Gyerekzenék, amiktől a szülők se mennek a falnak

Őszintén szólva hiába tartom jónak a régi nagy favoritokat, Halász Juditot, vagy a Kalákát, fél óra múlva már őket is nehezen bírom elviselni. Így amikor nyaralni indultunk, keresgélni kezdtem hosszú távra valami olyat, amit én is szívesen hallgatok, akár több órán keresztül is az autóban. A kezembe akadt egy pár mai igényes gyerekzenei CD, és azon kaptam magam, hogy én is velük énekelem a dalokat, sőt saját kedvenceim is vannak. Azt meg tényleg nehezen vallom be, hogy néha még a gyerekek nélkül is ezeket hallgatom, ha épp bennmaradt valamelyik az autóban. Következzen tehát egy olyan ajánló, ahol a gyerekeknek szóló dalok a felnőtteknek is tetszenek!

shutterstock 52313650
Shutterstock

Nem ordíthat az út végéig az én kedvencem

Amikor vidékre megyünk rokonlátogatásra, a hosszú úton szívesen hallgatunk zenét, ha pedig nyaralni indulunk, akár a Balcsira, akár a tengerpartra, mindig viszünk magunkkal CD-ket.

shutterstock 363931406
Shutterstock

Három kisgyerek mellett, viszont nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy a mi felnőtt kedvenceinket hallgassuk, több órán keresztül, legyen az akár valami rockbanda, vagy Andrea Bocelli. Rengeteg színvonalas magyar, gyerekeknek játszó zenekar létezik ma már: a sokakat megosztó munkásságú Alma és Hahó zenekaroktól a Kolomposon át a már szinte intézményesült Gryllus Vilmosig, és persze bármikor fordulhatunk a régi nagy kedvencekhez is, de ha őszinte vagyok, engem mindezek nem kötnek le. Szívesen meghallgatom egyszer-kétszer, de ha azt kérdezi a középső csemete: "anya te melyik CD-t szeretnéd?", nem ezek közül választanék. Hanem inkább az alábbiakból.

Bolba Éva és a JAZZterlánc: Gyerek a világ

Egyszer egy családi jegyet nyertem a koncertjükre, így ismertem meg őket. Bolba Éva a Hot Jazz Band-ben énekelt majd tíz éven keresztül, és két zenésztársával, Szili Róbert gitárossal és Bera Zsolt harsonással alakította meg a saját bandáját. Igazi, minőségi jazz zenét játszanak a gyerekek számára, de olyan módon, hogy azt a felnőttek is élvezni tudják. A CD-n is átjön Éva energikus karaktere, ami megmozgatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A szövegeik eredetiek, nem bugyuták, és kicsit sem „gyerekesek”, inkább gyerek közeliek. A kedvencem a Dalos szúnyog című dal, amelyhez egy picike hangszert, a kazút, más néven zúzolót használják. Azóta persze nekünk is be kellett szerezi egyet ebből a pár száz forintos hangszerből, mely a beledúdolt énekhangot változtatja meg. Igazából mindenki ismeri, aki csak egyszer is látott már részt a Ho-ho-ho horgászból, annak a főcím- (és sláger-) dalát is ezzel szólaltatják meg. Egy szó mint száz, minden jazzkedvelő anyukának, apukának, no meg persze gyereknek is csak ajánlani tudom a Gyerek a világ című albumukat.

Rutkai Bori: Pizsamátor

Rutkai Bori nemcsak énekesnő, aki maga írja a dalszövegeit, de festőművész, aki maga illusztrálja az albumait, műveit, és ő horgolja azokat a bábokat is, melyek a gyerekkoncertjeinek kihagyhatatlan kellékei. 2014-ben az év legjobb gyerekdal szövegírója, rendkívül sokszínű egyéniség (szó szerint!), és a felmenői között is számos színészt, drámaírót, báb- és gyerekjáték-készítőt találunk.

Zenekarával, a Rutkai Bori Bandával gyerekeknek szóló második albuma a Pizsamátor, mely még felszabadultabb, még magával ragadóbb, mint a Sárkányjárgány című első volt. Igazi házibuli-hangulatot teremt, amit nem lehet nem végigtáncolni, végigénekelni. Az összes dalból süt a napfény, a jókedv és az egyediség, ami nem valami cukormázas rózsaszín hab, hanem őszinte, vagányan különleges világ, ahol Rizibizi néni „lézer blézerben” nyomja a diszkóban hajnalig. A nyár nagy slágere nálunk a Laton-laton Balaton című szám, ahol a hableányok és a hablegények úszkálnak a Balaton tetején, hínárkoszorúval a fejükön.

Tarján Veronika és Mogyoró Kornél: Kuruttyoló Békakirály 1-2-3

Igaz, ezen a CD-n mesék is szerepelnek, mégis az egyik nagy kedvencünk, hiszen bebarangolhatjuk az egész világot általa, eljuthatunk Afrikába, Indiába, persze Magyarországra vagy Lappföldre is. A meséket és a dalokat Tarján Veronika színész, író adja elő és énekli, a CD zenei anyagát pedig Mogyoró Kornél ütőhangszeres szerezte. Mindketten az Apró Színház társulat tagjai, akik rajongva szeretik a békákat. Egyébként Veronika testvére, Vigyázó Zsófia illusztrálta a köteteket, és azt is érdemes tudni, hogy Veronika nagymamája, Varga Katalin - aki sajnos már nincs köztünk -, írta a Mosó Masa mosodáját és a Gőgös Gúnár Gedeont, melyen sokan felnőttünk (és amely amúgy Veronika újabb, Libabál című lemezén új életre is kel). Egyik kis verse, a (Víz, víz, víz című) lett a Békakirály-sorozat főcímdala. Mindhárom kötetben meséket is hallhatunk a különlegesen hangszerelt dalok mellett, melyeket Veronika olyan érzékletes előadással és átéléssel játszott el, mely messze túlmutat egy egyszerű felolvasáson. Így eshet meg az is, hogy a mesekönyvben leírt mesék nem szóról szóra ugyanazok, mint amit a CD-n hallhatunk.

Az egyes tájak szolgáltatják az ott élő népek meséit, és persze dalait, melyeket Veronika az adott nép nyelvén énekel el, a lappföldi kötet esetében éppen számiul. Ez persze a gyerekek számára nem akadály, hiszen annyira dallamosak, fülbemászóak, különlegesek ezek a dalok, hogy hazaérve, több óra múlva is azon kapjuk magunkat, hogy a dalokat dúdoljuk. Kornél egyébként nem csak a dalok átdolgozásában, a mesék zenei rendezésében és ütőhangszeres előadóként vett részt, hanem ő az, aki a mesék zenei aláfestését hangulatát adja, amitől azok különleges hangélményt nyújtanak. Nem utolsó sorban a CD-ken olyan különleges, az adott tájegységekre jellemző hangszerek is megszólalnak, mint a sansula, a didjeridoo, az esőbot, az óceándob, a kagylókürt, a kalabas (mely Afrikában is honos tökféle, melynek a belsejét kivájják, így készítenek pengetős hangszert belőle), vagy a kalimba (mely szintén kézben tartható, üreges-pengetős hangszer) és a djembe dob (mely eredetileg a nyugat-afrikai mande nép ütős hangszere volt). A szerzőpáros egyébként a Veronaki zenekar alapítója is, mely bandának az első lemezén újra hallhatjuk a mesék zenei anyagát, sőt még több világzenét is.  

Szalóki Ági: Körforgás

Már több gyerekeknek szóló CD is megjelent tőle, egyik tökéletesebb, mint a másik, de nekünk talán ez az (eddig legutolsó) tetszett a legjobban. Nemcsak azért, mert az énekesnő újabb kedvenc verseiből hallhatunk nem mindennapi válogatást, hanem azért is, mert a hozzá kapcsolódó kötetben három mese is tartozik hozzá Szabó T. Anna tollából, mintegy összefogva a dalokat. A Körforgás zenei anyagát - ahogy az előző lemezeken is - énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A CD-n nagyon sokféle stílus megszólal, hallhatunk népdalt, rockot, jazz-t, de altatót is. A legkisebb lányom kedvence például a tradicionális mali dal, a Pulaku feldolgozása, melyhez Jónás Tamás írt egy tavaszi hangulatú magyar szöveget: ilyenkor úgy énekelünk mindhárman, ahogyan csak a torkunkon kifér.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek