SZÜLŐSÉG

Vigye vissza az ócska tolltartót és a béna ceruzát

2016. augusztus 19., péntek 12:11

Sokan csak szomorúan legyintenek ha idő előtt tönkremegy a tolltartó vagy kettétörik a ceruza, esetleg két könyvtől leszakad az iskolatáska. Pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint ezekre is vonatkozik a szavatossági jog. 

Akkor jár a legjobban, ha fél éven belül kijön a probléma, vagyis ha akkor esik szét a tolltartó vagy az iskolatáska, utána már önnek kell bizonyítani, hogy az áru már akkor is szétesőfélben volt, mikor legurult a kínai futószalagról. 

Fél éven belül csere vagy javítás

A vásárlástól számított 6 hónapon belül felmerülő minőségi hiba (például rendeltetésszerű használat ellenére eltörik a ceruza, elszakad a textilből készült tolltartó, szétesik a ceruzahegyező) esetén vélelmezni kell, hogy a probléma gyártási eredetű, így a fogyasztó elsősorban az árucikk javítását vagy cseréjét kérheti.

A javítás és csere közül a fogyasztó választhat kivéve, ha a választott igény teljesítése lehetetlen vagy aránytalan. Lehetetlenség például az, ha az árucikk fizikailag javíthatatlan (vagyis a ceruzát nem lehet összecelluxozni), vagy ha a csere, amiatt nem valósítható meg, mert az árucikket már nem gyártják, már nem rendelkezik vele a kereskedő (kifutó modell volt, akciós rendelésből származott). Aránytalanságról beszélünk például akkor, ha a javítás elvégzése a cseréhez képest aránytalan többletteherrel jár a kereskedőnek (például egy tolltartó cipzárja esetleg többe kerül mint egy új tolltartó).

Abban az esetben, ha a kereskedő sem javítani, sem cserélni nem tud, illetve nem hajlandó, a fogyasztó árleszállítást érvényesíthet vagy elállhat a szerződéstől. Elállás esetén a kereskedő köteles visszafizetni a vételárat (a hibás árucikk visszavétele mellett). Jelentéktelen hiba esetén azonban elállásnak nincs helye, már ha jelentéktelennek lehet nevezni, ha például Mickey egér egyik füle idő előtt lekopik.

Fél év után a fogyasztónak kell bizonyítani az igazát

6 hónapon túl (rendeltetésszerű használat mellett) jelentkező hiba esetén is van lehetőség minőségi kifogás előterjesztésére, ekkor viszont már a fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy a hiba oka már a vásárlás során is fennállt. A termékkel kapcsolatos kifogást a vásárlás helyén a kereskedőnek kell jelezni, a hiba felfedezését követően. Érdemes tehát a beszerzést követően otthon átnézni a tanszereket, hogy ne érje csalódás a gyermeket a rossz, vagy használhatatlan eszköz miatt, és a jogokat is gyorsan érvényesíteni lehessen. A kereskedő köteles jegyzőkönyvben rögzíteni a panaszt, amelynek másodpéldányát át kell adnia a fogyasztónak.

Tegye el a blokkokat!

Fontos, hogy a blokkot, nyugtát, számlát, jótállási jegyet minden esetben őrizze meg a szavatossági időszakban, ugyanis ezen dokumentumokkal tudjuk igazolni, hogy hol, mikor és mennyiért vásárolta. Amennyiben szavatossági-jótállási jogaival a kereskedő nem foglalkozik, bírósághoz vagy békéltető testülethez fordulhat.

Ne menjen az olcsóságra!

Az általános tapasztalat az, hogy az olcsóbb, silányabb minőségű termékek gyorsabban tönkremennek, elhasználódnak, akár már a megvételkor sem alkalmasak a megfelelő használatra. Hosszú távon tehát gazdaságosabb egy jobb minőségű terméket venni, illetve megkeresni azt a helyet, ahol ár/érték arányban a legjobbat tudja megvásárolni.

Ne feledje, nagy árkülönbségek vannak azonos termékek között is, és érdemes azonban mérlegelni, hogy egy nagyobb áruházba való utazásunk költsége megtérül-e azzal, hogy ott olcsóbb a vétel, vagy érdemes jobb minőségű, de esetleg drágább terméket választani egy szakboltban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta