Videó: kipróbáltuk a kisgyerekmentő iPhone funckiót

A BBC-n láttuk a cikket, (itt pedig az ugyanerről szóló videót) amelyikben egy a szoba másik végében ledobott telefon mentette meg - pontosabban segített az anyának megmenteni - egy gyerek életét. Az anya a bébimonitoron vette észre, hogy a gyerek elkékült, odarohant, ellenőrizte a légutakat, majd megkezdte az újjáélesztést. A telefonja viszont a szoba másik végében volt, ahol elejtette a pánikszerű berohanásban.

129202541
Oli Scarff / Europress / Getty

Az asszonynak volt annyi lélekjelenléte, hogy eszébe jusson, létezik a telefonjának (nem, nem fizetnek a reklámért) az a funkciója, amivel a személyi asszisztens Siri távolról, hangutasítással is aktiválható. Csak annyit kell neki odakiabálni, hogy "Hey Siri, call the ambulance", vagyis Hé Siri, hívd a mentőket! A videó szerint a telefon meg is tette ezt, így az anyának nem kellett félbeszakítani a gyerek újraélesztését, aki köszöni, jól van.

Természetesen nem hittem el a sztorit, még kevésbé azt, amikor a BBC-re feltett videóban elmondták, hogy azért sípolták ki a filmben a Siri szót, nehogy a nézők telefonja is elkezdjen mentőt hívni, úgyhogy kipróbáltam. 

Ha önnek Iphone-je van, vagy vigye nagyon messzire, vagy tartsa kézközelben, amikor nézi a videót, mert mi nem sípoltuk ki, nálam a telefon a videó hangjára általában nem kezdett segélyhívásba, aztán egyszercsak mégis. Ha az öné is így tenne, öt másodperce van, hogy törölje a hívást.

Biztosan én élek vödör alatt, hogy ezt eddig nem tudtam, de a funkció működik, igaz, csak angolul, ha magyarul szólok neki, hogy Hé Siri, hívd a mentőket!, akkor különféle vicces megoldásokkal próbálja megfejteni, mit szeretnék. ("Hey Siri, the month of good" vagy "Hey Siri, can you Demento cat" vagy Hey Siri, the Mento good") Viszont az angol utasítást csont nélkül megértette öt próbából ötször.

Erről csináltam is egy rövid videót. Soha ne legyen rá szükség, de hátha egyszer valakinek még jól jön. A segélyhívás működik a "Hey Siri, call the police" és a "Hey Siri, call the cops" utasításokra is.

Létezik hasonló trükk más telefonokon is? Hogyan kell őket aktiválni? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra