SZÜLŐSÉG

Gyógyulás a születés traumájából

2016. május 29., vasárnap 12:16

Nemrég írtunk róla, milyen traumatizáló lehet esetenként az anya számára a rosszul sikerült, rossz élményként megélt szülés, arról azonban sokkal kevesebbet lehet tudni, mit fog fel, mit érez és mit visz magával ezekből az élményekből a megszületett baba. Vannak elméletek, amelyek szerint a születésünk mikéntje nagy hatással van későbbi pszichés fejlődésünkre, és egy-egy magzatkori vagy születéskori trauma akár életre szóló nehézségeket is okozhat.

A svájci terapeuta, Franz Renggli elsősorban ezekkel a pre- és perinatális, azaz születés előtti és születés körüli sérülésekkel foglalkozik, terapeutaként többek között a nehéz születésből adódó későbbi pszichés zavarokat kezeli. Tapasztalatai szerint a szülési trauma hatásai ugyanúgy megfigyelhetők lehetnek kisgyerekeknél – rossz alvás, szorongások, kapcsolati zavarok képében - , mint felnőtt, sőt, idős személyeknél.

shutterstock 78559918

Testünk őrzi az emléket

Magzatkorunkra, születésünkre és az az követő egy-két évre tudatosan nem emlékszünk. Az idegtudósok szerint ez annak köszönhető, hogy ekkor még nem, vagy csak részben alakultak ki az explicit, azaz szavakkal kifejezhető, történeteket, adatokat tároló memóriáért felelős agyterületeink.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az események nyomtalanul múlnak el, létezik ugyanis egy másik memóriarendszerünk is, amely többek között a szavakba nem önthető, automatikus testi reakciókat tárolja (itt „tároljuk” a sí- , horgolás- és zongoratudásunkat például). Emellett a korai élményeink alakítják az úgynevezett vegetatív idegrendszerünk működését is – ez az a testünket is behálózó rendszer, amitől vészhelyzetben gyorsabban dobog a szívünk és megizzad a tenyerünk.

A tudományos eredmények szerint a korai (csecsemőkori) stresszhelyzetek, traumatizáció hatására vegetatív idegrendszerünk érzékenyebbé válik a stresszre, nehezebbé válik az önszabályozás, a stresszkezelés. Azaz korai élményeink – a súlyos magzatkori stressz, vagy épp a csecsemőkori elhanyagolás, bántalmazás  – mindenképpen nyomot hagynak rajtunk.

Nagyjából eddig tart a tudomány – ezen kívül pedig számos elméletalkotó és terapeuta számol be a születés körüli élmények fontosságát hangsúlyozó tapasztalatokról. Ezek nem tekinthetők tudományos tényeknek, de persze kétségkívül árnyalják a képet: ilyenek például Stanislav Grof LSD-vel folytatott kísérletei, amelynek során a rémálmokat és ijesztő hallucinációkat a születés traumájával kötötte össze.

Tényleg trauma a születés?

Renggli könyvében számos esetismertetést közöl, amelyek közös vonása, hogy a páciens valamilyen magzatkori vagy születés körüli traumatikus élményt dolgoz fel a terápiában. A terapeuta szerint ugyanis a születés a baba számára is szorongással és fájdalommal teli, sok baba számára pedig kifejezetten halálközeli élmény. Ez főként akkor fordul elő, ha valóban valami miatt nehéz, komplikált a szülés, az anya vagy a baba testi épsége veszélybe kerül, „fogós” (vákuumos) szülésvezetésre vagy sürgősségi császárra van szükség.

Renggli szerint a születés traumáját enyhíti, ha az anyuka végig kapcsolatban tud maradni a babával – lelkileg és fizikailag is, azonban az elmúlt évtizedek szülésvezetési gyakorlata gyakran épp ezzel ellentétesen hatott. A fájdalomcsillapítók, fájássegítők esetenként indokolatlan alkalmazása, a kórházi környezet, a fektetett testhelyzet nem segítette az anya „részvételét” a dologban, ráadásul legtöbbször a szülést követően egyből elvitték a babákat megvizsgálni, majd csecsemőosztályra kerültek. Szerencsére a tendencia manapság egyre inkább a baba- és anyabarát szülészetek felé mutat, ahol lehetőség nyílik legalább a szülés után összebújni a babával, ez pedig, vagyis a korai testkontaktus némiképp csökkenti a mégoly traumatikus születésélményt is.

A gyógyulás útja?

Ha valamilyen felnőttkori nehézségünk vagy tünetünk (például pánikbetegség) hátterében születési traumát sejtünk, azt sem feltárni, sem gyógyítani nem könnyű. Hiszen a pszichoterápiák többsége verbális terápia, azaz beszélgetéssel gyógyít, amire nem emlékszünk, arról pedig elég nehéz beszélgetni. A korai traumák gyógyításában valóban nagy szerepe van a non-verbális, azaz szavak nélküli terápiás formáknak, például a mozgásterápiának vagy más testtudati módszereknek.

shutterstock 110595758

Renggli egy részben maga által kifejlesztett, a testet, a mozgást is bevonó terápiás módszert alkalmaz, amelynek során a kliens újraélheti a magzatkori vagy születéskori traumát. Az „Utazás a méhen belüli világba és a születés idejére” workshopokon csoportos formában, érintések, testi élmények kapcsán próbálják felidézni és biztonságos környezetben újraélni a traumatizáló eseményt. Renggli tapasztalatai és a leírt esetek szerint ez gyakran régóta megoldatlan felnőttkori problémák – kapcsolati zavarok, szexuális zavarok, szorongás, pánik – megoldódásához vezethet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.29 13:49:48wmiki

  Az abortuszpárti, tudományhívő, oltásmellékhatás tagadó index arról prédikál, hogy a magzatnak vannak emlékei???

  Mi lesz a következő, arról írtok, hogy vannak emlékeink előző életeinkből is?
  Aztán majd az jön, hogy az atom osztható, Orbán nem maga a sátán, létezik szeretet, meg isten?

 • 2016.05.29 16:26:33wmiki

  (pl. ilyen egy jó cikk:
  [link]
  )

 • 2016.05.29 21:00:45marczy

  Inkább az orvos-beteg kapcsolaton múlik, nálunk még mindig szovjet gondozási modell van.
  Az orvosnak, bábának mindent meg kell tennie azért, hogy a nő ne stresszeljen, megnyugodjon, bizalmat, szeretetet kapjon a nehéz pillanatokban.

  Én már eldöntöttem, hogy csak akkor lesz családom, ha már a Lajta és az óceán partja között leszek valahol. Többek között az ilyen dolgok miatt, mert nagyon felzaklatott az a cikk, amit egy ismerősöm az egyik vezető magyar sajtóorgánumba írt pont erről és a saját rossz élményeiről!
  Az összes magyar orvost elküldeném Hollandiába. Ott megtanulják, mi az, hogy bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolat. Nem beléjük verik kint, hanem beletanulnak. És ez kellene itthon is. A szülés meg nem lenne szabad, hogy pénzbe kerüljön, mert ez az ország jövője szempontjából fontos dolognak a gusztustalan és erkölcstelen módon történő megadóztatása. Az abortusz kerüljön pénzbe, a szülés viszont ne. (És ha nem tetszik, még mindig ott az örökbeadás intézménye, mert rengeteg a meddő pár, akik viszont majd meghalnak egy kisbabáért!) A hálapénz pedig bűncselekmény, Angliában le is csukják az orvost, ha elfogadja.

 • 2016.05.29 22:52:30evad

  ez egy jó cikk! wmiki, ne trollkodj!

 • 2016.05.29 23:00:08evad

  A szülési trauma hatásai valóban léteznek kisgyerekeknél – pl: rossz alvás, szorongások, kapcsolati zavarok képében - , Tapasztaltam már a családomban és a munkám során is! A magzati emlékek igen is léteznek! wmiki hókuszpókji az előzőélettel kapcsolatban tudománytalanok!

 • 2016.05.29 23:08:06liveindreams

  mi köze az oltásnak meg az abortusznak a magzati emlékekhez??(segítek: semmi). az oltásellenesség butaság, az abortusz egy nő joga (kellen hogy legyen), ettől persze még nem vidám dolog, a magzatnak meg vannak emlékei, ezt ma már senki sem tagadja, pl az anyaméhben hallott hangokat felismeri születés után.

 • 2016.05.30 06:18:17HondásHeni

  Mi olyan hihetetlen abban, hogy egy baba már a születése előtt is él?????

  A fiamat 10 nappal túlhordtam, ezért megindították a szülést. Ő 9 évesen is azt érzi, hogy sehol sem engedheti el magát, mert bármikor kiszakíthatják onnan.
  Vajon van összefüggés????

 • 2016.05.30 07:33:48wmiki

  pfff....
  Tudom, tudom, a tudomány sosem téved, amit pedig nem lehet látni, az nem létezik...
  Tudomány 1x1.

  de akkor hogy lehetnek a magzatnak emlékei?
  Hiszen egyiket sem látni!

  De ha vannak emlékei, akkor az
  Abortusz = gyilkosság?
  Erről is lesz dörgedelmes cikksorozat, ezen a propaganda oldalon, mint a csodálatos védőoltásokban kételkedőkkel kapcsolatban?

  Tényleg...
  Az nem traumatizálja a gyermeket, ha betegségekkel teli méreginjekciókat döfködünk belé?
  Vagy a csecsemőknek hirtelen már nincsenek emlékei, csak a magzatoknak?

 • 2016.05.30 07:41:29wmiki

  Amit még kérdeznék:
  A pszichoterápia az mióta tudomány?
  Tud esetleg ellenőrizhető jóslatot is adni?
  Kettős vak kísérletekkel alá vannak támasztva az állításai?

  Vagy humbug az egész, hiszen láthatatlan dolgokkal foglalkozik, mint a homeopátia, meg a családállítás.

 • 2016.05.30 07:43:25wmiki

  (...persze csak ha a tudománnyal kapcsolatban szabad kérdéseket feltenni.
  Ha nem, akkor elnézést kérek az eklézsiától, hogy eretnek gondolataimmal zavartam az áhítatot...)

 • 2016.05.30 16:11:21Dr. Bélus___

  Óóóó mamám... Egy olyan emberkéről beszélünk, aki még vagy fél évig gyakorlatilag semmire sem emlékszik, de még 9 hónaposan sem erőssége emlékezni az előző napra. Egy olyan valakiről, akinek az agya nagyságrendileg 20-25%-a térfogatra a felnőtt méretnek, azaz saccperkábé a negyede sincs meg még születéskor annak, amivel majd felnőttként visszaemlékezik. Arról nem is beszélve, hogy ez az agy még többször totál át fog strukturálódni... Hát mondjuk úgy finoman, hogy első blikkre elég valószínűtlen, hogy tényleg emlékeket őriz a születésről. Márpedig ha ez a helyzet, akkor talán nagyon komoly vizsgálatokkal kellene alátámasztani azt az állítást, hogy bárkinek a születés miatt van felnőtt korában pszichés baja, különben csak az ilyen wmikik szintjén áll meg. A komoly itt matematikát jelent, konfidenciaintervallummal meg minden.

 • 2016.05.30 17:22:19FeTa

  Az élet biztos nem a születéssel kezdődik, és a csecsemővel történtek - bármennyire kicsi is az agya - erősen befolyásolják a későbbi fejlődését, értelmét, így az sem kizárható, hogy már a születés előtti lét és ingerek is számítanak. Nyilván nem kell ezt túldimenzionálni, és minden bajunk mögött külső (születéskori, előző életbeli...) okokat keresni, de az ember fejlődése a fogantatástól egy folyamatos fejlődés, amiben nem lehet éles határvonalat húzni. Felnőttként óvodás korunkból is minimális emlékünk van, annál korábbról pedig gyakorlatilag semmi. Akkor a 3 éves kor előtt történtek egyáltalán nem befolyásolják a tanulási képességet, vagy a személyiséget? Dehogynem, az egész korai fejlesztés erről szól.

  A születés az élet talán legnagyobb változása, de nem kezdete. A két gyerekem mentalitása már születés előtt megnyilvánult: az egyik már onnan bentről tapogatta, vizsgálgatta a kemény, éles dolgokat, pl. asztal széle, a másik meg páros lábbal ugrálva rúgta szét a berendezést. A későbbi mentalitásuk ennek teljesen megfelelően szöges ellentétben van egymással.

  Az abortusz meg nem kellene, hogy bárki JOGA legyen. Szükséges rossz lehet adott helyzetben, de jog nem kéne: Jaj bocsika, így sikerült, majd elvetetjük...

 • 2016.06.01 08:05:17nagyonanyuka

  Az ember tudatalattija sokkal több dolgot meghatároz, mint gondolnánk. Amikor az alkoholista apa gyereke megfogadja, hogy soha egy kortyot sem iszik, aztán 40 éves korára alkoholista lesz, amikor a megerőszakolt nő semmit nem tud felidézni, de pánikrohamot kap bizonyos hangoktól vagy szagoktól, mert a tudata mögött ott raktározódnak az emlékek, stb.
  Ugyanakkor van, aki azt hiszi, hogy az okoz hátrányt a gyerekének, ha nem a szülőcsatornán keresztül érkezik a világra, hanem csak szépen kiemelik a hasából...

 • 2016.06.01 09:29:50Lángharcos

  FeTa: Ha szükséges rossz adott helyzetben, akkor bizony jog kell, hogy legyen.

  Mint sok más dolognak is, pl. a válás.

 • 2016.10.01 09:17:03bnjudit

  Óvodában tudok olyan gyereket, többet is, aki "hangokat hallott, majd nagy fényt látott és hideget érzett". Anya pedig nem olyan, aki erről mesélne neki.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta