Heti cuki videó: egy igazi focista kezét foghattam

A Máltai Szeretetszolgálat és a Mol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segített hozzá, hogy életre szóló élményt kapjanak: a Magyarország  - Elefántcsontpart mérkőzésen a monori Máltai SE kis focistái kísérhették a magyar válogatottat. A kalandjukról kisfilm is készült, melyet Reich Dániel, az Isteni Műszak című film operatőre készített. 

A monori cigánytelepen szerveződött az első Máltai SE, tagjai mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, akik egy valamit nagyon szeretnek: focizni. Azóta több településen is jelen vannak, van ahol a felnőttek is focizni járnak szabadidejükben. A segélyszervezet a sportra mint missziós eszközre tekint, ahol nem a gólok a legfontosabbak, hanem hogy segítsenek az itt élőknek az integrációban.

A sport célt és sikerélményt ad a kallódó gyerekeknek, amit korábban sem az iskolában, sem a családban nem kaptak meg. Közösséget formál a fiatalokból, leköti a fölös energiákat, és megtanítja, hogy a sikerért kemény munkát kell végezni. A Máltai Szeretetszolgálat sport tevékenységének a Máltai SE ad szervezett kereteket.  

Tíz éve indult

A monori  telepen élő srácok tíz éve egy bokros terület mögött, a szántóföldön kezdtek focizni, ahol két-két karót szúrtak le kapunak. 2011-ben a Máltai Tanodába került szociális munkásként Maka István, vagy ahogyan az ottaniak ismerik, Csoki. Az egykori profi labdarúgó kezdte el az edzéseket a gyerekekkel. Kiss Dávid a Máltai SE programvezetője elmondta, hogy a program nagyon sikeres, Miskolcon például felnőttekkel is foglalkoznak. Leginkább a 17 év alatti fiatalok vesznek részt az edzéseken, lányok-fiúk vegyesen járnak. A sport nagyon sokat segít a gyerekeknek a koncentrációképességük javításában és abban, hogy közösségben gondolkodjanak. 

"A sport a tanulás mellékvágánya, a tanodával együtt figyeljük a gyerekek iskolai eredményeit. Szociális eszközként tekintünk a programra, azóta  Monoron a továbbtanulási ráta nőtt, többen mennek középfokú tanintézménybe, a gyerekek jegye javul, sokan vállalnak önkéntes munkát és lesznek segítők" - mesélte nekünk Kiss Dávid, aki elmondta, hogy mióta megtörtént a találkozás a válogatottal, a gyerekek nagyon sokat beszélnek róla, azóta is olyan élmény, ami naponta előjön náluk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek