SZÜLŐSÉG

A futás jó sport szülés után - de nem mindenkinek!

2016. május 24., kedd 10:54

Ugye, mindenki látott már babakocsival futó anyukát, mélán bámészkodó vagy kiflit majszoló, esetleg nyugiban alvó kisgyerekkel?  Anyák ezrei veszik fel hajnalban, napközben vagy este a futócipőt, hogy most VÉGRE van egy szabad félórájuk, és  a kocsiban a bébivel, ritka szerencsés esetben pedig akár egyedül is a szabad levegőn mozoghatnak. 

Az nem is kérdés, hogy a futás iszonyúan praktikus sport: bárhol, bármikor, csak egy jó futócipő kell hozzá. Az egész egy nagyon elemi, egyszerű, ősi dolog, ugyanakkor vannak már klassz appok meg edzésprogramok is, Endomondo, Runtracker és társai, amitől 21. századi élménnyé válik, könnyen tervezhető, nyomon követhető, megosztható, a fészen is lehet vele villantani, hogy mennyit futottunk, hány kalóriát égettünk, és aztán bezsebelni a lájkokat. Szerveződnek támogató közösségek, készülnek a fotók előtte és utána- ami szuper, ha magadat biztatni és másokat is lelkesíteni akarsz. A babakocsis futás így lesz egyszerre ősi élmény és modern menőség. 

shutterstock 196137794

Ráadásul egy kismama tervezhetetlen életébe a kocogás, és ezzel a napi sport így  beilleszthető, és ha az ember épp babakocsival indul neki, akkor nem is kell hozzá bébiszittert szervezni, vagy nagyit ugrasztani, hogy valaki vigyázzon a sport idejére a gyerekre.

Eddig voltak a pozitívumok, most lássuk mire érdemes figyelni még, mielőtt lelkesen belevág az ember, és fogat összeszorítva elkezd tréningezni a félmaratonra. Hiába iszonyú praktikus és divatos, a futás sajnos nem ajánlott mindenkinek, és főleg nem ajánlott azonnal a szülés után. Jöjjenek a szempontok.

shutterstock 85333330

1. Bírja már a teste?

1. Amíg a terhesség és szoptatás alatti hormonok még erősen hatnak, sajnos nem érdemes elkezdeni az intenzív futást. Az ilyenkor termelődő relaxin hormon egy csomó változást csinál a testben: meggyengíti az ízületeket, ami önmagában is óvatosságra int, kerülni kell a nagy rázkódással, föl-le mozgással járó sportokat. Ráadásul  meggyengíti a kismedencei izomzatot is, ami a kismedence szerveit (azaz a méhet és a húgyhólyagot) tartja alulról. Ez az izom  amúgy is elég megviselt szülés után, gyakran a beidegzése sem tökéletes, időt kell adni a regenerálódásnak . Nem érdemes tehát  futással terhelni, sőt, esetlegesen hosszú távú panaszokat okozni magunknak.

Vannak jelei annak, hogy a futás még korai: leginkább az az érzés, hogy edzés közben "minden mozog" a kismedencében, ezzel együtt erős vizeletcsepegés is  jelezheti, hogy inkább váltsunk gyors gyaloglásra vagy sétára.

A relaxin hormon szintje folyamatosan csökken szülés után, ha mindehhez intim torna is társul, amivel megerősítjük az elgyengült részeket, akkor  a szülés után 4-5 hónappal már elképzelhető, hogy belecsaphatunk egy szigetkörbe.

2. Ne okozzon problémákat magának!

Könnyen összeszedhetünk a hirtelen futással jóféle gerinc-és ízületi problémákat is. A hormonális hatásról már volt szó, ráadásul  terhesség alatt  a gerinc helyzete is megváltozik, és idő kell a visszaalakuláshoz. Ez sokszor nem is megy speciális gyakorlatok nélkül - meg kell edzeni a törzs izmait.

A terhesség alatt a derék meg a váll előreesik, a medence is más szögbe kerül.

A futás - minél rosszabb, „ugrálósabb” technikával fut valaki, annál inkább - nagy terhelés minden egyes elrugaszkodásnál és érkezésnél. Ha nem elég erősek a törzs izmai, rossz a tartás, akkor az egész gerincszerkezetet és az ízületeket extra erőhatás éri. Futás helyett tehát érdemes inkább erősítéssel kezdeni.

3. A túlsúly szintén nem segít

Bár a legtöbb kismama fogyni akar, és megszabadulni a terhesség után megmaradt kilóktól, sajnos lehet hogy kezdetben más módot kell erre találnia. Ha valaki még egy csomó (értsd: tíz-tizenöt kilónál több) plusz kilót cipel magán a terhesség előtti/ ideális súlyához képest, akkor nem érdemes a futással kezdeni. Ez amúgy minden túlsúlyos emberre igaz, nem csak szülés után érdemes erre figyelni.  A sok kis apró szökkenés, amiből a futás összeáll ilyenkor a test szinte minden részének   rosszat tesz: olyan, mintha egy hátizsákkal a hátunkon futnánk, viszont gyenge ízületekkel és rossz tartással, hormonoktól elgyengülten - jobb bele sem gondolni. 

Sok plusz kilóval válasszunk kezdésnek inkább valami könnyedebb mozgást, mint például a gyors gyaloglást vagy az úszást, esetleg a biciklizést.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.24 13:35:38Velszi bárdolatlan

  A cikket írhatta volna olyasvalaki is, aki futott már életében 30 m-nél többet.

  Vagy bármilyen sportot végzett is, nemcsak tévében látott.

 • 2016.05.24 14:26:24cucurbita pepo

  Felesleges volt elkezdeni..lufi az egész...

 • 2016.05.25 11:27:13madartej

  Mellesleg annak se ajánlott, aki rendesen szoptatni akar, mert árt a tejtermelésnek is mindenféle ugrálós mozgás.

 • 2016.05.25 11:30:41fityfirity

  Ha árt, akkor #thetetleen hogyan szoptathattam a gyerekemet 10 hónapig. Hagyjuk már az ökörségek terjesztését. Egy szélfúvás is káros lehet ennyi erővel.

 • 2016.05.25 12:24:44cucurbita pepo

  Nyehh...tejtermelésnek nem árt...Tejsavtermelődés miatt talán, de ez igazán intenzív testedzésnél jelentkezhet oly mértékben, hogy az anyatejet ízét enyhén savanyítsa, és főképp olyanoknál akik előtte nem nagyon mozogtak. Aki előtte/közben is rendszeresen mozgott az szerintem nyugodtan futkározhat.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta