Cirkuszjegy a kitűnőknek? Nagy tréfa, köszi!

Cirkuszjegyet kaptak ajándékba az állami általános iskolákba járó kitűnő tanulók, országszerte 112 ezren. Önök el tudják képzelni azt, a fővárostól 250 kilométerre élő, mondjuk Vas megyei szülőt, aki ezt valódi elismerésként tudja értékelni? Hát mi sem.

Kevés olyan univerzális ajándék van, aminek a világon mindenki örül, de jó, szűkítsük a kört: jelen esetben elég lenne az is, ha az ország minden kitűnő tanulójának őszinte lenne rá a mosolya. A KLIK úgy gondolta, hogy egy belépő a Fővárosi Nagycirkuszba éppen ilyen jutalom lesz: a színötös bizonyítvány mellé minden állami iskolába járó gyereknek adtak egy cirkuszjegyet is, amit a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ajánlott fel. 

Tavaly még csak a fővárosi gyerekek kapták meg ezt az ajándékot, idén viszont már az országban mindenki. Elsőre szuper ötlet, cirkuszba menni minden gyerek szeret. De ha jobban megnézzük, a gyakorlatban inkább a gyerekek képen röhögése.

IMG 7890

Játsszunk el a gondolattal: a gyerek, valahol Baranya megyében, hazamegy a kitűnő bizonyítványával, és boldogan meglobogtatja a szülei orra előtt a jutalom cirkuszi belépőt, majd olyan fejjel, mint a Csizmás Kandúr a Shrekből, reménykedve megkérdezi: ugye elmegyünk?

Apunak meg lefut a matek a fejében: a gyerek vonatjegye oda-vissza négyezer, mivel spórolnak, és nem IC-vel mennek. Ha klímás vonatot akarnának a nyári hőségben, drágább lenne, de ne legyünk telhetetlenek. A kísérő felnőtt – mondjuk, csak anyu megy vele – nyolcezerért utazik. Plusz kettejüknek a fővárosi tömegközlekedés, plusz meg kell venni a cirkuszbelépőt anyunak, aki persze kint dohányozva is eltölthetné azt a másfél órát, de hát egyedül ugye nem élmény az élmény, szóval bemegy ő is a gyerekkel, számoljunk rá háromezret. A tesó nem jön, valamiből ki kell fizetni a tábort is. 

Végül ott tartanak, hogy 15-20 ezer forintba kerül a családnak az „ajándék”. A hülyének is megéri. Csakhogy a jegyre még az is rá van írva, hogy "szabad helyek függvényében", szóval előfordulhat, hogy épp telt ház van, a kitűnő tanuló gyerek meg, fél napi utazás után, hoppon marad a jutalomjegyével. 

A pécsi Erzsébetnek ugyan mind a két gyereke kitűnő lett, de mivel a fia magatartása „csak” jó lett (ami egyébként nem számít érdemjegynek), csak a lánya kapott cirkuszjegyet. A fenti fejszámolás bennük is rögtön lefutott, amikor a kislány megmutatta az ajándékot, bár ők kocsival mentek volna, és úgy valamivel olcsóbb, de hát a távolság miatt szerintük ez egy vicc. Habár anyagi gondjaik különösebben nincsenek, az ajándékra csak nevettek egyet: egyszerűen nem éri meg foglalkozni vele. Ha beleszámolják az időt és a költségeket, ott tartanak, hogy ennyiért már inkább maguk választanak valami jó családi programot, amit mindenki élvez.

Szerencsére a kislány nem szomorkodott, Erzsébet szerint azért, mert az ő gyerekei többnyire meg szokták kapni, amire vágynak. De belegondolt, hogy milyen rossz érzés lehet ez egy olyan gyereknek, aki a belépőt tényleg jutalomnak tekinti, hát, nem szívesen lenne a szülők helyében.

A cirkuszjegyet átadó osztályfőnök is érezte egyébként a helyzet visszásságát, kissé elhúzta a száját, és „tessék, itt egy csodálatos cirkuszi belépő” szöveggel adta át az ajándékot – mesélte Erzsébet.

Természetesen megkérdeztük a KLIK-et is, hogy mi a véleményük a dologról, és azt válaszolták, hogy ők csak a kitűnők számát adták, és a jegyeket segítettek eljuttatni az iskoláknak.

"A kitűnő tanulóknak szóló ajándék cirkuszjegyeket a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ajánlotta fel, amelyek felhasználása a MACIVA szervezésében és finanszírozásában valósul meg.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központot azzal kereste meg a MACIVA Kft, hogy segítsen a kitűnő tanulók számának megyénkénti meghatározásában, illetve segítsen a jegyek kiosztásában. Az  egyénileg vagy csoportosan is felhasználható ajándékjegyek eljuttatásában a KLIK országos szervezete, mint minden felajánlás megvalósításában, hatékony segítséget tudott nyújtani. Az állami Intézményfenntartó próbál segíteni abban, hogy mindenki tudjon élni a lehetőséggel. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ saját részéről a kiváló tanulók eredményét a szokásos könyvjutalmakkal honorálta, a tankerületek számára az ehhez szükséges forrásokat biztosította."

 A KLIK weblapján található hír szerint egyébként Fekete Péter, a MACIVA ügyvezetője, és egyben a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos felkérésében kiemelte, hogy a megújuló cirkuszművészet több szálon is kapcsolódni kíván a közoktatási, köznevelési feladatellátáshoz. 

„Nemzeti előadó-művészeti intézményünk kiemelt céljának tartja, hogy hazánk oktatási és nevelési intézményeinek munkáját támogassa, segítse. Hisszük, hogy a jövő generációjának helyes, hatékony felnevelése közös felelősségünk” – tette hozzá köszönőlevelében a cirkuszigazgató.
 

A MACIVA segítségével, több mint 112000 jegy kerül kiosztásra az ország közel 2000 általános iskolájában.” – áll a KLIK hírében.

Ebből vajon hányat fognak idén valóban beváltani? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra