SZÜLŐSÉG

Kérem, ne fogdossa a hasamat, se a gyerekemet!

2016. augusztus 3., szerda 10:16

Ha az ember teherbe esik, felkészülhet rá, hogy mostantól egy jó darabig látványosság lesz belőle: a járókelők már a nagy pocakot is megbámulják, a kiscsecsemőt pedig még inkább. Vagy hogy Palya Beát idézzük: „megnövesztem a hasamat, baba lesz benne, kicsi gyermek, hej, az utcán szépen néznek”. A nézés persze egy dolog, van, akit zavar és van, akinek kifejezetten jól esik.

Nehezebb kérdés a taperolás – a pocak növekedésével ugyanis egy idő után rokonok és vadidegenek egyaránt szeretnék azt fogdosni, később pedig a kisbaba kis lábacskáit vagy fejecskéjét simizni.

Ez mind teljesen érthető, hiszen a terhespocak valóban érdekes képződmény, pláne, ha pont mozog is benne valami, és mi lenne cukibb és simogatnivalóbb egy újszülöttnél? Sajnos az anyák jelentős részét mindez általában zavarja. Ha zavar minket, lehet szólni, de akkor meg igen könnyen megkapjuk, hogy mi vagyunk a mogorvák és udvariatlanok – hiszen a simogató csak jót akart és kedves akart lenni, mit kell ezen hisztizni?

Mivel a pocaknövesztés és -fogdosás jellemzően női sport, férfi olvasóink úgy képzeljék el, hogy milyen érzés lenne, ha gömbölyödő sörhasukat mostantól naponta 7-10 alkalommal kérdezés nélkül elkezdené tapogatni a haverjuk, a munkatársuk, az idős szomszéd bácsi, és az árufeltöltő srác a boltban. Majd miután ráhelyezte a kezét, önnel szemben állva 30-45 mácorpercig áhítatosan néz. Bizarr na. Nekünk is az.

Csak óvatosan a pocaktapival!

A várandósságtól önmagában az adott nő teste még nem válik köztulajdonná, ugyanúgy az ő teste, mint ahogy addig volt. Azaz nem ugyanúgy, hiszen pár hónapra épp kisajátította magának egy kis növekvő élőlény, vagyis most ketten osztoznak rajta. Sajnos az a rossz hírünk van, hogy ettől még ugyanúgy illetlen, indiszkrét dolog fogdosni, mint kisbaba nélkül. Vagyis mielőtt tapogatni kezdünk egy gyönyörű kis pocakot, gondoljuk át, hogy úgy egyébként, amikor nem terhes, szoktuk tapogatni és simogatni ezt a nőt, és ő bele szokott-e egyezni?

shutterstock 272575028

Ha igen – mert a férje, a közeli családtagjai, barátai vagyunk – akkor valószínűleg most is szabad. Ha nem – mert a szomszéd néni, az ügyfél, a bolti eladó vagy a random járókelő vagyunk – akkor valószínűleg most sem lenne ildomos. Természetesen nem minden kismama ilyen mufurc, és van, aki lazán megengedi a pocaksimit, de ekkor is nagyon fontos, hogy kérdezzük meg előtte! Annál kellemetlenebb nincs, mint amikor előzetes figyelmeztetés nélkül fogdosni kezdik az embert.

Legyünk türelmesek, de határozottak

Várandós nőként érdemes felkészülni az ilyen helyzetekre, hogy ne érjen váratlanul, hiszen elég valószínű, hogy párszor meg fog velünk történni. Bár kellemetlen helyzetek is adódhatnak, tartsuk észben, hogy a simogatók tényleg nem akarnak rosszat, és általában ugyanezek a jószándékú népek azok, akik adott esetben előre engednek a sorban vagy átadják a helyüket a villamoson. Ettől még természetesen jogunk van meghatározni, ki érhet hozzánk és ki nem. Ha olyasvalaki készül tapizni, akiről úgy gondoljuk, hogy mi nem szeretnénk, nyugodtan szóljunk neki – de első körben szóljunk kedvesen és udvariasan. Egyszerűen kérjük meg kedvesen, hogy ne tegye, mert nem szeretnénk. A legtöbb kéretlen simogató ezt megérti.

A probléma egyébként világszerte ismert, az interneten hemzsegnek a dühös kismamák vallomásai és kommentjei azzal kapcsolatban, ki, hogyan, mikor fogdosta őket orvul és akaratuk ellenére. Próbáltunk keresni olyan hozzászólást, ahol a kismama pozitívan nyilatkozik a pocaktapiról, esetleg örül neki, kellemesnek, kedvesnek találja, de legjobb szándékunk ellenére sem találtunk egy ilyet sem. Néhányan közömbösek, a legtöbben utálják. Nem véletlen, hogy számtalan fazonban és stílusban rendelhető a netről a „Hands off the bump!” (el a kezekkel a pocaktól) feliratú kismamapóló.

Fogdossák a babámat!

A kisbaba megszületése után csak fokozódik a helyzet: mintha mindenki be akarna lesni a babakocsiba vagy a hordozókendő alá, és gyönyörködni egy picit a kis jövevényben. Ezek az emberek általában kedvesek és gratulálnak, és még az is lehet, hogy magányos idősek esetében épp ez a kis babanézegetés aranyozta be a napjukat. Nehezebb elfogadni a következő fokozatot, amikor a babát meg is akarják simogatni, esetleg mire észbe kaptunk volna, már meg is tették. Ha szerencsénk van, akkor csak a kis lábacskáit fogdosták meg, ha nincs, akkor a kezét, amit mindjárt a szájába vesz.

Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a fogdosáspártiak szerint nem szabad a bébit karanténba zárni, a szoptatott csecsemőt amúgy is védi az anya immunrendszere, később meg a sajátja is, egy kis fogdosástól nem lesz semmi baja. Amíg nem az influenzajárvány kellős közepén a tömött buszon történik mindez, addig valószínűleg van is benne igazság, viszonylag kicsi az esélye, hogy egy egyébként egészséges ember egy simogatással megbetegítsen egy egyébként egészséges csecsemőt. De nem nulla, és ha az adott csecsemő anyukája ebben a tekintetben óvatos szeretne lenni, akkor ezt kívülállóként tiszteletben kell tartanunk.

Egy baba betegsége az egész család életét felboríthatja: ami kívülállóként „csak egy kis náthának” tűnik, az valójában nekünk minimum éjszakákon át tartó orrporszívózást jelent, miközben le kell fognunk a visító gyereket, rosszabb esetben gyógyszereket kell belejuttatnunk akarata ellenére, miközben halálra aggódjuk magunkat, hiszen még olyan pici, még rosszabb esetben elkapják a nagyobbak is és nem tudnak iskolába-oviba menni, és kész is a hetekig tartó nyűgösség-armageddon.

Beszéljük meg!

A babának, illetve az érdekeit jelenleg képviselő anyának joga van eldönteni, hogy elfogadnak-e érintéseket, illetve kitől, mikor, milyet, vagy sem. Ezért ha épp megőrülünk a vágytól, hogy megsimogassunk egy csecsemőt, akkor az első lépés, hogy odafordulunk az anyukájához és megkérdezzük, megengedi-e, hogy megsimogassuk. Ha igen, szuper. Ha igen, de csak a lábát, akkor érjük be a lábbal. Ha nem, azon sem kell megsértődni, próbáljuk egy kicsit más szemszögből nézni a dolgokat: velünk is előfordul, hogy épp nem vágyunk simogatásra, vagy, hogy nem szeretjük idegenek érintését.

Újdonsült anyukaként pedig érdemes felkészülni ezekre a helyzetekre és átgondolni, nekünk mi fér bele és mi nem, és azt is, mit fogunk mondani. Máskülönben könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy csak hebegni tudunk, vagy épp reflexből elküldjük a szomszédnénit a jó édes anyjába. ezek helyett mondjuk meg udvariasan, hogy kérjük, ne simogassa meg a babát, mert a./ mi nem szeretjük, b./ ő nem szereti. Hozzátehetjük, hogy „kézmosás nélkül”, ami a legtöbb járókelő számára érthető érvnek hangzik, és igen kevesen szaladgálnak az utcán frissen mosott kézzel, így a tapizók nagy részét ki is szűrtük.

Bár mi inkább a párbeszédben hiszünk, a neten természetesen lehet rendelni babakocsira akasztható „ Ne fogdosd a babát”-táblákat, különféle viccesebb vagy lényegretörőbb szövegekkel. Sajnos, ezek angol nyelvűek, magyar nyelvűt nem találtunk, de ha épp ilyesmire vágyunk, igen könnyen készíthetünk magunknak házilag is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.03 10:51:18aananda

  Én - mint férfi - az ellenkezőjét tapasztalom. A várandós nők megállás nélkül mondják a környezetükben mindenkinek, hogy: Gyere fogd meg! Most fogd meg! Most rúg! Na, gyere már! Ne félj! És Te megfogtad már? Gyere fogd meg Te is!

  Szóval ha akarja, ha nem, muszáj megfognia, ha nem akarja, hogy megbélyegezzék azzal, hogy fél. Pedig lehet csak szimplán nem akarja/nem kíváncsi/túl intim neki stb.

 • 2016.08.03 11:59:52elemes

  pár hónapja egy kb 8 hónapos terhes kismamának (ismerősömnek) tettem a hasára a kezem, hát teljesen megdermedt szegény, utána meg égtem, tényleg legalább megkérdezhettem volna.

 • 2016.08.03 12:35:11Lady Ann

  Nemrég a postára jött be egy pici babás nő. A gyerek a babakocsiban nézelődik. Jött egy kisebbségi nő a 3 gyerekével, és a legkisebb nekiállt tapizni a babát, belenyúlt szemébe meg szájába. A mama megkérte, hogy ne nyúljon a kicsi arcához, nem volt sok foganatja. Csodálom a nő önuralmát (a helyébe lendületből odébb raktam volna kiscsajt, ha már magyarul nem ért).
  Szóval: a gyereket is meg kell tanítani, hogy ne fogdossa a babát, különösen az arcát/kezét.

 • 2016.08.03 14:12:48Zsidófalvi Zsidó

  Bezzeg a büszke apuka farkát senki sem simogatja, hogy szép munka!

  :-D

 • 2016.08.03 19:46:36BéLóg

  Mintha az emberek nem volnának képesek BESZÉLNI arról, amit éppen akarnak vagy nem akarnak. Mert ehhez tényleg kell két flekk meg ezer karakter hogy elragozzuk.
  Na mindegy.

 • 2016.08.03 19:48:27BéLóg

  Pohár egy vihar vízben, vagy hogyisvanez?

 • 2016.08.03 22:11:26IamTwo

  Hát nem t'om. Én még az ismerőst se tapizom, eszembe se jut. Nemhogy idegent.
  Pláne kérdezés nélkül?! Nem is értem.

 • 2016.08.04 09:02:01gchg

  BéLóg: az a baj, hogy sokan SZÓ NÉLKÜL nyúlnak. Mire megmekkennél, hogy ezt azért mégse kéne, már rég a hasadat vagy a gyerek lábát-fejét-kezét tapizzák. Ezekből az esetekből egyetlenegy volt vicces: amikor szülés után egy héttel a szomszédasszony megsimogatta a hasamat, hogy milyen aranyos kisbaba. Mire közöltem vele, hogy az ott mind az én hasam, amit simogat, a gyerek már nincs benne. Égett, mint a rongy.

  Zsidófalvi Zsidó: azért egy orgazmusra nem kellene annyira büszkének lenned. :p Vagy annyira különleges dolog?

 • 2016.08.04 10:06:10Zsidófalvi Zsidó

  @gschg: Há' most mér'? Én talán nem voltam ott? Sőt! Én végeztem az ágyban a - hogy is mondjam - a munka dandárját! Én is ugyanúgy benne vagyok 50 %-ban a gyerek összehozásában!

  :-D

 • 2016.08.04 10:22:087400ow

  ZsZs Hát azér`, bunkókám!

 • 2016.08.04 10:40:39Banoss Dorina

  El sem tudom képzelni, hogy egy idegen fogdossa a hasamat. Én se szoktam másét. Szülés után majd az intim részeimet fogják?
  A gyerekemet se fogdossa minden idióta. Ha egy barátomnak van pici babája, megkérdezem, hogy hozzáérhetek-e és csak a lábfejét simogatom meg. A kezét már csak azért sem, mert azt beveszi a szájába. Jó, hogy nem egyből a szájukba nyúlkálnak.

 • 2016.08.04 10:56:14Mercel

  Pasiként teljesen egyetértek a cikkben leírtakkal.

  Nemrégen ügyféllel (aki történetesen kismama) voltam és tárgyalás közben az "ellenfél" - egy idősebb hölgy kérdezés nélkül és villámgyorsan nekiállt tapizni a kismama hasát.
  A nő először ledermedt, aztán szó nélkül majdnem felrobbant majd fél percen belül rugalmasan elszakadt és egy kurta köszönéssel lelépett.
  Mondjuk akkor abban a pillanatban úgy éreztem túlreagálja, de tulajdonképpen igaza volt.

  OFF:
  Persze a dologban a terhes nők néha brutálisan kihegyezett érzékenysége is benne van, mert néha az elviselhetetlenség határáig mennek a percenként két véglet között ingázó érzelmeikkel és érzékenységükkel. Aminek nyilván megvannak a biológiai okai is de azért az embernek van időnként egy olyan érzése, hogy a terhes vagyok mindent szabad és ez AZÉRT van zászlót nem kicsit tartják magasra..
  Ráadásul minél kevésbé jól szocializált és okos a hölgyemény annál durvábban jön ez elő.
  Márpedig az emberek kb. 80%-a eleve khm nem túl okos. Lehet számolgatni.:)

 • 2016.08.04 11:00:43Mercel

  @Zsidófalvi Zsidó

  Ne keverd össze a teljesítményt az ok - okozattal.
  Bármelyik fogalmatlan pasi képes beleélvezni egy nőbe aki esetleg ettől terhes lesz. Nem dicsőség. Max a szerencsés géneknek köszönhető egy egészséges, testileg és lelkileg is okés baba.

  amúgy gratulálok a nickedhez..

 • 2016.08.04 12:04:25Emanuel Goldstein

  Viszont a terhesség se dicsőség, majdnem bármelyik nő képes rá.

 • 2016.08.04 13:10:48Tyto Alba

  "Mert ehhez tényleg kell két flekk meg ezer karakter hogy elragozzuk." Kábé. Ennyi túlérzékeny anyukát... nehogy már rámosolyogjon valaki, mert az meg szexuális zaklatás lesz.

 • 2016.08.04 13:56:19Kitalátor (másként) gondolkodó

  Szerintem én, mint kismamafil, kárpótlást fogok követelni!

 • 2016.08.04 20:05:41Lady Scarlett

  Nem értem a dolgot. Az én hasamat senki nem akarta megtapizni, aminek őszintén örültem. Nem kértem senkitől se, hogy tapizzon. A szülés után a gyereket se akarták megfogdosni, csak megnézegették mosolyogva, főleg idősebb asszonyok. Azt lehet. Kérdezés nélkül is. Mosolyogva csodálni, bármikor.

 • 2016.08.06 17:47:48BéLóg

  @gchg: Azt hiszem ezekből jóval kevesebb van. Mondjuk úgy, "baleset", amire tényleg nehéz felkészülni. Olyankor ERŐTELJESEN kell reagálni, szerintem.
  Láttam egy jó videót valamikor erről a neten, talán meg lehet találni. (Az anyuka mindenkit visszatapizott...)
  Amiről én írtam, az az önmagunk kifejezése és a saját lényünk mások felé való kommunikálása, illetve annak hiánya.

 • 2016.08.06 23:18:45blueberries

  "Aminek nyilván megvannak a biológiai okai is de azért az embernek van időnként egy olyan érzése, hogy a terhes vagyok mindent szabad és ez AZÉRT van zászlót nem kicsit tartják magasra..
  Ráadásul minél kevésbé jól szocializált és okos a hölgyemény annál durvábban jön ez elő."
  Hm, kár, hogy ezzel elrontottad az addig tökéletes hozzászólásodat. :)
  ...És előbújt A férfi, aki valójában mindent jobban tud, képes női testben élni, női aggyal gondolkodni... Ejha... :-) Megértésbe csomagolva ellenérzéseit, szerényen megértést vár, egy kis dorgálást férfitársaitól a terhesekre vonatkozóan... :-)

  Kevésbé okos (manipulatív) férfi fórumozó...? Valahol...? :D

 • 2016.08.08 22:07:46standupc

  Apukám gyakran tologatta az unokáját az utcán. Valamiért ő futott bele babakocsiba nyúlkálós öregekbe. De lazán megoldotta, ahogy nyúlt az illető, őt fél métert előre tolta a kocsit. Utánalépett, megint fél méter előre vagy hátra. Némi társastánc után feladták.
  Ő pedig nagyon udvariasan annyit mondott, hogy "Lesz szíves megkérdezni, hogy benyúlhat-e a kocsiba, hogy aztán azt válaszolhassam,hogy nem. Köszönöm a megértését, asszonyom." Majd mosolyogva továbbtolta a kocsit :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta