Ezért ne szedjen terhesen túl sok paracetamolt

A terhesség alatti gyógyszerszedés nehéz kérdés, nagyon kevés ugyanis az egyértelmű válasz. Létezik néhány szer, ami bizonyítottan teljesen biztonságosan szedhető, és néhány másik, ami biztosan növeli egyes fejlődési rendellenességek kockázatát, így nem javasolt. Nagyon sok gyógyszer esetében azonban azt a választ kapjuk, hogy valószínűleg nem okoz gondot, de mivel ez nem száz százalékig biztos, így mindig az adott esetben, egyénileg kell mérlegelni a gyógyszer használatának előnyeit, hátrányait, a várható kockázatot.

Erre jó példa az antidepresszánsok használata, amelyek többsége terhességben inkább kerülendő, ugyanakkor a terhesség alatti súlyos depresszió adott esetben jóval veszélyesebb a magzatra, mint anya gyógyszerszedése lenne (mert mondjuk a kezeletlen depressziós anya nem eszik, nem iszik, nem tudja ellátni magát vagy épp öngyilkosságot kísérel meg). Ebben az esetben akkor jár jobban a baba, ha anya inkább beszedi a gyógyszert.

A láz-és fájdalomcsillapítókat sem jó ötlet összevissza kapkodni várandósan, ugyanakkor a terhesség alatti magas láz szintén árthat a babának – ilyen esetekben a kisebbik rossz a lázcsillapító tabletta.

shutterstock 261399308

Egy új kutatás most épp a paracetamol nevű láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer hátrányaira hívja fel a figyelmet. Eddig ez volt az a szer, amit szabad volt terhesség alatt is szedni – ellentétben a többi, nem szteroid típusú gyulladásgátló (NSAID) láz- és fájdalomcsillapítóval, ez utóbbiakat a harmadik trimeszterben már kerülni kell. A paracetamol mostantól sem kerül tiltólistára, ugyanakkor érdemes tudni, hogy rendszeres vagy túlzott használata az eredmények szerint növelheti az utódnál a figyelemzavar és egyes autizmus-tünetek kockázatát.

Főleg a rendszeres szedés okozott gondot

A kutatás során több mint 2500 anyát és gyereket vizsgáltak. A gyerekeket egyéves és ötéves korukban vizsgálták meg, az anyákat pedig még a terhesség alatt kikérdezték a paracetamol-használatról. Mivel az anyák a pontos dózist a legritkább esetben tudták volna megjelölni, így három válasz közül választhattak: soha nem vettek be paracetamolt terhesen; illetve alkalmanként, vagy rendszeresen szedték azt.

A vizsgált gyerekeknek nagyjából a fele volt valamilyen szinten kitéve paracetamolnak a terhesség első 32 hete során. Azok a gyerekek, akiknek az anyukája rendszeresen szedte a gyógyszert, 30 százalékkal nagyobb eséllyel mutattak az átlagosnál rosszabb figyelmi funkciókat, hiperaktivitást, impulzivitást, sőt fiúk esetében autizmustüneteket.

Romló figyelmi funkciók

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a tünetek a gyerekek esetében nem a konkrét betegséget jelentik. A kutatók ugyanis az egy- és az ötéves gyerekek figyelmi képességeit, impulzivitását és egyéb neuropszichológiai jellemzőit számítógépes tesztekkel mérték. Az eredmények arra utalnak, hogy a paracetamolt rendszeresen szedő anyák gyermekei ezeken a részterületeken adott esetben rosszabbul teljesítettek a számítógépes teszteken – nem pedig azt, hogy diagnosztizált ADHD-sok vagy autisták lettek.

Vagyis a kutatás eredményeit eszerint kell értelmezni: a terhesség alatt rendszeresen szedett paracetamol ronthat a gyereknél bizonyos neuropszichológiai funkciókat, mint például figyelem, a vizuális ingerfeldolgozás képessége, impulzivitás. Ezek azok a funkciók, amelyek ADHD-ban, illetve autizmus spektrum zavarban is elmaradhatnak az átlagtól.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a pontos oksági kapcsolat tisztázása is további kutatásokat igényel. Magyarul: bár vannak tippjeik, hogy a paracetamol hogyan és miként zavarhatja a magzati idegrendszer fejlődését, ezek még további pontosításra szorulnak. Addig is azt javasolják, hogy viselkedjünk úgy, ahogy remélhetőleg eddig is tettük, azaz terhesen ne kapkodjunk ész nélkül gyógyszereket, főleg ne rendszeresen, és mindig kérjük ki orvosunk tanácsát.

Az utóbbi időben egyébként egyre nagyobb figyelmet kapott a kémiai anyagok hatása a magzat fejlődő idegrendszerére. A kutatások alapján felmerül, hogy az idegrendszeri fejlődési zavarok kockázatát (vagyis az ADHD-ét és/vagy az autizmusét) egy csomó olyan szer is növeli, ami a gyógyszereknél kevésbé ellenőrizhető módon és dózisban jut el a magzathoz. Ilyenek a számos kozmetikumban megtalálható ftalátok, egyes rovarirtószerek, illetve a hőálló műanyaggyártás során használt polibromid-éterek (BPDE).

Oszd meg másokkal is!
Mustra