szintén kézben tartható, üreges-pengetős hangszer) és a djembe dob (mely eredetileg a nyugat-afrikai mande nép ütős hangszere volt). A szerzőpáros egyébként a Veronaki zenekar alapítója is, mely bandának az első lemezén újra hallhatjuk a mesék zenei anyagát, sőt még több világzenét is.  

Szalóki Ági: Körforgás

Már több gyerekeknek szóló CD is megjelent tőle, egyik tökéletesebb, mint a másik, de nekünk talán ez az (eddig legutolsó) tetszett a legjobban. Nemcsak azért, mert az énekesnő újabb kedvenc verseiből hallhatunk nem mindennapi válogatást, hanem azért is, mert a hozzá kapcsolódó kötetben három mese is tartozik hozzá Szabó T. Anna tollából, mintegy összefogva a dalokat. A Körforgás zenei anyagát - ahogy az előző lemezeken is - énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A CD-n nagyon sokféle stílus megszólal, hallhatunk népdalt, rockot, jazz-t, de altatót is. A legkisebb lányom kedvence például a tradicionális mali dal, a Pulaku feldolgozása, melyhez Jónás Tamás írt egy tavaszi hangulatú magyar szöveget: ilyenkor úgy énekelünk mindhárman, ahogyan csak a torkunkon kifér.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.25 09:59:44A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  De jó, hogy már kinőttek ebből! Én nem tudom, milyen lehet most a többi, de ezektől a "hallgathatónak" titulált daloktól is borsódzani kezdett a hátam... Milyen lehet a többi?

  Rágebben én is úgy írtam CD-t a kocsiba, hogy a Sabaton, meg a Fear Factory mellett legyen Alma, meg Halász Jutka, ha már nagyon ment a lázadás a hátsó sorban, akkor megkaphatták, és CD-t sem kellett cserélni.

  A gyerekeknek a Gangam style is tök bejött... Most meg már, ha megszólal a Witcher 3 zenéje, tudják, hogy kezdődik a szerepjáték, apa mesél. Hál istennek, felnőttek! :)

 • 2016.08.25 10:23:50gorkmc

  Aki szereti az igényes gyerek zenéket, annak ajánlom figyelmükbe az Apacuka (www.apacuka.hu) és az Iszkiri Zenekar (www.iszkirizenekar.hu) zenéit. Őket hallgatva inkább rövidek lesznek azok az autós utak. :-)

 • 2016.08.25 10:44:04opelgeza

  Mi Kolompost hallgattunk sokezer kilométeren át, és felnőttként sem mentünk tőle falnak.

 • 2016.08.25 10:46:11kmm

  Én úgy gondolom, nincs gyerek és felnőtt zene...
  Aki azt gondolja, a gyerekeknek más kell, az bohócot nevel a gyerekéből szerintem.
  Mi mindent hallgatunk a gyerekekkel is, Pl Iron Maiden, Metallica, Nevergreen, Beatrice, Sabaton... de jöhet Gryllus vagy Halász Judit is. Persze, minden embernek meg van a maga ízlése, de pl nekem már 8 éves korom óta "metál az ész" :-). Ha korábban ismerem meg, akkor korábban szeretem meg, mint ahogy Ilus lányom már egy évesen kérte, hogy kemény zenét hallgassunk.

 • 2016.08.25 11:23:28magil

  Ami még tökjó szerintem: Eszterlánc és Iszkiri. Grylluséktól engem a hideg ráz... :-s (A mi gyerekeinknek amúgy nagy kedvence az Intimtorna Illegál mint felnőtt zene - ezt dudorásszák napközben sokszor)

 • 2016.08.25 11:38:51Dersu Uzala

  Kicsi Hang verséneklő együttes (https://www.facebook.com/kicsihang/), nem csak gyerekzene, hanem megzenésített versek is.

 • 2016.08.25 12:35:09new brewer

  A gyerek azt hallgatja, amit adnak neki. Nálunk szól a kocsiban Kolompos is, és Kispál is, így mindnek tudja a szövegét, és az oviban pl. néha elénekli a többieknek, hogy "Ladákkal jöttek..."
  De hogy a témánál maradjak: az Apacuka zenekart már említették, és szerintünk is jó, Rutkai Boriék viszont csak CD-ről, mert élőben Bori stílusától falra mászok, a koncertek elég uncsik.
  Akiket mi még nagyon szeretünk, az a Kiskalász zenekar - profi zenészek profi zenét játszanak, gyerek szövegvilággal.
  És akkor még egy gondolat ennek margójára: szerintem az a jó gyerekzene, aminek ha lecserélnéd a szövegét valami keményebbre, akkor (némi túlzással) felnőtt zenét kapnál. Tehát innentől kezdve nekem az Alma együttes máris kiesik (nincs is Alma CD-nk), és az Alma alattiak pedig alapból kuka.

 • 2016.08.25 14:23:06Lex D'Arquebus

  Hogy mennyien szeretik a Sabaton-t. :) Megjelent ám az új album!

 • 2016.08.25 14:24:53Lex D'Arquebus

  Ja, hogy téma legyen: fiam 8 éves lesz. Szereti a KISS-t, Children of Bodom, Gyze, de hallgatunk mindenféle zenét, rádiót, szeretném, ha széleskörű repertoárja legyen. Én is hallgatom a Sabaton-t, de 90-es évek eurodance-e is jöhet, aztán Hans Zimmer is nyugodtan. Mikor milyen kedvem van.

 • 2016.08.25 15:43:14yenoee

  Nekünk az ír zene (Bran) jött be anno.

 • 2016.08.25 16:08:09rozsomák

  Egy gyereknek - ha már 3 éves elmúlt - Velvet Underground-ot kell játszani vagy Tom Waits-et. (Persze amennyiben a szülők is kedvelik, és hát melyik szülő ne kedvelné őket...)
  Az én gyerekeim mindig kérték, hogy "Papa, azt a rekedtes hangú bácsit tedd be megint!"
  Ő Tom Waits.

  Ezekkel sokkal közelebb hozod magadhoz - és hát az a cél, hogy a gyerek és a szülő mindig közel kerüljenek egymáshoz. Nem ?

  Egy kis sztori az említett Halász Juditról:
  Anno egy munkahelyi Mikulás-ünnepségre kértük fel Halász Juditot fellépni, ahova a szülők behozták a gyerekeiket. Nem tudom, melyik éppen aktuális együttesével volt, nem ez a lényeg.. Hanem amit hallottam a kvázi öltözőjük előtt ellépve Halász Judittól:
  "Na gyertek, játszunk akkor ezeknek a hülyéknek."
  Szó szerint ezt mondta.. "ezeknek a hülyéknek".

  Én azóta nem szeretem Halász Juditot.

 • 2016.08.25 16:41:55kistunder

  Szalóki Ági nálunk is imádat tárgya, a Körforgás tényleg szuper, csak ajánlani tudom mindenkinek! A többi tippet köszönjük!

 • 2016.08.25 17:11:01exterminador

  rozsomák: 3 évesnek Velvet Underground? Jó ötlet végülis! :D A Mayhem is mehet akkor, vagy a Cannibal Corpse. :D
  Viszont ha lehet, ne rombold Halász Judit renoméját, most komolyan beletiportál a lelkembe...

 • 2016.08.25 18:22:47rozsomák

  Exterminador:

  A Velvet Undergroundnak vannak csodálatosan finom zenéi is -pl. a Pale Blue Eyes vagy Sunday Morning - de azokra bármelyik gyerek is azt mondja, hogy uncsi -, a durvábbak jobban bejövősek.. :)

  Halász Juditról meg ez van sajnos.. Nem én kezdtem.. ő tiport belém és ezzel kvázi gyerekembe ezzel a megjegyzésével.
  Tudom én, hogy pénzért dalolt - jóhogy ! ezzel nem is volt akkor se bajom - és aranyos is volt utána a színpadon, de ezt én soha nem felejtem el neki.

 • 2016.08.25 19:11:30Nemivan

  Még két ajánlat, amely szerintem kötelező egy ilyen listára: Amorf Lovagok (Amorf Ördögök "gyerek változata") és Zene Hajó: Hajós András+Modern Art Orchestra (ez egyébként rendszeresen élőben is látható a BMC-n).

 • 2016.08.25 21:37:22Bidzso75

  4 éves lányomnak jelenlegi kedvence a Skillettől a Feel like a monster.

 • 2016.08.26 09:27:45R2D2 & C3PO

  Aszittem legalább a kommentekben előjön: hosszú útra kedvenc rajzfilm, jó időzítés. A fentiek max az oviba szállításkor jöhetnének szóba.
  Nálunk HJ nem kell a gyereknek...

  No mindegy.

 • 2016.08.27 05:18:08csuni

  Anno bölcsibe autózva a Metallica volt a menő a San Francisco-i filharmonikusokkal közösen felvett lemez. Mostanság a Tankcsapda, AC/DC, Takács Tamás, Volbeat, Zorall, Leander kills, Am I God, vagy épp a Kárpátia Három bika című száma a nyerő, de énekelte már az utcán az Action: Nem használ a szó című számát is.
  Bidzso75, egy időben a Skillet itt is menő volt, de a Rock'n' roll rugója jelenleg mindent visz. "Anya, a gólyás dalt!" :D

 • 2016.08.27 05:20:38csuni

  R2D2 ezekkel a zenékkel simán megjárjuk vagy Nyíregyházát, vagy Borsodot. Mondjuk a lányom 8,5 éves, vele már könnyebb. Kisebbként előfordult 1-1 Grimm mese CD, de nem volt jellemző.

 • 2016.08.29 08:54:21R2D2 & C3PO

  Gondolom, Tokajból...

 • 2016.08.29 12:47:24vackorazelsőbében

  Én konkrétan az Alma zenekartól megyek a falnak. 3 perc után.

 • 2016.08.29 14:04:24NoOne

  Mozart, Bach, AC/DC, Kft., Takács Tamás mellett nagy kedvenc volt a Szélkiáltó több lemeze, a Ghymes (Bennünk van a kutyavér, Csak a világ végire), meg a Gryllus Maszkabálja is, de utóbbiakat már "kinőtték"... :)

 • 2016.08.29 15:03:06katmanocs

  Izé, én biztos szar anya vagyok de nekünk nincs a kocsiban gyerek CD. Oviba-suliba menet dumálunk, hosszabb utakra DVD-t viszünk és Scooby Doo-t néznek. (3 éve kis megszakításokkal ezért vannak oda)
  Engem a hideg ráz az Alma együttestől meg HJ-től, de a gyerekeim sem igénylik. Legalábbis még sosem reklamáltak. Igaz a nagy már 14, ő fejhallgatóval azt hallgat amit akar..

 • 2016.09.01 17:39:06csuni

  R2D2,neeem. :) Gödöllőről. Mondjuk a sztráda jótékonyan rövidíti az időt a mellékútvonalakkal szemben.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta