A kerekesszékes avatár jó, csak legyenek szuperképességei

Xbox avatárt készíteni jó móka, még kesztyűt és fülbevalót is egy csomó opció közül lehet választani. A lehetőségek a nyári frissítéssel még tovább bővülnek, méghozzá kerekesszékes figurát is lehet majd választani – írja a GameStar magazin.

Néhány kerekesszékes játékos petíciót fontolgatott, hogy nekik is lehetőségük legyen a saját képükre alakítani az avatárjukat, de a készítők megnyugtatták őket, hogy semmi szükség rá, mert már dolgoznak az ügyön. Sőt, még egy kis előzetest is mutattak, és hát lássuk be, elég menő lesz az új opció.

Eddig a hír, csakhogy minket az is érdekel, hogy mit szólnak hozzá az érintettek, mivel a nagyobb játékkészítők sorra jönnek ki a maguk verziójával. Láttunk már kerekesszékes LEGO figurát, babát, sőt, Playmobilt is, de azt még sosem tudhattuk meg, hogy játszik-e ezekkel egy mozgáskorlátozott (vagy ép) gyerek, vagy inkább mást választ, és ez csak egy gesztus a játékgyáraktól az esélyegyenlőség jegyében.

Úgyhogy megkérdeztünk egy kerekesszékes anyukát, akinek kiskamasz fia is kerekesszékkel közlekedik, hogy mi a véleményük ezekről a fejlesztésekről.

Mónika szerint kimondottan pozitív dolog, hogy léteznek már ilyen játékok, mivel a gyereket már kicsi korától így, a saját helyzetének az elfogadására kell nevelni.

Ami náluk elég jól sikerült, pár hónappal ezelőtt az iskolában (integrált osztályban), környezetismeret órán volt egy fejezet, ami a fogyatékkal élőkről szólt, és az volt a címe, hogy „Akik különböznek tőlünk”. A fia, Soma pedig azon poénkodott, hogy ezt ő nem érti, miben különböznek ezek tőle? – mesélte Mónika.

Somának egyébként szokott is vásárolni az édesanyja a kerekesszékes játékfigurákból, és a gyerek játszik is velük, miért ne játszana?

Az avatar is jó ötlet Mónika szerint, bár nincs róla meggyőződve, hogy a fia ezt választaná, ha már egyszer korlátok nélkül alkothat magának egy saját digitális kivetülést. Lehet, hogy inkább olyat csinálna, ami falat tud mászni, vagy hasonló, de persze nincs kizárva, hogy a kerekesszékes verziót használná a gyerek, majd meglátják.

Mónika szerint egyébként az is teljesen rendben van, és egyáltalán nem sértő, ha bárki más, pusztán szolidaritásból kerekesszékes avatárt készít magának. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek