Kevesebb light üdítőt igyon, ha terhes

Tudjuk, végeláthatatlan azoknak a dolgoknak a sora, amit terhesen nem szabad enni, inni, csinálni vagy gondolni. Sajnos egy friss kutatás egy újabb tétellel bővíti a listát: ha eddig nem gyanítottuk volna, most kiderült, hogy az édesítőszerrel készült, light üdítők és gyümölcslevek fogyasztása sem előnyös. Összefüggést találtak ugyanis a terhesség alatt fogyasztott ilyen italok és a gyerek későbbi túlsúlya között.

A kutatók csaknem 2500 anya-gyerek páros vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha anya naponta megiszik egy édesítőszerrel készült üdítőt a terhesség alatt, akkor a születendő gyermek egyéves korában megduplázza az esélyét a túlsúlyra. Magyar statisztikát nem ismerünk, az amerikaiak közül minden második ember iszik rendszeresen light italokat.

Édesített üdítő naponta = elhízott baba

A kutatásban szereplő nőknek nagyjából egyharmada ivott rendszeresen édesített italokat a terhesség alatt, 5 százalékuk pedig naponta fogyasztott ilyesmit. Cukros üdítőket egyébként még többen ittak: a nők 77,2 százaléka rendszeresen, 23,4 százalékuk naponta ivott valamilyen cukorral készült üdítőt.

A megszületett babákat aztán egyéves korukban megmérték – ekkor a gyerekek 5,1 százaléka volt túlsúlyos. A legkövérebbek, illetve a legnagyobb eséllyel túlsúlyosak azok a gyerekek voltak, akiknek az anyukája gyakran ivott édesítőszeres italt a várandósság alatt. Közülük is azok a gyerekek jártak legrosszabbul, akiknek az anyukája naponta ivott ilyet: náluk több mint 10 százalék volt a túlsúly esélye. Ehhez képest kissé meglepő módon a várandósság alatti cukros üdítők nem befolyásolták a gyerek későbbi testsúlyát.

shutterstock 332036750

A kutatók a számítások során igyekeztek figyelembe venni a baba túlsúlyának egyéb befolyásoló tényezőit is, azonban arra például nem ad választ a kutatás, hogy m történik, ha mondjuk az anya terhességi cukorbetegség miatt cseréli le a cukros üdítőket édesítőszerrel készült verziójukra. Ezzel kapcsolatban azért felmerülnek kétségek, ugyanis nyilvánvalóan előnyösebbnek tűnik az édesítőszeres verzió, mintha a cukorbeteg anya még az itallal is bevinne egy jó adag cukrot.

Víz, tea, gyümölcsös limonádé jöhet!

A szakemberek szerint mindenesetre nagyon fontos, hogy eredményeik kellő figyelmet kapjanak, ugyanis a gyermekkori elhízás egyre gyakoribb, és növeli a felnőttkori elhízás és egy csomó egyéb betegség kockázatát. Emellett az édesítőszerrel készült üdítők, jegesteák és gyümölcslevek is egyre elterjedtebbek, olyannyira, hogy ha nem olvassuk el a dobozon / palackon lévő feliratokat, lehet, hogy simán észre sem vesszük, hogy épp olyat iszunk.

Fontos arra is figyelni, hogy a várandósság ideje alatt elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, különösen a nyári hónapokban kell erre gondot fordítanunk. Amennyiben lehetséges, érdemes vizet vagy ásványvizet fogyasztani, alternatívák lehetnek a behűtött, édesítetlen gyümölcsteák, limonádék. Kiváló egészséges frissítő nyári hónapokra a gyümölcsökkel és fűszernövényekkel ízesített víz: fagyasszunk le egy csomó epret vagy bogyós gyümölcsöt, és használjuk őket jégkocka helyett. Fokozhatjuk az élményt, ha ebbe még egy ág friss mentát vagy citromfüvet (haladók: bazsalikomot) is beáztatunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek