Ezeket edd, hogy ne hízz bálnává terhesen

A kismamáknak nem egyszerű az élete, szinte attól a pillanattól kezdve, ahogy a család is tudomás szerez a terhességről, folyamatos az etetés.

Hiszen még mind a mai napig tartja magát az a nézet, hogy egy kismamának kettő helyett kell ennie. Ez azonban nagyon nem igaz, és ez a tévhit az egyik oka annak, hogy a kismamák bálnának érzik magukat, hiszen akár 20-30 kilót is felszednek a várandósság alatt. És a terhes nő testéről, testképéről, szépségéről a társadalomnak is megvan a maga nagyon is határozott véleménye.

Tény, hogy az étvágy, és az igények is megváltoznak a várandósság alatt, és persze az is igaz, hogy erősen alkatfüggő, ki mennyit kap magára, sőt a felszedett kilókból – különösen a vége felé – tekintélyes részt képviselhet a visszatartott víz is.

Az azonban igaz, hogy a kismamák súlygyarapodásában erősen szerepet játszik, hogy nem tudják, mit kellene enniük, így inkább a vitaminokhoz nyúlnak, és „biztos, ami fix” alapon szinte mindenből többet esznek, amit csak eléjük raknak. A reakció érthető, hiszen a legjobbat szeretnék a kicsinek, ez azonban nem az.

Mennyit lehet hízni a terhesség alatt?

Ez az a kérdés, ami minden várandós nőben legalább egyszer felmerül. Persze a szorongás is jelentkezik, és hát mindenki felteszi a kérdést az orvosának, majd rettegve olvasgatja a fórumokat, hiszen mások nála kevesebbet híztak. A mérlegelések alkalmával elképedve veszi tudomásul a legtöbb nő, hogy már megint mennyit hízott, és bele sem akar gondolni, hogy hogyan fogja leadni a felesleget. Szerencsére azért nem ekkora a dráma, a hízás természetes, és egészséges keretek között a feleslegtől is viszonylag könnyen meg lehet szabadulni a szülés után.

shutterstock 69226501

Sokakban merül fel a kérdés, hogy miért is baj, ha sokat híznak? Elvégre ilyenkor a baba érdekei az elsők, nem a súlyunkkal kell foglalkozni. Ez abban az esetben tökéletesen helytálló lenne, ha a nagy súlygyarapodás egészségesebb babákhoz vezetne. De ez nem így van. Sőt, a túl sok étel, a hatalmas felesleg felszedése növelheti a terhességi cukorbetegség esélyét, nehezebbé teszi a vajúdást, megnöveli a szülési időt, a császármetszés valószínűségét (ami egy nyílt, alhasi műtét, és mint ilyen, komoly kockázatokat rejt), valamint annak esélye is növekszik, hogy a gyerek tinédzserkorában vagy felnőttként súlyproblémákkal küzdjön – emelte ki dr. Michelle Moniz szülész-nőgyógyász, a Michigani Egyetem munkatársa.

Az, hogy egy kismama mennyit hízzon a terhessége alatt, függ attól, mennyi volt az eredeti testtömege. Az erre vonatkozó ajánlások 2009-ben változtak, és a következőképpen néznek ki:

  • Azoknál a kismamáknál, akiknek a testtömegindexe, vagyis BMI-je 18,5 alatti az ajánlás szerint a 11-18 kiló közötti hízás az ideális.
  • 18,5 és 24,9 közötti testtömegindexszel a normál súlykategóriába tartozik a kismama, és az ideális hízása 11 és 15 kiló között van.
  • 25 és 29,9 közötti indexszel a túlsúlyos kategóriába tartozik a várandós hölgy, így az ideális hízása már csak 6 és 11 kiló között van.
  • 30 feletti testtömegindex mellett a nők már az elhízott kategóriába tartoznak, így kismamaként sem szedhetnek fel annyit. Az ideális súlygyarapodás már csak 4 és 9 kiló között mozog.
shutterstock 125676827

Az étkezés minőségét, nem a mennyiségét kell javítani!

Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, hogy a kismamáknak nem a mennyiségi növekedést kell elérnie az ételek és étkezések terén, hanem minőségit!

„Nem kell jelentős mértékben növelni az energiabevitelt kismamaként, de az egyes vitaminok és ásványi anyagok iránti igénye jelentősen megnő ilyenkor a nőknek. A kalóriabevitelt az ajánlások alapján nem is szükséges növelni a terhesség első trimeszterében, és a második és harmadik trimeszter során is csupán 300 kcal-val van többre szükség. Várandósság ideje alatt viszont több folsavra, vasra, kalciumra, A-, D-, E-vitaminra, B-vitamin komplexre, jódra és cinkre van szüksége a szervezetnek. Ezek biztosítására elegendő egy változatos kiegyensúlyozott étrend, és nincs feltétlenül szükség étrend-kiegészítőkre.

Ez azt jelenti, hogy a kismamának ideális esetben a következőkre kell odafigyelnie az étkezések alkalmával:

  • Fogyassz naponta legalább 4-6 adag zöldséget és gyümölcsöt, mivel ez fedezi a rostigényt, így elkerülhető a szorulás kialakulása. A zöldségek ezenkívül tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, amikre szüksége van a kismamának. A zöld leveszöldségek folsavban gazdagok (B9-vitamin), mely a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében játszik többek között kulcsszerepet.
  • Egyél meg egy kis marék olajos magot minden nap (mandula, dió stb.), ezekben ugyanis az értékes többszörösen telítetlen zsírsavakon, vitaminokon kívül kalcium, foszfor, cink, magnézium is található nagyobb mennyiségben.
  • Naponta több alkalommal fogyassz tejterméket, hiszen a megnövekedett kalciumigényed így tudod kielégíteni.
  • Válassz magas rosttartalmú gabonákat: zabpehely, teljes kiőrlésű búza, bulgur, hajdina, amaránt, quinoa stb., ezek ugyanis lassabban szívódnak fel a szervezetben, ezzel kevésbé emelik meg a vércukorszintet, illetve hamarabb és tovább érezzük magunkat jóllakottnak tőlük.
  • Figyelj a megfelelő fehérjebevitelre is, minden főétkezés legyen kiegészítve egy kevés zsírszegény hússal, felvágottal, tejtermékkel, fogyassz rendszeresen hüvelyeseket is.
shutterstock 215187748

Természetesen minden kismama, minden ember igénye más és más, vagyis ezek az ételek is csak irányadóak, az igazán komplex, személyre szabott étrend kialakításához szakember segítsége is szükséges lehet.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek