SZÜLŐSÉG

Miért nem szólt senki, mekkora stressz anyává válni?!

2016. augusztus 12., péntek 13:52

Sokan arra számítanak, hogy amikor abbahagyják a munkát, és átadják magukat az anyaság örömeinek, egy békés, nyugodt korszak veszi kezdetét. És sokan vannak, akik utólag úgy számolnak be róla, életük legszebb időszaka volt, mikor otthon voltak a gyerekkel. Éppen csak olyat nem lehet találni, aki épp most ezt az időszakát éli, és azt állítaná, stressz-mentesek, gondtalanok a napjai.

Nem az az oka ennek, hogy nekünk, embereknek semmi sem jó, és sosem értékeljük a jelent, hanem az, hogy az anyaság egyszerre hoz új, a korábbi életben elő nem forduló stressz-tényezőket, és persze új örömöket is.

Utóbbi az, amire inkább számít a gyereket váró nő, és amire leginkább emlékszik évek, évtizedek távlatából, a dolog stressz része pedig csak az adott pillanatban érdekes. Mégis, azért fontos beszélni róla, hogy senki se higgye, aki épp benne van, hogy valamit rosszul csinál, vagy hibásan fog fel, azért nem éli meg könnyedén és felhőtlenül az anyaságot.

shutterstock 269329109

Felelősség és felkészületlenség

Az egyik fontos stressz-faktor a felelősség. Lehet, hogy az anya korábban egy nagyvállalat vezető pozícióját foglalta el, és jelentős összegek fölött hozott döntést, de akkor sem nehezedett rá annak a súlya, hogy ott van kettesben (beszéljünk a leggyakoribb felállásról, amiben a napnak legalább egy részében anya és gyermeke ketten vannak otthon) egy egészen törékenynek tűnő kisemberrel, akinek egészségéért, életéért ő felel, mindezt úgy, hogy sehol sem tanították, hogy kell ezt csinálni, legfeljebb néhány anyai, védőnői jó tanáccsal látták el. Van, akit a helyzet a pánik szélére sodor, és egész nap aggódik, nehogy elrontson valamit, és van, aki lazábban fogja fel, de mindenkinek jelent azért ez a változás némi stresszt.

Túl azon, hogy maradjon életben és épen a gyerek, egy csomó apró helyzet hoz olyan feszültséget, ami korábban nem fordult elő. Mi van, ha mindenképp el kellene valamit intézni, de épp akkor aludt el a baba, mi van, ha az utcán éhezik meg, és nem szívesen szoptatja ott az anyja, mi van, ha kikakil a pelenkából, és már nincs több váltóruha... Ezer aprónak tűnő kérdés, ami abban a pillanatban, mikor benne van az ember, alaposan leizzaszthatja.

Életmódváltozás

A másik fő forrása a stressznek mindaz, ami az életmódváltozással jár. Jelenti ez a társas kapcsolatok beszűkülését, a korábbi, munkahelyi sikerélmények és impulzusok kiesését, az anyagi források csökkenését, a kimozdulás, programszervezés korlátozottságát, és még sorolhatnánk. Természetesen nem törvényszerű, hogy mindezek egyszerre jelentkezzenek, csupán arról van szó, érdemes felkészülni arra ezek közül, ami érinthet minket.

Az éremnek persze van másik oldala is: a munkahely sokaknak inkább a feszültség, mint a siker terepe, azaz megkönnyebbülést hoz az új élethelyzet. Van, aki épp az anyaság révén talál új barátokra, vagy vesz fel régi szálakat. És arra is sok jó példa van, hogy miközben a világ egy része átmenetileg bezárul, egy másik része kinyílik. Van, aki a munkaidő leteltével csak otthon ült, de mivel a gyereknek jót akart, vele járt sétálni, játszótérre, kisvasutazni, és ettől persze ő is jobban érezte magát.

A segítség elfogadásának jó és rossz oldalai

Az anyaság kapcsán egyszerre igénybe veendő megoldás, ugyanakkor lehetséges stressz-forrás a segítség elfogadása. Sokan életük legszörnyűbb napjaiként számolnak be róla, mikor a baba születése után az anyuka vagy az anyós odaköltözött egy-két hétre „segíteni”. No, nem azért, mert az anyósok tényleg ilyen szörnyűek, hanem azért, mert nehéz valakit beengedni úgy a felnőtt életünkbe, hogy az illető nem fizetett alkalmazott, akit a saját igényeink szerint kérhetünk feladatokra, ráadásul életkora, tapasztalatai miatt úgy érzi, terelgethet minket.

A feszült helyzetet a hierarchia zavara teremti: az anya van otthon, ő a főnök, de a másik esetleg mindkettőjük fölött szeretne anyáskodni. Tehát csak akkor jó ilyen segítséget elfogadni, ha nagyon rendezett, őszinte a viszony, nem kell óvatoskodni, hogy megbántja-e az ember anyukát.

Szerencsésebb, ha az első időszakban a gyerek apja vesz ki szabadságot, mert így van alkalma a családnak ráhangolódni az új életszakaszra és együtt megélni a változást. De egy barátnő vagy testvér segítsége is jobb lehet, mert mellette nem kerül gyerekszerepbe az újdonsült anya.

A változó párkapcsolat

Nem elhanyagolható stressz-tényező a párkapcsolat átalakulása. Mintha erre készülnének a legkevésbé az anyák, apák. Pedig a kapcsolat biztosan változni fog, hiszen egy kétszemélyes helyzet átalakul háromfőssé. Különösen akkor nehéz ez, ha valamelyik fél nem kapta meg annak idején a gyereknek járó törődést, és a házastárssal szerette volna ezt pótolni. Ők riválisként tekintenek a csemetére, és miközben persze örülnek is fiuknak, lányuknak, egyfajta testvérféltékenységet is megélnek vele kapcsolatban. Ilyenkor a másik úgy érzi, mintha hirtelen két gyereke lenne, pedig csak egy született – ahelyett, hogy együtt, felnőtt párként összekapaszkodva tudnának a gyerek felé fordulni.

Nem ellentmondás, hogy az első baba születése lehet az ember életének egyszerre legszebb és legstresszesebb időszaka is. Természetes, hogy ezzel a sok újdonságot hozó korszakkal feszültség, aggodalom, megnövekedett nyomás is együtt jár. Fontos, hogy az ember számítson, készüljön rá, és tudja, hogy ez nem jelenti, hogy bármi baj lenne vele.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.12 15:14:40CSM csizo

  Stressz.
  Minden változás stresszel jár, és a változás állandó, de ezt miért kell mindig kihangsúlyozni?
  Együtt kell vele élni, mint az öregedéssel.
  Jajj, de stresszes ez meg az, a csend kitöltője, míg el nem érik azt a kort, hogy vegyíthessék az itt fáj, ott fáj, amott műtöttek fejezetekkel.
  A legnagyobb kárt a pszichológusok és életmód tanácsadók, személyiségfejlesztő trénerek okozzák ez egy kalap.
  Elmagyarázzák (vagy be), hogy rosszul éled az életed, az a baj.
  Pedig nem.
  Pont úgy éled az életed, ahogyan akarod, és hibáid, tévedéseid anyádra, apádra, akárkire, akármire kenni, teljesen rendben van, mert emberi dolog (tévedni emberi dolog..).
  Ha akarod élheted úgyis, ahogyan a pszichológus, szem.fejl.tréner szerint jó. Stresszes az élet=ó jaj 10,20,30,40,50,60,70,80,90, éves vagyok. Mindkettő jó, de ha ahhoz van kedved sopánkodni is lehet rajtuk.

 • 2016.08.12 16:00:50indapass

  @CSM csizo
  Azért kell ezt hangsúlyozni, mert általában a rózsaszín pihe-puha oldalát szokták (reklámozni is), és aki nem annak érzi, azt hiheti, valami gond van vele. Pedig nem.
  Valóban nagy változás, minőségi ugrás: ebből nem szállhatsz ki, mint egy munkahelyről, életre szóló feladat. Lehet, hogy te könnyedén vetted, de sokan nem.

 • 2016.08.12 21:00:05R2D2 & C3PO

  Kimaradt az UNALOM.

  rohadt unalmas...

  Aki lelkendezik, h milyen szuper, ahogy kitárul a gyereknek a világ: 1) kamuzik, de folyékonyan; 2) iq<70...
  Persze az, ha havi egyszer látod a gyereket. De minden nap - uncsi.
  Nem véletlenül lóg mindenki a neten! ;)

 • 2016.08.13 08:57:35gchg

  Igen, kimaradt sok minden. Pl hogy a gyerek nem alszik, egész nap ordít, a háztartás a feje tetején áll, apa a munkaidő után fáradtan a fotelbe rogyik és csak csöndre vágyik, míg az anya kicsit átpasszolná a gyereket, az egész világ kéretlen jótanácsokkal látja el az anyát, a bolti árufeltöltőtől a villamoson ülő cekkeres nénikéig, minek következtében az anya egyszerre érzi magát teljesen kicsavart rongynak és tökéletesen inkompetens szülőnek.

  És közben a közvélemény elvárja tőle, hogy kipihent és sugárzóan boldog legyen, mert semmi dolga, csak hogy otthon babázzon. És ezt akarta, ezért esett teherbe, akkor minek rinyál, ugye? :( Pedig egész nap csörgőt rázni a gyereknek tényleg uncsi.

  Nyilván nem lehet egy díványos cikkbe mindent belezsúfolni, és nyilván ez a cikk maguknak az újdonsült anyáknak szól, nem a környezetüknek. De nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kezdő anyának a lehető legtöbb biztatásra és bátorításra van szüksége, hogy kompetens anyának érezze magát. Meg kell tanulnia nemet mondani a kéretlen tanácsokra, elhinnie, hogy az ő gyerekét ő ismerti legjobban, nem az ötgyerekes szomszédasszony - és igen: nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az anyaság sok stresszel jár, nem csak habos-babos rózsaszín cukiság az egész. Nem kell hinni a magazinoknak, sem a barinők cuki babafotóinak: a csecsemő kakis, pisis, ordít, nem alszik és kiköpi a brokkolit. A más gyereke is, legfeljebb az anyja nem vallja be. :D

 • 2016.08.13 09:13:42CSM csizo

  Utólag olvasva, nem is fejtettem ki érthetően talán, de annyira nem is fontos.Általában írtam a stresszről, nem csak az anyaságga kapcsolatban. A kihangsúlyozást is általában értettem.
  0-130 éves korig különböző élethelyzetekben mindig van valamilyen stressz.
  És akkor? Az emberek kezelik saját gondolataik szerint.
  A pszichológus (pl. mikor olvasta az előző hozzászólást, de oda se figyel, csak a saját elképzelését nyomja tovább), életmód tanácsadó, szem fejl.tréner, kineziológus, és a többiek, akik egy csoportot alkotnak: lehúzzák az embereket pénzzel, egy olyan tudományosnak gondolt szakmával, amivel ők sincsenek tisztában.
  Ez ennek a beismerése az EGO-n egy cikkből:
  ".. de sokat merítünk a népszerűvé váló tudományos elképzeléseiből, pontosabban azoknak a sokszor leegyszerűsített formáiból is." (ez egyszerű emberekre vonatkozik, mint én)

  "A leegyszerűsítés azonban sokszor torzít, ráadásul a tudomány fejlődésével gyakran be is bizonyosodik, hogy az egykor igaznak hitt elméletek részben vagy egészben, de hamisak. Éppen ezért a közgondolkodásban számos pszichológiai tévhit él.."
  Szóval ráadásul.. Részemről leegyszerűsítve a dolog természetesen.
  Ez a csoport (pszichológus,tanácsadó,fejlesztő,stb), hasonló, mint a meteorólógus, csak időben visszafelé hat (mint a moksacsepp).
  Már elmúlt eseményekkel kapcsolatban jósolgat, magyaráz meg, bele, amit akar.

 • 2016.08.13 10:47:41Krumpli Bogart

  Az egyik legfőbb probléma, hogy a többgenerációs nagycsalád modellje eltűnt, a kezdő anya otthon van egyedül egész nap a gyerekkel és a háztartás megnövekedett gondjaival. Ezen csak ront, ha felugranak a gyermektelen barátnők egy kis csevegésre, mint régen.
  Sok esetben segít valaki és vigyáz a gyerekre, amíg az anya ellátja a házimunkát (ahelyett, hogy inkább a házimunkában segítene).

  A cikkből kimaradt, hogy az anyaság nem csak kezdetben stresszes, hanem maga a stresszes létforma. Én most 22 éves gyerekeimmel a jogosítvány megszerzése óta az autóvezetésen aggódom. Mindig arra gondolok, hogy a nagymamámnak milyen érzés volt, amkor apámat kikísérte a vonathoz, amivel a frontra ment. (Egy hét alatt megőszült.)

  Ha újrakezdhetném az életemet, nem vállalnék gyereket (ikreim vannak, nem is vállaltam többet), pedig imádom őket.
  Lehet fikázni. Nem érdekel.

 • 2016.08.13 11:28:46Anti_FIDIÓTA_troll_patrol

  Tételezzük fel, hogy gigászit ugrik az emberi evolúció, és az embergyereket többé nem kell pelenkázni, szoptatni, babusgatni, gondoskodni róla stb. teszem azt, 1 év alatt értelmes emberi lény válik belőle, aki képes önmagáról gondoskodni. Vajon így hányan vállalnának gyereket?! Mert most nekem úgy tűnik, hogy sokan erre alapozzák az egész életüket: "gyereket nevelek" amivel letudhatnak 18 évnyi "programot."

 • 2016.08.13 11:34:15Anti_FIDIÓTA_troll_patrol

  @Krumpli Bogart nem vagy egyedül
  Guglizd meg angolul, hogy "I regret having children" avagy megbántam a gyerekvállalást, milliónyi anonim önvallomást fogsz találni, csak ez a téma ugyebár még mindig tabu!

 • 2016.08.13 12:55:20Lady Scarlett

  Jól elcsépelt szó lett ez a stressz is. Már mindenhonnan ez folyik...
  Egy állatkertbe ne menj a gyerekkel, mert na ott, ott aztán van stressz míg bejutsz, és körbemész.
  Jobb ha otthon maradsz.

  Az egész csak viszonyítás kérdése. Mellesleg ameddig nem volt gyerek, addig is töményen nyomta minden média, hogy te (mármint én) most stresszt élsz át, már csak azért is, mert nem találsz parkolót.

  Hagyjuk már ezt a baromságot. Nekem már attól megugrik a stressz szintem, hogy meghallom ezt a szót.

 • 2016.08.13 12:57:51Lady Scarlett

  Bogart: Ha én újrakezdhetném az életemet sokkal hamarabb és több
  gyereket vállalnék mint most.

 • 2016.08.13 13:37:36Franquette

  A cikk címében az a kérdés, hogy miért nem szólt senki, hogy szopás.
  Azért, mert szopjál te is, ha már ők szoptak. Nehogy kimaradj, és jobb legyen az életed!

 • 2016.08.13 15:42:24Nilattak

  TAlán ha segített volna a környezetében lévő gyerekes anyukáknak akkor nem érte volna meglepetés. Az élet önmagában stresszes- legyen az munka vagy család persze ha az adott helyzetet stressznek éljük meg és nem elvégzendő feladatnak. Sajnálok minden nőt akinek az anyaság stressz, depi, bezártság, stb

 • 2016.08.13 17:22:55Papucsban a Teraszon

  Tényleg szívás, ez nem kérdés, de talán kevésbé, ha nem 30 évesen kialakult életvitelt felborítva csinálod, hanem mondjuk az egyetem alatt jön az első, és a nagyszülők elvégzik a meló nagy részét helyetted.

 • 2016.08.13 23:15:33Zweig

  Persze, hogy stresszes, mint minden más az életben. Én éppen otthon vagyok az 5 hónapos fiammal és az összes stressz ellenére nagyon élvezem. Nem találom unalmasnak, de biztos embere válogatja. Csak azért mert van egy gyerekem, még nem kell a négy falat bámulnom. Igenis egy csomó mindent lehet csinálni egy kisbabával, csak akarat és szervezés kérdése.

 • 2016.08.14 09:54:21Nicole Name

  @CSM csizo, borzalmasan nagy butaságokat írsz, láthatóan fogalmad sincs a pszichológus szakma működéséről. Ez még önmagában nem is lenne baj, csak legalább tedd meg, hogy nem borítod ide mindenki elé, mert az ilyen megmondóemberek miatt nem jutnak el sokan a segítségkérésig.
  Egy ilyen cikket olvashat akár olyan, akinek szülés utáni depressziója van. Persze, szerinted a stresszt "az ember kezeli saját gondolatai szerint", de ha ő nem tudja?
  Nagyon divatos lett ész (és gyakran agy) nélkül kommentelni gyorsan valamit, aztán hátradőlni, hogy huhh, most aztán jól megmondtam a véleményem, mindenki látja, milyen kemény vagyok is én, mert én aztán magam kezelem a stresszt - és megvan a napi önigazolás. Inkább gondolkodj helyette.

 • 2016.08.14 18:06:28Figyel Castro

  @Papucsban ...: az egyetemisták szülei még simán dolgoznak, a nagszüleik meg vagy élnek vagy nem...

 • 2016.08.14 18:09:06Figyel Castro

  Nekem a nődokim azt mondta a nyolcadik hónapban, készüljek fel, mert életem utolsó gondtalan hónapja következik, ha megszületik a gyerek, onnantól folyamatos döntéshozatal következik. Igaza volt. De a babakor semmi ahhoz képest, ami utána jön.

 • 2016.08.15 09:07:23oncogito

  Kedves hölgytársaim!
  Anyák napján is meséljétek majd egy a gyerekeknek, hogy milyen unalmas, milyen fárasztó, milyen terhes dolog is anyának lenni.
  És sajnáljátok az anyukáitokat, nagymamáitokat is egyuttal.
  Tényleg nem minden nőnek való az anyaság hivatása. Mert a hivatás nem népünnepély, nem szórakozás, nem flancolás, hanem munka.
  Mint ahogy a szeretet sem más, mint aktív munka.
  Fogalmatok nincs a szeretetről, hogy akkor tényleg öröm a munka és energiát ad unalom helyett.
  Szánni tudlak benneteket -- nem szeretnék a környezetetekben élni!

 • 2016.08.15 11:21:09István Magyari

  "Ha újrakezdhetném az életemet, nem vállalnék gyereket."
  Na de ki nem sz..ja le?!

 • 2016.08.15 11:46:06némafilm

  utálom az anyák napját; a gyerek látja, hogy kva nehéz a nevelése (házimunkát csak annyit végzek, hogy ne zabáljon fel a mocsok, helyette olvasok, fetrengek, netezek); anyámatnagyimat sajnálom, mivel x számú gyerekkel, ragyogó lakásban, nyolcfogásos ebédekkel "neveltek" gyereket - nyaralás, pihenés nem volt, érdemi nevelés sem, mert a szilvásgombóc meg a sikálás elvette az időt, nagggggy boldogságban éltek, ja.

  amúgy összességében nem bántam meg, viszonylag hamar, másfél év alatt rájöttem, hogy lehet ezt a szentanyaság-dolgot másképp is művelni, gyerek növekszik, eredményes, kreatív, nem szenved majomfüggésben, nem nyavalygós stb. viszont még így is melós. képzelem milyen lehet azoknak, kik efféle szószerkezeteket használnak: "anyaság hivatása"...

 • 2016.08.15 11:46:26némafilm

  utálom az anyák napját; a gyerek látja, hogy kva nehéz a nevelése (házimunkát csak annyit végzek, hogy ne zabáljon fel a mocsok, helyette olvasok, fetrengek, netezek); anyámatnagyimat sajnálom, mivel x számú gyerekkel, ragyogó lakásban, nyolcfogásos ebédekkel "neveltek" gyereket - nyaralás, pihenés nem volt, érdemi nevelés sem, mert a szilvásgombóc meg a sikálás elvette az időt, nagggggy boldogságban éltek, ja.

  amúgy összességében nem bántam meg, viszonylag hamar, másfél év alatt rájöttem, hogy lehet ezt a szentanyaság-dolgot másképp is művelni, gyerek növekszik, eredményes, kreatív, nem szenved majomfüggésben, nem nyavalygós stb. viszont még így is melós. képzelem milyen lehet azoknak, kik efféle szószerkezeteket használnak: "anyaság hivatása"...

 • 2016.08.15 13:20:08Mj

  Nahát, stresszes az anyaság?:D Az egész élet az, de ha fejben tudjuk vagy megtanuljuk kezelni, ez adja meg a sava-borsát az egésznek.;-)
  Amúgy nagy mákom van a 3 hónapos kislányommal, szóval sokkal rosszabbra számítottam. (Természetesen a 4 nagyobb tesóm gyerekeit látva tudom, hogy ez egyre nehezebb lesz, főleg, ha még szeretnék 2-3 kistesót.) Persze, az első pár hétben én sem tudtam, hogy mit csináljak itthon, annyit aludt, de ahogy elkezdett nyitni a világ felé, úgy lehetett már egyre több és több dolgot csinálni vele - és sok mindent mellette is lehet -, szóval azért nem muszáj végigunatkozni a csecsemőkort. Én nem cserélném el senkire, és nem bántam meg semmit szerencsére.:) (Sajnálom azokat, akik utólag nem vállalnák a gyereküket/gyerekeiket, vajon mit szólnának a gyerekek, ha megtudnák?:( Apám pl. két nővéremet nevelte egyedül szükséglakásban meg koleszban úgy, hogy a kisebbnek még szopnia kellett volna, de nem bánta meg, hogy fölnevelte őket, szóval elég változatos lehet, hogy kinél hol a határ ebben a kérdésben.)

 • 2016.08.15 13:44:50Figyel Castro

  Az anyák napja a világ legnagyobb fassága, személy szerint betiltanám, komolyan. Bleee. És itt még nemis csinálnak belőle faxnit, az oviban, max 1 rajz vagy valami barkács.

 • 2016.08.15 14:22:13MR3 Béla

  Krumpli Bogart
  "Egy hét alatt megőszült."

  Nem lehet egy hét alatt megőszülni.
  A már kinőtt haj ugyanis halott anyag (szaru), nincs, ami kivonja belőle a festékanyagot.

 • 2016.08.15 14:24:07MR3 Béla

  Nicole Name:
  A pszichológus "szakma" pont ugyanannyira tudományos, mint az asztrológia meg a homeopátia.

 • 2016.08.15 14:24:19MR3 Béla

  Nicole Name:
  A pszichológus "szakma" pont ugyanannyira tudományos, mint az asztrológia meg a homeopátia.

 • 2016.08.15 16:32:34Lady Scarlett

  MR3 Béla: Ha pszichológus szakmai nem lenne akkor még mindig máglyán égetnék meg azokat akik nem úgy viselkednek mint az átlag és rájuk sütnék a boszorkányság bűnét.
  Elhiszem, hogy sokak szerint hülyeség az agyi folyamatokat és a viselkedésmintázatokat vizsgálni. Leginkább a szociopaták és nárcisztikus tévedhetetlen istenkomplexusos gyökerek vélekednek így. De azért rohadtul zabálják ők is a Hannibal sorozatot, meg a többi elmebeteg, pszichopata gyilkosról szóló (Gyilkos elmék és spinoffjai, CSI sorozatok és spinoffjai és a többi) sorozatokat és a bennük elhangzottaktól önjelölt doktor doktorovics mindegyik.
  Ha a pszichológia kuruzslás volna akkor nem működne az egyik legrégebb óta vizsgált jelenség amit az orvosok sohasem értettek és most sem értenek, aminek a neve: placebo-hatás!
  Mond valamit az neked, hogy mentálisan felkészült, vagy hogy ott van fejben?! A sportban manapság divatosak ezek a kifejezések. Szerinted egyik másik sportoló, hogyan készül? Elhiheted, hogy sportpszichológusok is foglalkoznak a sportolókkal, ez most aktuális ha már olimpiát nézünk naponta 24 órában. Ott van Cseh Laci. Egy megalázó 7. hely után mégis képes volt ezüst érmet nyerni. Verrasztó Dávid inkább hazament, nem csinálta végig.
  A pszichológia ha nem is orvosi tudomány, de semmiképpen sem kuruzslás és nincs egy szinten az asztrológiával, sem a homeopátiával!

 • 2016.08.15 16:43:50MR3 Béla

  Lady Scarlett:
  Nem kéne ekkora baromságokat mondani.
  A máglyán égetést már vagy 500 éve beszüntették, a pszichológia nevű áltudomány meg alig 100 éve indult.

  Az agyi folyamatokat vizsgáló tudományágat pszichiÁTRIÁnak nevezik.
  Nem véletlen hogy ezt orvostudományi egyetemen, orvosoknak tanítják, a pszichológiát meg bölcsészkaron.
  A különbség kb. annyi, mint az asztronómia meg az asztrológia között.

  "Ott van Cseh Laci. Egy megalázó 7. hely után mégis képes volt ezüst érmet nyerni."
  Nem, képes volt elbaszni az aranyat 200-on, és 100-on is. Kurvára ott volt fejben. Pedig volt mellettük pszichológus. Ennyit is ért.
  A vízilabdázók esetében Csernus szintén. Olyanokat vertek, mint Kína, akik kb. olyanok vízilabdában, mint úszásban a Szahara térsége.

  A pszichológia bizony ugyanolyan áltudomány, mint az asztrológia meg a homeopátia.

 • 2016.08.15 20:43:21Felicitasz

  Krumpli Bogart, teljesen rendben van ez így.
  "Ha újra leélhetné az életét, és megint eldönthetné, hogy vállal-e gyermeket, végigcsinálná ugyanezt még egyszer?" - szólt a kérdés egy utóbb elhíresült közvéleménykutatásban, amelyet 1975-ben Ann Landers, egy újság levelezőrovatának vezetője kezdeményezett. A szerkesztőségbe több mint tízezer levél érkezett, és a válaszadók 70%-a azt írta, hogy nem vállalna gyermeket, ha még egyszer kezdhetné."
  [link]
  Fikázásról szó sincs.

 • 2016.08.15 21:53:44R2D2 & C3PO

  A'szem Franquette-nek igaza van.

  Persze anyám érthető, h nem szólt...
  Plusz volt, aki mondta mennyire szar az eleje, hogy 10-12 év után lesz elviselhető, de egy hülye picsától nem annyira hihető. ;)

 • 2016.08.17 10:45:39sdani

  "Miért nem szólt senki, mekkora stressz anyává válni?!"
  Mert akinek egy csepp esze van, az rájön magától is.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta