Tűzoltószertártól Rutkai Boriig - gyereknapi programok a hétvégére

Ez idő tájt nemcsak azért jó gyereknek lenni, mert belátható időn belül itt a tanév vége, hanem mert hétvégén gyereknap is lesz ráadásul. Ajánlónkban azokra a helyszínekre koncentrálunk, ahol a kötelezőnek számító ugrálóvár-csillámtetkó-bábjátékon túl is van mit csinálni, mégsem kell rákölteni egy fél minimálbért. Sőt, ahol még a felnőttek is könnyen feltalálják magukat, amitől máris órákkal meghosszabbodik a kint töltött idő, szóval mindenki jól jár. Vágjunk bele!

Örök Jolly Joker: tűzoltók!!!

Idén nagyjából országszerte bevethető Jolly Joker, egyben a fiúgyerekek álma a tűzoltósági gyereknap, de nálunk a lánygyerek se tiltakozott a progi ellen egyáltalán. Idén már harmadszor, az ország 283 helyszínén, hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokba, tűzoltószertárakba juthatnak be a gyerekek és a szüleik. Megnézhetik és kipróbálhatják a felszerelést, sőt, a bevállalósabbak még a csúszdán is lecsúszhatnak (bár én soha többet). A felnőttek sem fognak unatkozni, kipróbáltuk, tudjuk, miről beszélünk, jó lesz.

A program ingyenes, nem kell bejelentkezni, és 29-én, vasárnap 10-16 óráig várják a látogatókat.

wm
Katasztrófavédelem

Elektromos autók, száguldás!

Bizonyos fokig szintén extrémbe hajló kategória az Arena Plazába szervezett próbavezetés, ahol 16 km/órás végsebességű, HENES típusú elektromos kisautókon élhetik ki a gyerekek a vezetési vágyukat. A Plaza első emeletén, biztonságos tesztpályán „száguldhatnak”a kölkök, a szülők pedig akár kívülről, távirányítóval is beavatkozhatnak a folyamatokba, ha a gyerek véletlenül még tizenhattal is képes lenne ön- és közveszélyes lenni.

Ez is egy ingyenes rendezvény, szombaton és vasárnap is lehet menni, 10-18 óráig. 

Kalózok Újbudán!

Az újbudai Bikás Parkban is egész napos programok lesznek a gyerekeknek és a felnőtteknek. Jeleztük az elején, hogy az ingerküszöbünk az ugrálóvár-csillámtetkó-bábjátékon túl esik, bár itt ezek is lesznek. Ezen kívül viszont kalózbarlang kalandjáték, meseország játékok, greenbox fotózás, (középpontban a média), varroda, papírszínház, népi játszóház, és még egy csomó minden. Este hétkor pedig Anima Sound System koncert.

Itt is azt ígérik, hogy a gyerekek és a felnőttek is jól fognak szórakozni, délelőtt tíz órától várják az érdeklődőket.

bikas facebook
kultura.ujbuda.hu

A Millenáris örök

Ugorjunk, a Millenárison, az Európa Pontban már pénteken elkezdődik a gyereknap, 15 órától, egy jó kis kultúrprogrammal: mesenyomozás lesz. Középpontban a könyv és a könyvtár áll, méghozzá a digitális gyerekeknek. A programgazdák nyilván tudják, hogy hogyan kerekítsenek belőle izgalmas kalandot a gyerekeknek, miközben a felnőttekkel arra keresik a választ, hogy a digitális világ hogyan alakítja át a kölykök könyvhöz, olvasáshoz való viszonyát. Ott lesznek a pagonyosok, és Dániel András, a Kicsibácsi és Kicsinéni írója. A programot a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával c. megzenésített verseskötet koncertje zárja. Itt az esemény Facebook oldala, lehet tájékozódni.

És ha már ott vannak a Millenárison, akkor nézzék meg a 8. Gyerek ARC kiállítást is. Az idei téma a szájhigiénia és a rágózás volt, amire több mint ezer pályamű érkezett. Ezek közül hetvenkettőt állítottak ki, amit június 21-ig lehet megnézni, mindennap, ingyen.

Ingyen gyerekvasutazás, sok program

Kutyás bemutató, bűvész, kézi hajtány, koncertek, ilyesmikre számíthatnak azok, akik a gyerekvasút Hűvösvölgyi végállamosához mennek el vasárnap, Kovácsovics Fruzsina koncert 11-kor, kutyás bemutató pedig délután 3-kor,  részletes programot itt találják. Ráadásul a 14 év alatti gyerekek vasárnap a gyerekvasúton is ingyen utaznak.

Nosztalgia villamos, nosztalgia hajó, nosztalgia troli és busz, termálvillamos

A BKK sem marad ki a jóból, a hétvégén egy egész rakás nosztaligiajárművel lehet majd utazni, részletes menetrendet itt találnak. A nosztalgiajárművek egy része május végén kezdi el rendszeres hétvégi szolgálatukat, és egészen szeptemberig hivatalban is marad.

16
Huszti István

A "Duna" villamos (Jászai-Közvágóhíd) és hajó (Hófehérke!!! Jászai-Petőfi tér) szombatonként közlekedik, a "Termál" villamos (János kórház-Rudas fürdő) vasárnaponként.

Most vasárnap pedig lesz nosztalgiatroli (Hermina út-Arany János utca) és nosztalgiabusz is (Deák tér-Közlekedési Múzeum). A nosztalgiajegy 500 forint, ha járműkattant a gyerek, lehet, hogy érdemes napijegyet venni, az 2 ezer. Kicsit sajnáljuk, hogy nem tették fel a konkrét járműtípusokat és azok fotóit - vagy mi nem találtuk meg, biztos érdekes lenne az is. Mindenestre néhány nosztalgiajármű itt megtalálható.

Vasárnapi programként akár össze is lehet kombinálni egy Termál villamos-gyerekvasút kanyart.

10 ezer világító lufi röpül az égbe!

Akár a nap lezárására is alkalmas program kicsit nagyobb gyerekekkel az ezer lámpás éjszakája, illetve a programsorozat zárása, amikor 9 óra 50-kor (este) 10 ezer világító lufit engednek az égbe. A napi koncertprogram minket annyira nem mozgatott meg, de biztos sokakat meg igen, úgyhogy ha pont Bye Alex-szel, Korda Gyurival és Balázs Klárival vagy éppen Nagy Feróval szeretnék ünnepelni a gyereknapot, akkor irány az 56-osok tere. Ha pedig odalátogatnak, lehet arról is beszélni, miről is szól valójában az ezer lámpás éjszakája, amelyet idén már hatodszor rendeznek meg nálunk, és ami az elveszett, eltűnt gyerekek hazatalálását segíti. 

Ezer lámpás éjszakája rendezvény Budapesten kívül még 10 városban lesz, érdemes megnézni, hol.

13119770 1090920157646830 8770388262291342464 o
Facebook / Ezer lámpás éjszakája

Egy héttel később is lesz gyereknap!

Igaz, hogy nem pont ezen a hétvégén, hanem egy héttel később lesz a TILOS MARATON, a Tilos Rádió adománygyűjtő rendezvénye, ami egy elég menő program. A június 3-12-ig tartó programsorozatból mi most a gyerekeseknek az 5-ei, vagyis jövő vasárnapi családi és gyereknapot ajánljuk, előre megfontolt szándékkal. 14 órától, a Dürer kertben lesz kézműves foglalkozás, agyagozás, újrahasznosítás bringabelsőkből, aztán bábelőadás, zsonglőrködés. Fellép többek közt kedvencünk, a Rutkai Bori Banda is, de nem soroljuk, inkább nézzék meg a programot.

Kicsit messzebb kell menni érte, de szintén egy héttel később, június 4-én ingyenes lesz a trencséni villamos vasút, a gyerekek ingyen utazhatnak a Hőlak (Trenčianska Teplá) és Trencsénteplic (Trenčianske Teplice) közötti történelmi villamos vasúton. Emellett veterán autó és motorkerékpár kiállítás várja az érdeklődőket. A gyerekeket ugrálóvár, illetve miniatűr vasút is várja. A nap csúcspontja a villamosok és a közúti veteránok párhuzamos menete lesz Trencsénteplicig rendőrségi kísérettel. További infó itt, szlovákul beszélők előnyben.

De főleg menjenek el, vigyék a gyereket is, és mulassanak jól!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek