Ne üljön a vagyonán, most adja el az Anna, Peti és Gergőket!

Ha ön azok közé az (utólag már egyértelműen) szerencsések közé tartozik, aki annak idején megvásárolt egy csomó Anna, Peti és Gergő könyvet, de a gyerekei már kinőtték, ön kincset őriz otthon. A sorozat könyveit ugyanis jelenleg újonnan már nem lehet megvásárolni, csak a másodlagos piacon, vagyis használtan, méghozzá aranyárban.

Az eredetileg 2500 forint körüli összegért megvásárolható mesésköteteket most ötezer forint körül viszik el az online aukciós oldalakon, de volt, amelyiknek tízezerre is feltornászták az árát, sőt, a bookline-on a használt példányokért már 20 ezer forintot kérnek a szemfüles tulajdonosok.

20110501001702192

A hivatalos weboldalon egy szűkszavú tájékoztató található: „A sorozatot a szerző átdolgozza, jelenleg nem kapható. A kötetek elfogytak, az újranyomásig, bizonytalan ideig kérjük türelmüket.” Ennyi.

Milyen kár, hogy az összes Annapetigergőnk lapjaira esett szét, most végre én is lehúzhattam volna egy-két bőrt Bartos Erikáról - mondta lakonikusan egyik munkatársunk.

További információ nincs, de pletykák szerint két dolog állhat a háttérben. Az egyik, hogy a gyerekek, Anna, Peti és Gergő megnőttek, és már nem szeretnék magukat viszontlátni ebben a formában. A másik magyarázat pedig üzleti jellegű, és a kiadási jogokkal kapcsolatos. Lényeg, hogy az Anna Peti Gergőkhöz csak használtan, az új ár legalább kétszereséért lehet hozzájutni jelenleg.

Pedig igény, az lenne rá. Ezeknek a meséknek éppen az az előnyük, ami a hátrányuk is: borzasztó egyszerűek, már-már bugyuták – magyarázta a Díványnak a Kultúrgyerek.hu gyerekkönyv  webáruház tulajdonosa, Lengyel Szilvia. A pici gyerekeknek pedig éppen ez az egyszerűség, a jól ismert rajzok és fordulatok kellenek. „Egyik reggel Anna, Peti és Gergő…” ugye ismerős?

Ezért szeretik őket annyira a kisgyerekek, és ezért kínozzák vele szegény szüleiket, akik olvasás közben gyakran majd’ kiesnek a szájukon, úgy ásítanak az unalomtól. Persze van, akinek végtelen a türelme, és kimondottan szereti századszor is elmesélni ezeket a kis történeteket.

Maradjunk abban, hogy egy erősen megosztó sorozatról van szó, de rögtönzött felmérésünk szerint a felnőttek többségét kimondottan idegesítik ezek a mesék. Van, akit a tökéletes, papa-mama-három gyerek családmodell irritál, van, aki attól mászik falra, hogy a szülők ennyire tökéletesek és türelmesek. Sosem pöccennek be, mindig jó és okos döntéseket hoznak, és teli vannak szuper kreatív ötletekkel, meg persze végtelen idejük van a gyerekekkel foglalkozni. Amitől egy hús-vér, állandó időzavarban létező szülő nyilván szarnak érzi magát.

Találatok  Anna Peti Gergő  kifejezésre.png

És vannak, akik egyszerűen azért utálják ezeket a könyveket, mert unalmasak, egy csepp humor, és egy darab kikacsintás sincs benne a szülőknek.

Ettől függetlenül ez lett a mesekönyves Teletubbies: a totyogó korosztály Bibliája. A gyerekek igénylik és szeretik ezeket a meséket, és ezt a rést, mármint, hogy az ilyen kicsi korosztálynak eddig nem voltak mesekönyvek, okosan meglátta a szerző, és jól bele is csusszant.

Lengyel Szilvia szerint mindenesetre kérdéses, hogy megéri-e ennyi pénzért megvásárolni az Anna, Peti és Gergő sorozat könyveit. Ma ugyanis már bőven vannak jó mesék a legkisebb gyerekeknek is, fel is sorolt párat, amik ráadásul kaphatóak is.

Julia Donaldson: A majom mamája – Axel Scheffler illusztrációival. Ez a páros mindent visz: nagyon vicces, mindig versbe szedett, az illusztráció is humoros és egyedi. Még töb Julia Donaldson itt.

Ugyanez az illusztrátor saját könyveket is készít, Pipp és Polli címmel, szintén nagy, és gyönyörű rajzokkal, rövid történettel. Mindkét szerző könyveit a Pagony adta ki.

És igenis már ismeretterjesztő könyvekre is fogékony egy kétéves – vallja a könyves szakember. A Ravensburger: Mi, miért, hogyan mini kiadványai például kinyitogatható tartalmakkal teszi izgalmassá a könyveit.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek