Állami pénzből kertészkedhetnek és tologathatnak aktákat a diákok nyáron

A nyári diákmunka nagyon sok szempontból hasznos intézménye a civilizációnak, az érettségi felé közeledő diákok kapcsolatokat építhetnek, megtapasztalhatják a munka világát, hogy milyen problémákkal és feladatokkal jár egy-egy munkakör, és nem utolsó sorban kereshetnek pénzt, amiből aztán prímán el lehet menni nyaralni, meg szórakozni. A vágyott függetlenség érzése tovább növelhető azzal, ha az ember a saját pénzét költi hülyeségekre, és nem a szüleiét.

shutterstock 111970694
Shutterstock

Természetesen a fenti helyzet szinte csak álomvilágokban létezik, a jellemzőbb az, hogy a diákmunka kimerül olyan feladatok elvégzésében, amit egy közepesen képzett robot, de bizonyos esetekben akár egy oszlop is el tud látni - lásd szórólaposztás. Ráadásul ott, ahol még a felnőtteknek sem akad munka, ott a diákoknak aztán már pláne nincs lazázós, lötyögős napi hatórás felnőtteskedés. 

Na, ezen akart változtatni a kormány azzal, hogy államilag támogatott diákmunka programot hirdetett pár éve, pont azzal a céllal, hogy azokban a régiókban segítsék a diákoknak szóló nyári munkahelyek megteremtését, ahol egyébként nincs munka.

Az ötlet nagyon szép, de a két évvel ezelőtti problémákból látszódik, hogy nem véletlenül nem volt korábban ilyen program. A kormány programja keretében különböző önkormányzatokhoz mehetnek el a 16-25 év közötti diákok dolgozni, naponta maximum hat órában, amiért cserébe a minimálbér időarányos részét kapják meg.

Az egyik gond az volt, hogy az egyébként is az egymás ismerőseit helyzetbe hozó gazdasági modell a diákmunkában is érvényesült, vagyis inkább az önkormányzati dolgozók különféle ismerősei kapták meg a pozíciók egy részét, és nem azok a hátrányos helyzetű diákok, akiknek egyébként ezeket szánták.

A másik pedig az, hogy sokan olyan munkákat kaptak, amikhez igazából nem sok szükség lett volna egy olyan programra, ahol az állami támogatás fedezi a bérköltségeket. Ez praktikusan azt jelenti, hogy nem új feladatokat kaptak a diákok az önkormányzatoknál, hanem meglévő feladatokat végeztettek el velük, mint például a kertészkedés, amire egyébként is szükség van, meg hasznos munkatapasztalat, de az ember kicsit mást vár talán, ha azt mondják neki, hogy az államilag támogatott diákmunka-program keretében dolgozott egy önkormányzatnál.

Mindenesetre a kormany.hu azt írja, hogy arra számítanak, az idei programra jelentkezők létszáma meghaladja a 20 ezer főt. Jelentkezni a június 20-a óta lehet, az önkormányzatok, területi kiadványok hirdetéseit érdemes figyelni, már most is találni néhány állást, és több helyen valóban konkretizálták is, hogy kertészkedésről és hasonló jellegű munkákról van szó.

Ha az ön gyereke nem csak alibiből szeretne közmunkát végezni, akkor írtunk arról, milyen adómentes nyári melók vannak fiataloknak, arról, mit gondol a nyári diákmunkáról a pszichológus, és arról is, hogy milyen szabályozás érvényes a dolgozó diákokra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra