Teendők, ha nem jó a szex a szülés után

A szex az egyik legfontosabb kapocs, ami a házastársakat, párokat összeköti. A jó szex alapfeltétele a jó kapcsolatnak is, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy nélküle is lehet harmonikus egy kapcsolat. Hosszútávon a kielégítetlen vágyak sajnos biztosan a kapcsolat halálát okozzák.

Nem véletlen, hogy nagyon sok nő félve gondol arra, mi lesz, amikor megszületik a gyerek. Azt tudjuk, hogy a szex a terhesség alatt a legtöbb esetben nem ellenjavallt, sőt! Nem is ezzel van a gond, hanem sokkal inkább azzal, ami a szülés után következik.

És legtöbbször nem az a baj, amitől előre félünk, a megváltozott test, a másmilyenség, hanem a megváltozott szerepek, a megváltozott kapcsolat, amire nem vagyunk felkészülve. Esetleg az, hogy hiába lenne kedvünk szerelmeskedni, testileg mégis vannak nehézségek, mint a fájdalmas közösülés, vagy éppen a kitágult hüvely. De ezek odafigyeléssel mind orvosolhatóak. 

Több olyan tényező is felmerülhet, melyek hatására a szex sokadrangú tevékenységgé válik, esetleg fájdalmassá válnak az együttlétek. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ebbe bele kell törődni, hiszen megoldás mindig van.

6 hét a felépülés

A szülést követő hat hétig az együttlétek ellenjavalltak. Ennek oka, hogy a szülés elképesztő megterhelést ró az anya szervezetére, ami a legtöbb esetben nem is zajlik le sérülések nélkül. Még ha a gátmetszést sikerül is elkerülni, a hüvely falán kisebb sérülések keletkezhetnek, valamint a méh tisztulási folyamata is erre az időszakra esik. Ezek együttesen egyrészt a nő számára kellemetlenné tehetik az együttlétet, másrészt a fertőzés kockázatát is megnövelhetik. Ennek megfelelően valóban nem árt kivárni ezt a kis időt.

shutterstock 269556284

„Fontos kiemelni, hogy a szülés után a testnek regenerációra van szüksége, ami minimum 6 hetet vesz igénybe, nem lehet, és nem is szabad rövidíteni ezt az időt, siettetni a gyógyulást, mert ezzel csak károkat okozhatunk.” – mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Hormonális gondok

A szülést követően az anya szervezet rááll arra, hogy az utódot minden körülmények között védje, gondozza, táplálja. Ez hormonális változásokkal is jár, melyek között több olyan is van, mely hatással lehet a szexualitásra.

Az intimitást sok esetben nem is kívánja az anya, mivel a libidója egy időre – akár huzamosabbra is – erősen lecsökken. Ráadásul a szoptatás folyamata egy kifejezetten intim kapcsolat, ami akár ki is elégítheti az anya ilyen irányú igényeit. Ez azonban sokkal inkább lelki eredetű dolog, semmint hormonális.

Orvosilag megközelítve a problémát egy teljesen természetes jelenséggel találkozunk. A terhesség, és különösen a szoptatás ideje alatt a szervezetben megnövekszik a prolaktin nevű hormon mennyisége. Ez az anyag segíti a szoptatás előkészítését, később pedig a tejelválasztásért is felelős lesz. Ha a szervezetben – akár a férfiakéban is – ennek a hormonnak a szintje túlságosan magas, akkor a tejcsorgás, és az emlőnövekedés is előfordulhat. Amellett azonban, hogy a terhességnél és a szoptatásnál mindenképpen szükséges a magas prolaktin szint, a hormon más hatásai is érvényesülnek, melyeket a hátunk közepére sem kívánnánk.

„A Prolaktin hormon a tejelválasztás mellett hatással van a libidóra és a hüvelyszárazságot is okoz. A libidó csökkenése eleve kedvetlenné teszi a nőket a szex iránt, ám ha a kedv meg is van, sokszor a hüvelyszárazság miatti fájdalom állja útját a kellemes együttlétnek. Ezek a hatások azonban elmúlnak, nem szoptató kismamáknál jellemzően fél éven belül, míg a szoptatóknál az emlőből való táplálás befejezése után néhány héttel. Ha ez nem történik meg, akkor mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.” Amíg pedig a prolaktin igájában sínylődünk, ott  fokozatosság, a hosszú előjáték, az alternatív végkimenetelek és a síkosító.

shutterstock 246059365

Tágulás

A szülés komoly megterhelést jelent a hüvely számára is. Ez a szerv izmos szövetből épül fel, ennek megfelelően képes megbirkózni a baba kitolásával járó tágulással. A megfelelő előzetes edzésnek hála a legtöbb esetben szépen vissza is húzódik, ám sajnos előfordul, hogy a tágulás miatt a szex már nem jelent akkora örömet.

„Szerencsére vannak lehetőségek akkor is, ha a hüvely tágulása a szülés után nem húzódik vissza olyan mértékben, mint előtte volt, illetve ha a párnak gondot okoz a tágabb hüvely. Ebben az esetben mindenképpen érdemes az intimtornával próbálkozni, hiszen a hüvely fala izmos szövet, és mint minden izom, edzhető, ezáltal pedig szűkíthető.

Ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes a problémáról nőgyógyásszal is elbeszélgetni, aki ilyen esetekben műtéti vagy más, alternatív megoldást javasolhat - fűzi hozzá a szakértő.

Az intimtorna gyakorlatok, vagy például a Kegel napi néhány perces gyakorlást feltételezve általában 2-3 hónap alatt már kifejezetten jelentős eredményt hoznak - ha jól csináljuk. Ha mégsincs így, érdemes szakember, szakorvos segítségét kérni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra