Sokkal ritkábban rákosak az autista gyerekek

A pszichiátria evolúciós szemlélete szerint egyes, legalább részben örökletes zavarok azért nem tűntek el a népségből az evolúció során, mert valamilyen előnnyel is járnak. A szkizofréniát például a kutatások szerint részben ugyanazok a gének közvetítik, mint a kreativitást, az utóbbi pedig kifejezetten hasznos dolog.

Az autizmussal kapcsolatban már eddig is léteztek ismert előnyök: bár a súlyos, szellemi hanyatlással járó forma egyértelműen hátrányos, addig a magasan funkcionáló autisták kiemelkedő intellektuális teljesítményre lehetnek képesek. Egy friss kutatás nemrégiben egy másik, meglepő előnyét is kimutatta az autizmus spektrum zavarnak: az érintett személyek ritkábban lesznek rákosak.

Több mutáció a tumorgéneken

Az autizmus és a tumoros betegségek közötti kapcsolat nem újdonság a tudomány számára, az új kutatás azonban merőben új megvilágításba helyezi azt. Eddig is tudták, hogy az autizmust közvetítő gének és egyes tumorokat közvetítő gének között átfedés van, vagyis az autisták több olyan gént hordoznak, ami potenciálisan növelhetné a rákos betegségek gyakoriságát. Meglepő módon mégsem ez történik, hanem pont az ellenkezője.

GettyImages-179803613
Bsip

A nagyszabású genetikai vizsgálat, amelyben több ezer autista és nem autista személy génjeit térképezték fel, arra a következtetésre jutott, hogy az autistáknak több mutációjuk van a rákot okozó génszakaszokon, mint a nem autistáknak. A tumoros betegségeken kívül más zavarok génjeit is vizsgálták – egyes szívfejlődési rendellenességeket, csontrendszeri betegségeket és örökletes látászavarokat – de ezekkel kapcsolatban nem találtak különbséget autisták és nem autisták között.

Mégis sokkal kevesebb gyerekkori tumor

A tumorgének több mutációja elvileg arra engedhetne következtetni, hogy az autisták nagyobb eséllyel betegszenek meg tumoros betegségekben, a valóság azonban épp az ellenkezője, és ez különösen a gyerekkori daganatos betegségekre igaz. Az autista gyerekeknek ugyanis nagyon sokkal kisebb az esélyük daganatos betegségre, mint nem autista társaiknak.

A kutatók 1837 autista és több mint 9000 nem autista gyereket vizsgáltak ebből a szempontból. Kiderült, hogy míg az egészséges gyerekek 3,9 százaléka betegszik meg valamilyen tumorban gyerekkora során, addig az autisták körében ez az arány csak 1,3 százalék. A különbség 14 éves kor alatti életkorban volt a legszembetűnőbb, de felnőttkorig kimutatható volt. Mind a lányok, mind a fiúk körében fennállt. A kutatók itt is megvizsgáltak egy csomó más betegséget is, de a cukorbetegség, az ekcéma, a magas vérnyomás és az allergia kockázata nem mutatott összefüggést azzal, autista-e a gyerek vagy sem.

A vizsgálatot vezető kutatók mindezek alapján meglepő víziót vázolnak fel: szerintük a jövőben akár az is lehet, hogy rákellenes gyógyszerekkel fogjuk gyógyítani az autizmust.

Oszd meg másokkal is!
Mustra