SZÜLŐSÉG

Le a kalappal a radnótis gyerekek előtt!

2016. május 24., kedd 19:17

A Radnótiba alapvetően okos gyerekek járnak, ezt lehet látni a felvételi statisztikákon. De, hogy szolidárisak-e eddig nem derült ki, most viszont igen.

Május 11-én ugyanis a "Hozz még egy uzsonnát!" felhívás keretében a porta előtti asztalhoz lehetett vinni egy plusz adag uzsonnát azoknak a gyerekeknek, akiknek, mint írják "ez lesz az egész napi étkezésük". Ezt az akciót szerdánként ismételték, így ebben az évben még kétszer, 25-én és június elsején küldhetnek a radnótis gyerekek ételt a rászorulóknak, akiknek a Budapest Bike Maffia juttatja el a csomagokat, akik szintén aktívan kiveszik a részüket a rászorulók támogatásából.

1 szendvics majus11
Fotó: radnoti.hu

A Radnóti honlapjára feltett fotó alapján a gyerekek (és persze a szüleik) nagyon is vevők voltak az ötletre, és mindjárt az első alkalommal rengeteg plusz adag uzsonna gyűlt össze. Szendvicsek, kekszek, alma - minden, ami bírja a szállítást, csak ennyit kértek.

Olvasói update!

"Annyi helyesbítést írnék a cikkbe, hogy ehhez az akcióhoz rengeteg iskola csatlakozott már, és még csak nem is a Radnóti volt az első. (Lásd:  https://www.facebook.com/budapestbikemaffia/ , Lauder, Veres Pálné, stb. ) – szóval ha már le a kalappal, akkor a jó hír az, hogy sokkal több gyerek előtt,  de tényleg, a többi gyereknek biztos rosszul esik, hogy csak a Radnótisokról esik szó." - írta nekünk Márta, és igaza van. Úgyhogy le a kalappal az összes résztvevő iskola, gyerek és család előtt!

Rövid időn belül ez a második alkalom, hogy megemeljük kalapunkat iskolások előtt, legutóbb a "kézenfogva ballagunk" kezdeményezés volt ilyen menő, most pedig a plusz egy uzsonna. Büszkék vagyunk rátok, srácok! (és Önökre is, kedves szülők, akik a plusz egy uzsonnát elkészítették reggel 7 és 7:15 között)  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.24 20:08:15indapass

  Igen, így lehet még gyerekkorban megszokni, hogy segítsünk.

 • 2016.05.24 21:21:16Mercel

  Bravó. A gyerekeknek és az iskolának is.

 • 2016.05.24 21:55:54micsoda?

  Nem tartom jó ötletnek. A gyerek már az iskolában megtanulja, hogy vannak szegények, és vannak gazdagok, pláne ételt adni, nagyon megalázó. A pedagógus jelezze az illetékes felé, ha ekkora szegénységet tapasztal egy gyereknél. Elég sok adót fizetünk, teljen belőle.

 • 2016.05.24 22:12:50dezsoke007

  @micsoda?: ki kellene lépni ebből az "illetékes majd megoldja" elvárásból. Sok mindenben mi vagyunk az illetékesek, ez egy kezdeményezés, ami ezt próbálja erősíteni. Az állam bácsi - mint látható - nem tud és nem akar mindent megoldani. Egyébként miért lenne megalázó az ételt adni vagy elfogadni? Végül: igen vannak szegények és gazdagok. Vannak nálam gazdagabbak és nálam szegényebbek is - ezt a gyerekek is elég jól látják.

 • 2016.05.24 22:29:50Neoprimitív

  micsoda?: Szövegértésből egyes alá - az ételt nem az osztály- vagy iskolatársaiknak gyűjtik, hanem más gyerekeknek, akikhez a BBM juttatja el. Azt már nem is kérdezem, hogy a "társadalmi szolidaritás" kifejezés mikor, melyik szarokrád rendszerben alakult át "hivatali szolidaritássá".

 • 2016.05.24 22:43:32papucshős

  Mások pénzéből jótékonykodni?
  Ügyes! Ügyes...

 • 2016.05.25 05:43:49agyramegy

  Ez pont addig fog működni, amíg a NEBIH odasétál és az egész készletet elveszi és megsemmisíti.
  Hozzáteszem jogosan. Mert lehet jó szándék vezérli a résztvevőket, de semmi nem garantálja, hogy a fincsi házi szendvics készítése során minimális egészségügyi követelményeknek is megfeleltek.

  Az igazi az lenne, ha az ilyen felajánlott ételek előre csomagolt, szabályoknak megfelelő kész termékek lennének.

  Egy apróság... Ott a sok kaja, ilyen-olyan szendvics... Hűtés nélkül tárolva.

 • 2016.05.25 08:09:51zizi77

  Agyramegy, pont ez jutott eszembe. Addig csinálhatják, míg valaki rosszul nem lesz, aztán ráfoghatják a szendvicsre. Inkább tartós élelmiszert kérjenek, és azt juttassák el a családokhoz. Az biztonságosabb. A mi sulinkban ilyen akció szokott lenni.

 • 2016.05.25 08:27:25micsoda?

  Sajnálom továbbra is az a véleményem, hogy megalázó az ételosztás a gazdagabb gyerektől. - szövegértéstől függetlenül, nagy dobra verték - .A nevelő, ha nemcsak pedagógus, feladata lenne olyan módszert kitalálni ami segiti a kevésbé szerencsés gyereket felzárkózni, és nem arra emlékeztetni, hogy még ennivalója sincs.

  Már bocsánat, itt nem arról van szó, hogy vannak nálam gazdagabbak, és szegényebbek. Akinek ennivalója sincs ott már nincs lejjebb..

 • 2016.05.25 08:43:59micsoda?

  A saját példám: Gyerekkoromban volt olyan iskolai tanárom aki adott feladatot, szerepeltetett, megdicsérte a hangomat amikor énekeltem. Szárnyakat adott.
  A másik településen, másik iskolában amikor énekeltem a tanár leintett szót sem szólt, ott senkinek éreztem magam. Szerintem mindkettő hatott az életemre.

 • 2016.05.25 09:42:37Kutul

  Az én lányom a Veres Pálné gimnáziumba jár, ott is van ilyen "hozz+egy szendvicset" akció. Ha jól sejtem máshol is van...
  Miért kell kiemelni a Radnótit?!? Ott is pont ugyanolyan gyerekek vannak, mint máshol!

 • 2016.05.25 09:53:54LC66

  Az elkészült szendvicseket NEM családoknak, hanem többnyire hajléktalanoknak egyedül, mostoha körülmények között élőknek viszi el a Budapest Bike Maffia. Tartós élelmiszer gyűjtést más szervezetek is végeznek, itt most az ötlet alapja - gondolom - az volt, hogy a gyerekek hoznak magukkal az iskolába szendvicset és ahol elkészül egy szendvics, ott elkészülhet még egy, amivel segíteni tud. Nincs szó semmilyen gazdasági állapotról: a gazdag/szegény relációt nem is értem, hogy került elő. Igenis jót tesz, ha a gyerekek szembesülnek azzal, hogy vannak rászorulók és főként, hogy nem másra kell mutogatni, hanem lehet odaállni és segíteni, mert ha mindenki tesz érte, akkor a sok kicsi sokra megy. Az én gyerekeim például szépen segédkeznek az adomány szendvicsek készítésekor és nem esik le az aranygyűrű az ujjukról. Talán pont el kellene felejteni, hogy majd állambácsi megoldja, mert nem fogja. A felvetett biztonsági előírások kapcsán pedig a reggel frissen elkészített szendvicset a kedvezményezett lehet, hogy hamarabb megeszi, mint a gyerek a sajátját, ha mondjuk csak a második szünetben fog hozzá. Akkor mi legyen, arra is küldjék ki az ÁNTSZ-t? Igen, több iskola is részt vesz benne, a Budapest Bike Maffia oldalán szépen szerepelnek is, hogy miért ebből lett hír, azt a hírszerkesztő tudná megmondani, talán.

 • 2016.05.25 10:19:23Michel Djerzinski

  Radnótis voltam 7 évig a '80-as években. Életem leggyötrelmesebb időszaka volt, örök métely és gyógyíthatatlan sebet okozott az a dresszúra, amit szereztem ott. Egy állítólagos "liberális" intézményben, ami valójában egy nyomorult versenyistálló volt mindig is. Hogy milyen? Tessék megnézni a Fehér tenyér c. filmet, jó közelítést ad a miliőről.

 • 2016.05.25 10:20:13Michel Djerzinski

  Mindettől függetlenül a gesztus nemes, a jelen akcióhoz - és a diákoknak - tényleg gratulálok, szívből.

 • 2016.05.25 15:11:37heidt

  Michel Djerzinski! Ezzel a névvel inkább francia iskolába szoktak járni. Tapasztalatom szerint azok hívják a Radnótit versenyistállónak, akiknek nem sikerült bejutniuk. ("Savanyú a szőlő" effektus)
  Én is oda jártam a '90-es évek legvégén és imádtam. Valóban voltak követelmények, de cserébe kaptunk sikerélményt, barátokat, tudást és lehetőséget a nívós továbbtanulás lehetőségéhez.

  micsoda? Igen, a gyerek már az iskolában tanulja meg (ha már otthon nem mondták meg neki), hogy vannak szegények, és vannak gazdagok. Vannak szerencsésebbek és szerencsétlenebbek, sőt vannak tehetségesebbek és tehetségtelenebbek. Ilyen a világ. A lecsúszottságot, szegénységet általában nem önként választják az emberek. Aki viszont tehetősebb, önként választhatja, hogy segít a rászorultakon. Számtalan példa van erre, ezek közül csak egy ez az akció. Inkább azon háborogjon, hogy "nagyjaink" pl. a TOP100 leggazdagabb magyar miért nem tesz semmit az elesettekért. Hogyan lehet egy országban az (a közpénzből gazdaggá lett) hatalmon, aki szerint "mindeni annyit ér, amennyije van neki"?

 • 2016.05.25 15:21:16heidt

  Kutul
  Én sem tudom miért csak a Radnóti került be. A többit is érdemes megemlíteni:
  A BBM honlapja szerint az eddig csatlakozott iskolák:
  Teleki Blanka Gimnázium
  Leövey Klára Gimnázium
  ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
  Veres Pálné Gimnázium
  Szigetszentmiklósi Középiskola
  Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
  ELTE Apáczai Csere János Gimnázium

 • 2016.05.26 00:17:01vaz07

  Radnóti: sznob elit zsidó versenyistálló burzsuj kölyköknek. Mindig is az volt, és lesz. Már az is jelzi, hogy nem is létezik hagyományos 4 oszályos képzése, mint a proliknak jár.

 • 2016.05.26 14:20:50candusrocks

  Vaz: ez a zsidózás nagyon kellett, mert enélkül már nem lehet véleményt formálni...

 • 2016.05.26 23:39:55Tamás Demeter

  Ami pedig a cikket illetti, valóban nem tudni, hogy miért ez az iskola került kiemelésre a hét többi napján történő ételgyűjtést elvállalt gimnáziumok közül. Talán a szerző egyik ismerőse radnótis szülő, vagy ő maga egy volt diák. Bármi is az igazság, a cikk azt gondolom korrekt módon frissítve lett.

  Annyit még megjegyeznék, hogy a cikkben szereplő képet én készítettem, továbbá biztosítanék mindenkit a felajánlott élelmiszerek megfelelő csomagolásáról, minőségéről és gyors célba juttatásáról.

 • 2016.05.26 23:50:46Tamás Demeter

  Én 9. osztályos vagyok, idestova 4 éve radnótis. Soha, sehol nem tapasztaltam még életemben olyan közösség centrikus, barátságos, ösztönző és mindenek felett GONDOLKODÓ társaságot, mint itt. Lehet bármit mondani. Lehet versenyistállónak hívni, ahol "burzsuj" milliomospalánták tengetik napjaikat. Lehet, csak nem igaz. Hogy vannak elvárások? Persze, hogy vannak, sokszor elég nehezek, de hol nincs ilyen? Hogy nincsenek 4 osztályos gimnáziumi osztályok, "mert az a proliknak való"? Valóban nincs, mert szerintem sokkal kevésbé hatékony. Az alkalmazkodáshoz idő kell, és mire a diák teljesen beilleszkedne, megismerné tanárait, és érett fejjel tudna jobban a tanulásra összpontosítani, addigra már ballaghat is el... A Radnóti pont attól Radnóti, hogy a legkisebbtől a legnagyobbig, a kevésbé tehetősektől a gazdagabbakig, A-tól Z-ig, a tanári kar tagjai egytől-egyig, mindenki szerves részét képezi annak a különleges és egyedülálló légkörnek, amiben mindenki mindenkire társként és partnerként tekint, ahol a tanárok a diákokat nem lenézik, hanem mindenkit személyes igényei szerint támogatnak, ahol sokszor a legkönnyedebb hangvételű órákon lehet a legtöbbet tanulni, és ahol mindenki szabadon hozzászólhat bármihez, véleményt formálhat, úgy hogy azt meg is hallgatják, és egy olyan gondolkodási képességet sajátít el, amely az élet bármely területén kiválóan alkalmazható, kamatoztatható és végeredményben ez a lényeg. Mert el lehet felejteni a C6H12O6-ot, de még Petrarcát is. De azt senki nem engedheti meg magának, hogy ne gondolkodjon, és erre minden tekintetben kiváló lehetőséget ad a Radnóti.

  Nem azért írtam, mert végletekig akarom ajnározni az iskolát, sem nem azért, mert ezt bárki is elvárná, hanem azért, mert nem nézhettem ölbe tett kézzel, ahogy a sok kommenthuszár az internet sötét álarca mögül ócsárol valamit jogtalanul.

 • 2016.05.27 09:22:34Parafagólem

  A "savanyú-a-szőlő" szépen működik, és kiteljesedik egy jó kis zsidózásba :(

  A helyzet a következő:
  Én a Radnótiba jártam, a feleségem is. Mi nem vagyunk zsidók.
  A húgom is oda járt, és ő sem az.
  Innen következik, hogy az épp oda járó fiam sem...
  És nem ő az egyedüli.

  Én tanár vagyok, a feleségem egészségügyis.
  Ugye nem meglepő, hogy nem tartozunk a gazdag elitbe, a gyerek mégis oda jár...

  A versenyistállóhoz annyit, hogy aki tehetséges, annak a terhelés nem jelent stresszt. Az oda járó gyerekek ugyanolyan lazák, csibészek, "gyerekek", csak van egy születési, és szociális előnyük. Ez utóbbi alatt nem a gazdagságot értem, hanem a család felelős odafigyelését.
  Kétségtelen, hogy e kettő szükséges az elit iskolába kerüléshez.
  (Nem pedig a zsidó származás és nem a pénz.)
  Nyilván, hogy aki kevésbé tehetséges, annak kemények a követelmények.

 • 2016.05.27 13:08:48Rókatojás

  Nem a Radnóti az egyetlen... a Veres Pálné gimiben már április óta működik a dolog... csak mondom...

 • 2016.05.27 13:28:20momori

  És itt sem állják meg a gyűlölködő idióták.
  Milyen lelkivilága lehet egy ilyen embernek?

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta